Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana wzmacniacza

Bogusław_59825

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz to zaczekaj 10 dni od teraz, to opowiem Ci czy polaczenie musicala z atc ma sens IMHO. Z Destiny ma na pewno.. Creek jest swietny w zakresie finansowym a i atc rowniez.

Ale jest ale. Ja nie stoje w miejscu i przewartosciowal sie u mnie zakres gatunkowy w muzyce. Gram na drugim systemie traz z musicalem i slysze wiele roznic w odbiorze wlasnym. Mnie sie ten wzmacniacz bardzo podoba na ta chwile..

Ja marzylem zawsze o pewnym odborze gitar i wszelkich instrumentow strunowych, ktorych jestem fanem. Musical to ma, ale nie chce nic pisac wiece,j bo musi sie wpasowac najpierw w system docelowy..

Ale gwoli scislosc,i min z atc. pamietaj, ze ja mam scm 11 a nie scm 40!

Powiem Ci tak-kup te 40, a jak sie nie spodobaja to za rok odkupie od Ciebie :)

Tego najbardziej się boje, że nie podpasują się pod NADa i nie martwi mnie prąd na zaciskach tylko Jakość sygnału źródłowego.

Spojrzałem do rankingu sprzętu AudioVideo tak z ciekawości

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i trochę się zdziwiłem a chodzi mi o Musical Fidelity M6si

++++ Bardzo mocny wzmacniacz dla zwolenników Michalesona. Olbrzymi zapas mocy kontrastuje w wątłym najniższym basem.

Tylko **** gwiazdki?? choć nie słuchałem to kojarzyłem z lepszą opinią o nim.

Wracając do ATC to ciągle się waham.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czołem, przeszedłem cały wątek i zmagam się z podobnym problemem. Sprzęt do dużego pokoju (6m szerokości, po bokach kolumny, długość łączna ok. 12m).

Głośniki to B&W dm603 mk2, stojące od 2m-cy na podstawkach o wys.22cm z pełnego drewna o wadze ok 15kg każdy (poprawiło to znacznie dźwięk, przede wszystkim dzięki odseparowaniu wibracji od budynku)

Wzmacniacz to Rotel RA-12, który zastąpił RA-930AX.

Brakowało mi jednak czegoś, ale myślałem, że to wina starych już głośników B&W.

Sprawdziłem NAD C375 z dobrym przetwornikiem CA. Różnica kolosalna.

Niestety Rotel wydaje się być za słaby i przez to przytłumiony.

Z drugiej strony zależy mi na właściwościach sieciowych (radio z TuneIn, myślę o Spotify, choć to załatwia mi telewizor), muzyka z telefonu (sic) lub kompa lub dysku sieciowego.

Co polecacie za zestaw? Skąd to brać na testy? Jestem z Gdyni.Z góry dzięki!

mozesz podac na nowo link-ten nie dziala

Znalazlem juz:

Musical Fidelity M3si +++++ 7000 Znakomity w muzyce orkierstowej, gdzie imponuje barwami i obszerną przestrzenią. Jednocześnie jasny i ciepły. Potrafi zaskoczyć szorstkością.

Musical Fidelity M6si ++++ 13995 Bardzo mocny wzmacniacz dla zwolenników Michalesona. Olbrzymi zapas mocy kontrastuje w wątłym najniższym basem.

M3si wyzej w rankingu owej gazety :)

Moze chodzi o to aby stare serie zeszly ze sklapow ?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Hmm, bardziej bym myślał że stosunek sprzętu do kasy.

SCM poszły a gość nie odpowiedział na mojego smsa czy jeszcze je posiada, wiec obstawiam że już znalazły innego właściciela tak poza Allegro

Na pocieszenie przywiozłem sobie na weekend B&W 683 S2 i ......nie wiem co dalej.

Napisano 28.08.2017 - 13:43

Użytkownik Mario3456 dnia 20.08.2017 - 14:02 napisał

TheOne2005

Czyli ten Musical Fidelity 6Msi grał swobodniej od Vincenta? lepiej napędzał? duża to była różnica? Ja mam ATC SCM 7 z Vincentem D-150 dlatego pytam. Chociaż D-150 chyba jest troszkę mocniejszy od Vincenta 237. Przymierzam się do zakupu SCM 11 z którymi miałby dalej grać D-150

Przede wszystkim czuć jest większą rezerwę mocy na MF M6si jak również neutralność w barwie. Nic nie jest ewidentnie ocieplone jak w Vincencie praktycznie non stop. Zdecydowanie więcej powietrza, przestrzeni, rozdzielczości w dźwięku lecz to co jest ewidentną różnicą pomiędzy MF a Vincentem to bas. W MF wielobarwny, super kontrolowany, podany we właściwych ilościach, bez przeciągania i z właściwym timingem oraz kontrolą. Gdy ma być twarde uderzenie jest, gdy ma zejść nisko z finalnym pomrukiem - tak się dzieje.

