Skocz do zawartości
IGNORED

Najmocniej grający perkusiści wszech czasów

Rekomendowane odpowiedzi

Mój ulubieniec.
masakra na Rolandzie:

to jest mocno grający koleś,i to na elektronice...

la bamba w wersji crazy

od 59:55

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

A jacy są słabowici?Śnięci z przemęczenia. Ja tylko tego znam: Colm Ó Cíosóig

Albo może też np.: Luke Patterson

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Portnoy miał powiedzieć że jest jednym z tych którego gry nie potrafi powtórzyć.   🙂

ciekawostki:

i jeszcze trochę bo lepsze:   🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

4 godziny temu, Maju napisał:

Portnoy miał powiedzieć że jest jednym z tych którego gry nie potrafi powtórzyć.   🙂

ciekawostki:

Lang to wybitny solówkowiec.
Ale muzyki w tym nie ma.
Sa jakieś jego fajne płyty?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ale muzyki w tym nie ma.

Płyty instruktażowe.  Wybitne płyty DVD z nauką gry na bębnach. Wydane przez hudson music.

3 minuty temu, aryman napisał:

Płyty instruktażowe.  Wybitne płyty DVD z nauką gry na bębnach. Wydane przez hudson music.

mam,znam
Mój nick to nie przypadek:)

Bardziej lubie Bennego Greba.
Fajne granie i fajna muzyka.

39 minut temu, Pseudodrummer napisał:

mam,znam
Mój nick to nie przypadek:)

Bardziej lubie Bennego Greba.
Fajne granie i fajna muzyka.

Benny jest cool. Równie dobry jest  Jojo Mayer,  też ze stajni Hudsona.

7 minut temu, aryman napisał:

Benny jest cool. Równie dobry jest  Jojo Mayer,  też ze stajni Hudsona.

Tak.
To nie sa "najmocniej" grający drummerzy.
Ale z pewnościa najlepiej-to ich kategoria...

5 godzin temu, Maju napisał:

ciekawostki:

Niech Portnoy i Lang pograją trochę Virgila Donati, ale oni sami wiedzą gdzie jest ich miejsce 😄

10 minut temu, Ajothe napisał:

Niech Portnoy i Lang pograją trochę Virgila Donati, ale oni sami wiedzą gdzie jest ich miejsce 😄

Nie no bez jaj,portnoy donatiego?
hahaha

50 minut temu, Ajothe napisał:

Virgil to kosmita😁

4 minuty temu, aryman napisał:

Virgil to kosmita😁

Jest jeszcze Bozzio:)

Wszyscy znani perkusiści są super i każdy ma swoje zalety, ale Virgil dla mnie ma też pierwiastek geniuszu i uwielbiam oglądać jego rehearsale. 

Terry oryginał bez dwóch zdań, ale poszedł w ilość 😄, ciekawe ile jest wart ten zestaw z 2 filmiku 🤯

U Virgila wszystko się rozgrywa w polirytmach co jest fascynujące, tu nie trzeba prędkości, tylko niesamowitej koordynacji i pomysłu. 

Dla mnie topowymi zawodnikami są też Morgan Agren i Thomas Haake. 

11 minut temu, Ajothe napisał:

Virgil dla mnie ma też pierwiastek geniuszu

Tak

11 minut temu, Ajothe napisał:

Terry oryginał bez dwóch zdań,

bez niego nie byłoby Virgila.
A jego nie byłoby bez Brufforda i paru innych.

10 minut temu, Ajothe napisał:

Ja pier**lę 🤯

no dokładnie:)
Portnoy,no cóz,,,

Edytowane przez Pseudodrummer

6 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Tak

bez niego nie byłoby Virgila.
A jego nie byłoby bez Brufforda i paru innych.

A bruforda nie byłoby beż gene Krupa itd.

Są dziesiątki fascynujących perkusistów o każdy ma inne zalety i inne perkusyjne flow.

A pozatym . Zawsze to powtarzam. Nie sztuka jest grać bardzo technicznie. Choć to oczywiście uproszczenie bo zdobycie techniki to lata pracy i wyrzeczeń.  No ale chodzi o to że mając talent o trenując można dysponować porażającymi środkami wyrazu. I

Prawdziwa sztuka i wyzwaniem jest zagrać prosto- stopa- werbel- stopa- werbel i....  zaciekawić i porwać tym słuchacza. Sprawić,  że to wszystko zacznie się,,bujac" I nabierze soczystego groovu... No tak potrafią nieliczni.

13 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Ale muzyki w tym nie ma.

