Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD 5.1 lub 5.0 do 6-6.5k z bardzo specyficznymi wymaganiami

mseredin77

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Planuje z okazji 40 urodzin kupić sobie kino domowe. Sprzęt będzie używany w 80% do filmów i seriali, 10% do gier i 10% do oglądania sportu. Zero muzyki - do tego mam słuchawki. Samo pomieszczenie ma 20m2 (5x4m), a telewizor stoi dokładnie na środku dłuższej ściany. Kanapa i fotel stoją dokładnie na przeciwko tuż przy ścianie. Z tego względu nastawiam się na zestaw 5.1 lub 5.0. Najważniejsze dla mnie jest aby wszystkie głośniki były w wersji podstawkowej, bo niestety nie mam możliwości postawienia kolumn podłogowych (oczywiście na suba miejsce jest). Budżet to max. 6.5k (ale co oczywiste jeśli będzie mniej to tym lepiej - natomiast mam świadomość że porządne audio potrafi kosztować). Aktualnie użytkuje soundbar HK SB26 i jestem z niego naprawdę zadowolony.

Byłem nastawiony na kupno zestawu głośników HKTS 65 oraz ampli HK 161. Jednak po dokładniejszym przeanalizowaniu tematu zacząłem się zastanawiać na poniższym opcjami:

- KEF E-305

- Dali Fazon Micro +Sub1

Ew. Taki zestaw:

-4x Dali Zensor 1 (chyba że naprawdę warto dorzucić do Zensor 3) lub 2x Zensor 3 na przód i 2x Zensor 1 na tył

- Dali Zensor Vocal

A suba dokupić za miesiąc czy dwa jak będę miał dodatkowa kasę?

Niestety moja wiedza o sprzęcie audio ogranicza się do słuchawek (tych które grają tak jak lubię) oraz do przeczytania dużej ilości testów i recenzji (które niekoniecznie muszą być miarodajne). Samego zakupu planuje dokonać w okolicach listopada jednak jako że jestem osobą lubiącą mieć wszystko dokładnie zaplanowane nie chce zostawiać wyboru sprzętu na ostatnią chwilę.

Będę wdzięczny za pomoc i nakierowanie na odpowiednie tory.

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę Twoje preferencje i wykorzystanie systemu tylko do kina domowego, zdecydowanie polecam amplituner Onkyo TX-NR656 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-nr656.html). To mocne urządzenie z pełnym wyposażeniem sieciowym, oferujące przestrzenny, mocny, kinowy dźwięk.

Kwestia kolumn - z niedużych zestawów 5.1 moim zdaniem najlepszą opcją będzie Kef E305 (https://www.q21.pl/kef-e305.html) bądź najnowszy Focal Sib Evo 5.1 (https://www.q21.pl/focal-sib-evo-5-1.html). Natomiast oczywiście lepszą jakość dźwięku uzyskamy, stosując klasyczne kolumny. Wybór Dali Zensor jest jak najbardziej optymalny, najlepszą opcją byłby zakup Dali Zensor 3 (https://www.q21.pl/dali-zensor-3.html) na przód, Zensor 1 (https://www.q21.pl/dali-zensor-1.html) jako kolumny tylne i Zensor Vokal (https://www.q21.pl/dali-zensor-vokal.html). Jako alternatywa warto jeszcze spojrzeć na konfigurację, opartą na Monitor Audio Bronze 2 (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-2.html), Bronze 1 (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-1.html) oraz Bronze Center (https://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-center.html). W bezpośrednim porównaniu kolumn Dali i Monitor Audio, Dali gra bardziej ciepło, lepiej wypełnionym dźwiękiem. Monitor Audio natomiast oferuje więcej swobody, szczegółowości.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za pomoc. Wieczorem przyjrze6sie tym zestawom ale już teraz jestem raczej nastawiony na skompletowanie zestawu z ozdobnych elementów niż kupno gotowego. Suba zawsze mogę dokupić miesiąc czy dwa później a zestaw na pewno będzie po pierwsze bardziej uniwersalny no i podejrzewam że znacznie lepszy.

