Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd 52, przedni panel, wyswietlacz usterka

kukiz007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Od wczoraj mam problem z odtwarzaczem cd - Marantz Cd 52, przestał działać wyświetlacz oraz cały przedni panel, żaden przycisk nie powoduje reakcji. Natomiast cd działa, otwiera szufladę i zamyka z pilota, odtwarza płytę, zmienia utwory ale tylko pilotem. Przedni panel martwy. Gdzie szukać przyczyny? co mogło się popsuć? Bardzo proszę o pomoc, poniżej zamieszczam link z nagranym filmem jak to teraz działa-nie działa.

U mnie najpierw były błędy; później brak reakcji a po wizycie w serwisie i przelutowaniu klawiatury działa.

To był ok. 20-letni Sony z dostępem do 20 utworów; np 7 "on" a grał 19 ty, pauza zamiast play itp.

Z pilota zawsze bez błędów.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi, sprawa wygląda następująco. Po sprawdzeniu dochodzących napięć okazało się że nie ma napięcia na jednym z uzwojeń wtórnych transformatora (odpowiedzialnego za zasilanie panelu) dlatego wszystko działa a panel martwy. Podejrzenie, zimny lut, więc trafo zostało wylutowane i poleczenia miedzy uzwojeniami a nóżkami do płytki poprawione, jednak po każdym lutowaniu, połączenie było dosłownie na minutkę, po czym znów się traciło, i tak za każdym razem. Po godzinnej walce i grzaniu zadziałało, przedni panel ożył, wszystko ok. skręciłem cd, przewiozłem kilka km samochodem do domu i znowu to samo. Ma ktoś jakiś patent na uruchomienie na stałe tego transformatora? Może muszę mocniej dogrzać połączenie?

O jakim połączeniu mówisz ? Zrób zdjęcie. Przecież wszystkie końce uzwojeń są wyprowadzone na zewnątrz trafa. Przerwa na uzwojeniu raczej mało prawdopodobna gdyż tam jest już w miarę gruby drut. Poproszę o foto.

którego napięcia nie ma?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na załączonym zdjęciu strzałką zaznaczyłem gdzie napięcia nie ma. Nie ma też przejścia miedzy tą nóżką a reszta uzwojeń. Co ciekawe po przygrzaniu lutownicą tej nogi, przejście miedzy uzwojeniami się pojawia po czym po chwili znika. Bardzo dziwne, prób było wiele, zawsze to samo, po iluś tam grzaniach przejście się pojawiło i trzymało, skręciliśmy CD i było OK, wszystko działało, wrzuciłem CD do samochodu, zawiozłem do domu (jechałem jak z jajem) i u mnie znów to samo. Na razie tak stoi, licytuję dawcę, z dwóch chce złożyć jeden w bardzo dobrym stanie potem ożywić lub przewinąć trafo i mieć drugi sprawny w zapasie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Należy wylutować trafo jeśli jest wlutowane w płytkę (nie wiem jak tam jest zrobione) i pod lupą obejrzeć kołek do którego jest owinięte i przylutowane uzwojenie. Ja w takich przypadkach delikatnie podgrzewam kołek i wyciągam go bardzo ostrożnie tak aby nic nie uszkodzići nie urwać uzwojenia. U ciebie pewnie jest urwane więc kołek powinien wyjść sam. Potem pod lupą trzeba odszukać koniec uzwojenia i od nowa przylutować do kołeczka ew. przedłuzyć urwaną końcówkę. Nic innego tam nie mogło się stać. Zakładam że jeśli trafo wlutowane jest w płytkę to zimnych lutów tam nie ma .

Trafo jest wlutowane w płytkę, z braku czasu będę próbował to naprawić dopiero w przyszłym tygodniu. Napiszę co się udało zdziałać i jakim sposobem, Darek67 bardzo dziękuję za radę. Na pewno będzie wypróbowana.

Na załączonym zdjęciu strzałką zaznaczyłem gdzie napięcia nie ma.

Zastanawiam się jakim cudem przedni panel nie działa jeśli zasilany jest z +5V, opisujesz brak napięcia na nodze 9 trafa. To napięcie zasila wzmacniacze wyjściowe + 15V a nie przedni panel.

Możliwe ze się pomyliłem zaznaczając uzwojenie trefnego uzwojenia trafa, pisałem z pamięci, na bank nie ma napięcia na zasilaniu panela i brak przejscia miedzy nóżką trafa a drucikiem (cienkim jak kilka włosków) zatopionym gdzieś w plastiku. Jak uda sie naprawić, opiszę co i jak, strzelone jest polaczenie miedzy wyprowadzeniem a nóżką:/

Nic nie kręcę, pisałem z pamięci dlatego możliwe że źle zaznaczyłem na schemacie. Powód jak powtarzam, był taki że jedno z uzwojeń trafa nie dawało napięcia, odpowiedzialne za zasilanie wyświetlacza i przedniego panelu. Dlatego działało to jak na zamieszczonym filmie.

Problem jest już rozwiązany (nie naprawiony). Mianowice, kupiłem z OLX drugi Marantz CD 52 MKII za 180 z wysyłka i uszkodzoną zębatką. Przełożyłem płytę główną na której jest trafo i panel przedni (całą elektronikę), mechanizm został z poprzedniego bo miał dobra zębatkę i ciut ciszej pracował. Także CD działa, gra i buczy i jak już ktoś pisał, czyta wszystko co popadnie, w moment, stare cd, porysowane itp. Uszkodzony zostaje na części.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie, odpowiedzi i bezinteresowną pomoc. Super z was ludziki :)

Temat do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.