Skocz do zawartości
IGNORED

Wstęga+kopułka 2"+bas 8" (CA22RNY+rs225+NEOCD1.0

Olorew

Rekomendowane odpowiedzi

PS. W powyższym poście skupiłem się na 2-way jako łatwiejszych w analizie pod kątem BSC właśnie. W 2.5- czy 3-way może być to zrobione na bardzo różne sposoby, dlatego trudniej o dobre uogólnienie.

Interesujaca analiza misiomor.

Moje pytanie bardziej dotyczy kwestii akustyki. Coraz bardziej ciekawi mnie obudowa PMS Gravesena i zastanawiam się od jakej czestotliwości dolnej unikamy utraty skuteczności w tym przypadku. Czytałem w innych postach, że można to obliczyć w programie edge. Czy ktoś potrafi to obliczyć dla obudowy o wymiarze frontu 100x50cm i głośnika 8"?

Połowa BS (3dB) wychodzi w okolicach 100Hz, a więc można już liczyć na jakieś podbicie brakujących dB pomieszczeniem. Tylko trzeba bardzo uważać na dyfrakcyjne dołki. Dla frontu 50cm szerokiego pojawia się pokusa żeby dać woofer (jego środek) akurat 25cm od górnej ścianki (bo na pozostałych 14cm akurat dobrze mieści się tweeter), co skutkuje bardzo nieciekawym dołkiem na SPL w okolicach 1.2kHz, i to mimo wrzucenia w symulator 170mm efektywnej średnicy głośnika.

Na szybko mozesz to oszacowac np tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Słaby ten kalkulator, podaje o wiele za wysokie f3 schodka i nie uwzględnia średnicy efektywnej głośnika. Poza tym proponowane przez niego obwody korekcyjne nadawałyby się tylko do zwrotnic aktywnych (gdzie są i tak bez sensu), bo z normalnym filtrem pasywnym schodkowa impedancja współpracuje słabo.

Do tego zdecydowanie odradzam kompensację Levc na podstawie Re i katalogowej wartości Levc, to się powinno robić symulacyjnie na podstawie pomiaru impedancji, ponieważ Levc nie jest idealną indukcyjnością. Czasem można wylądować z impedancją gorszą niż bez kompensacji, choć tu akurat oddaję sprawiedliwość autorowi kalkulatora, że przynajmniej nie każe dawać Rz = Re, co jest częstym błędem (jeżeli zależy nam na płaskiej impedancji).

To takie właśnie kalkulatory są odpowiedzialne za wiele skopanych konstrukcji DIY.

Woofer chcę umieścić tak jak w konstrukcji PMS Gravesena. Czy w obliczaniu BS należy uwzględniać fakt, że ścianki są zaokrąglone?

Jeśli BS wystąpi około 100Hz to możne da się dół uzupełnić portem BR. Co gdyby zrobić nieco mniejsza obudowę (mniej niż 40 L) tak około 35l i stroić port wyżej niż 35Hz tak żeby podbić bardziej w okolicy 100HZ? Oczywiście kosztem zejścia ale myślę, że niedużo mniejszym. Jak pisałem pomieszczenie (4,3x4,5) również podbija bas poniżej 100Hz.

Jeśli chodzi o wysokie to coraz bardziej skłaniam się do kopułki TW034 (z modyfikacjami Troelsa) . Zastanawiam się czy z waveguide czy bez? Waveguide zawęziłby kierunkowość, czy w przypadku tak szerokiej przedniej ścianki to wskazane?

Jeśli bez waveguide to czy taki szeroki front nie będzie "falował" wysokich tonów? Może nie umieszczać go na środku ale przesunąć do krawędzi (zaokrąglonej)?

Zaokrąglenie ścianek bardzo utrudnia symulacje dyfrakcji. Tym niemniej rzędy wielkości powinny być zachowane.

Uzupełnienie portem BR - można, choć dobrze jest nie wylać dziecka z kąpielą. Pytanie do jakiej nuty to ma schodzić - jeżeli ma obsłużyć normalnie strojony 4-strunowy kontrabas, 41Hz strojenie powinno wystarczyć. Jeżeli jednak chcemy sięgnąć najniższego klawisza fortepianu, wtedy zaczynają się przysłowiowe schody, bo on jest strojony do ok. 27Hz.