@Q21

A czy przy powiększeniu głośników (zarówno frontów jak i tyłów) na uchwytach Vogels VLB 200 nie będzie kolidowało z tym że Dali maja bass reflex z tyłu? Jakoś chyba bardziej skłaniam się w stronę dali jako że w kinie zdecydowanie preferuje cieplejsze brzmienie.

Nie powinno być problemów, przy wykorzystaniu VLB200 jest trochę odstępu od ściany.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję i zapraszam serdecznie.

Witaj spójrz jeszcze na zestawy oparte na kolumnach Indiana Line Nota serii Nota (najtańsza propozycja) http://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/yamaha-rx-v383-indiana-line-nota-260-x-740-x-240-x.html

serii Diva (najbardziej neutralny/naturalny brzmieniowo zestaw) http://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/rx-v483-diva-262-752-252.html

oraz z ELAC DEBUT (największa dynamika i najmocniejszy bas z całej grupy) http://www.tophifi.pl/kino-domowe/zestawy-kina-domowego/yamaha-rx-v483-elac-debut-b6-c5-b5.html

Oczywiście możemy zmieniać konkretne elementy zestawu (np. wyższej klasy amplituner czy wszystkie monitory w zestawie tej samej wielkości)

Zapraszamy na odsłuchy

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja proponuję nie szaleć z tymi Dali za tysiąc za sztukę bo za jedną taką kolumnę Dali Zensor 3 masz dwie Monitor Audio MR2 (dokładając ok 200 zł)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a kupując na tyły MR1

Ukryta Zawartość

i centralny z serii

Ukryta Zawartość

to jest jakieś 3 tysiące i do tego amplituner proponowany przez Q21 Onkyo 656 i zostaje Ci trochę kasy więc do dozbierania jakiś tysiąc więc niewiele i jesli kupisz subwofer za 2500 masz już porządne kopnięcie na basie a monitory zawsze lepiej brać z większym głośnikiem średnionisktonowym bo nie trzeba ich bardzo wspomagac subwoferem (zależne od słuchanego gatunku).

Ciut drozej wyjdzie zestaw na Taga Harmony Platinum

Ukryta Zawartość

z tyłami One

Ukryta Zawartość

i centralnym

Ukryta Zawartość

jednak nadal mieści się w zakładanym na razie budżecie 6,5 tys łącznie z amplitunerem rzecz jasna

Można też na kolumnach Indiana Line i tak

na frontach z większym gł średnioniskotonowym

Ukryta Zawartość

z tyłami

Ukryta Zawartość

i centralnym takim

Ukryta Zawartość

lub z większymi głośnikami

Ukryta Zawartość

i też wszystko w budżecie i z przednim bass-refleksem wiec nie straszne zbliżenie do ścian np z racji braku miejsca.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki ale z tego co kiedyś słuchałem (bo to kojec drugie podejście do KD tylko niestety wcześniej wyskoczyły spore niespodziewane wydatki), to apli Yamaha zupełnie mi nie pochodziły do KD. Najmniej spominam Onkyo a później Denon/HK mniej więcej na tym samym poziomie. Co do samych kolumn Indiana to jednak zdecydowanie bardziej mi się podobał dźwięk z Dali dlatego to był mój pierwszy wybór. Będę się starał jeszcze posłuchać Monitor Audio Bronze i może jeszcze czegoś aby mieć większy ostateczny wybór. Natomiast na chwilę obecną (jeśli tylko nie wydarzy się nic niespodziewanego) moimi zdecydowanym faworytami są Dali Zensor (w sumie temat jest głowie po to aby potwierdzić to co już mniej więcej miałem wybrane).

Ja proponuję nie szaleć z tymi Dali za tysiąc za sztukę bo za jedną taką kolumnę Dali Zensor 3 masz dwie Monitor Audio MR2 (dokładając ok 200 zł)

Ukryta Zawartość

a kupując na tyły MR1

Ukryta Zawartość

i centralny z serii

Ukryta Zawartość

to jest jakieś 3 tysiące i do tego amplituner proponowany przez Q21 Onkyo 656 i zostaje Ci trochę kasy więc do dozbierania jakiś tysiąc więc niewiele i jesli kupisz subwofer za 2500 masz już porządne kopnięcie na basie a monitory zawsze lepiej brać z większym głośnikiem średnionisktonowym bo nie trzeba ich bardzo wspomagac subwoferem (zależne od słuchanego gatunku).

