Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V450+DVD-S550+Universe+A.8

Hannibal

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do zakupu kina domowego. Czytając różne opinie wybrałem mniej więcej taki zestawik:

Yamaha RX-V450 + DVD-S550 + Universe + A.8 w cenie ok 3400 zł.

Moc: 130W x 6 DIN

l DTS-ES

l Dolby Digital EX

l Dolby ProLogic IIx

l SILENT CINEMA

l Odtwarzanie DivX, DVD, SVCD, DVD-R/RW, DVD+R/RW,CD, MP3, WMA, JPEG

l Progressive Scan

l Przetworniki C/A 192 kHz/24-Bity dla wszystkich kanałów

l 5 kolumn głośnikowych Eltax Universe

l Aktywny subwoofer ATOMIC A8.2

Jestem kiepski w te klocki, więc proszę o pomoc. Czy wybór jest dobry? Czy zamiast tych Eltaxów wybrać jakieś inne głośniki? A może zupełnie inny sprzęt byście polecali? Wszystko ma służyć do oglądania filmów, a zdecydowanie mniej do słuchania muzyki. Do wydania mam ok 3-3,5 tys. Stówa mniej lub więcej nie robi różnicy. Do tego dojdzie jeszcze tv Panasonic TX-29PX20. I mam nadzieję na święta czuć się jak w kinie ;-) Z góry dzięki za wszelkie uwagi.

https://www.audiostereo.pl/topic/13382-yamaha-rx-v450dvd-s550universea8/

Hmm za tą cenę to trochę dużo, zwłaszcza ze Eltax Universe to niezła kiszka...

Ja bym Ci polecił taką konfigurację jak moja :):

Kolumny koda (zestaw 5 kolumn) serii KF (za około 2000zł) - jedne z lepszych z tej firmy. Graja po prostu pieknie, a przy ogladaniu DVD potrafia zatrzasc mieszkaniem na pewno lepiej niz eltax a8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wzmacniacz Yamaha 450 (na allegro znajdziesz za ok 1080zł)

Ukryta Zawartość

i do tego jakieś DVD (tutaj jakichs kolosalnych roznic nie zauwazysz) i wyjdzie podobna kwota - mozna zawsze jeszcze stargowac sporo - a zapewniam Cię, ze dzwiek bedziesz mial miazdzaco lepszy niz z tych "plastikowych" eltaxow...

Sam powiem Ci ze mam taki zestaw i nie zamienilbym na nic innego - a sluchalem eltaxow przed kupnem i sa po prostu do "d..." - za ta cene mozesz miec znacznie wiecej... (a najlepiej to posluchaj tych kod w sklepie i sam zobaczysz, ze subwoofer a8 eltaxa przy nich to szmelc...).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

miale okazje posluchac tego zestawu yamahy ale bez suba. Wszyscy sie czepiaja tych eltaxow ale w tym zestawie zagraly naprawde przyzwoicie - ale to moje zdanie. Kilka minut przed podlaczeniem tego zestawu yamahy byl podlaczony zestaw onkyo (cena podobna) z m-audio tez 5.0 - zdecydowanie bralbym yamahe, ale najlepiej sam przesluchaj tych zestawow na jakims filmie ktory znasz i muzyce

Zgadzam się z tym. Tak się właśnie zdarzyło, że dobrze znam taki właśnie zestaw do jakiego się przymierza kolega i myślę, że opinia stawiająca ten zestaw eltaxa w tak złym świetle jest poważnie przesadzona. Owszem zgodzę się, że można tam założyć zestaw głośników za 10-15tys, ale ... jeżeli ktoś chce zestaw (PRZYZWOITY!!!) do oglądania filmów ... to nie ma co przesadzać.

Miłego słuchania i oglądania

(Sam fakt różnic w akustyce pomieszczeń do których wstawia się kolumny ... :-)

Witam. Jestem posiadaczem kolumn Eltax Discovery od ponad roku i nie narzekam. Grają z Pionieerem 512 i dvd Grundig gdv130. Wszystko stoi w pokoju 17m. Universe były ciut za duże, ale grają podobnie żeby nie powiedzieć tak samo, czyli dobrze jak dla mnie. Nie wiem dlaczego kolumny te są tak krytykowane a przecież samo porównanie firm Koda i Eltax jest po prostu niesmaczne, takie jest moje zdanie. Co do suba to posiadam także Eltax tyle że Cinema Sub. To samo co A8 tylko że w A8 głośnik jest skierowany w dół . I także potrafi zatrząść ścianami w czym pomaga niemały bas z kolumn głównych. Smiało mogę polecić ten zestaw wbrew wielu opiniom na tym forum. I pamiętaj że Eltaxy potrzebują dłuższego wygrzania. Miłego słuchania.

hanninal

ja zastanowiłbym sie nad tym zestawem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3350 pln

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 3399

uwazam, iz sa to lepsze zestawy od tego, ktory proponujesz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

krzych_c

"Nie wiem dlaczego kolumny te są tak krytykowane a przecież samo porównanie firm Koda i Eltax jest po prostu niesmaczne, takie jest moje zdanie. "

coz, takie jest twoje zdanie i masz do tego prawo, ale brzmienie kolumn kody i eltaxow slyszalem nie raz i uwazam, iz te pierwsze graja lepiej, nie ma tu czego porownywac.

