Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TX 8150 vs NAD C338

c-k

Rekomendowane odpowiedzi

Obecnie jestem posiadaczem Onkyo TX 8150.Pod względem funkcjonalnym to nawet nie ma się co rozpisywać...pierwsza klasa.Natomiast z dźwiękiem nie jest już tak różowo.Gra bardzo detalicznie,przestrzennie,ale brakuje mi "wykopu".Gra za równo dla mnie.Dźwięk w połączeniu z Melodiką bl40 mk2 potrafi zakłóć w ucho przy głośniejszych odsłuchach.Zwłaszcza w muzyce rockowej i metalu. Dlatego szukam innego połączenia z tymi głosnikami i wpad mi oko NAD C338.Czy warto się nim zainteresować,czy może lepiej iść w osobny wzmacniacz i jakiś tani strumieniowiec na początek?Jakie są Wasze typy?Bo moje oprócz wspomnianego NAD-a to:

-Yamaha AS-701+Cromecast audio/Yamaha WXAD10

-CA CXA 60+Chromecast audio/Yamaha WXAD10

https://www.audiostereo.pl/topic/134361-onkyo-tx-8150-vs-nad-c338/

Jeśli chodzi o NAD C338 i YAMAHA A-S701 to brzmieniowo inne urządzenia. NAD ma dużo większą funkcjonalność, dźwiękowo jest masywniejszy niż YAMAHA, brzmienie gęstsze bardziej nasycone.

Yamaha to lepsza przestrzeń, więcej powietrza w dźwięku.

Pytanie co chcesz poprawić i jaki dźwięk lubisz.

Oba wzmacniacze możesz odsłuchać i porównać w naszych salonach.

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s701-wxad-10.html

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c338.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Lubię dźwięk szczegółowy i raczej ten po jasnej stronie mocy,ale bez wyostrzeń z wykopem w basie.Stopa perkusji musi być odczuwalna.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Ja osobiście również jestem w posiadaniu apli Onkyo tx 8150 wraz z głośnikami Paradigm 7v5 i muszę powiedzieć, że po przesiadce z Harmana HK3480 różnica jest kolosalna. Onkyo gra rzeczywiście bardzo równo, analitycznie. Przestrzeń jest niesamowita. Ale niewątpliwie system jest trochę jaśniejszy w brzemieniu. Ale osobiście nie zauważyłem, żeby przy głośniejszych odsłuchach gorne pasma jakoś szczególnie kłuły w uszy. Jedynie czego mi trochę brakuje, to niżej schodzącego basu, ale to raczej kwestia kolumn i ich specyfikacji. Nie ukrywam, że bardzo intrygują mnie te kolumny Melodiki BL40. Wg tego, co opowiadają inni, to konstrukcja naprawdę udana i godna zainteresowania. A jak basu zabraknie, zawsze w zanadrzu czeka Velodyne CHT 10R :)

Ale osobiście nie zauważyłem, żeby przy głośniejszych odsłuchach gorne pasma jakoś szczególnie kłuły w uszy.

Melodika bl40 mk2 ma dość wyraźną średnicę i ta wyższa właśnie w połączeniu z równym Onkyo potrafi zakłuć.Wysokie są jak najbardziej OK.Bas jest raczej towarzyszący.Jest tam gdzie powinien,jednak dla mnie to trochę za mało.W trybie"Direct"mój stary amplituner AV Onkyo HTR558 ma go więcej.Ale to jest jego jedyna przewaga nad 8150,bo przestrzeń i stereofonia bezdyskusyjnie na korzyść 8150.

Najlepiej idź i posłuchaj.Ja się wybieram w tym tygodniu na odsłuchy i przekonam się czy to co mnie drażni to wina amplitunera czy kolumn.

Melodika bl40 mk2 ma dość wyraźną średnicę i ta wyższa właśnie w połączeniu z równym Onkyo potrafi zakłuć.Wysokie są jak najbardziej OK.Bas jest raczej towarzyszący.Jest tam gdzie powinien,jednak dla mnie to trochę za mało.W trybie"Direct"mój stary amplituner AV Onkyo HTR558 ma go więcej.Ale to jest jego jedyna przewaga nad 8150,bo przestrzeń i stereofonia bezdyskusyjnie na korzyść 8150.

Najlepiej idź i posłuchaj.Ja się wybieram w tym tygodniu na odsłuchy i przekonam się czy to co mnie drażni to wina amplitunera czy kolumn.

