Skocz do zawartości
IGNORED

Jak oddań przestrzeń sakralną za 2000zł?

Meloman z Gdyni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Wiem, że nie każdy fascynuje się muzyką klasyczną, a tym bardziej organową. Mamy tu wiele ciekawych barw - typu: sub bass, puzone itd. Charakterystyka dźwięku wiadoma: słyszalny jedynie współton kombinacyjny (widmo) wielu niskich częstotliwości, również tych nie słyszalnych dla ludzkiego ucha itd.

Obecnie jestem posiadaczem amplitunera SONY STR-DB 725 QS 5,1 (foto poniżej) i przymierzam się do kupna kolumn (w dalekiej przyszłości sobwoofera). Przejrzałem ofertę rynkową i najbardziej atrakcyjne wydały mi się WHARFEDALE. Waham się między Diamond 8.4 a 9.5, 9,6 za drogie – no chyba, że byłoby naprawdę warto to zacznę pościć. Czy WHARFEDALE to dobry wybór? Zdaję sobie sprawę, że w tym przedziale cenowym nie znajdzie się nadzwyczajnego zestawu odsłuchowego - nic nie jest wstanie zastąpić doznań, z chwil przebytych w przestrzeni gotyckiej świątyni - jednak wiadomi jaka jest sytuacja przeciętnego Kowalskiego w Polsce.

Pomieszczenie do 20 m2. Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam wszystkich ludzi kochających piękno (w ujęciu klasycznym oczywiście, czyli w połączeniu z prawdą i dobrem!).

Meloman z Gdyni

[obrazekLUKASZ-219340_1.jpg] [obrazekLUKASZ-219340_2.jpg] [obrazekLUKASZ-219340_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5101-100001378 1170261982_thumb.jpg

post-5101-100001379 1170261980_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Melomanie. Do muzyki jaką preferujesz polecam Ci jeszcze Eltax Liberty 5+. Myślę że warto je odsłuchać , podobnie jak Wharfedale. Z tym że ja skłaniałbym się ku Eltaxom. Pozdrawiam.

Nie przesadzaj Melomanie. Szmelc to nie jest. Ale chyba za ciekawie ten soniak niegra. Staje troche w obronie Elfana, ktory powli robi sie zmanierowany stereo, dlatego ze Elfan mial do czynienia z ampli Sony i ja rowniez. Osobiscie mialem lepszy model od Was obydwoch mialem STR-DB940 klasy QS. Obecnie Yamaha RXV800 ktora posiadam jest dla mnie lepsza pozycja pod wzgledem brzmienia. Praktycznie uwazam ze Soniak nadawal sie tylko i wylacznie do kina, bo muzyka mu za dobrze nie wychodzila. Yamaha ma wieksze zadatki audiofilskie (choc w czesci). Jakos jest bardziej muzykalna i szczegolowa bo soniak cial membrany uszne az krew leciala. A tak pozatym uwazam ze nie warto ladowac we wzmacniacze i kable pieniedzy. Sluchalem takiego wzmaka za 15 tys i co? I nic jakosc w malej czesci nawet nie rekompensuje ceny. Wiec tylko maniaki lub nadziani ludzie moga sobie pozwolic na takie rarytasy przy czym maniaki wypruwaja sobie flaki aby takie to to kupic a dalej chodza w dziurawych butach zesrani ze szczescia ze wreszcie maja ten wmak lampowy.

Piotrze, jakiego wzmacniacza (za 15kzet) słuchałeś i wydał ci się kiepski? W tej cenie można już znaleźć bardzo dobre okazy. ( słuchałeś małego wzmaka StandArta za 4kz?)

Otli. Nie powiedzialem ze byl kiepski, tylko ze cena nie rekompemsowala jakosci. Bo napewno nie gral on 7 razy lepiej od mojej Yamahy conajwyzej jedna trzecia lepiej, a kosztowal ponad 7 razy wiecej o RXV800. Symbolu nie pamietam (szczerze mowiac nie bardzo to mnie interesowalo). Sluchalem sobie go jakies 40 minut. Bylo fajnie - powiedzmy troszku lepsza scena, a dynamika i wykop gorszy od RXV800. Moze takiego H/K stereo za okolo 2000zl jeszcze warto kupic, ale zeby takie cos za 15tys sobie sprawic o trzeba miec w brud kasy albo miec niezle nasrane w glowie.

pozdrowienia dla grupy

A co sadzisz ze w Media lub Saturnie nie nie ma dobrych sprzetow ? Jazzie twoje wpisy to jakies wywody w postacie twoich dziwnych przemyslen. Juz pewnie wszyscy wiedza ze jestes wielkim amerykaninem, ktory w sypialni posuwa laske przy dzwiekach yamahy i popija wino o dumnie przez Ciebie wypowiadanych nazwach. Mysle ze jako snob-amerykanin nie powinienes tu zagladac.

PiotrJ dobre hehe:),ja tez czytałem nie jeden Jazza posta na forum stereo i kurcze mozna sie niezle posmiać:D ta hameryka,przemyslenia nt polskiego społczenstwa.............kurde na świece sa naprawde dziwni ludzie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.