Ciut drozej wyjdzie zestaw na Taga Harmony Platinum

Ukryta Zawartość

z tyłami One

Ukryta Zawartość

i centralnym

Ukryta Zawartość

jednak nadal mieści się w zakładanym na razie budżecie 6,5 tys łącznie z amplitunerem rzecz jasna

i też wszystko w budżecie i z przednim bass-refleksem wiec nie straszne zbliżenie do ścian np z racji braku miejsca.

O I to jest jakaś nowa propozycja, która równie postaram się przetestować w miarę możliwości. Dzięki.

A jeszcze takie dodatkowe pytanie, bo w sumie te 20m2 to niewiele i gdyby przód i tył zrobić na tych samych głośnikach (np taga harmony platinum, monitor audio mr2 czy monitor bronze 2) to by się nie gryzło? Czy takie same głośniki z przodu i tyłu mogą pomóc czy zaszkodzić. Równocześnie jeśli bym zdecydował się na coś tańszego niż Zensor, to jakiego suba polecacie. Jeśli chodzi o amplituner to na 99% jestem zdecydowany na tego onkyo 656.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

,

chyba, że masz bardziej wymagające oczekiwania co do brzmienia :) jednak wychodzę z tego założenia, że żeby wyłapać to coś w brzmieniu kolumn musi byc do pary wzmacniacz więc zastanów się czy warto wydawać na parę monitorów 2 tys i nie mieć tego czegoś w parze z amplitunerem

To nie tak ze zamykam się na inne opcje, bo i tak będę się starał posłuchać przed zakupem. Zazwyczaj tak robię i np. pomimo że słucham muzyki że sporym basem (hip hop, rap) kupiłem AKG 550 które podobno nie są idealnym wyborem to takiej muzyki. Mnie się poprostu spodobało to co usłyszałem. Tak więc pewnie posłucham i wybiorę. Z tego co pamiętam to zensory poprostu mi się podobały jeśli chodzi o brzmienie.

nic się nie stanie, pomogą a nie zaszkodzą jeśli i z tyłu i z przodu będą takie same ale jeśli nie masz tak rozbudowanego menu do ustawień kolumn jak np Denon co daje oddzielne odcięcie każdej kolumny z osobna a tylko jest/będzie (656) ustawienie na Small(małe) czy Large(duze) to nie ma sensu dawać na tyły takie same bo ich nie wykorzystasz bo wiadomo, że tyły "pójdą" na Small a fronty na Large mimo, że monitory. Poza tym jeśli dasz i tu i tu takie same to i tak w kinie kolumny są odcinane na ok 80Hz więc odtwarzać będą tylko ten wyższy zakres basu a resztę subwofer.

Równocześnie jeśli bym zdecydował się na coś tańszego niż Zensor, to jakiego suba polecacie.

napisałem, że jeśli wezniesz te tańsze pod uwagę to zostanie trochę kasy więc do dozbierania do tych minimum 2500 zł zostanie tysiąc a jeśli uda Ci się uzbierać więcej to lepiej bo będzie lepszy subwofer oczywiście z tego przedziału cenowego, np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poradzę Ci na nim nie oszczędzaj, lepiej wydac więcej oczywiście w granicach rozsądku.

Możesz przekroczyć nieznacznie te 3 tys i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o suba to spodziewalem sie właśnie wydatku w okolicach 3k tak więc te 3,1-3,2k są jak najbardziej akceptowalne. Ok. W takim razie już jestem trochę mądrzejszy, a biorąc pod uwagę budżet (na tą chwilę bo nie ukrywam że możne się zwiększyć...) to nie ma sensu pakować się w takie same monitory na fronty i tyły szczególnie że większość budżetu pochłoną kolumny.

Chcesz dobry subwoofer za nieduże pieniądze to zrób tak jak ja i zamów coś od BK Electronics.