No to zapewne będziesz ode mnie szybszy z odsłuchem. Koniecznie podziel się ze mną wrażeniami! :)

Byłem dziś na odsłuchu.Na testy poszły:Yamaha AS701,Cambridge Audio CXA60,Marantz 6006,Onkyo 9050,NAD 316bee.Wszystkie podpięte do Melodiki bl40 mk2,gdzie źródłem był cd Marantza(nie wiem jaki model)podpięte analogowo,później cyfrowo.I tak prostym nieaudiofilskim językiem stwierdzam:);

Yamaha AS701-w trybie flat,czyli wszystkie gałki na 0,nie dało się słuchać przy wyższych głośnościach.Średnica tak waliła po uszach,że po paru minutach miałem dość słuchania.Bas fajny szybki i kontrolowany.Czuć uderzenie stopy.To lubię w dolnych rejestrach.Wysokie nienachalne.I tryb loudness...gdyby nie on,to podziękowałbym po minucie słuchania.On w tym przypadku obcina lekko średnicę.Wystarczyło przekręcić loudness lekko w lewo i dźwięk stał się mniej męczący.Słuchanie grunge rocka stało się bardziej przyjemne.Może dlatego,ze Melodika lubi grać środkiem i loudness w tym przypadku się sprawdza.

CA CXA60-Jest wykop,ale całość gra jakby bez polotu.Takie audiofilskie równe granie.Mało wysokich jak dla mnie.Poza tym kręcąc gałkami od tonów wysokich czy niskich,dźwięk niewiele się zmienia.Tu chyba bas i dolna średnica są na pierwszym planie.Dlatego troszkę za ciemno na mój nieaudiofilski gust.Największy zawód z odsłuchów.

Marantz 6006-W trybie direct trochę za płasko.Po włączeniu loudness bas czuć na klacie.Z początku pomyślałem,że to jest to,ale im dłużej słuchałem to było coraz gorzej.Loudness w tym przypadku za bardzo podbija bass przez co dłuższe słuchanie zaczęło mnie męczyć.I w żadnym z testowanych wzmaków nie było słychać sybilantów jak w tym.

NAD 316bee-maleństwo,które pozytywnie mnie zaskoczyło.Dźwięk taki bardzo energiczny,skoczny,wciągający.Jest wykop.Może troszkę za dużo góry,ale ogólnie jestem pod wrażeniem.Słuchałem na chwilę NAD 375 i wydaje mi się,że nie ma tyle energii co to maleństwo.Jakby mniej basu,przez co wysokie tony było słychać najmocniej.

Onkyo A9050-dźwięk bardzo szczegółowy.Może dlatego,że pierwszy plan odgrywa tu góra i wyższa średnica.Im głosniej,to bardziej w uszy kłuje.Mało basu w stosunku do reszty.Podbicie basu jest ale wtedy staje się jakby rozlany,mniej kontrolowany.

Na koniec podłączyliśmy bliźniaka TX8150,czyli Pioneera SX-N30.I tak szczerze mówiąc,nie ma się czego wstydzić.Myślałem,że różnica pomiędzy wzmacniaczami,a amplitunerem będzie tak wyraźna,że odechce mi się raz na zawsze amplitunerów.A tu nie.Różnice słychać.Dźwięk z tego amplitunera jest bardziej spokojny od reszty.Ale za to cieplejszy jak Onkyo 9050 i bardziej równy.Brakuje mu basu i chyba przez to tego wykopu.

Ogólnie większe różnice w odsłuchu robi zmiana kolumn jak wzmacniaczy.A swoją drogą to mam większy mętlik jak przed odsłuchem.Jedno wiem na pewno,że nie warto moim zdaniem dopłacać 1500zł do CA względem TX8150.Na dzień dzisiejszy jakbym zmieniał coś to albo na AS701 lub NAD-a ale może któryś z wyższych modeli jak testowany i wejściami cyfrowymi.A najlepiej jakby połączył energię z NAD-a,loudness z Yamahy i resztę z TX8150

A teraz możecie mnie besztać

P.S Dzięki S4H za odsłuchy,miła obsługę i cierpliwość.

Cześć,

Szczerze to Onkyo 8150 jest tak neutralne że jeśli zmienisz na AS 701 lub CXA60 to wtedy będziesz miał ostrość. Oczywiscie to wzmaki wyższej klasy, ale nie możemy mówić o ostrości przy 8150 z BL40.

