Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz CA 640A"powrót do przeszłości"

DM42

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono Forumowiczów.

Dawno temu zapragnąłem zbudować budżetowy zestaw stereo. Amplituner kina domowego Yamaha 430 RXV wymieniłem na wspomniany CA 640A. Wiem że ten wzmacniacz nie cieszy się przychylnymi opiniami(męczący analityczny dźwięk ze słabym dołem) ale cóż takiego wybrałem wtedy i teraz chciałem zrobić w temacie zestawu w oparciu o niego come back. Od początku wzmak CA gra z DVD HK21 i z kolumnami Tannoy M1. Kolumny połączone są ze wzmakiem kablem Black Rhodium bodajże Symphony. Chciałbym temu CA dać szansę i dokupić do niego większe nieco kolumny. Muzykę słucham raczej cicho lub co najwyżej potencjometr jest na godz. 10. Lubię w zasadzie wszystko PoP, lekki RoCK Jazz. I nowe i starsze:-) Chciałbym wzbogacić dźwięk o dolne zakresy, więcej jakby masy i ocieplenia. Kiedyś myślałem o większym Tannoy-u, Wharfedale lub Kef-ach ale teraz jestem totalnie zielony. Podpowiedzcie proszę jakie kolumny (modele) mogłyby spełnić moje oczekiwania? Interesują mnie raczej nowe w kwocie 2-2,5 tys. Mam sentyment do kolumn podstawkowych także również i taka konstrukcja mnie interesuje. A może nie ma sensu takie przedsięwzięcie? Sprzedać ten wzmak i zacząć od początku? Tylko kto to kupi? Czy Harman Kardon obecnie ma jakiś budżetowy-dobry wzmak? Pytam bo od początku do H/K czuję bliżej niezdefiniowaną miętę:-) Pozdrawiam.

Ale brzmienie tego wzmacniacza ci się podoba czy nie? Bo nawet jeśli tak, ale cudze opinie nie dają ci spać to go sprzedaj jednak i kup to co ma poważanie wśród audiofili. Potem dopiero kombinuj dalej bo inaczej spokoju nie zyskasz.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Trzeba pamiętać, że brzmienie CA jest w większości zdefiniowane przez M1, niestety.

Chyba, że słuchanie go przez słuchawki to jedynie źródło przykrości ;-)

Co do zmiany kolumn, to rzecz dużo ważniejsza od wzmacniacza.

Moim zdaniem odpowiadają za 70% tego, co usłyszymy.

Mając M1 z 13 cm, trzeba szukać też kopułki tekstylnej, ale połączonej z wooferem min. 16 cm.

Nie znam metrażu, ale już za niewielkie pieniądze można nabyć choćby Magnat Tempus 33,

Albo Cambridge Audio SX60, Indiana Line Nota 260, Canton GLE 426 itp

Można trafić również darmowy zwrot, to w razie niezadowolenia, albo posłuchać wcześniej ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja kupilem na testy swego czasu Cambridge Audio Azur 640A V2 i on potrafi grac calkiem fajnie. Bledem jest laczenie go z innymi zrodlami C/A i to mowie serio.

Do niego tuner rotala gra u mojej mamy wysmienicie-jest zadowolona ze swojego systemiku ;), Ojcu zlozylem na piecu Hegla z cd technics z seri sl-ps 770A z monitorami Usher S-520s i na przewodach melodika (tuner creek evo)-nic nie chce zmieniac a mogl bo mam czesto rozne fajne "Fanty"

Podpowiem Ci co mozna zrobic od strony innej nieco. C/A lubi sie z Creekami-jako zrodlami i odwrotnie czyli wzmacniacze creek lubia zrodla C/A

Sprawdzalem wszystko organoleptycznie, wiem o czym pisze.

Szukaj uzywanych scm 11 ATC!

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Zajrzyj na odsłuchy.

Posłuchamy ELAC B6 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html, Indiana Line Nota 260 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html albo Tesi 261 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-tesi-261.html. Wszystkie te propozycje to ciepłe granie z niezłym basem (ELAC ma go najwięcej).

Jeśli poziom niskich tonów będzie niewystarczający spróbujemy podłogówki.

Jeśli dasz rade zabrać ze sobą wzmacniacz to w ogóle rewelacja.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mając M1 z 13 cm, trzeba szukać też kopułki tekstylnej, ale połączonej z wooferem min. 16 cm.

Nie do końca "rozszyfrowałem" ten fragment:-) Ale metraż pokoju to 20m2 więc mniejsze średnice głośników(kolumny podstawkowe) pewnie się sprawdzą. Rozumiem że chodzi Ci również pisząc o kopułce tekstylnej o ogólny kierunek poszukiwań kolumn mających takie właśnie rozwiązanie. Czy tak? Ale do czego ten woofer? (pytam serio) Nie chcę systemu powiększać o dodatkowy element.

Ja kupilem na testy swego czasu Cambridge Audio Azur 640A V2 i on potrafi grac calkiem fajnie. Bledem jest laczenie go z innymi zrodlami C/A i to mowie serio.