Płytki i dobrze zaprojektowany waveguide kierunkowości kopułki tylko pomaga - przy 2kHz upodabnia ją pod tym względem do midwoofera, natomiast na górze zbliża do siebie charakterystyki pod kątem z tą na osi. Tylko trzeba skorygowac tubowy spadek góry.

Tweeter na szerokim froncie - mogą zdarzyć się spektakularne klęski.

Korekta, mid-woofer chcę umieścić w miejsce średniotonowego i zaraz nad nim wysokotonowego.

Dla tej konstrukcji nastawiam się na kontrabas. Fortepianu posłucham na dole :).

Pozostaje kwestia głośnika niskośredniotonowego. Od rozpoczęcia tego postu intensywnie poszukuję alternatywy dla CA22rny i nic mnie nie zauroczyło. Założenia to 8", lekka membrana i duży magnes (myślę że to ma pozytywny wpływ na dobrą niższa średnicę) ale nie za lekką, tak żeby zejście obsłużyło kontrabas. Posiadam Peerless hds 205, który ma stosunkowo wysoką skuteczność (ok 89dB), MMS 24g i fs=29Hz, czyli niższe niż CA22RNY. Faktycznie schodzi dość nisko (fortepian) ale niestety wyższy bas i średnica jest słaba - jak zza kołdry.

Zaciekawił mnie L22RNX/P wymieniony przez slawek213, ale trochę za mała skuteczność no i chyba średnicy to dobrze nie obsłuży (aluminium i MMS).

Cena to tak do 800zł max.

Ukryta Zawartość

post-67927-0-97895600-1506624004_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CA22RNY możesz zaaplikować w 30 - 35 litrach ze strojeniem 41 - 33Hz (w mniejszej objętości raczej wyższe). Basowe mistrzostwo świata to to nie będzie, ale może E kontra usłyszysz jakoś przy wspomaganiu pomieszczeniem. Niższe strojenie mogłoby nawet pozwolić na przynajmniej brak przeciwfaz między membraną a BR do C kontra (5-strunowy kontrabas schodzi w te okolice) jednak słyszalność tych nut mogłaby już być wątpliwa.

Wykres Gravesena z podbiciem 125Hz jest nieistotny skoro nie byłoby dolnego podziału, więc cewka filtru midwoofera byłaby mała, taka jak dla podręcznikowego filtru w okolicach tych 1.7kHz.

Pytanie tylko jak zachowa się tweeter po przesunięciu go w górę na tej odgrodzie.

A jak będzie z falami stojącymi w tej obudowie. W pionie fala stojąca to 340Hz + kolejne mody. Czy wstawianie ukośnej przegrody na dole lub górze obudowy rozwiaże problem przy tak płytkiej obudowie (12cm wewnątrz w najszerszym miejscu)? Może lepiej zrobić szerszy dół i węższą górę.

Dodatkowo mamy dwie duże powierzchnie (front i tył) oddalone tylko o 12 cm (nie na całości w zwazku z zaokrągleniem). Pierwszy rezonans dla 12cm to około 2,8 kHz, więc już po odcięciu midwoofera, czyli nie powinno to stanowić problemu - czy dobrze rozumiem?

Żeby skośne przegrody zadziałały, muszą być duże różnice między największą a najmniejszą wysokością dla słupa powietrza. Do tego w konstrukcji obudowy PMS nie bardzo jest jak zrobić takie skosy, żeby dobrze zeszwejsowały się z pionowymi ściankami zwłaszcza tam gdzie już jest zagięcie. W każdym razie oryginalne Stradivari jak najbardziej miały silnie zaznaczoną falę stojącą góra - dół.

Może zrobić zróżnicowanie wysokości w formie skośnych przegród w części pełno - głębokościowej, a następnie schodki po bokach, w częściach zagiętych. Nie gwarantuję jednak sukcesu.

Na 12cm problemów z falami stojącymi być nie powinno, najgorsze są duże wymiary.

