Skocz do zawartości
IGNORED

Aplikacja revelatora 22cm w 3way - mam problem.

Kazuki

Rekomendowane odpowiedzi

Możemy tak polemizować bez końca. Wiem, że znasz się na elektronice dlatego spodziewałem się bardziej wartościowego wpisu. Wzmacniacz jaki posiada autor to MING DA MC368-B5. Wiem, że słuchał na nim gotowych kolumn 3W z tym właśnie Revelatorem 22cm i był bardzo zadowolony.

Dobrze wiesz, że o drutach, przewodach, itp pisałem w kontekście zachwalanego bi-ampingu. Wg mnie to bez znaczenia dla brzmienia czy jakości niskich tonów. Natomiast z parametrów TS można dużo odczytać i ocenić jak głośnik zachowa się w docelowej aplikacji. Czy bas będzie "szybki" czy "mułowaty" i jakie wymagania będzie miał wobec wzmacniacza. Powtarzam kolejny raz, że Revelator 22 nie jest tu wyjątkiem.

Przez te błędne tezy proponujecie aktywny dół. Nawet bym przyklasnął gdyby to był wielki sub z koniecznym niskim podziałem i korekcją ale na szczęście tak nie jest. W tym przypadku zwrotnica pasywna rozwiąże problem. Nikt też nie zwrócił uwagi, że Revelator będzie cięty w zkresie 200-400Hz (prawdopodobnie) i ma też wpływ na niską średnicę więc nie proponujcie estradowych końcówek D do takiej aplikacji. Dobry tranzystor AB to już nie jest majątek i wygodniej oraz prościej mieć jeden wzmacniacz. Sam jestem ciekaw jak to się zgra z tą lampa, pozostaje mi tylko kibicować i życzyć udanego finału.

P.S. Dlaczego zmieniłeś nick?

I od tego trzeba było zacząć, jeżeli jest wzmacniacz który sobie poradzi to nie ma tematu, nowa zwrotnica i słuchać, revelator to bardzo dobry głośnik moim zdaniem.

Pod starym ńickiem na tym forum nie mogę pisać bo konto zlikwidowane, zresztą na moją prośbę.

Ewentualnie trzeba brać 4 ohmową wersję revelatora ;-)

Myslałem o tej opcji ale ze względu na lampowy wzmacniacz, którego nie zamierzam na razie zmieniać postawiłem na 8ohm. Jeśli dobrze pojmuję przy tej impedancji dostarczone będzie więcej prądu i w rezulatacie efektywność 8ohmowego Revelatora będzie wyższa od 4ohmowego. .? Reszta przetworników do słabeuszy też nie należy (89,5 i 91,5) to po co ograniczać kolumnę?...tym bardziej że lubię posłuchać od czasu do czasu (live) ;-)

Myslałem o tej opcji ale ze względu na lampowy wzmacniacz, którego nie zamierzam na razie zmieniać postawiłem na 8ohm. Jeśli dobrze pojmuję przy tej impedancji dostarczone będzie więcej prądu i w rezulatacie efektywność 8ohmowego Revelatora będzie wyższa od 4ohmowego. .? Reszta przetworników do słabeuszy też nie należy (89,5 i 91,5) to po co ograniczać kolumnę?...tym bardziej że lubię posłuchać od czasu do czasu (live) ;-)

Aby uzyskac taka sama skutecznosc przyjmie troche wiecej pradu. Skutecznosc dla 2,83V bedzie nizsza niz wersji 4ohm. Ograniczyc niestety trzeba. Wypadkowa gotowegi zestawu wyjdzie w okolicy 83dB.

Jeśli dobrze pojmuję przy tej impedancji dostarczone będzie więcej prądu i w rezulatacie efektywność 8ohmowego Revelatora będzie wyższa od 4ohmowego. .? Reszta przetworników do słabeuszy też nie należy (89,5 i 91,5) to po co ograniczać kolumnę?...tym bardziej że lubię posłuchać od czasu do czasu (live) ;-)

Będzie dokładnie na odwrót. Tak bardzo mocno uogólniając to im niższa impedancja głośnika tym gra on głośniej. Czyli głośnik 4 ohm gra o 3dB głośniej niż identyczny głośnik 8 ohm. Teraz pozostałe elementy kolumny dopasowuje się zwrotnicą do poziomu głośnika basowego. Dlatego po zmianie basu na 8 ohm gra on za cicho do reszty i stąd jest konieczna przeróbka całej zwrotnicy.

Prawo Ohma się kłania.

4 V i 4 Ohm to 1 A U x I =P czyli 4W

4 V i 8 Ohm to 0,5 A 2 W 2 x czyli 3 dB mniej

Nie liczyłem 2,83 V - 4 V było dużo łatwiej ;-)))

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tylko warto mieć na uwadze w obliczeniach, że Ravelator "8ohm" ma impedancję bliższą 7 a Revelator "4ohm" bliższą 5. Więc zawsze wyjdzie mniej niż 3dB i kalkulator już potrzebny :).

