Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do 500zł za nowe do wzmacniacza (2*35W/8Ohm sinus) Diora WS432

meloman-audiofil

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję jak najlepszych kolumn pod wzmacniacz Diora WS432 do 500 zł. Mają być nowe. Pokój 9m kw. Mam znośne źródła sygnału. Poprzedni wzmacniacz spalił mi kolumny Jamo Studio 110 i teraz celuję w coś trochę lepszego, bo wydaję mi się że najlepiej w takim budżetowym sprzęcie zainwestować trochę więcej w zestawy głośnikowe. Zastanawiam się nad JBL Arena 130, ponieważ już mam chyba trochę gorszy słuch jeśli chodzi o tony wysokie i opinie tych kolumn są dobre. Nie jestem audiofilem tylko melomanem (nie sugerować się nickiem). Szukałem w internecie, ale tego wszystkiego jest za dużo. Proszę o pomoc, ponieważ już kiedyś pisałem na tym forum z pytaniem o odtwarzacz CD i wiele osób mi odpisało. Co prawda zdecydowałem się wtedy na używany odtwarzacz Blu-ray, ale to dlatego, że nie jestem właśnie żadnym maniakiem sprzętu audio i akurat ten odtwarzacz okazał się strzałem w dziesiątkę z jakością dźwięku i trwałością. Proszę mieć właśnie na uwadze to, że dla mnie liczy się trwałość sprzętu i kompromis pomiędzy niską ceną, a przyjemnym, szczegółowym brzmieniem i nic ponadto.

Dziękuję za podpowiedź, Piotr. Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje? A jeszcze pytanie: Gdzie w Bydgoszczy chętnie, za darmo i w optymalnych warunkach odsłuchowych można posłuchać tych magnatów i porównać też z innymi kolumnami?

Jak chcesz kolumny podłogowe to JAMO S426. Sam mam takie podłączone pod Onkyo TX-8270 dopóki nie uzbieram na coś lepszego i dźwięk jest ok.

Kruger&Matz Journey pasywne - te wydają się się całkiem-całkiem za 500zł :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

normalne nowe zdatne do stereła to wydatek rzędu 4-7 kzł

tylko czy warto je ´palić´ ?

od 2 z górą dekad rządzi swiat kinoteatrów empetrojek i ciągania z sieci za friko

takie czasy

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Kolego w 500zl za nowe ciężko coś znaleść co w ogóle wydobywa z siebie jakiś dźwięk. Z uzywek by coś wybrał może. Ale jak wcześniejsze popaliles to chyba średni z ciebie meloman.

?👈

czy warto je ´palić´ ?

jak wcześniejsze popaliles to chyba średni z ciebie meloman.

Przecież napisałem, że

Poprzedni wzmacniacz spalił mi kolumny

, czyli poszedł stały prąd, bo wskaźnik na maksa, a zero dźwięku, wyłączyłem, powąchałem i śmierdziało spalenizną, na nowym wzmacniaczu okazało się, że miałem rację.

A nie do końca rozumiem jednej rzeczy, którą tu sugerujecie (przynajmniej wynika to z drugiego cytatu) - Jeśli ktoś czasem głośno słucha muzyki to znaczy, że nie jest melomanem?

Uważam, że mam dobry słuch muzyczny i dobry gust muzyczny i nie wyobrażam sobie nie słuchać głośno wtedy, kiedy mam na to ochotę. Po to się przecież m.in. chodzi na koncerty, żeby poczuć dosłownie "siłę muzyki". Mógłbym tu wymienić wiele płyt lub utworów, które słucham głośniej niż zwykle, ale to mija się z celem, bo każdy co innego potrzebuje i jeden będzie słuchał "Master of Puppets" Metallici przy 1W na kanał w wielkim salonie, a ja na przykład czasem słucham "Apple Air" Ralpha Kaminskiego na 20W na kanał w małym pokoju mimo, że jest to 100 razy spokojniejszy utwór.

A co do konkretów - to wiem, że nie dostanę audiofilskich kolumn na 500zł, ale przecież napisałem, że chodzi o najlepszy stosunek jakości do ceny i tego się trzymajmy.

A co do konkretów - to wiem, że nie dostanę audiofilskich kolumn na 500zł, ale przecież napisałem, że chodzi o najlepszy stosunek jakości do ceny i tego się trzymajmy.

Bowers & Wilkins:

-podstawkowe: DM110i

-podłogowe: DM220 (!!)

Czasami da się trafić w tej cenie podłogowe. Skoro słuchasz m. in. Metallici - 20 cm niskotonowce! Uważaj jednak na handlarzy spod Legnicy/Świdnicy (zwłaszcza jednego, który podaje tutaj dokładny adres na wioskę).

sprzed 3dekad to jest to samo co nowe ?

słowa tytuły mają znaczenie ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nie zrozumiałem Twoich pytań.

Wzmacniacz już jest i jest używany. Potrzebuję kolumn.

Przeczytaj dokładnie to, co zacytowałem - najlepszy stosunek ceny do jakości. NIE ISTNIEJE coś takiego w przypadku kolumn nowych w tym przedziale cenowym, dlatego z rozwagą podałem obie propozycje, a te kolumny, z lat 80, zagrają i tak lepiej, znacznie lepiej, niż padła za 500 zł z salonu. Zresztą, nawet biorąc pod uwagę jedynie monitory to wychodzi 250zł/szt - powodzenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.