Krzych_c

" porównanie firm Koda i Eltax jest po prostu niesmaczne"

No tez sadze ze niespmaczne albowiem gorzkie dla Eltaxa :) Rozumiem, ze majac eltaxy chwalisz eltaxy (a tak samo u mnie z kodą :) - bedac samokrytycznym

Chodzi mi o to ze znalazlem koledze za > bardzo wysoki model KODY, ktory zagra juz naprawde "niebudzetowo". Chodzi mi nawet o samo wykonania Eltaxow i KODy - ogladajac te pierwsze bylem niemilo zaskoczony wieloma niedociagnieciami i materialami zastosowanymi w produkcji - a powiem ze tez powaznie bralem je pod uwage przed kupnem (zanim zobaczylem w rzeczywistosci)...

Moja konkluzja jest taka ze za ta cene moze miec naprawde swietny (a nie tylko przyzwoity) zestaw, ktory z pewnoscia bedzie gral zaskakujaco dobrze i kropka - takie moje zdanie.

A wlasnie jest jeszcze jeden gosc ktory daje chyba 10 lub 15% rabat na KODE - jego GG to 107522. Wiec jeszcze z 200zl taniej kupisz te KODY. Nie radze kupowac w sklepie - bo przeplacisz i to sporo (bo maja chore marze) - Polecam allegro i sprawdzonych ludzi tam. Wiec teraz ten zestaw wychodzi dokladnie za tyle co ten podany przez Ciebie - a masz zamiast Eltaxow - prawie najwyzszy model Kody...

A stowe mniej lub wiecej przeznacz na lepsze DVD :) bo ponoc ten model z DivX Yamahy jest bardzo kiepski (slyszalem duzo narzekan na jego temat - ze nie czyta napisow, ze kiepska jakosc - ze w srodku jest Philips tylko ma inna nazwe - wiec ja bym sie nie pakowal w cos takiego...

Tak sobie myślę co by mój zestaw ostatecznie miał składać się z Y RX-V450+głośników KODA 702 z SW i DVD Pioneer DV450. Ale to podlega jeszcze przemyśleniu (cena). Pytanie czy Pioneer dobrze czyta divx + txt? Ktoś się orientuje jak z uaktualnianiem softa w tym sprzęcie?

Koda kodą, ale czemu te gromy na Eltaxy. Eltax Universe to całkiem niezłe głośniki za niewielkie pieniądze. Moim zdaniem najsłabsze ogniwo w tym zestawie to sub A8. Minimum A10 lub inny. Ja miałem suba Eltax z serii Symphony i zamieniłem na A8 - porażka.

• 4 tygodnie później...

Witam. Od miesiąca jestem posiadaczem zestawu Yamaha rx 450 DVD s550 i zestawu Eltax Universe. Moje wrażenia są następujące:

cały zestaw jest warty wydanej gotówki tj. 2899zł,

Klasa amplitunera Yamahy potwierdza się, jest to prosty w obsłudze i mam nadzieję,że trwały. DVD "jeszcze działa" to uwaga do wielu wypowiedzi na temat trwałości tego urzędzenia. I wreszcie na koniec "nieszczęsne Eltaxy Universe". Tu ukłon do osób niezdecydowanych. Należy dobrze policzyć. Jeżeli RX 450 kosztuje średnio 1500 zł (w sklepie z gwarancją) DVD ok. 900zł to z tego rachunku wynika,że cały zestaw kolumn kosztuje zaledwie 500zł (allegro mnie nie interesuje). Za te pieniądze możemy jedynie kupić atrapy kolumn. To oczywiste,że takie zestawienie ma na celu "złapanie klienta", ale mając 3000zł mamy cały komplet tj. doskonały amplituner i DVD oraz zestaw kolumn do tymczasowego lub docelowego słuchania. Gdyby dodano doskonałe kolumny to cena całego zestawu przekroczyłaby możliwości wielu z nas.

Jeżeli chodzi o brzmienie Eltax to rzeczywiście sporo uwag mogę potwierdzić. Grają w przyjemnym środkowej tonacji tj. bez przesadnych sopranów i basów. Przyznam,że nie jest to zestaw "do rajcowania",lecz najważniejsza uwaga Eltaxy Universe potrafią przy dobrze nagranej płycie zagrać przepięknie!! dotyczy to np. muzyki filmowej. Może przeciętne osiągi kolumn podbija dobry amplituner i DVD lecz naprawdę tak własnie jest. Podsumowując przychylam się do uwag o nienajwyższych lotach Eltax Universe, lecz w zestawieniu z Yamahą jest naprawdę ok. Tak czy inaczej myślę w przyszłości wymnienić kolumny na nowe w cenie całego tego zestawu. Dopóki to nie nastąpi niech gra muzyka!! pozdrowionka

no musze powiedziec, ze te Discovery sa calkiem calkiem...

sluchalem ich wczoraj u znajomego w zestawie z Y350 i bardzo mi przypasily - bas ekstra, soprany niczego sobie, dzwiek czysty i przyjemny dla ucha, wydaje mi sie ze sie zdecyduje na zestawik Y450+S550+Universe, podobno dodaja do niego jakies sluchawki...

