Skocz do zawartości
IGNORED

Anti Loudness War Plugin (VST) - foobar2000

Tal

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ algorytmy programów do korekcji zniekształceń spowodowanych przesterowaniem nagrania są mało skuteczne, a dodatkowo wpływają negatywnie na odtwarzany dźwięk zdecydowałem wziąć sprawy w swoje ręce. Wykorzystuję funkcję "napraw". Najpierw rozdzielam ścieżkę stereo na niezależne kanały L i P. Następnie zaznaczam wybraną ścieżkę poprzez kliknięcie na wolne pole z lewej strony graficznego obrazu ścieżki. Na ścieżce zaznaczam obszar do korekcji, przed i po przesterowaniu. Wybieram efekt "napraw". Po takiej obróbce przestają być słyszalne trzaski przesterowanego nagrania. Ponieważ korekcja dotyczy tylko bardzo małych fragmentów nagrania (poniżej 1/1000 sek.) nie wpływa negatywnie na odsłuch całego utworu. Jedyną wadą takiego sposobu korekcji jest bardzo duża czasochłonność procesu. Na zrzutach widać efekt korekcji tym sposobem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-7706-0-20806900-1504860550_thumb.pngpost-7706-0-66165700-1504860569_thumb.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pobawiłem się trochę wtyczką do Audacity Perfect Declipper. W opcjach zostawiłem tylko funkcję Declipper, zaznaczając "Declip only when input hits peak level". Pozostałe funkcje (Dehummer, Dequantizer, Delossifier i Natural Dynamics) wyłączyłem. Otrzymany efekt jest podobny do uzyskanego za pomocą efektu "napraw". Plusem Perfect Declipper jest automatyczne działanie w krótkim czasie. Niestety cena tej wtyczki nie jest mała.

Ukryta Zawartość

Efekt działania Declipper (na dole plik oryginalny, na górze po korekcji)

post-7706-0-38936800-1504887126_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sprawdziłem, jak zmiana poziomu korekcji ReLife wpływa na dynamikę utworu. Wykorzystałem pomiar wskaźnika DR w programie Foobar2000. Na zrzucie ekranowym są w kolejności od góry w dół:

1 - plik wyjściowy

2 - po konwersji z poziomem 1

2 - poziom 2

3 - poziom 3

Wyniki są w kolumnie DR. Dla poziomu 2 należałoby przyjąć DR 7,5 ale są możliwe tylko liczby całkowite.

Natomiast wpływ ReLife na wrażenia odsłuchowe każdy musi ocenić sam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście dobierasz do aktualnie słuchanego utworu. Ja używam tej wtyczki podczas słuchania niektórych stacji radia internetowego. Są stacje nadające dźwięk tak silnie skompresowany, że słychać jednostajny łomot. Włączenie ReLife powoduje lekkie uspokojenie dźwięku. Aby korzystać z niej musisz pobrać normalną instalkę (nie demo) po wpłaceniu darowizny min. 10 euro.

Masz tu wersję darmową 1.42 do audacity!

Jak o tym wiedziałeś to wybacz chciałem tylko pomóc!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety mam Win10, a według info to jest wersja tylko do Windows XP i Vista.

Ukryta Zawartość

Ale nie wiedziałem o możliwości użycia tej wtyczki w Audacity. Jak się ją instaluje?

Ukryta Zawartość

Marek też mam windows 10 i u mnie to działa wyodrębniasz pliki z tego archiwum i pliki o nazwie ReLife.dll i ReLife_Mono.dll i przenosisz je do katalogu Plug-Ins w audacity potem otwierasz audacity klikasz efekty i dodaj/usuń efekty w oknie które się otworzy szukasz tych 2 plików i klikasz na nich włącz i potem klikasz ok.Potem importujesz jakiś plik audio i wybierasz efekty i szukasz nazwę Relife i powinno działać.Pozdrawiam

Marek nie uwierzysz mam te informacje z zagranicznego forum.Aha i jeszcze jedno jeszcze taka sztuczka jak przywrócić orginalny dzwięk z utworu uruchom plik audio przez Relife i wybierz opcje peaks 3 i wybierz efekt odwróc i ponownie Relife i opcja peaks 3 otrzymasz orginalny plik dzwiękowy! To oczywiście robisz w audacity ma się rozumieć!

