Skocz do zawartości
IGNORED

kable głośnikowe na metry

Big Boss

Rekomendowane odpowiedzi

Przy takich kosztach to bym się zastanowił czy nie lepiej wziąć markowy kabel który można wypożyczyć i odsłuchać np. Albedo Monolith, coś z japońskiego Harmonixa czy nasze Equlibrium.

Jeżeli chodzi o kable DIY całkiem wydaje się dobre widełki Cardasa do lutowania ma w ofercie np. dc-components, srebrne widełki robi też Albedo i są chyba tańsze niż wtyki WBT.

Jako branża niestety nie zostaje mi nic innego jak Cie po prostu przestrzec i nie dać się nabijać.

Co mają wnieść banany i to za taką kasę? Po prostu ich nie stosuj będziesz miał święty spokój że kabel jest "czysty"

A co do kabli to po prostu wypożycz 3-4 modele w konfekcji abyś mógł je oddać sprawdź w domu i później ewentualnie kupuj na metry.

Aha taka mała uwaga. Niech ktoś Ci pomoże w tych testach. Abyś w danym momencie nie wiedział który kabel gra.

Weź sobie dla porównania kabel połowę tańszy :)

Gdzie słuchałeś kolumn przed zakupem?

Zgadzając się z tym co napisał s4home powyżej, jeszcze raz zdecydowanie polecam odsłuch Naim NAC A5, przynajmniej połowa użytkowników Naima (i to zdecydowanie tych "wierzących" w kable) używa właśnie firmowych kabli w swoich systemach.

A ich cena w odniesieniu do Albedo czy wyższych modeli Equilibrium jest b. konkurencyjna - grzech nie spróbować ;)

Jako branża niestety nie zostaje mi nic innego jak Cie po prostu przestrzec i nie dać się nabijać.

Co mają wnieść banany i to za taką kasę? Po prostu ich nie stosuj będziesz miał święty spokój że kabel jest "czysty"

A co do kabli to po prostu wypożycz 3-4 modele w konfekcji abyś mógł je oddać sprawdź w domu i później ewentualnie kupuj na metry.

Aha taka mała uwaga. Niech ktoś Ci pomoże w tych testach. Abyś w danym momencie nie wiedział który kabel gra.

+1

Co mają wnieść banany i to za taką kasę?

Dobre samopoczucie?

Heh dlugo myślałem nad tymi kablami i rzeczywiście chyba lepiej wzmacniacz wymienic a kable już pod nowy wzmacniacz robić. Jak narazie to źródło i kolumny są duzo lepsze od wzmacniacza i niewiele mi pomogą kable ale dziękuję za opinie co do kabli będą pomocne w przyszłości

Kolumn sluchalem u siebie w domu przed zakupem ;)

• 4 tygodnie później...

Mam takie pytanie,być może jest już ten temat na forum ale nie mogę znaleźć.Czy długość przewodów komputer-zestaw ma wpływ na jakość odtwarzanego dźwięku z komputera?Jeśli tak, to czy jest jakaś optymalna długość tych przewodów by uzyskać najlepszą jakość dźwięku?Dzięki za odpowiedź.

Podstawowe pytanie to w jakiej dziedzinie: cyfrowej, czy analogowej ?

Czy do DAC'a czy na wejście AUX ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

a jaka dlugosc wchodzi w gre ?

- dobre pytanie,w grę wchodzi długość wszystkich przewodników łączących komputer ze wzmacniaczem ale także wzmacniacz z głośnikami ,może nawet długość przewodów zasilających komputer i zestaw audio.

Podstawowe pytanie to w jakiej dziedzinie: cyfrowej, czy analogowej ?

Czy do DAC'a czy na wejście AUX ...

- cyfrowej czy analogowej ,obojętne, jeśli rozpatrywać układ całościowo, jako połączony układ elektryczny ,jak wcześniej wspomniał jeden z użytkowników w tym wątku.Wydaje się , aczkolwiek nie znam sie na tym zbyt dobrze , że nie tylko jakość przewodników,ich połączenia ale także długość tych przewodników ma wpływ na brzmienie całego zestawu.Prąd elektryczny rozchodzi się z jakąś prędkością:https://www.polskieradio.pl/10/484/Artykul/404732,Co-jest-szybsze-prad-czy-swiatlo

Dziedzina obojętna nie jest.

Skrajne przykłady to 20 m optyka, gdybyś miał takie wejście we wzmacniaczu

kontra 20 m Cinch na AUX.

Na pierwszym można mówić o braku strat, a w drugim przypadku o utracie

nawet kilkudziesięciu procent informacji przede wszystkim w jakości dźwięku.

Cyfrowe mogą być dłuższe, a analogowe na pewno nie; chyba, że wysokiej klasy np. Nordost,

gdzie czasem IC może być metrowy, albo i dłuższy.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No nie obojętnie.

Bo USB działa stabilnie do 5m .Później czasem działa czasem nie zależy od kabla.

Jak działą to roznicy nie bedzie żadnej.

Optyk powinien Ci przeslać na dużo dalsze odegłości. I też jakość będzie taka sama.

Z kolei przy analogu od pewnej długosci bedzie tylko gorzej.

Piotrek

tak,zgoda ,to nie jest obojętne, powinienem dodać że chodzi o wejście Cinch na AUX połączone bezpośrednio z komputerem kablem ok 4m,minijack.Powinno to być może powodować jakieś straty w jakości dźwięku , sęk w tym że jest dokładnie odwrotnie.Tzn ,nie wiem czy to zasługa tych przewodów czy samego wzmacniacza ale całość brzmi co najmniej dobrze,żeby nie powiedzieć świetnie.To tranzystor więc chyba nie mogą tam występować jakieś Harmonic Distortion,może wytwarza się jakieś dodatkowe pole elektromagnetyczne w tych przewodach,a może działa trochę jak antena,nie wiem.Ostatnio zrobiłem test i zmieniłem kabel wejścia AUX na nowszy,kupiony bodaj w 2010r,chyba tajwański dł ok 1,5m.Bez porównania,grał o wiele gorzej.

W tej branży jeden woli zamgloną wokalistkę nagrywaną najlepiej przez kotarę z drugiego pokoju,

a drugi lubi, jak mu się skrzypek pochyla nad talerzem z mielonym i podwójnymi ziemniakami ...;-))

Tak zostanie i każdy będzie szukał SWOJEGO dźwięku.

Ciekawy artykuł o przewodach cyfrowych ale dla porównania pokazano jaka jest różnica w odwzorowaniu sygnału cyfrowego i analogowego względem wzorca.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.