I po to się robi pomiary i stroi wszystko indywidualnie pod konkretny model głośnika oraz aplikację, a nie bazuje na kalkulatorach, umownych impedancjach i efektywnościach.

No to po co ja kupiłem w takim razie te 8ohmowe?!...wprowadzono mnie w błąd?..,miałem wybór ale człowiek, który mi sprzedawał zrobił mi cały wykład przez telefon a ja nie miałem o tym pojęcia, twierdził że przy wzmacniaczu lampowym 8ohm będzie skuteczniejsze...mniej więcej mówił coś takiego:

"Jednostka dB/2,83V/1m ma tę zaletę, że w sposób precyzyjny określa jednolite warunki pomiaru. Jest tu jednak mały szkopuł. Jeśli przy zachowaniu stałego napięcia wejściowego mierzyć będziemy efektywność kolumn o różnych wartościach impedancji, to te kolumny, których impedancja jest mniejsza będą pobierać większy prąd i w konsekwencji także większą moc. Należy wziąć poprawkę uwzględniającą to zjawisko. Kolumna 8-omowa o efektywności 90 dB/2,83V/1m jest równoważna kolumnie 4-omowej o efektywności 93 dB/2,83V/1m, a to dlatego, że dwukrotne zmniejszenie impedancji przy tym samym napięciu dwa razy zwiększa pobór prądu i dwa razy rośnie też pobierana moc (a dwukrotna zmiana wielkości mocy jest równoważna 3dB)."

Że tranzystorowy wzmacniacz przy 4ohm zwiększy moc a lampa nie..Teraz to nie wiem czy nie odsprzedać tej 8-ki i kupić 4-ki. Będzie wydajniej i może mniej roboty ze zwrotką...

Generalnie powiedział Ci prawdę. Tak własnie jest. Tylko, że to nie znaczy iż można sobie podmieniać głośnik 4 ohmowy na 8 ohm :D .

Owszem głośniki są tak samo sprawne, w ten sam sposób przemieniają prąd w dźwięk. Dla 1W mocy oba gają tak samo głośno.

Problem jest w tym, że kolumna jest tak zaprojektowana, że dla głośnka 4 ohm i napięcia badania 2.8V masz np 93 dB w całym paśmie. Od basu do po wysokie, logiczne, prawda ? Teraz wymieniasz tylko głośnik basowy i znów przykładasz sygnał 2.V i co się dzieje ? Bas z racji 8 ohm robi 90dB (wszystko zgodnie z jego przykładem) ale pozostała część kolumny robi 93dB ! I tu leży źródło problemu i tego, że po prostu nie można sobie tak wymieniać głośników miedzy 4 a 8 ohm..

Że nie można podmieniać to wiem i zakładałem że trzeba będzie przeprojektować zwrotnice. Pytanie było tylko ,który przetwornik będzie lepszy?..odpowiedź bbyła jednoznaczna że przy wzmacniaczu lampowym 8ohmowy rewelator dostanie 2x wiecej prądu więc efektywność będzie o 3dB większa niz katalogowo czyli z 88 wzrosnie do 91dB przy czym 4ohmowa wersja ma 89dB... tak więc wybrałem opcję przerojektowania zwrotnicy by móc uzyskać większą efektywność kolumny.

Zadzwoniłem do dystrybutora SS-wiadomo o kogo chodzi...potwierdził to co napisałem wyżej i to co mówił mi facet,który sprzedawał mi revelatory..że wtym wypadku 8ohmowy revelator z odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą przy odczepie ze wzmacniacza 8ohm będzie miał o 3dB więcej niz katalogowo czyli 91dB .

odpowiedź bbyła jednoznaczna że przy wzmacniaczu lampowym 8ohmowy rewelator dostanie 2x wiecej prądu

Będzie dokładnie na odwrót: przez wersję 8-omową przepłynie 2 x mniej prądu.

więc efektywność będzie o 3dB większa

Nie będzie z powodów jak wyżej.

przy czym 4ohmowa wersja ma 89dB

No właśnie: wersja 4-omowa ma wyższą efektywność.

No to po co ja kupiłem w takim razie te 8ohmowe?

Odpowiedź jest prosta: po nic.

Każdy z nas używa pewnych skrótów myślowych i może stąd dużo niezrozumienia. Nie chce mi się wierzyć, że to powiedział:

8ohmowy rewelator dostanie 2x wiecej prądu więc efektywność będzie o 3dB większa niz katalogowo czyli z 88 wzrosnie do 91dB;

że wtym wypadku 8ohmowy revelator z odpowiednio zaprojektowaną zwrotnicą przy odczepie ze wzmacniacza 8ohm będzie miał o 3dB więcej niz katalogowo czyli 91dB .