Ukryta Zawartość

Osobiście zamawiałem jeszcze taniej niż oni mają, bo na eBayu gdzie jeden koleś sprzedaje ich suby, które niby mają mieć jakąś skazę, ale ja na swoim żadnej nie dostrzegłem, a sprzęt jest nówka.

Ukryta Zawartość

On akurat nie ma zwykle ich największych subów (z tego co zerkałem na jego konto przed zakupem), ale te co ma myślę że by cię zadowoliły - np. XXLS400 - 400W, membrana 12", słuszne 28kg wagi i 50l objętości i wg producenta zejście nawet do poniżej 20Hz... Ja mam podobny tylko ze słabszym zasilaczem i w 20m2 pokoju trzęsie ścianami aż miło :)

Poczytaj o tych subwooferach w necie, bo mają naprawdę dobre opinie, na tym forum także znajdziesz o nich dobre słowo. Ja w każdym razie uważam go za świetny zakup i dziękuję tym którzy mnie namawiali (@Adek45 :)) na większy niż planowałem pierwotnie subwoofer. Zaoszczędzone pieniądze wydasz na lepszej klasy kolumny, a subwoofer nie będzie zapewne gorszy od polecanych przez kolegów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze z ciekawości zapytać co myślicie o zestawieniu sprzętu na Tannoy Mercury 7.2 na fronty, 7.1 na tyły, 7C na środek i TS2.12 jako sub? Zastanawiam się czy też je przesłuchać jeśli bym miał taką możliwość. A z tego co czytam to bardzo dobre opinie mają.

Chcesz dobry subwoofer za nieduże pieniądze to zrób tak jak ja i zamów coś od BK Electronics.

XXLS400 bardzo dobra propozycja , polecam

:)

masz tu Kolegę zanskarix (hula "krasula" co :)) ), popytaj co i jak

Wlasnie sobie czytałem o tych subach i wydają się fajne. Czy możecie mi napisać, jaki kabel jest potrzebny do jego podłączenia? Niestety jestem laikiem w tych sprawach a takie złącze w sumie widzę pierwszy raz.

Ma dwa rodzaje wejść Neutrik Speakon Interconnect do podłączenia wysokopoziomowego ( z terminali głosnikowych amplitunera jeśli dobrze kombinuję) oraz Low Level Input RCA (potocznie czincze :) ) więc podłączasz jak chcesz a może Kolega zanskarix powie jak ma podłączone i czy próbował tego i tego.

Set oparty o serie Dali Zensor to ciekawa opcja. Spójrz jeszcze na set oparty o kolumny Klipsch RP160M/150M/250C. Kolumny bardzo jasne i dynamiczne, z ostra górą ale łatwe w wysterowaniu. Do tego subwoofer R112SW. Jako amplituner Onkyo TX-NR-656

No właśnie zacząłem się zastanawiać nad Klipsch. Dokładnie RP-150M na fronty (160 maja głębokość 32cm a uchwyty Vogels przyjmą maksymalnie 30 cm), R-15M na tyły (no w tym wypadku decyduje cena i może w przyszłości byłbym w stanie zmienić z przodu na 160 s wtedy 150 poszły by na tyły), RP-260C lub jeśli byłoby warto RP-440C na środek (440 jest w sumie niewiele droższa od 250 tylko pytanie czy warto) do tego pewnie po 2 miesiącach sub R-112SW i ampli Onkyo 656. W sumie zestaw który będę słuchał w niedługim czasie ale naprawdę na granicy jeśli chodzi o koszty (a nawet trochę ponad ale to jakoś przeżyję :)

Pytanie tylko czy te R-15M wystarcza na tyły (przynajmniej na początek) i czy jestem w stanie kupić uchwyt ścienny na RP-160M bo nie ukrywam że wolałbym je zamiast 150. No i czy warto dopłacić do 440C zamiast 250C.?