Brawo Krzych_c. Ja również uważam, że krytyka Eltaxów jest mocno przesadzona...

Dużym plusem jest ich niska cena - ale tego jakoś nikt nie zauważa :)

Co do KODY - przykład z życia: byłem z qmplem w sklepie i stał sobie zestawik Marantza z Kodami (nie wiem jaki model - ale całkiem pokaźne), "odkręciliśmy" i.......zaczęły charczeć! Przybiegł wystraszony sprzedawca i nas popędził (haha). Dodam, że głośnością dobiliśmy do ok. 70%. Być może lepiej grają, ale powyższy przykład odstraszył mojego kolegę od kupna.

Co do Eltaxów - świetnie sie sprawdza w KD, a w stereo? No cóż: albo stereo, albo KD :)

tak tak chłopcy,peewnie przesadzona opinia.........,chyba dla tych co odkrecaja sprzet do 70% az go przesteruja i ich ze sklepu wyganiaja:D wiec dla takich eltaxy Diskawery sa super hiper wypas hi-end........:D no i dla tych co kupuja pospiesznie bez przemyslen cały komplet bo w Media Markt matka niskich cen zaoferowała raty 0% :D i w ofercie jest zestaw eltax diskawery +y350 w promocji;)

Elfan 70% i przesterowane? Nie rozśmieszaj mnie. Poza tym co z tego że MM robi takie promocje? Widzisz w tym coś złego? A propo czytałem twoje poprzednie wpisy, a raczej przepychanki , najpierw z Jesko potem z Mariuszem J i wybacz ale dla mnie jesteś troszkę niewiarygodny delikatnie ujmując. Masz Yamahę to ją chwalisz, mi odpowiada Pionieer i co? A w samochodzie mam Sony(nie chce się zepsuć) przez 5 lat. Czy ty myślisz że wszyscy kupują sprzęt w promocj z MM? Ja zanim kupiłem Eltaxy słuchałem Kody, również "słynne" F51 i nie zrobiły na mnie wrażenia. Pewnie zaraz powiesz że jestem głuchy ale wiesz co? Mam to głęboko w dupie i życzę Ci żebyś sprzedał w końcu tą Yamahę i przestał zaśmiecać forum KD i przeniósł się na Stereo , może tam dostrzegą Twoją fachową wiedzę:) Pozdrawiam.

Elfan - szczerze mówiąc miałem okazję posłuchać nowiutkiego zestawiku Kody AV505 z F51 u kumpla w ten weekend. I pewnie myślisz ze zmienilem decyzję odnośnie zakupu zestawu z Eltaxami? Nic podobnego. Ta KODA nie zrobiła na mnie większego wrażenia. Może słoń mi na ucho nadepnął, ale brzmienie Eltaxów podobało mi się o niebo o tej KODY! KUPUJĘ Eltaxy!

tiaa.... elfan: KTO MOWI, ZE Eltaxy Discovery sa "HIGHENDOWE" (to chyba żart?)?????? Bez urazy koleś, ale chyba nie do końca rozumiesz to co piszą ;) Jest to oczywiście sprzęt z dolnej pólki, ale na pewno nie najniższej! 70% i przesterowane?? Heheh, nie przesadzaj - po prostu slabe, a gosciu sie wnerwil, bo charczące Kody odstraszyly mu parę potecjalnych klientów. Być może coś z ustawieniami (sklep audio i taka niewiedza???) było nie tak - nie wiem, w każdym razie pierwsze wrażenie zrobilło swoje. Dodam, że wykończenie kolumn było fatalne: resztki kleju, krzywo przyczepiony znaczek itp. Czepiam się? Nie, tylko próbuję trochę "zbić" ochy i achy n/t Kody na tym forum oraz polepszyć troszeczkę kiepską opinię o Eltaxach.

I jeszce mała dygresja: ciekawe, że tutaj jakakolwiek obrona Eltaxów działa jak płachta na byka :/ zaraz znajdują sie jakieś elfany (sorki) i wyrażają niechęc do trochę tańszego sprzętu :] z uporem broniąc swego.

Podsumowując : nie porównujmy Mercedesa do Forda i bądźmy trochę bardziej obiektywni - nie zawsze droższe znaczy lepsze, a zauważyłem że na tym Forum bardzo często tak siędzieje. Pozdrawiam :)

PS. Co to promocji, to... ehhhh, nie - bez komentarza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.