Chcąc uzyskać:

tak więc wybrałem opcję przerojektowania zwrotnicy by móc uzyskać większą efektywność kolumny.

powinieneś wybrać wersję 4ohm.

Tylko pewnie tak pokierowali ze względu na lepszą współpracę lampy z głośnikiem 8ohm i to dobrze. Ideałem byłby przetwornik niskotonowy 8 ohm i skuteczności >90dB. Tylko takich woferów praktycznie brak. Trzeba szukać w "estradowych". Pojawiła się taka ciekawostka ostatnio ale wiadomo, że nie pasuje do tej obudowy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobrą sprawą jest to, że pozbyłeś się tego Discovery bo one sprzedawały się tylko i wyłącznie dzięki temu, że miały Scan Speak w nazwie. Teraz albo zaakceptujesz niższą efektywność zestawu albo jeśli kupiłeś używane przetworniki to da się je bez straty sprzedać. Tylko zamiana na wersję 4ohm uratuje Ci max 2dB. Czy to będzie problem dla wzmacniacza, że zamiast 1A, głośnik łyknie powiedzmy 1,5A aby zagrały tak samo bardzo głośno? Pobór prądu nie wzrośnie 2x jak wynika z uproszczonych obliczeń.

Jak widać po wpisach przetworniki do kolumn 3 way należy dobierać bardzo rozsądnie. Modyfikacja firmowych kolumn może być bardzo kosztowna i nerwowa. Teraz policzyłem, że te nowe Scany kosztują aż 2500zł/para! Ja bym poczekał do posłuchania nowej zwrotnicy i był dobrej myśli. Wierzę, że będziesz pozytywnie zaskoczony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym poczekał do posłuchania nowej zwrotnicy i był dobrej myśli.

A ja bym nie czekał (bo trudno być w tej sprawie dobrej myśli), tylko wymienił ten głośnik na wersję 4-omową.

W zestawach łączy się głośniki o różnej impedancji, ale akurat w "drugą" stronę niż zrobił to nasz kolega. Bo łączy się

niskotonowce o niższej impedancji (np. 4 ohm) z głośnikami średnio- lub wysokotonowymi o wyższej impedancji (np. 6 lub 8 ohm).

Dlaczego nie robi się tego na odwrót? Kolega się właśnie (przyznam że kosztownie) o tym przekonał: bo sekcja 4-omowa ma wyższą efektywność niż 8-omowy głośnik niskotonowy i go po prostu zagłusza.

Co może zmienić zwrotnica? Można zwiększyć tłumienie głośnika wysokotonowego. Ale wstawienia tłumika na średnitonowy nie polecam.

A ja bym nie czekał (bo trudno być w tej sprawie dobrej myśli), tylko wymienił ten głośnik na wersję 4-omową.

Wątpię aby mógł to zrobić bezkosztowo. Chyba, że kupił nowe przez internet i nie minęło 14 dni od zakupu. Zwrot jest możliwy.

W zestawach łączy się głośniki o różnej impedancji, ale akurat w "drugą" stronę niż zrobił to nasz kolega. Bo łączy się

niskotonowce o niższej impedancji (np. 4 ohm) z głośnikami średnio- lub wysokotonowymi o wyższej impedancji (np. 6 lub 8 ohm).

Tak jest zazwyczaj jak zestaw jest przemyślany od początku do końca. Tu zastaliśmy fakt dokonany.

Co może zmienić zwrotnica? Można zwiększyć tłumienie głośnika wysokotonowego. Ale wstawienia tłumika na średnitonowy nie polecam.

Właśnie zwrotnica wszytko tu może naprawić. Pisane już było, że równamy do wofera. Nie polecasz tłumienia średniego a prawie prawie zawsze jest to konieczne. Co to za obawa przed rezystorem na średniaku? W tym przypadku nawet z Revelatorem (4ohm) średniak 18W/8522 będzie musiał być tłumiony. W zwrotnicy można także zadbać o zrównoważony przebieg impedancji. Wspomniałem też wcześniej, że wypadkowa skuteczność tego zestawu wyniesie ok. 83dB i trzeba się z tym pogodzić. Minus jest taki, że trzeba wpompować jakieś 50% więcej prądu. Teraz znowu wraca temat wzmacniacza, lampa/tranzystor ech...

Wspomniałem też wcześniej, że wypadkowa skuteczność tego zestawu wyniesie ok. 83dB i trzeba się z tym pogodzić. Minus jest taki, że trzeba wpompować jakieś 50% więcej prądu. Teraz znowu wraca temat wzmacniacza, lampa/tranzystor ech...

Albo więc będzie (względnie) tanio, czyli wymiana zwrotnicy. Albo będzie dobrze, czyli wymiana głośnika.

Nawiasem mówiąc, nie wiem czy ta nowa zwrotnica wyjdzie go tak tanio, skoro sam tego nie zrobi.

• 1 miesiąc później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.