W sumie to źle wcześniej policzyłem wielkość pokoju bo on ma 17m2 (5x3.5m)

Ok. Znalazłem takie uchwyty: B-TECH BT77 w które RP-160M powinny wejść (będą ok na szerokość a na głębokość będą wystawać kilka centymetrów ale to nie powinno mieć większego znaczenia). Tak więc na chwilę obecną jestem najbardziej przekonany do Klipsch RP-160M na fronty, R-15M na tyły (tu chętnie bym dowiedział się czy będą OK, bo na początek nie będę w stanie kupić RP-150M) i centralny RP-250C lub jeśli będzie to miało sens RP-440C. Później dojdzie sub R-112SW.

Warto dołożyć do większego centrala. Centralny to przede wszystkim dialogi, większy głośnik lepiej sobie poradzi. Co do tyłów, to nie powinno się mieszać głośników różnych serii, natomiast jest to zbliżone brzmienie(szczególnie jeśli wykorzystywane są jako surroundy), więc w tym przypadku jak dla mnie jest to do zaakceptowania.

Dobrze że znalazłeś uchwyt. RP160 powinien zmieścić się w VLB200 po odkręceniu podstawy, ale tak obejdzie się bez ingerencji.

Dzięki. Tak właśnie myślałem. Zawsze po jakimś czasie mogę wymienić te R-15M na RP-150M, a 15 wylądują w sypialni i to jest chyba rozsądne rozwiązanie :)

Jutro jestem umówiony ze znajomym na odsłuch Dali Zensor 3 + Dali zensor Vocal oraz Klipsch RP-150M + Klipsch RP-250C. Wiem że klipsch są trochę inne niż planuje ale da mi to ogólny pogląd na brzmienie w porównaniu z głośnikami które pamiętam jako te które mi się bardzo podobały (ciekawe czy nie zmienię zdania po 2 latach). Chciałbym jeszcze zapytać czy Monitor Audio Silver 2 (na fronty) i 1 na tyły, również dałby radę na tle pozostałych moich wyborów. Czytałem trochę o nich natomiast akurat do Monitor Audio nie mam dostępu (chyba że wybiorę się na odsłuch do jakiegoś sklepu) i chciałbym wiedzieć jak dźwiękowo plasują się w tym zestawieniu i czy naprawdę są warte większej kasy niż Bronze które tu były już polecane.

No i jestem już po odsłuchu i po wczorajszym wieczorze oraz dzisiejszym poranku zdecydowany jestem praktycznie na Klipsch RP-160M + RP-440C. Jedynym pytanie pozostaje czy na tyłach R-15M dadzą sobie jakoś radę (przynajmniej na początku), czy od razu jednak celować w RP-150M? Dodatkowo pytanie o ampli bo u znajomego kolumny były podłączane do: Denon AVR-X2400H i Yamaha RX-A670. Ja planowałem Onkyo TX-NR656, co z głośnikami i tak już dosyć mocno nagina budżet. Czy ten Onkyo da radę? Później planuje kupić suba do zestawu, jednak tutaj sytuacja jest o tyle trudna że nie jestem w stanie zmieścić nic ponad 10" (a najlepiej 8"). Wiem że to pewny kompromis ale myślę że ns 17m2, taka 8 już powinna sobie nieźle poradzić. Z subów zastanawiam się nad: VELODYNE EQ-MAX 8 (lub 10) oraz KLIPSCH REFERENCE R-110SW. Tutaj zdecydowanie skłaniam się w stronę EQ-MAX 8 bo ma dobre opinie oraz ma idealna wielkość :)

u znajomego kolumny były podłączane do: Denon AVR-X2400H i Yamaha RX-A670

Przed odsłuchem zrobiliście pełną kalibrację? To istotna sprawa i zmienia brzmienie sprzętu. Onkyo 656 ma prosty system kalibracji z korektą charakterystyk częstotliwościowych głośników, podobnie jak Yamaha A670. Denon X2400 ma znacznie bardziej zaawansowany system, który także koryguje suba i akustykę pomieszczenia.

Kalibracja była zrobiona, zajmował się tym kolega bo on lepiej zna sprzęt. Co więcej pomieszczenie w którym robiliśmy odsłuch jest w miarę podobne do mojego salonu więc warunki były prawie idealne. Ogolnie koledzy bardziej polecał mi Zensory ale nie wiem dlaczego bardziej podobały mi się Klipsche. Może na starość zmienia mi się słuch.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.