Vincent 237 w kwestii basu stosuje raczej miękkie podejście z bardzo umiarkowaną szybkością w tym temacie - chociaż trzeba przyznać wypełnienie i ilość jest na bardzo dobrym poziomie.

Tak do poczytania kogos kto mial i sluchal ;)

A jest kilka fajnych skrzynek w pobliżu Ciebie; tyle, że pewnie i drogie i nie takie:

monitory na Scanach Akkusa, Proac Studio 118, Audio Physic Yara Monitor, 16Hz Canto,

ale jakbyś się nudził ....przynajmniej sobie obejrzyj na znanym portalu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Czołem, przeszedłem cały wątek i zmagam się z podobnym problemem. Sprzęt do dużego pokoju (6m szerokości, po bokach kolumny, długość łączna ok. 12m).

Głośniki to B&W dm603 mk2, stojące od 2m-cy na podstawkach o wys.22cm z pełnego drewna o wadze ok 15kg każdy (poprawiło to znacznie dźwięk, przede wszystkim dzięki odseparowaniu wibracji od budynku)

Wzmacniacz to Rotel RA-12, który zastąpił RA-930AX.

Brakowało mi jednak czegoś, ale myślałem, że to wina starych już głośników B&W.

Sprawdziłem NAD C375 z dobrym przetwornikiem CA. Różnica kolosalna.

Niestety Rotel wydaje się być za słaby i przez to przytłumiony.

Z drugiej strony zależy mi na właściwościach sieciowych (radio z TuneIn, myślę o Spotify, choć to załatwia mi telewizor), muzyka z telefonu (sic) lub kompa lub dysku sieciowego.

Co polecacie za zestaw? Skąd to brać na testy? Jestem z Gdyni.Z góry dzięki!

Rotel 12-ka nie zrobił na mnie dobrego wrażenia ale 14-ka to było coś znacznie lepszego. Co do Spotify to jest jednak MP3, Tidal - już lepiej.

W Gdyni często zaglądam do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub Sopot

Ukryta Zawartość

A jest kilka fajnych skrzynek w pobliżu Ciebie; tyle, że pewnie i drogie i nie takie:

monitory na Scanach Akkusa, Proac Studio 118, Audio Physic Yara Monitor, 16Hz Canto,

ale jakbyś się nudził ....przynajmniej sobie obejrzyj na znanym portalu.

Nadal czekam na B&W 703S2 no i Pan Witek z Akkusa miał się odezwać a cisza jest. a jutro ustawie sobie B&W 683 S2 i w ramach nudy to posłucham sobie Kraftwerk

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Opeth na przyklad, odkrylem niedawno jak dostalem od kumpla cala kolekcje plyt. Dla mnie rewelacja.

My tu dadu gadu o scm 40 ale co z nizszymi modelami?

Apropos atc scm 11, ktore ja posiadam:

tresc pochodzi z jakiejs recenzji.

Ukryta Zawartość

Bas ATC jest bardzo szybki, ale ważniejsza wydaje się przejrzystość. Ta wchodzi na poziom „słuchawkowy”, niemal nieosiągalny dla drewnianych skrzynek. Ale ponownie uczulam – będzie ostro. Miłośników Unisona ATC mogą nawet skaleczyć.

Wszystko dzieje się jednak jakimś kosztem, bo kiedy słyszę solo skrzypiec w VII symfonii Szostakowicza, mam wrażenie, że poprzednie głośniki zamulały; chowały dźwięk do bieliźniarki. ATC ją otwiera, a że prawda czasem boli, niech boli kłamców.

SCM 11 to także głośnik trudny i kapryśny. Potrzebuje wzmacniacza klasy redakcyjnego Maka MA7000.

Konkluzja

Cóż z tego, kiedy właśnie słucham najnowszej płyty zespołu Opeth i mam „niejakie wrażenie”, że cokolwiek innego podłączę, będzie klucha. Na ATC słyszę każdy dźwięk osobno. Wyraźniej niż na koncercie. A że ostro? Jakoś przeżyję.

Juz tutaj pisza ze min wzmak za 30tys zl jest potrzebny do wyluskania z nich maximum mozliwoasci.

Ukryta Zawartość

Dobra posłucham Opeth

Co do smc to dałem już sobie spokój.

To naturalne że przecież nie będziesz się cofał wstecz mając jednastki, możesz tylko do przodu czyli teraz 40ki pasywne potem aktywne potem 50ki i 100 ki.