Moim zdaniem powinieneś właśnie wybrać pomiedzy 356 a 326 od NADa.

Zapraszam na odsłuch wszystkich urządzeń.

To właśnie kolumny decydują o charakterze brzmiena całości. Wzmacniacz, jeśli tylko potrafi je poprawnie i bez wysiłku wysterować to niewiele wniesie. Ten ampli Onkyo 8150 jest naprawdę porządnym wzmacniaczem, a o jego mega funkcjonalności nie wspomnę. Testowałem w domu CA CX 80 ( 2,5 razy droższy od obecnej ceny Onkyo) i po kilku dniach oddałem. Nie warty tej ceny. Magnat MA600 - dzwiękowo lepszy od CA , ciepły,lepszy bas, ale mniej wysokich tonów ( w trybie direct) - trochę za słaby do mojego pomieszczenia > 45 m2. Denon PA 15XX ( nie pamiętam 10 lub 20 - pożyczony od Kolegi) ciut lepszy od Onkyo - za 4 tys. nawet mógłby być. Exposoure 2010 ( też pożyczony) bardzo fajne granie - ale ciut za dużo wysokich tonów ( brak regulacji). Nad 375 był strzałem w 10 , choć przed tą marką broniłem się ręcami i nogami. Z Polkami rti a7 zgrał się idealnie i wyraźnie pokonał Onkyo TX 8150, szczególnie podczas cichego plumkania -na czym najbardziej mi zależało. Jest dynamika, przejrzystość, potężny bas, ogromny zapas mocy itd. TX 8150 został i służy jako transport muzyki ;)

Jedno wiem. Audio to skomplikowana dziedzina i jeśli ktoś jest podatny na ciągłe ulepszanie to końca nie widać Studnia bez dna - niezależnie od zasobów finansowych, bo zawsze może być lepiej ;)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Gdybyś był ze śląska to zapraszam tylko ja mam modyfikowanego.

Z małopolski na śląsk to rzut beretem,ale narazie przesłucham fabrycznego NAD-a 356 lub 326.Po drugie szkoda wywalić ok.3 tysi na nowego i od razu w nim grzebać.No nie wiem takie moje zdanie.Chyba,że poprawa dźwięku jest o dwie klasy wyższa,wtedy walić 3 tysie.

Szczerze to Onkyo 8150 jest tak neutralne że jeśli zmienisz na AS 701 lub CXA60 to wtedy będziesz miał ostrość.

Dla mnie trochę za neutralne.Dla jednych zaleta dla innych wada.Co do Yamahy,to większość twierdzi,że gra skarajami pasma.A moim zdaniem nie.Gra z większym wykopem od Onkyo,ale też neutralnie i z tego względu z melodiką w trybie Direct gra z wyostrzoną średnicą.Gdyby nie loudness,który ścisza średnicę to byłby koszmar dla uszów.

NAD narazie jest moim faworytem,tylko szkoda,ze brak wejść cyfrowych.

Z małopolski na śląsk to rzut beretem,ale narazie przesłucham fabrycznego NAD-a 356 lub 326.Po drugie szkoda wywalić ok.3 tysi na nowego i od razu w nim grzebać.No nie wiem takie moje zdanie.Chyba,że poprawa dźwięku jest o dwie klasy wyższa,wtedy walić 3 tysie.

Też jestem tego zdania. Jeżeli zdecydowałbyś się na moda to tylko używka. Ja kupiłem już po modzie za dobrą kasę.

Witaj

Jeśli chcesz przetestować C326 BEE i C356 BEE to wpadnij do salonu Top Hi-Fi w Krakowie.

Niestety obecnie jest dostępny już tylko model C356 z wbudowanym DAC.

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c356bee-dac2.html

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/nad-c326bee.html

Może warto też sprawdzić wzmacniacze z nowej serii NAD.

Taki C338 brzmi wprawdzie trochę inaczej niż starsze serie ale ma dużo większa funkcjonalność.

W Krakowie, bądź innym salonie naszej sieci na pewno je porównasz.

http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/c338.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

My mamy i mamy NADy

Z Polkami rti a7 zgrał się idealnie i wyraźnie pokonał Onkyo TX 8150, szczególnie podczas cichego plumkania -na czym najbardziej mi zależało. Jest dynamika, przejrzystość, potężny bas, ogromny zapas mocy itd. TX 8150 został i służy jako transport muzyki ;)

To prawda 375 to bardzo udany i lubiany model.

388 niby jego następca ale dzwięk jest już inny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.