Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny aktywne do 600 zl

Wrzask

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Jest taka sprawa, ze mam 600 zl i chce audio do kompa wymienic, bo narazie mi gra chinska wieza panasonix (nie do znalezienia model w necie) z kolumnami jakimis. Na 3 forach komputerowych zalozylem tematy, uzyskalem 2 nazwy Microlab Solo 6c i Edifier R1280DB. Na te 2 bylem zdecydowany az do jednej recenzji, w ktorej wyczytalem, ze one z bliska graja nie tak jak trzeba. Trojkat akustyczny miedzy kolumnami a sluchaczem powinien byc okolo 2 metrow, no minimum 1,5. Przy zalozeniu ze z kolumn bede korzystal na 3 sposoby - granie w fpsy przy biurku 110 cm (to odleglosci miedzy kolumnami i mna bedzie 80 c ), ogladanie filmow z lozka czy fotela odrobine dalej od biurka( to tez nie bedzie 2m i musialbym jeszcze filary pod kolumny kupic i rozstawiac wokol biurka) i sluchanie muzyki jak sobie laze po pokoju, sprzatam czy cos tam robie. No i sie wstrzymalem z kupnem tych Edifierow R1280DB , moze mi to doradzicie z powrotem albo polecicie jakies inne kolumny aktywne w moim budzecie. Karte dzwiekowa mam zintegrowana narazie, ale kupie jakas za 200-300 zl za jakies 3 tygodnie dopiero. Dodam jeszcze, ze audiofil ze mnie zaden, obce mi kwestie akustyki, rozrozniania poszczegolnych tonow czy dostrajania w equalizerze, interesuje mnie generalna poprawa w jakosci dzwiek do tego co mam bo to trzeszczy i denerwuje. Takze bede zobowiazany za pomoc. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/134907-kolumny-aktywne-do-600-zl/

Udana zintegrowana, szczególnie do tej klasy sprzętu wystarczy. Zamiast kupować dodatkową za 250-300zł, lepiej kup kolumny za 850-900 zł ;)

Co do opinii "że coś nie grają z bliska" - nie bardzo w to wierzę, bo sam mam dosyć spore kolumny, słucham ich z ~1m ( Nubert NuPro A300 ) i grają z takiej odległości świetną przestrzenią.

Dołóż trochę albo się targuj albo poluj taniej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub coś w tym stylu. Te ostatnie nowe, więc używane będą tańsze.

Wiem, że to przekracza budżet, ale... ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Witam serdecznie. Jest taka sprawa, ze mam 600 zl i chce audio do kompa wymienic, bo narazie mi gra chinska wieza panasonix (nie do znalezienia model w necie) z kolumnami jakimis. Na 3 forach komputerowych zalozylem tematy, uzyskalem 2 nazwy Microlab Solo 6c i Edifier R1280DB. Na te 2 bylem zdecydowany az do jednej recenzji, w ktorej wyczytalem, ze one z bliska graja nie tak jak trzeba. Trojkat akustyczny miedzy kolumnami a sluchaczem powinien byc okolo 2 metrow, no minimum 1,5. Przy zalozeniu ze z kolumn bede korzystal na 3 sposoby - granie w fpsy przy biurku 110 cm (to odleglosci miedzy kolumnami i mna bedzie 80 c ), ogladanie filmow z lozka czy fotela odrobine dalej od biurka( to tez nie bedzie 2m i musialbym jeszcze filary pod kolumny kupic i rozstawiac wokol biurka) i sluchanie muzyki jak sobie laze po pokoju, sprzatam czy cos tam robie. No i sie wstrzymalem z kupnem tych Edifierow R1280DB , moze mi to doradzicie z powrotem albo polecicie jakies inne kolumny aktywne w moim budzecie. Karte dzwiekowa mam zintegrowana narazie, ale kupie jakas za 200-300 zl za jakies 3 tygodnie dopiero. Dodam jeszcze, ze audiofil ze mnie zaden, obce mi kwestie akustyki, rozrozniania poszczegolnych tonow czy dostrajania w equalizerze, interesuje mnie generalna poprawa w jakosci dzwiek do tego co mam bo to trzeszczy i denerwuje. Takze bede zobowiazany za pomoc. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Korzystam z KRK Rokit 5 - fajnie grające monitory, stereofonia wg mnie b. dobra, basu za dużo nie mają ( i dobrze bo nie jestem bassheadem) ... grają fajnie, muzykalnie (ale droższych monitorów nie słyszałem). Wady: wrażliwe na szum w kompie (wpinając bezpośrednio odtwarzacz CD zero szumów ale z kompa to wkurzyć się idzie) i syf w gniazdku (mieszkam na wsi i spawarka czy krajzega to normalka); potrzebna regulacja głośności (przedwzmacniacz - w moim przypadku jest to wzmacniacz do słuchawek z opcją przedwzmacniacza) no i przyzwoity DAC. Miałem Asus Xonar oraz DAC FiiO D03 i tyłka nie urywało. Dopiero DAC Audio-Gd pokazał co KRK potrafią. Dodatkowo KRK nie nagłośnisz pokoju 14 m2 - one są dobre jako monitory bliskiego pola i tak trzeba je traktować. Monitory to droga inwestycja (całościowo) i warto przesłuchać co potrafią. W moim przypadku Beyerdynamic 990 dźwiękowo lepiej grają niż KRK ale sposób prezentacji utworów bardziej podoba mi się na KRK (wolę kolumny od słuchawek).

A może do grania/muzyki/filmów wolałbyś jednak słuchawki... za 1100 zł niezłe słuchawki można wyhaczyć (do poszukania na innych forach).

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.