Skocz do zawartości
IGNORED

Seas Prestige H1597-08 FA22RCZ - jakie paczki - DIY

Pilot-Pirx

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wzmacniacz Yaqin 300B. Jako że kolumny do w/w kosztują krocie postanowiłem wykonać je sam. Ma to być konstrukcja szerokopasmowa na głośniku Seas Prestige H1597-08 FA22RCZ (a może jakiś inny?). Skąd wziąć plany obudowy (raczej monitory). I jeszcze lamerskie pytanie czy głośniki szerokopasmowy potrzebują w swojej konstrukcji zwrotnicę?

Pozdrawiam

Zwrotnica zbędna, ale wypłaszczyć mu charakterystykę trzeba (obwód RL w szeregu z głośnikiem). Nota aplikacyjna na stronie Seasa podaje dwa warianty takiego wypłaszczenia.

Zwrotnica zbędna, ale wypłaszczyć mu charakterystykę trzeba (obwód RL w szeregu z głośnikiem). Nota aplikacyjna na stronie Seasa podaje dwa warianty takiego wypłaszczenia.

Przy zastosowaniu filtra efektywność głośnika spadnie do ok. 88-90dB.

Przy zastosowaniu filtra efektywność głośnika spadnie do ok. 88-90dB.

Ale przynajmniej jakiś bas będzie :)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skąd wziąć plany obudowy (raczej monitory). I jeszcze lamerskie pytanie czy głośniki szerokopasmowy potrzebują w swojej konstrukcji zwrotnicę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pirx pytał o zwrotnicę.

Wypłaszczanie charakterystyki, to zupełnie inna sprawa. Zamiast wypłaszczania może lepiej mówić - kreowanie. wszystko zależy od typu i wielkości obudowy.

Ukryta Zawartość

Serdeczne dzięki o coś takiego właśnie mi chodziło a tak przy okazji czy znacie firmy stolarskie w której można by było zamówić taką obudowy? Nie jestem pewien czy podołam aby wyglądało to w miarę schludnie.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś z okolic Inowrocławia ma tytułowe głośniki?

Bardzo jestem ich ciekaw i chciałbym posłuchać.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...

Witam

Skrzynki gotowe, głośniki zakupione, filtry gotowe, czas na montaż. Pytanie do znawców tematu jaki wpływ ma ilość wełny wygłuszającej na dźwięk np. jeśli więcej lub mniej to co się może zmienić. Oczywiście zdaję sobie sprawę że trzeba przetestować jednak w opisie SEAS jest coś o rezonansie obudowy czego za bardzo nie rozumiem. ( We recommend using a closed cabinet of approximately 60 litres net volume. With no damping material the resulting resonance frequency and Q should be 54 Hz and 0.63 respectively. With suitable damping of the standing waves inside the cabinet, a smooth response with a gentle roll-off may be obtained.) chodzi o ten rezonans bez wytłumienia.

Staram się to zrobić dokładnie wg. wytycznych projektowych. Oczywiście zdam relację z postępu prac oraz odsłuchu.

Pozdrawiam

w opisie SEAS jest coś o rezonansie obudowy czego za bardzo nie rozumiem.

Chodzi o rezonans fc i dobroć Qtc głośnika w niewytłumionej obudowie, które oblicz się ze wzorów:

fc = fs*√(1+Vas/Vb) = 30*√(1+134/60) ≈ 54 Hz

Qtc = Qts*√(1+Vas/Vb) = 0.35*√(1+134/60) ≈ 0.63

Materiał wytłumiający powiększa akustycznie obudowę obniżając fc i Qtc.

Gość

(Konto usunięte)

To zleć webdesignerowi zrobienie obudów głośnikowych.

Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałeś i zastanów się o co Ci chodzi.

Strona w sieci jest wizytówką danej firmy, jeśli jest kiepska, to może świadczyć tylko źle o firmie.

W dzisiejszych czasach zrobienie dobrej strony ani nie jest trudne, ani drogie, tylko trzeba się przyłożyć. (Trzeba chcieć)

Żeby nie było, nic do Marko nie mam, po prostu ma szkaradną wizytówkę swojej firmy. Tyle i EOT.

Chodzi o rezonans fc i dobroć Qtc głośnika w niewytłumionej obudowie, które oblicz się ze wzorów:

fc = fs*√(1+Vas/Vb) = 30*√(1+134/60) ≈ 54 Hz

Qtc = Qts*√(1+Vas/Vb) = 0.35*√(1+134/60) ≈ 0.63

Materiał wytłumiający powiększa akustycznie obudowę obniżając fc i Qtc.

Czyli rozumiem, że należy tłumienie zrobić raczej delikatnie aby nie obniżyć za bardzo Qtc.

Tu masz gotowe:

Ukryta Zawartość

i cena całkiem znośna.

Ukryta Zawartość

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

• 7 miesięcy później...

Czyli rozumiem, że należy tłumienie zrobić raczej delikatnie aby nie obniżyć za bardzo Qtc.

Bardzo jestem ciekaw, czy jesteś zadowolony po kilku miesiącach?

Właśnie planuje cos podobnego.

Czy ktoś ma doświadczenie czy taki głośnik bedzie dobrze działał w konstrukcji zupełnie otwartej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.