Zaczyna mnie martwić kwestia potencjalnego braku basu z ca22rny. Może jednak nieco odpuścić moje założenia co do wyższej skuteczności i wyższego podziału? Czy w przypadku 8" woofera i 2" kopułki podział około 1000 Hz jest dobrym kompromisem aby uzyskać niższe zejście i "lekką średnice"? Myśle tu o dayton rs225s-8 (wersja shielded) i kopułce rs52an-8.

RS225-8 (bez ekranowania) radzi sobie z podziałem 1kHz - jest to jeden z nielicznych wooferów 22cm które sięgają tak wysoko bez modów własnych.

Co do "lekkiej średnicy" to już jest kwestia subiektywna. Dla jednego dostarczy ją takie właśnie zestawienie, a inny będzie potrzebował estradowca z masą jazgotu.

Widzę, że wersja z ekranowaniem ma wyższą skuteczność. Ząbek na ch-ce impedancji jest około 1,8 kHz wiec powinien grać "tłokowo" do podziału około 1kHz.

Myśląc o częstotliwości podziąłu z kopułką rozważam kwestię długoci fali i średnicy membrany 8" i 2", czy jest jakiś preferowany podział pod kątem tego kryterium (żródło punktowe dl aflai o długości 20cm itd.)?

Przede wszystkim dziękuję wszystkim za wpisy - szczególne podzięowania dla misiomor.

CH-ka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moim głównym celem jest zbudowanie zestawu o stosunkowo wysokiej skuteczności (90 db mi wystarczy). Jak wiemy wysoko skuteczne midbasy mają lekkie membrany i w zawiązku z tym mogą obsługiwać niższą średnicę, np. CA22RNY (pomijając mod-y).

Pomyślałem, więc o uzupełnieniu takiego midbasa kopułką średniotonową i wstęgą. Może jednak zamiast tego zastosować wysokonowca z waveguide- np. SEAS T35C002 + Waveguide (da się kupić gotowe) jak w projekcie TQWT. Nie chciałbym jednak budować obudowy tubowej jak w wymienionym projekcie.

A może uważacie CA22RNY+T35 (lub TW034) to dobre połączenie i waveguide nie jest potrzebny?

Tutaj troelsowa wariacja na temat Snell/AudioNote:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto pamietac o glosnikach Alcone. Ich 8 calowka rowniez nadaje sie do zestawu 8+1, a 10 cali oferuje rowniez bardzo rowne i rozciagniete pasmo ( w gore ) jak na glosnik 25cm.

Dzięki jurek. Troeles liczy tu mocno na "room gain" a ja aż tyle to go nie oczekuję :). Po rozważaniach postawię jednak na niżej schodzący bas i słabszą efektuwność. Pisałem, że rozważam zakup lampy - teraz to już nie będzie SET ale jakiś PP może na KT88.

Kupiłem Daytona rs225s-8 (wersja shielded). Piękny głośnik, a układ magnetycznym razem z ekranem ogromny - robi wrażenie. Głośnik z korektorem fazy.

Charakterystyka jak poniżej.

Pomieszczenie ma wymiary w zaokrągleniu 4x4x2,6m. Jeśli dobrze rozumiem bobgolds.com kalkulator to główne mody podbijające bas (czerwony i żółty) to okolice 42Hz, 80-100Hz i póżniej mody "negative" od 130 do 200Hz ( nie wiem jak rozumieć - czy obniżają SPL).

Analizuję ch-kę głośnika (poniżej) i wpływ pomieszczenia na granie tego głośnika. Wygląd ana to że głośnik pasuje do pomieszczenia a "dziura w basie" może się pojawić około 50Hz do 70Hz i dobrze byłoby ją wypełnić strojeniem BR. Okolice około 300Hz gdzie głosnik ma obniżony poziom chciałbym zabezpieczyć szerszą ścianką (50x100cm) takżeby BS nie obniżał bardizej SPL w tym zakresie. Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten pomiar jest zbramkowany i wiarygodny od okolo 200hz. To co ponizej nie ma nic wspolnego z charakterystyka rzeczywista glosnika. Poza tym, ten glosnik bedzie wymagal raczej nizszego strojenia niz 50-70hz, poniewaz taki uklad rezonansowy bedzie mial kiepska dobroc. Te Daytony raczej powinny byc strojone nisko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.