Skocz do zawartości
IGNORED

Ciepło brzmiący wzmacniacz do Altus 110

Czlowiek97

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Tak jak w temacie - szukam wzmacniacza, który doda odrobinę "ciepła i miękkości" w odtwarzanej muzyce. Jestem świadom wad altusów więc proszę nie dodawać odpowiedzi typu "wyrzuć je na śmietnik. I dlatego takowy wzmacniacz powinien w miarę możliwości uwydatnić zalety tych kolumn(tak wiem, nie jest ich zbyt dużo). Oczywiście w google nie trudno znaleźć wzmaka o takiej charakterystyce, lecz jakoś nie mogę znaleźć takiego, którego moc nie będzie przekraczała 50-60 watt. Rzecz jasna szukamy sprzętu używanego. Nie boję się staroci, a nawet jestem na nie bardzo otwarty. Na ten cel chciałbym przeznaczyć do 600zł. Słucham zatem KONKRETNYCH propozycji drodzy forumowicze.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Poszukaj używanego NADa C326BEE http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c326bee.html lub starsze wzmacniacze Musical Fidelity np A1

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Żadna z Twoich propozycji nie mieści się w budżecie 600zł.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

Ja bym się zainteresował jakimś starym amplitunerem bo za tą cene znajdziesz coś sensownego jak Pionieery Kenwoody Harmany itd . Powinny idealnie pasować do Altusów .

• 2 tygodnie później...

Zdecydowałem się na Pioneera A-676 ze względu na same pochlebne opinie i ilość sprzętu w internetowych ogłoszeniach(było w czym wybierać). Jestem bardzo zaskoczony, że z tych kolumienek można było jeszcze coś wyciągnąć. Dźwięk stał się naprawdę milszy dla ucha. Dzięki za propozycje, a osobom z podobnym problemem polecam zakup tego cudeńka. :)

A wyszło by dużo taniej, gdyby tylko wymienić tubę GDWT na przyzwoitą kopułkę.

Bo bas to jeszcze inna bajka ....ale do ogarnięcia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Kopułka już siedzi :) Ale jeśli masz jakiś pomysł na basik to słucham, bo właśnie miałem poruszyć ten temat tutaj, żeby nowego wątku nie zaczynać.

Kolumna ma ok 48 litrów netto. Głośnik to 25/40/3 z Fs 37 Hz.

Średnica BR powinna mieć ok. 1/3 średnicy kosza czyli ok. 8 cm.

Można to zastąpić dwiema rurkami, ale razem powinny mieć podobną powierzchnię,

co BR o średnicy 8 cm. Przerabiałem zatykając te z przodu, a sam tunel dawałem z tyłu.

Ponieważ nie było widać, wykorzystałem PCV kanalizacyjną 75 mm i wystarczyło.

Trzeba dodatkowy krążek z otworem, żeby było sztywne połączenie.

Stroiłem na tę Fs głośnika i grało po dodatkowym wytłumieniu bardzo dobrze.

Dokładałem też wewnątrz powyżej woofera "duszę" ;-) żeby związać ściankę przednią i tył.

Musisz zdecydować, jaką wersję basrefleksu wybierzesz.

Gdyby na froncie, to raczej trzeba zrezygnować z ozdóbek BR. Zależy, czy używasz

maskownic itd itp.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

I jak kopułka - daje radę ?

Bartku, daje radę. Nie wiem dlaczego od początku ona tam nie siedziała :D

Kolumna ma ok 48 litrów netto. Głośnik to 25/40/3 z Fs 37 Hz.

Średnica BR powinna mieć ok. 1/3 średnicy kosza czyli ok. 8 cm.

Można to zastąpić dwiema rurkami, ale razem powinny mieć podobną powierzchnię,

co BR o średnicy 8 cm. Przerabiałem zatykając te z przodu, a sam tunel dawałem z tyłu.

Ponieważ nie było widać, wykorzystałem PCV kanalizacyjną 75 mm i wystarczyło.

Trzeba dodatkowy krążek z otworem, żeby było sztywne połączenie.

Stroiłem na tę Fs głośnika i grało po dodatkowym wytłumieniu bardzo dobrze.

Dokładałem też wewnątrz powyżej woofera "duszę" ;-) żeby związać ściankę przednią i tył.

Musisz zdecydować, jaką wersję basrefleksu wybierzesz.

Gdyby na froncie, to raczej trzeba zrezygnować z ozdóbek BR. Zależy, czy używasz

maskownic itd itp.

To ja powiem tak.. Kupiłem te altuski ze 2 lata temu od pewnego pana, który zajmuje się renowacją hobbystycznie. Powiedział wtedy, że właśnie coś majstrował z BR i wspomniał o PCV-ce, ale przez tyle czasu całkowicie zapomniałem o co chodziło, bo wtedy nawet tego nie rozumiałem. Dopiero kilka tygodni temu uznałem, że należy kolumny jakoś ulepszyć. Jeszcze ich nie rozkręcałem dlatego może to zrobie, przyjrzę się czy on coś tam "zmodernizował" i podzielę się tym tutaj :D Nie posiadam maskownic, dlatego chciałbym, aby zabieg jak najmniej ingerował w obudowę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.