Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw KD 5.1 lub 5.0 do 6-6.5k z bardzo specyficznymi wymaganiami

mseredin77

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli masz możliwość, to posłuchaj jeszcze Denona X2400 z funkcją Dynamic EQ. IMHO to jest jedna z lepszych funkcji, która przychodzi z amplitunerami KD, ale Onkyo nie oferuje nic podobnego. Ewentualnie Yamaha, ale z tych nieco lepszych modeli, jak RX-V681. W przypadku Yamahy funkcja się nazywa YPAO Volume.

Wlasnie nad denonem się bardzo poważnie zastanawiam, bo cały ten system kalibracji i obsługi przez smartfona to super sprawa. Pomimo że sam program na smartfona kosztuje ok 100. Same głośniki z Denonem graly naprawdę fajnie. Niestety muszę się poważnie zastanowić bo denon x2400 to kolejne 600zl więcej a taki x3300 to 1k. A zaczynalem podejście do kina od 6k, max 6.5k

Mam jeszcze pytanie do specjalistów. Głośniki RP-160M maja możliwość podpięcia za pomocą bi amp. Denony zarówno x2400 jaki i x3300 (i pewnie x3400) również dają taka możliwość, przy wykorzystaniu wolnych gniazd przy instalacji 5.1. Czy jest sens w taki sposób podłączać głośniki?

XXLS400 bardzo dobra propozycja , polecam

:)

masz tu Kolegę zanskarix (hula "krasula" co :)) ), popytaj co i jak

Ja mam podobny model czyli BK Platinum P12-300SB-FF, od XXLS400 różni się głównie tym, że ma słabszy zasilacz (300W zamiast 400W) oraz sam głośnik nie jest produkcji Peerless tylko jakiś inny. Za to był nieco tańszy, jest nowszy i ma tryb "auto on/off" który w starszych modelach dało się ponoć na zamówienie dostać, ale standardowo go nie było, a ja chciałem to mieć.

Hula świetnie, 12" membrana robi swoje. Jeszcze raz dzięki za posty, które mnie skłoniły żeby zaryzykować z większym subem niż planowałem, bo bardzo dobrze zrobiłem mimo początkowych obaw :)

Wlasnie sobie czytałem o tych subach i wydają się fajne. Czy możecie mi napisać, jaki kabel jest potrzebny do jego podłączenia? Niestety jestem laikiem w tych sprawach a takie złącze w sumie widzę pierwszy raz.

Tak jak pisał @Adek45 w zestawie są dwa kable. Jeden do połączeń high level - przewód typu speakon - do podłączenia pod terminale głośnikowe. Drugi to kabel RCA-RCA do połączeń low level, do podłączenia do wyjścia "subwoofer" w amplitunerze. Na subie są gniazda to kabla speakon i podwójne RCA, mam zamiar sprawdzić jeszcze w związku z tym kabel typu Y. Subwoofery BK mają tę zaletę, że zupełnie niezależnie można regulować pokrętłami parametry dla obu typów połączeń, co powinno być szczególnie przydatne gdy ktoś używa subwoofera zarówno do kina i do muzyki, zwłaszcza że można go jednocześnie podłączyć do zestawu kina domowego i do drugiego zestawu stereo. Jak widać - bardzo uniwersalne sprzęty mają i dobrze pomyślane te możliwości połączeń i regulacji.

Podłączenia wysokopoziomowego nie próbowałem jeszcze, pewnie przy okazji zmiany mebli pod RTV się tym pobawię z ciekawości, bo subwoofera do muzyki raczej nie będę używał - basu mi wystarczy z moich małych kolumienek, taka już akustyka mojego pomieszczenia że więcej basu jest niewskazane :) Z ciekawości posłuchałem troszkę basowych kawałków z subem (podłączonym niskopoziomowo) i o ile w kinie sub mógłby poprzestawiać szklanki w kuchni gdybym go podkręcił mocniej, tak w tego typu muzyce dałby radę poprzestawiać w tej kuchni krzesła ;)