Napisałeś trochę chaotycznie. Jeśli piszesz o funkcji "Edycja / Cofnij ReLife" to nie ma znaczenia którą opcję wybiorę. Jeśli nie, to nie bardzo rozumiem. Czy możesz nieco rozwinąć opis?

Marek na jakim ty etapie w ogóle jesteś bierzesz importujesz utwór do audacity i wybierasz opcję efekt i z tej listy co ci się pojawi bierzesz opcję o nazwie Relife dajesz np opcję 3 a potem bierzesz efekt i wybierasz odwróc a potem otwierasz relife i znów opcję 3 i czego tu chłopie nie rozumiesz? A edycja/cofnij Relife jest zła ponieważ cofnię ci to co zrobiłeś do tego co było przed twoją edycją pliku!

Efekt "odwróć" zamienia piki dodatnie na ujemne i odwrotnie. W dźwięku nic to nie zmienia. Ponowne włączenie ReLife daje ten sam efekt, bez względu na użycie efektu "odwróć".

jeszcze taka sztuczka jak przywrócić orginalny dzwięk z utworu

Tego dalej nie rozumiem. Dla mnie oryginalny dźwięk to plik wyjściowy, nie korygowany.

Szczerze też tego nie rozumiem ale ktoś na zagranicznym forum tak powiedział.A ty możesz mi Marek powiedzieć co znaczy w Relife opcja BYPASS i PRECLEAN?

A ty wiesz Marek że najlepsze efekty z Relife osiąga się wtedy kiedy się używa 3 opcji naraz jedna po drugiej!

ktoś na zagranicznym forum tak powiedział

Dużo jest bzdur na forach.

BYPASS to jest obejście ReLife, czyli wtyczka jest włączona ale dźwięk nie jest korygowany. PRECLEAN jeszcze nie testowałem.

najlepsze efekty z Relife osiąga się wtedy kiedy się używa 3 opcji naraz jedna po drugiej!

Sprawa dyskusyjna. Najlepszy efekt to taki, który usuwa wady a jednocześnie jak najmniej ingeruje (czyli zniekształca) sygnał wejściowy. Po trzykrotnej korekcji dźwięku, sygnał jest bardziej zniekształcony niż po jednokrotnej obróbce. W tym przypadku uzyskasz większy DR, ale dźwiękowo może być gorzej niż przed korekcją.

To są sformułowania natury ogólnej. Przecież napisałem, że jest to sprawa dyskusyjna. Niektórym będzie odpowiadało takie brzmienie, innym nie. Ja jestem zwolennikiem jak najmniejszej ingerencji w oryginalny sygnał. Dotyczy to zarówno sprzętu jak i programów do obróbki dźwięku. Chociaż czasami korekcja poprawia brzmienie. Dla mnie taką poprawę przy odsłuchu internetowych stacji radiowych daje wtyczka ReLife do Foobara.

Nie oceniam Twojego albumu, nie słuchałem go. Brzmienie muzyki jest sprawą indywidualną. Jeśli Tobie się podoba, to nie ma o czym dyskutować.

Ale możemy podyskutować o faktach. Zaintrygowało mnie to trzykrotne korygowanie pliku wtyczką ReLife. Kolejno na zrzutach ekranowych obrazy pliku oryginalnego, po jednokrotnej korekcji i po trzykrotnej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-7706-0-34383400-1505334061_thumb.png post-7706-0-58600000-1505334088_thumb.png

A teraz wyniki pomiaru wskaźnika DR dla tych 3 plików. Od góry plik oryginalny, po 1 korekcji i po 3. Jak widać wielokrotne stosowanie korekcji za pomocą ReLife nie poprawia już DR. Zatem, jaki jest sens takiej korekcji?

post-7706-0-85556700-1505334246_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzisz Marek ja też jestem zwolennikiem orginału.Ale wiesz jeżeli dżyndzyniery od masteringu zrombali robotę to pozostaję własnoręczna niestety korekcja tego co te niekompetetne tłuki zrobiły z orginalnym sygnałem, tak to jest daj niebezpieczne narzędzia niekompetetnym ludziom!