A ja wrecz przeciwnie. W sobote bede podlaczal atc +musical fidelity ;)

użo sprzedajemy kolumn ATC, do modelu SCM 11 często wybierany jest wzmacniacz Hegel H80, Naim Nait XS2, hybrydowe Vincenty. Bardzo dobre połączenie stanowią integry Musical Fidelity. Jeśli jednak jest większy budżet, to moim zdaniem bezkonkurencyjnym rozwiązaniem jest integra ATC SIA2-150.

Gość

(Konto usunięte)

Wszystko dzieje się jednak jakimś kosztem, bo kiedy słyszę solo skrzypiec w VII symfonii Szostakowicza, mam wrażenie, że poprzednie głośniki zamulały; chowały dźwięk do bieliźniarki. ATC ją otwiera, a że prawda czasem boli, niech boli kłamców.

SCM 11 to także głośnik trudny i kapryśny. Potrzebuje wzmacniacza klasy redakcyjnego Maka MA7000.

Konkluzja

Cóż z tego, kiedy właśnie słucham najnowszej płyty zespołu Opeth i mam „niejakie wrażenie”, że cokolwiek innego podłączę, będzie klucha. Na ATC słyszę każdy dźwięk osobno. Wyraźniej niż na koncercie. A że ostro? Jakoś przeżyję.

Brawo :-)

Ciekawe jak by zagrały z moją Jolą? ;-)

Bez tej "prawdziwej ostrości" April Wine" brzmi jak Katie Melua ;-)))

Wczorajszy test.

Połączenie NAD 375 i B&W 638 s2

Enya. Nie jest to brzmienie angażujące i muzykalne, poprostu gra i tyle. Przy głośniejszy słuchaniu bas dochodzi do całego przekazu ale na dal jest to jakieś pusty sound.

Dire Straits - bez zmian. Pojawił się niższy środek albo górne rejestry basu, jest to czego nie mam w monitorach, ale nadal puste granie. Bas jest szybki ale to taki suchy przekaz, brakuje mi głębi i ocieplenia,

Depeche Mode I Spirit - brakuje ewidentnie najniższych dźwięków. Góra pasma na pierwszym planie potem bas i na końcu środek.

Nadal szukam mięsa i Bad Boys Blue, - i fatalnie

Co tu dużo pisać, w miarę szybko zmieniam kolejne krążki w cd.

Osobiście to za 6k polecam szukać innych skrzynek.

na jeden element zwrócę uwagę, gitara na płycie "ściana" , nieźle odtworzenie stłumionych strun na gryfie gitary.

Dla mnie to chłodny, suchy dźwięk, bez wyrazu. Brak podstawy basowej i głębi, powietrza w ogólnym zarysie. Chyba ze głośniki nie są wygrzane!

• Moderatorzy

ale się uparłeś na te B&W :)

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

ale się uparłeś naw te B&W :)

1 Trochę się nudziłem.

2 Chciałem sprawdzić podłogowe i porównać z monitorami.

Co dało mi wgląd w całą serię. Wychodzi na to że seria 600 gra bezpciowo.

Hehe. Nie dzieje się nic ciekawego godnego opisania. No może, zająłem sie kablami zasilającymi Audioquesta i wziąłem NRG 4 i uznałem że starczy a suboower i cd Technics dostały NRG - X2

Wiem że teraz nie powinienem bardzo ruszać kabli a po złożeniu sprzętu docelowego ale ......to tylko i aż zasilanie.

Ja u siebie nie słyszę różnicy bo to co mam nie pozwala na szukaniu niuansów i różnic w obecnym systemie. Jest jeden test na niemieckiej stronie piszącej o NRG 4 i gość opisuje że dźwięk zagrał lepiej niż na ich dotychczasowych kablach referencyjnych wiec uznałem że starczy na początek i zawsze do czegoś go wykorzystam. Jeszcze zajmę się listwą a stawiam na Gigawatta. ....

Jeszcze za wczesnie na opisy, przed chwila podlaczylem LP i kreci sie czarna plyta-slychac naprawde porzadne pre-phono. Ale pamietajmy, ze ja porownuje go do Destiny2 i na pewno nie wbilo mnie w fotel co to to nie ;) Jako milosnik Creekow, musze sie porzadnie zaprzyjaznic z Musicalem i na koniec po odsluchach podlaczyc z powrotem Destiny i ocenic co tak naprawde mi lezy...Ale na ten czas mam sporo kabli do podpiecie musicalowi i kilka zrodel oraz material muzyczny bardzo obszerny-nie wiem czy mi starczy czasu na wszystko ;).

