Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny do salonu 30m2 do amplitunera Sanyo JCX 2400KU?

Dedis87

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono!

Czytuję namiętnie forum od dawna, ale w końcu przyszła potrzeba coś napisać :)

Mam chyba dość rzadki, amplituner Sanyo JCX 2400KU i nie wiem jakich kolumn do salonu szukać żeby to fajnie zagrało... (nie mam zbytniego poròwnania do innych wzmacniaczy jeśli chodzi o brzmienie - słuchałem ledwie kilku sprzętów i to w różnych pomieszczeniach - nie chce z tego wyciągać wniosków) słucham zaròwno muzyki akustycznej, rocka (raczej lekkiego, progresywnego), jak i jazzu i klasyki. Podoba mi się niski kontrolowany bas i szczegòłowe detale.

Możecie coś zaproponować w zakresie do około 1500zł? Mam na myśli rynek wtórny.

Chciałbym maksymalnie wykorzystać potencjał amplitunera (Nie pozbędę się go nigdy z różnych względów :) ) - zdaję sobie sprawę, że być może nie jest wybitny (choć czytałem przychylne komentarze bardziej obeznanych ode mnie :) )

Może dobre głośniki nadrobią ewentualne braki ampka :) ) fajnie jakby były trochę vintage, ale to nie warunek konieczny :)

specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ampek

9df3ee352747f3edgen.jpg

Ukryta Zawartość

Darek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam szanowne grono!

Czytuję namiętnie forum od dawna, ale w końcu przyszła potrzeba coś napisać :)

Mam chyba dość rzadki, amplituner Sanyo JCX 2400KU i nie wiem jakich kolumn do salonu szukać żeby to fajnie zagrało... (nie mam zbytniego poròwnania do innych wzmacniaczy jeśli chodzi o brzmienie - słuchałem ledwie kilku sprzętów i to w różnych pomieszczeniach - nie chce z tego wyciągać wniosków) słucham zaròwno muzyki akustycznej, rocka (raczej lekkiego, progresywnego), jak i jazzu i klasyki. Podoba mi się niski kontrolowany bas i szczegòłowe detale.

Możecie coś zaproponować w zakresie do około 1500zł? Mam na myśli rynek wtórny.

Chciałbym maksymalnie wykorzystać potencjał amplitunera (Nie pozbędę się go nigdy z różnych względów :) ) - zdaję sobie sprawę, że być może nie jest wybitny (choć czytałem przychylne komentarze bardziej obeznanych ode mnie :) )

Może dobre głośniki nadrobią ewentualne braki ampka :) ) fajnie jakby były trochę vintage, ale to nie warunek konieczny :)

specyfikacja:

Ukryta Zawartość

Ampek

9df3ee352747f3edgen.jpg

Ukryta Zawartość

Darek

ciężki temat chyba najlepiej kupować i sprawdzać które będą najlepiej grały z tym ampli. Z rynku wtórnego sporo nie stracisz na odsprzedaży, a wiedza w odsłuchu może okazać się bezcenna. Z nowych poradziłbym ci Pylona safira, ale to cena 2x wyższa niż masz na wydanie. To lata 70, więc być może amplituner gra ciepłym nie ostrym dźwiękiem, ale tego modelu nie słuchałem. Prądożernej kolumnie ten sprzęt nie da rady, znów podstawkowe kolumny to trochę mało do 30m2. Safir gra fajnie przestrzennie i w 30m2 mi się sprawował super jak go posiadałem. Dość dobrze grało mi to z amplitunerami właśnie co prawda nowymi. Nie potrzebuje dużej mocy aby zagrać jak za tą cenę przyzwoicie. Jeśli się pojawiają na rynku wtórnym to zapewne w okolicach 2 tys. Z vintage ci nie doradzę co prawda mam kilka , ale to polskie produkty i dość rzadkie , bądz bardzo rzadkie, ale z takimi zg 30c201 też by mogło fajnie zagrać. Tyle, że znaleść w stanie bdobrym nie jest tak łatwo, Ja długo szukalem no i są zdecydowanie tańsze niż masz na wydanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za odpowiedź!

Czyli reasumując muszę szukać dość skutecznych kolumn :) akurat mój brat ma safiry z tego co kojarzę. Kiedyś do niego podjadę z ampkiem :)

Generalnie nie słucham muzyki bardzo głośno, więc przy względnie sprawnych kolumnach powinno być ok :)

Obecnie mam podpięte Heco precision 300 i za połową skali już ciężko wystać w 20m pokoju :)

Btw. Takie Tonsile można za 650zł kupić :) ładnie to gra rzeczywiście? :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.