Do niego tuner rotala gra u mojej mamy wysmienicie-jest zadowolona ze swojego systemiku ;), Ojcu zlozylem na piecu Hegla z cd technics z seri sl-ps 770A z monitorami Usher S-520s i na przewodach melodika (tuner creek evo)-nic nie chce zmieniac a mogl bo mam czesto rozne fajne "Fanty"

Podpowiem Ci co mozna zrobic od strony innej nieco. C/A lubi sie z Creekami-jako zrodlami i odwrotnie czyli wzmacniacze creek lubia zrodla C/A

Sprawdzalem wszystko organoleptycznie, wiem o czym pisze.

Szukaj uzywanych scm 11 ATC!

Witaj.

Wolałbym najpierw skupić się na doborze odpowiedniejszych kolumn. Stąd moja prośba. Nie ukrywam że liczę na konkretne sugestie tzn. konkretne modele kolumn. Czego unikać a co mogłoby poprawić dźwięk.

Zajrzyj na odsłuchy.

Posłuchamy ELAC B6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Indiana Line Nota 260

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo Tesi 261

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wszystkie te propozycje to ciepłe granie z niezłym basem (ELAC ma go najwięcej).

Dziękuje za konkretne propozycje. Jestem z Gliwic więc będę szukał czegoś w mojej okolicy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuje za konkretne propozycje. Jestem z Gliwic więc będę szukał czegoś w mojej okolicy.

Jasne. W Katowicach mamy salon gdzie posłuchasz wszystkich wymienionych przeze mnie propozycji.

http://www.tophifi.pl/kontakt/

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jasne. W Katowicach mamy salon gdzie posłuchasz wszystkich wymienionych przeze mnie propozycji.

Ukryta Zawartość

Super ;- )

Ukryta Zawartość

Zajrzyj na odsłuchy.

Posłuchamy ELAC B6

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , Indiana Line Nota 260

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo Tesi 261

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wszystkie te propozycje to ciepłe granie z niezłym basem (ELAC ma go najwięcej).

A gdyby tak listę propozycji wzbogacić o Dali Zensor 3 i Castle Knight 2. Te Castle mają dobre opinie w tym przedziale cenowym. Natomiast Dali to chyba już dźwięk bardziej neutralny od Castli. Czy to dobry kierunek poszukiwań?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy co lubisz. Castle z CA 640 fajnie się zgrywają, ale Castle grają swoiście i jeżeli lubisz detale, niuanse w nagraniach to nie tędy droga. Ale barwa, dociążenie na średnicy całkiem fajne.

Tak więc jest parę podstawkowców do posłuchania:-) Te Knight Castle chciałbym bardzo posłuchać plus Elac-i i Indiany. Gdzie w rejonie Gliwic/Katowic mógłbym posłuchać te Knight Castle? Biorę wtedy wzmaka i do dzieła:-)

A może do autorskiego kompletu coś z Kambodży ?

Choćby takie CA SX 60. Tekstylna kopułka, woofer 16,5. Warto się zainteresować.

Były testowane tu:

Ukryta Zawartość

ale najważniejsze - posłuchać.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A może do autorskiego kompletu coś z Kambodży ?

Choćby takie CA SX 60. Tekstylna kopułka, woofer 16,5. Warto się zainteresować.

Były testowane tu:

Ukryta Zawartość

ale najważniejsze - posłuchać.

Może robię błąd ale nie mam przekonania do pomysłu z CA SX60. Nie słuchałem jeszcze niczego ale taki pomysł żeby głośniki i wzmak był jednej firmy trochę trąci mi "mini wieżą". Mam wielką ochotę odsłuchać te Castle Knight ale nie widzę ich w ofercie salonów w okolicy Gliwic/Katowic. Czy mógłbym zaryzykować i kupić je w ciemno? Czy takie C.K. zagrają lepiej od budżetowych Indiana Tesi, Elac B6? Indian-y i Elac-i mam pod nosem ale zachorowałem na C.K.

Ukryta Zawartość

Dla mnie w CK brakowało trochę rozdzielczości, barwnie bardzo fajnie grają i z CA 640 się dobrze zgrywają, ale np Tannoy Revolution DC6 /SE dla mnie fajniej gra, albo Kef LS50. Tannoy- czasami się da kupić w cenie CK, a mają dzięki dual concentric super scenę w bok i w głąb.

No i jestem umówiony na odsłuch Castli w salonie w Katowicach. Mają tam też Tannoy-e Merkury 7.2.

Podepnę je do mojego CA 640 po Castlach. Tannoy-e trzeba przetestować choćby z sentymentu do marki:-)

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie;-) No i kupiłem te Castle Knight 2. Grają z moim CA tak łagodnie, naturalnie. Można się zrelaksować przy nich. Nie są bardzo analityczne ale nie męczą. W duecie z Nimi CA też się "rozwinął" i na nowo sobie słucham moich różnych płyt. Stereofonia i jakość dźwięku zadowalają mnie także polecam te kolumny w zakupowych rozważaniach.

Żeby nie było tak pięknie to jest coś co mnie "lekko" irytuje. Wzmacniacz niestety nie gra dobrze cicho( tak poniżej 8.30 na potencjometrze), ale to temat już na inny wątek.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.