Później planuje kupić suba do zestawu, jednak tutaj sytuacja jest o tyle trudna że nie jestem w stanie zmieścić nic ponad 10" (a najlepiej 8"). Wiem że to pewny kompromis ale myślę że ns 17m2, taka 8 już powinna sobie nieźle poradzić. Z subów zastanawiam się nad: VELODYNE EQ-MAX 8 (lub 10) oraz KLIPSCH REFERENCE R-110SW. Tutaj zdecydowanie skłaniam się w stronę EQ-MAX 8 bo ma dobre opinie oraz ma idealna wielkość :)

Sam tak myślałem żeby wziąć coś na 8" membranie, bo też "pasowało" - mnie cenowo, mojej kobiecie kolorystycznie ;) Skończyło się na uniwersalnym czarnym, za to dobrym subwooferze z zapasem mocy, no i prawie w cenie tego co planowałem :) Teraz jestem już mądrzejszy o to doświadczenie i wiem, że dzięki temu nie muszę suba podkręcać do oporu, co oznacza oczywiście większe zniekształcenia i katowanie jego zasilacza.

Wlasnie nad denonem się bardzo poważnie zastanawiam, bo cały ten system kalibracji i obsługi przez smartfona to super sprawa. Pomimo że sam program na smartfona kosztuje ok 100. Niestety muszę się poważnie zastanowić bo denon x2400 to kolejne 600zl więcej a taki x3300 to 1k. A zaczynalem podejście do kina od 6k, max 6.5k

Ten program na smartfona, który kosztuje stówkę, nie jest do obsługi amplitunera, tylko do szczegółowych zabaw kalibracją automatyczną Audyssey. Nie jest absolutnie konieczny, chyba że ktoś chce dłubać w kalibracji baaardzo szczegółowo. Programy do sterowania amplitunerem są darmowe.

Nowe Denony z serii x400 wychodzą na razie dość drogo w porównaniu z zeszłorocznymi modelami, a nie różnią się zbytnio, tyle że dodali im obsługę systemu multiroom Heos. Jeśli ci on nie jest potrzebny to możesz patrzeć na zeszłoroczne modele w dużo lepszych cenach niż tegoroczne.

Dzięki. Sub to jednak pieśń przyszłości i przyjdzie na niego pora jak już będzie cała reszta stała. Niestety jako że spodobały mi się zbyt drogie zabawki prawie nie ma opcji abym kupił suba w tym samym czasie co podstawe. Jednak będę pamiętał o tym subie i może nawet uda mi się wygospodarować miejsce na coś więcej niż 10" szczególnie że cena naprawdę jest zachęcająca.

Co do ampli to jeszcze będę starał się posłuchać zarówno na onkyo jak i denonie i wtedy wybiorę.

Skończyło się na uniwersalnym czarnym, za to dobrym subwooferze z zapasem mocy, no i prawie w cenie tego co planowałem :) Teraz jestem już mądrzejszy o to doświadczenie i wiem, że dzięki temu nie muszę suba podkręcać do oporu, co oznacza oczywiście większe zniekształcenia i katowanie jego zasilacza.

no i właśnie o to chodzi ale niektórzy tego nie rozumieją :)

Hula świetnie, 12" membrana robi swoje. Jeszcze raz dzięki za posty, które mnie skłoniły żeby zaryzykować z większym subem niż planowałem, bo bardzo dobrze zrobiłem mimo początkowych obaw :)

ju łelkam :)

• 2 tygodnie później...

Witajcie ponownie, po przesłuchaniu różnych głośników, praktycznie jestem zdecydowany na Klipsch RP-260F na fronty, RP-450C na środek i RP-240S na surround. Dziękuję wszystkim za pomoc. Przy okazji może ktoś z was wie dlaczego w Polsce 260F kosztują ok. 30% więcej niż w Niemczech czy Austrii? W tym momencie kupowanie ich w Polsce jest zupełnie nieopłacalne bo nawet doliczajac koszty kuriera wychodzi znacznie taniej.

co do Yamahy powiedzmy AX1. choć już ma swoje lata ciężka do pobicia w skali do 10000 zł za nowy sprzęt mowa o dżwięku a można ją kupić od 1500-2500 w zależności od stanu .