Generalnie ucho musi nasiaknac nowym dzwiekiem a to zawsze trwa min kilka dni.

Hehe. Nie dzieje się nic ciekawego godnego opisania. No może, zająłem sie kablami zasilającymi Audioquesta i wziąłem NRG 4 i uznałem że starczy a suboower i cd Technics dostały NRG - X2

Wiem że teraz nie powinienem bardzo ruszać kabli a po złożeniu sprzętu docelowego ale ......to tylko i aż zasilanie.

Ja u siebie nie słyszę różnicy bo to co mam nie pozwala na szukaniu niuansów i różnic w obecnym systemie. Jest jeden test na niemieckiej stronie piszącej o NRG 4 i gość opisuje że dźwięk zagrał lepiej niż na ich dotychczasowych kablach referencyjnych wiec uznałem że starczy na początek i zawsze do czegoś go wykorzystam. Jeszcze zajmę się listwą a stawiam na Gigawatta. ....

to jak nie slyszysz kabli to je oddaj do sklepu :)

Testowanie kabli i nie ważne czy głośnikowych czy RCA i ogólnie kabli jest bardzo trudne, wymaga wielu powtórzeń i SPRZĘTU gdzie będzie słychać jaką taką różnice a Bowersy na 3tys do tego się nie nadają.

Nie wsłuchiwałem się bo uznałem że nie warto,ale wczoraj grała muza i uznałem że jest coś inaczej. Dziś siedzę od rana i zmieniam cd no i musze przyznać że. ............bas nabrał "kultury" jest głębszy i odczuwam że schodzi niżej, jest lepsza przestrzeń. Czy zasilający też musi się wygrać???

No..... to teraz listwa Gigawatta PF-1 MK2 - już zamówiona

I pytanie -- skąd brać prąd do NADa ?? , jedni każą brać ze ściany a inni mówią że lepiej filtrowany.

Ukryta Zawartość

Co prawda nie gigawat ale... Też kosztuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co prawda nie gigawat ale... Też kosztuje.

Przenośnik nie działa ale listwa zamówiona i nie wypada odmawiać tym bardziej że dużo pozytywnych opinii o niej czytałem.

Teraz jeszcze pytanie gdzie podpiąć piecyk? reszta to wiadomo.

Ukryta Zawartość

Mój wpis odnosi się do wątku Audio mity.

Jak już kupiłeś to co zrobić..

Osobiście wychodzę z założenia, że sprzęt audio jest zaprojektowany tak, że podłączony do zwykłego zasilania ma działać poprawnie i tyle. A jak chce się lepiej to szuka się innego sprzętu a nie leczy braki galanterią.

Testowanie głośnikowych ....to moje drugie imię ;-)

Trzeba mieć tylko pary A lub B w przełączniku głośników.

Jednymi kablami głośniki na A, drugimi na B. Przełączamy i już.

Nikt nie ściemnia, nie opowiada bajek w trakcie wymiany kabli i przykręcania itd...

Można nawet zaprzyjaźnioną osobę poprosić o drugą parę na dinksie ...

nie ma nic prostszego i słychać od razu.

Podobnie robiłem porównując CD i wzmak, ale musiałem dorobić kable z przełącznikiem

gniazd słuchawkowych ...i też zadziałało.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mój wpis odnosi się do wątku Audio mity.

Jak już kupiłeś to co zrobić..

Osobiście wychodzę z założenia, że sprzęt audio jest zaprojektowany tak, że podłączony do zwykłego zasilania ma działać poprawnie i tyle. A jak chce się lepiej to szuka się innego sprzętu a nie leczy braki galanterią.

Tak, tylko to co opisujesz to teoria. A co z praktyką?

Osobiście też nie za bardzo przykładałem się do tematu a 1k wydałem tak dla świętego spokoju Ale słucham tak sobie teraz i powiem że kilka dźwięków mnie zaskoczyło w nagraniach które przecież dobrze znam. Dodać trzeba ze moje Bowersy to nie sprzet do szukania różnic

Testowanie głośnikowych ....to moje drugie imię ;-)

Trzeba mieć tylko pary A lub B w przełączniku głośników.

Jednymi kablami głośniki na A, drugimi na B. Przełączamy i już.

Nikt nie ściemnia, nie opowiada bajek w trakcie wymiany kabli i przykręcania itd...

Można nawet zaprzyjaźnioną osobę poprosić o drugą parę na dinksie ...

nie ma nic prostszego i słychać od razu.

Podobnie robiłem porównując CD i wzmak, ale musiałem dorobić kable z przełącznikiem

gniazd słuchawkowych ...i też zadziałało.

I na glosnikowe przyjdzie czas

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.