Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączanie przewodu PE we wzmacniaczu

lukcuk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie , posiadam w domu instalacje uziemiającą . Proszę o pomoc , gdzie podlaczyc przewód PE we wzmacniaczu dual mono . Masa dwoch zasilaczy łączy sie w jednym miejscu z obudową , po przez rezystor i mostek graetza . Czy do tego miejsca mam także doprowadzić przewód PE ?

Żeby przewód ochronny coś ochraniał musi być połączony bezpośrednio z metalową przewodzącą obudową - w dowolnym miejscu.

Rozumiem , pozwole sobie zadać jeszcze jedno pytanie . Mam 2 wzmacniacze . jeden ma trafa z ekranem elekstostatycznym i magnetycznym a w drugim sa trafa bez ekranu . Czy w tym którym mam trafa z ekranem , ekran mam połączć w jeden punkt w obudowie razem z PE z sieci ?

Są różne szkoły. Warto uwzględniec tę, która mówi, ze masa audio powinna być podłączona do budowy w jednym miejscu, przez które (i jego pobliżu), nie płyna żadne inne prądy.

Czyli, uziemnienie oraz ekrany trafa w jednym miejscu, w poblizu trafa albo gniazda sieciowego, a masa audio tam, gdzie bedzie najlepiej.

Reasumując na koniec. Panowie czy wogole podlaczanie przewodu PE ma wplyw na poprawe dzwieku we wzmacniaczu ?

Podłączenie PE ma wpływ na bezpieczeńtwo, nawet kosztem jakości dźwięku.

Ma wpływ ale często wpływ pętli masy prowadzi do degradacji dźwięku i niektórzy rezygnują z bezpieczeństwa.

Mi chodziło o to, że miejsce/sposób podłączenia ma wpływ. Jeżeli uziemienie być musi to musi.

nagrywamy.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.