Może zapytam jeszcze inaczej. Dlaczego gdy kupię cały komplet (RP-250F + RP-450C + RP-250S + RP-140SA) w Niemczech zapłacę za całość (po kursie 4.6 co jest dużo wyżej niż nawet Amazon przelicza) ok. 11.500 zł natomiast w Polsce (tutaj wybór sklepu losowy bo ceny praktycznie takie same) 15.300 zł???

Nie ukrywam że to jest dla mnie niezrozumiałe. Szczególnie że różnica w podatku VAT to raptem 4%.

Może zamiast losowego sklepu skorzystaj z serwisu typu ceneo. Mnie wychodzą mniejsze kwoty np. w www.rtvmax.pl .

Poza tym, chyba zrobiło Ci się 7.0?

7.1 tylko zapomniałem napisać że jest też sub :). Mnie natomiast chodziło o pokazanie ok. 30% różnicy w cenie.

Fakt przyznaje że można kupić całe systemy u nich w lepszej cenie nuż poszczególne elementy. Natomiast gdyby kompletować pojedyncze elementy (w systemie 260 jest centralny 440C a ja chcę 450C który jest dopiero w zestawie z 280F który jest za duży dla mnie) to przyznaje że jest taniej niż gdzie indziej ale dalej dużo drożej niż w Niemczech np. 260F za 1999 zł, a w Niemczech ok. 1350 zł - to dalej więcej niż 4% różnicy na podatku VAT.

Oczywiście skorzystałem z Ceneo i ten sklep nie pojawił mi się w wynikach. Jednak nie zmienia to faktu że na Ceneo najniższą ofertę na RP-260F ma amazon i jest to prawie 1000 zł mniej niż we wszystkich polskich sklepach.

No to jaki problem, kup tam gdzie jest taniej skoro ci zależy na niższej cenie :) A czemu elektronika w Polsce jest generalnie droższa niż w wielu miejscach za granicą to temat na inną dłuższą i trudniejszą dyskusję...

Nie chciałem rozpętać burzy tylko byłem ciekaw. Oczywiście że kupię tam gdzie będzie się to bardziej opłacało, zresztą już od dłuższego czasu tak robię bo niestety elektronika to je jedyna dziedzina gdzie ceny na polskim rynku są wyższe od tych zagranicznych.

Można też dołożyć i mieć naprawdę fajne kino. Darts 535. 16 kanałów po 250W. Subwoofer do 1500W. A w kwestii kina to 5.0 można odpuścić, bo brak subwoofera w filmie to jak oglądanie filmu przez szybę w sklepie.

Dzięki za propozycję ale w ten sposób można dokładać w nieskończoność. W sumie startowałem z pułapu 6k PLN, aktualnie za całość pewnie wyjdzie mnie ok. 12k. Oczywiście że suba będę kupował natomiast albo musiałbym poczekać aby uzbierać cała kasę, albo kupować poszczególne elementy osobno rozłożone w czasie. Uważam że lepszym wyjściem jest ta druga opcja o poprostu mieć już w październiku stereo, a w przeciągu 2-3 miesięcy cała resztę zestawu.

Oczywiście że kupię tam gdzie będzie się to bardziej opłacało

Pisałeś juz do nas ?:)

Można też dołożyć i mieć naprawdę fajne kino. Darts 535. 16 kanałów po 250W. Subwoofer do 1500W. A w kwestii kina to 5.0 można odpuścić, bo brak subwoofera w filmie to jak oglądanie filmu przez szybę w sklepie.

Ten za 98000 zł ? :)

Pisałeś juz do nas ?:)

Jeszcze nie. Narazie w piątek za tydzień jadę na 2 tygodnie urlopu i po powrocie zacznę na poważnie się interesować tematem i zabierać za wyceny oraz zakupy. Jest też możliwość (jeszcze nie potwierdzona) że będę miał możliwość przesłuchania RP-260F, Dali Zensor 7 oraz Monitor Audio Silver 6 (no te ostatnio nawet są w górnych granicach budżetu) u mnie w domu co pozwoli mi chyba najbardziej optymalnie wybrać kolumny. Tak więc pewnie najpierw kupię ampli (na 99% będzie to X3300 bo aktualnie ma super ceny) a po testach wybiorę poprostu najlepsze kolumny.

pewnie najpierw kupię ampli (na 99% będzie to X3300 bo aktualnie ma super ceny) a po testach wybiorę poprostu najlepsze kolumny.

aktualnie ma super veny a jakie będa po Twoim powrocie tego nie wiesz, nie wiemy :) chyba, że pisząc najpierw mialeś na myśli już.

aktualnie ma super veny a jakie będa po Twoim powrocie tego nie wiesz, nie wiemy :) chyba, że pisząc najpierw mialeś na myśli już.