Zainteresowałem się nim niedawno gdy odkryłem że na metalowej płycie młodego multiinstrumentalisty znanego mi z rocka progresywnego (E. Gillette The Great Unknown)  zagrał.
Zdziwiłem i zainteresowałem się nim gdyż co jak co ale ten Gillette na perkusji (jak na gitarze) gra na tyle dobrze że mógł to sam zrobić albo poprosić o to Portnoya z którym grał już lata na scenie, nieraz współpracował.
Jak dobrze gra Gillette na perkusji można niżej sprawdzić:

Wracając do Langa znam go tylko z tego co na You Tube znalazłem i co Wikipedia o nim podaje.....do jego płyt jeszcze nie dotarłem a w tych utworach które poznałem nie wydawał się być facetem który chce zdominować muzykę swoja techniką.....no i ta gra nogami (świetnie pokazywana na tych filmikach),  przyznam że do tej pory nie wiedziałem że do takiej sprawności dojść można.  🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

12 godzin temu, Ajothe napisał:

Zdaje mi się że oni wszyscy grają już na takim poziomie że mają świadomość swoich wad i zalet. 
Gra perkusisty z zespołem polega głównie na tym by się wtopić w muzykę i nie dominować gdy ona tego nie wymaga. Portnoy czasem o tym zapomina i się potrafi tak zapalić że rytmem zespołu mu nie zawsze po drodze. 

Teraz dopiero zauważam że zaczynam powtarzać to o czym też pisałeś i co wyżej napisał @aryman 🙂

12 godzin temu, Ajothe napisał:

oni sami wiedzą gdzie jest ich miejsce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Maju

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ja się z tym nie zgadzam. Wybitni perkusiści często stanowią o zespole i bez nich nie było by grupy, np Tool, Gojira, Soad, o Meshuggah nie wspominając. 

To są często kompozytorzy, a w przypadku Virgila ma on również wybitną dyskografię, ma której muzycy są również zadbani. 

Natomiast granie 4/4 z groove to żadna sztuka, sztuka to kreowanie i rozwijanie muzyki w nowych kierunkach i robienie tego z kunsztem. 

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

się z tym nie zgadzam

Możliwe.....tyle tylko że ja pisałem o czymś innym.

Słowem nie wspomniałem o tym że perkusista nie może być "sercem" zespołu i np.  komponować.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

sztuka to kreowanie i rozwijanie muzyki w nowych kierunkach i robienie tego z kunsztem. 

Znowu zgoda.
To domena prawdziwych artystów którzy nawet nie muszą być wirtuozami instrumentu by ich muzykę podziwiać.

Istnieją też muzycy którzy dzięki temu że poważnie traktują swój zawód, z czasem stają się wirtuozami, słuchanie ich może nam dawać podobną radość jak śledzenie rozwoju muzyki i tych nowych kierunków o których piszesz.
Należy się tylko cieszyć gdy taki Lang zajmuje się nie tylko udoskonalaniem swojego warsztatu, ale uczeniem, dzieleniem się swoją wiedzą, jest niestrudzonym "rzemieślnikiem" który (dzięki internetowi) motywuje innych do pracy. Może sam nic oryginalnego nie stworzył i już nie stworzy, ale mogą to zrobić jego uczniowie.

Edytowane przez Maju

20 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
To nie sa "najmocniej" grający drummerzy.
Ale z pewnościa najlepiej-to ich kategoria...

Jak tak to "Nossi"

Wszechstronny i śpiewa.

11 godzin temu, aryman napisał:

bruforda nie byłoby beż gene Krupa itd.

Viola Schmitz jest też wiecznie żywa 

7 godzin temu, Ajothe napisał:

Wybitni perkusiści często stanowią o zespole i bez nich nie było by grupy

Czy wokalista/wokalistka może bębniarza wyrzucić, jak jej/mu nie pasuje?

Bev Bevan ma styl, według którego można zegarki wyregulować.

Ukryta Zawartość

Tu bardzo oszczędny.

Uzyskał łaskawe zezwolenie od macierzystej ekipy ELO na grę w mrocznym Black Sabacie 🙂

Ukryta Zawartość

Klasycy tematu, ja dałem link do Beva z ELO, kiedy też śpiewa i go widać i słychać, w Strange Magic panowie robią zgodne harmonie wokalne.

Generalnie uważam że ekipa ELO powinna pojawiać się częściej i tu na forum.Nie wiem, czemu audiofile mało ją doceniają.

Tłusty werbel to już w studio zrobili 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi