Skocz do zawartości
IGNORED

Moc wzmacniacza a głośność

MacP

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie Szpaku to napisał ?

Tu:

Dobry tranzystor ma wszystkie dobre cechy tranzystora i lampy nie posiadając przy tym ich wad.

...

lampa może zagrać jak tranzystor a tranzystor jak lampa.

I dla kontrastu:

Lampa ma swoje wady ale ma też swoje zalety dlatego jeszcze długo w audio z nami zostanie.

Dla mnie lampa to świeżość dźwięku , to szczegółowość...

Nie słyszałem , żadnego wzmacniacza w AB który zagrałby tak samo a miałem ich kilka do 100 000 zł. A klasa owszem gra podobnie.

Pozdrawiam

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Ruskie el84 (6p14p), czyli 6W w klasie A.

Teraz sobie przypomniałem ! Myślałem, że masz to na wyjściu. No tak ale te ruski są dobre :) Zachodnie odpowiedniki to kosmiczne ceny.

Ceny niektórych lamp oszalały , ja od roku zbieram ecc88 i 82 do lamma. Mam kilka kpl, niedługo będę testował.

Pozdrawiam

Gość dakar

(Konto usunięte)

...

Napisałem , że A klasa gra podobnie. Jak również napisałem , że są różnice w samych wzmacniaczach tranzystorowych.

A czy w skrajnych przypadkach lampowy i tranzystorowy zagra tak samo - chyba jest to możliwe .

Napisałem , że A klasa gra podobnie. Jak również napisałem , że są różnice w samych wzmacniaczach tranzystorowych.

I do tego sie przychylam.

A czy w skrajnych przypadkach lampowy i tranzystorowy zagra tak samo - chyba jest to możliwe .

Chodzi bardziej o "stereotyp" lampowego, tranzystorowego grania, jest to możliwe.

Który post i na jakiej podstawie tak sądzisz?

Napisalem to co napisalem, ale co innego pisalem niz napisalem, wiec gdzie to pisalem skoro napisalem co innego niz pisalem? Nudny z Ciebie dyskutant.

Gość dakar

(Konto usunięte)

Chodzi bardziej o "stereotyp" lampowego, tranzystorowego grania, jest to możliwe.

Tak , ludzie mają wypaczone pojęcie. Lampa zamulona , tranzystor suchy . A to wszystko przez odsłuch niewłaściwych konstrukcji.

W skrajnym przypadku byc moze, a zazwyczaj chyba jednak po swojemu? Przeciez sa cechy, dla ktorych wybierasz lampe przed tranzystor?

Gość dakar

(Konto usunięte)

Napisalem to co napisalem, ale co innego pisalem niz napisalem, wiec gdzie to pisalem skoro napisalem co innego niz pisalem? Nudny z Ciebie dyskutant.

Nie kłóćcie się. Fajna rozmowa.

Nudny to Ty jesteś ciągle wypisujesz to samo.

Gość dakar

(Konto usunięte)

W skrajnym przypadku byc moze, a zazwyczaj chyba jednak po swojemu?

Tak po swojemu. Tak jak bipolary grają po swojemu i mosfety grają po swojemu. Szymon za bardzo uogólniamy : w lampach jest podział na triody, pentody . Jest masa szczegółów konstrukcyjnych, które i we wzmacniaczach tranzystorowych i lampowych wprowadzają zmiany.

Lampy mają problem z prądem a co za tym idzie z basem . Wszystko jest kompromisem. Bezkompromisowo jest drogo.

Moja nie ma problemu z basem. Porównywałem z końcówką mocy 300W.

Nie kłóćcie się.

To go popros aby swoje kompleksy w innym watku leczyl i nie za pomoca mojej osoby.

Fajna rozmowa.

Fajnie sie czegos dowiedziec, niefajnie ze ktos z kompleksem nizszosci za wszelka cene udowadnia, ze "wie" jeszcze wiecej. Ehhh... Szjoda bo potrafi tez madrze i rzeczowo napisac.

To go popros aby swoje kompleksy w innym watku leczyl i nie za pomoca mojej osoby.

Szymon ja nie mam kompleksów.

Nie lubię za to jak ktoś przekręca sens moich wypowiedzi lub pisze na temat na który nie ma pojęcia.

Ja tam się boję podłączyć mojego pod duże przetworniki :)

Podłączałem pod Wilson Audio Sophia 3 ... grało rewelacyjnie.

Twiom zdaniem to duże przetworniki? Pytam ponieważ dla niektórych to jeszcze za mało ;-)

Tym dowcipem skoncz prywate.

Nigdy nie zrozumiem o co Ci chodzi ...

Gość dakar

(Konto usunięte)

Podłączałem pod Wilson Audio Sophia 3 ... grało rewelacyjnie.

Twiom zdaniem to duże przetworniki? Pytam ponieważ dla niektórych to jeszcze za mało ;-)

Tak, uważam że to ciężkie i duże przetworniki. W takim razie również przestaje się bać o moje 30W :)

Tak, uważam że to ciężkie i duże przetworniki. W takim razie również przestaje się bać o moje 30W :)

Jeżeli nie chcesz nagłaśniać sali gimnastycznej lub słuchać na absurdalnych poziomach głośności oraz nie posiadasz kolumn o jakiejś ekstremalnej skuteczności to 30W w zupełności wystarczy.

Nigdy nie zrozumiem o co Ci chodzi ...

O rzeczowa i obiektywna dyskusje. Masz lajka.

Sory za OT:

Kefy nie są takie złe. Są ok.

Skoro znasz Q1 to powiedz czym je napedzic (metal i rock).

Bezkompromisowo jest drogo.

Niekoniecznie, ale audiofile się przed tym intensywnie bronią ;-). Widać lubią jak jest drogo.

To wynika z techniki tych dwóch rozwiązań. Nic więcej, tylko technika.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość dakar

(Konto usunięte)

Skoro znasz Q1 to powiedz czym je napedzic (metal i rock).

Audio Institute VR-70E .

Chociaż nie słucham takiej muzyki. I ciężko mi wybrać własciwie. Ziko pewnie coś doradzi.

eżeli nie chcesz nagłaśniać sali gimnastycznej lub słuchać na absurdalnych poziomach głośności oraz nie posiadasz kolumn o jakiejś ekstremalnej skuteczności to 30W w zupełności wystarczy.

Dokładnie, pod warunkiem że nie użyjesz kolumn o skuteczności ca. 75 dB/W/m, kiedyś dawno temu wstęgi pełnopasmowe Apogee miały taką skuteczność praktyczną.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość dakar

(Konto usunięte)

Niekoniecznie, ale audiofile się przed tym intensywnie bronią ;-). Widać lubią jak jest drogo.

Nawet za wygląd się płaci. A czy wygląd nie wpływa na subiektywne odczucia ? wpływa :)

Dokładnie, pod warunkiem że nie użyjesz kolumn o skuteczności ca. 75 dB/W/m, kiedyś dawno temu wstęgi pełnopasmowe Apogee miały taką skuteczność praktyczną.

Miałem to na myśli kiedy napisałem "nie posiadasz kolumn o jakiejś ekstremalnej skuteczności".

Widać lubią jak jest drogo.

To swoistego rodzaju audiofil - audiofil który jest dodatkowo snobem. Taki audiofil musi mieć sprzęt z odpowiednim znaczkiem który inni muszą odpowiednio "odczytać" (znać cenę danej marki).

Z drugiej strony co dobre niestety zazwyczaj kosztuje. Zaczynając od dobrej obudowy (chodzi mi o aspekty przede wszystkim wizualne) na poszczególnych elementach kończąc ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.