No miałem na myśli w tym tygodniu chyba że coś się zmieni w moich planach :)

Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem nie kupić na testowanie Wilson Raptor 7. Wie ktoś z was jak działa ten ich 30 dniowy zwrot? Poprostu jestem ciekaw ich kolumn bo cena zachęcająca a nie ukrywam że mój słuch nie jest tak wyczukony że u mnie w salonie, gdzie warunki akustyczne oraz możliwość ustawienia kolumn są zdecydowanie dalekie od ideału, może różnica pomiędzy nimi a droższymi kolumnami będzie niewielka lub nawet pomijalna.

Pytanie tylko czy nie ma jakiś kruczków dotyczących zwrotu.

• 2 tygodnie później...

U mnie nie musisz korzystać z żadnej możliwości zwrotu.

Po prostu od razu się ugadujemy że pożyczam Ci Silvery, Wilsony, Zensory czy Heco.

I co tam będziesz jeszcze chciał.

Dzięki. W nocy wróciłem z krótkiego urlopu i pewnie w przyszłym tygodniu jak tylko się ogarnę z kilkoma rzeczami wrócę do tematu.

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry :)

Chciałbym bardzo podziękować wszystkim za pomoc w wyborze. Ostatecznie stanęło na JBL Studio (270 + 230 +235C +250P) lub Klipsch RP (250F + 150M/240S + 440C + 110SW), a do tego Yamaha RX-V781 lub 681.

Ostateczny wybór będzie w głównej mierze zależał od ceny (tutaj niemieckie ceny Klipsch RP są bardzo kuszące).

Wiem że cześć z was będzie zaskoczona wyborem JBL i oczywiście Yamahy, natomiast po kilku tygodniach odsłuchów, których część miałem możliwość zrobienia u siebie w salonie (dzięki kilku znajomym posiadającym sprzęt różnych marek), doszedłem do racjonalnego wniosku że nie ma sensu przepłacać za coś czego i tak nie wykorzystam. W samym kinie domowym JBL/Klipsch grał naprawdę super i przy niskim poziomie głośności (czyli takim który używam na codzień) praktycznie różnice pomiędzy tymi sprzętami zacierają się. Nie ukrywam że na wybór wpływ mają również inne rzeczy takie jak naprawdę niewielka ilość miejsca oraz... maskownica w JBL która powinna świetnie chronić głośniki przed moimi 3 kotami (potrafią zrobić sobie drapak że wszystkiego). Przyznaję że gdybym na sprzęcie miał słuchać muzyki wybór byłby zupełnie inny (audio monitor silver lub bowers & wilkins (mój faworyt).

Teraz pozostaje mi tylko zrobić wyceny sprzętu i dokonać zakupu, co pewnie nastąpi w przeciągu 2-3 tygodni jako że najpierw muszę się uporać z kilkoma projektami które spadły mi na głowe.

PS. Kusi mnie również przetestowanie soundbara Samsung K950, co pewnie uczynię jako że Samsung wprowadził promocje podczas której można zwrócić sprzęt do 30 dni, i naprawdę chcę sprawdzić czy w dziedzinie soundbarów coś się zmieniło na plus (szczególnie że sesja ma głośniki surround). Jeśli to zrobię podzielę się oczywiście swoimi spostrzeżeniami.

PS. Kusi mnie również przetestowanie soundbara Samsung K950

A już wyglądałeś na poważnego faceta który chce zakupić dobre kino. Co jest?

Jeśli zakup w Niemczech to zamiast tych JBL popatrz na rodzime Heco MS. Grają jednak lepszym dźwiękiem.

A co do Klipscha to niemieckie ceny są więcej niż zachęcające. Wszystko fajnie tylko RP250 to słaba konstrukcja mega. 260F musisz wybrać.

Reszta to super zestawik :)

Piotrek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.