Tak, tylko żeby samemu kombinując nie popsuć jeszcze bardziej dźwięku. Uważam, że jednokrotna korekcja za pomocą ReLife jest wystarczająca. Dodatkowe korekcje tylko psują dźwięk nie zmniejszając błędów masteringu. Ale to tylko moje zdanie, nie musisz się z tym zgadzać.

Powiem tobie tak że dla mnie i tak jest lepszy wbudowany w audacity clip fix ponieważ przy ustawieniu thresholdu od 40% można ładnie poprawić dzwięk poniżej 40% nie radzę ustawiać same już zniekształcenia.Nawet od 40% są jeszcze drobne zniekształcenia które na szczęście można usunąć ale za to ma się wrażenie jakby dynamika podskoczyła do góry i nie ma już tego cholernego chałasu a dr jest na poziomie minimum 15!

zgadzam się z tym że dodatkowe korekcje psują dzwięk dlatego mówię wolę clip fix bo przy jednokrotnym ustawieniu na 50% można zyskać naprawdę dużo na dynamice.Co prawda są drobne zniekształcenia ale można je na szczęście również usunąć w audacity!

Wszystko się zgadza - mniej więcej. Chodzi nie o funkcję "invert" czyli "odwróć" która odwraca polaryzację ale o idiotycznie nazwaną funkcję "cofnij w czasie" czyli "reverse", puszczenie od tyłu. Wtedy jeżeli faktycznie jest to jakaś zabawa filtrem wszechprzepustowym to efekt działania wtyczki zostanie odwrócony i uzyskamy oryginał, tylko cichszy.

Postgain to poziom wyjściowy z wtyczki po obróbce.

BTW praktycznie identyczny efekt jaki daje wtyczka ReLife można uzyskać zwykłym filtrem dolnozaporowym ustawionym na niską częstotliwość np 20Hz.

nagrywamy.com

Teraz nareszcie wiadomo o co chodzi z tym odwracaniem. Tylko to jest bez sensu. Tak jak napisałeś, uzyskany plik nie jest dokładnie taki sam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-7706-0-65098100-1505402214_thumb.png

Szybciej i wygodniej jest skorzystać z opcji "edycja - cofnij". Wtedy orzymamy dokładnie plik wyjściowy.

A nazwa efektu faktycznie bez sensu. Bardziej zrozumiałą jest "reverse".

Czy wiesz co to za funkcja PRECLEAN we wtyczce ReLife.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie o to chodzi. Ten przykład pokazuje zasadę działania wtyczki, i jest to prosta liniowa (a więc całkowicie odwracalna) operacja. Trudno więc mówić o jakimkolwiek "odzyskującym" algorytmie a tylko o sprytnym wykorzystaniu przesunięcia fazy. Co ciekawe, taki efekt (odzyskiwanie obciętych szczytów) zachodzi w każdym normalnym systemie odtwarzajacym, bo zestawy głośnikowe są między innymi filtrem dolnozaporowym (bass reflex to nawet 24dB/okt) i takie rzeczy mamy po prostu w pakiecie. Działanie pozytywne tej wtyczki jest wyłącznie wizualne, sygnał po opuszczeniu domeny cyfrowej już tak nie wygląda i dlatego zmiany brzmienia są bardzo subtelne i moim zdaniem na niekorzyść z powodu zmian w dole. Z powodu tego typu słyszalnych niestety przesunięć fazowych dole wjako filtry HPF na sumie w czasie masteringu często stosuje się filtry z liniową fazą.

U mnie nie ma Preclean, jest Postgain.

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.