Skocz do zawartości
IGNORED

TV 49 cali?

Risto

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję kupić telewizor 49-50 cali do sypialni pod n-kę + bluray i oglądanie tylko w nocy. Zastanawiałem się nad Panasonikiem TX-50ex700 ze względu na matrycę VA, niestety TV musi być ustawiony lekko bokiem więc odchylenie od widza 15-20 stopni. Nie wiem więc czy VA będzie miała przewagę nad IPS w takim wypadku. To co najbardziej przeszkadza mi w odbiorze TV to "mleczna czerń".

Alternatywa to jakiś Soniak 49 xd8005. Może ktoś ostatnio przerabiał temat i coś poleci? Nie upieram się przy powyższych , a im więcej czytam tym wiem mniej, próbowałem tez przejrzeć w MM kilka TV ale z ich sygnałem z naziemnej to w zasadzie żaden się od siebie nie różni.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/

pod kątem - tylko plazma

niestety ekoszowiniści doprowadzili do zagłady - mam w domy 2 panasy plazmy o modle się żeby nie padły

i tak samo oglądam pod kątem

lcd dobrego nie znam

\aha - sony lcd dawał pod kątem "niebieski" czarny u kolegi - bardzo bardzo mocno

sprawdź to

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202107
Potrzebuję kupić telewizor 49-50 cali do sypialni pod n-kę + bluray i oglądanie tylko w nocy. Zastanawiałem się nad Panasonikiem TX-50ex700 ze względu na matrycę VA, niestety TV musi być ustawiony lekko bokiem więc odchylenie od widza 15-20 stopni. Nie wiem więc czy VA będzie miała przewagę nad IPS w takim wypadku. To co najbardziej przeszkadza mi w odbiorze TV to "mleczna czerń".

Alternatywa to jakiś Soniak 49 xd8005. Może ktoś ostatnio przerabiał temat i coś poleci? Nie upieram się przy powyższych , a im więcej czytam tym wiem mniej, próbowałem tez przejrzeć w MM kilka TV ale z ich sygnałem z naziemnej to w zasadzie żaden się od siebie nie różni.

...ale ten Panas ex700 to matryca (chyba) 60hz...może zainteresuj się ex780 (120hz)
https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202358

Bawiłem się chwilę EX700 ale w większym rozmiarze, chyba ponad 60 cali wszedłem w menu i załączyłem >inteligent frame creation i clear motion< i obraz w ruchu jest zauważalnie lepszy jak na zwykłych 50 Hz modelach i to w mniejszych rozmiarach. Akurat nie było w telewizji jakiś bardziej dynamiczniejszych scen dlatego jak przy okazji będę gdzieś w sklepie to jeszcze z ciekawości obadam te modele, bo w sieci są opinie że w tym modelu praktycznie nie widać smużenia, np w poniższej recenzji napisali że :

''W Panasonicu nie występuje zjawisko smużenia, a przy dynamicznych scenach nie powinniśmy mieć zastrzeżeń. Pojawia się pytanie czy warto w tym przypadku kupować telewizor 100hz do sportu, skoro reprezentant serii 7 „daje radę”.''

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co ciekawe w sieci też jest trochę opinii że w tym modelu nie ma problemu ze smużeniem pomimo 50 Hz matrycy. Dlatego z ciekawości muszę to jeszcze dokładniej obadać.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202427

Krak: Smużenie ( ogon komety) to zupełnie co innego niż utrata ostrości pow. w ruchu (blur).

Zupełnie nie wiem dlaczego w 2017 pisze się o jakimś smużeniu skoro broblem od lat nie istnieje..

Text w trosce o ujednolicenie nazewnictwa.

Na eliminacje blura trzeba wydać sporo kasy. Sprawny CPU/GPU. \

Nie wszystkim ten efekt przeszkadza.

Raczej dziś to błąd operatora kamery.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202437

Kiepskie tv z matrycami 50 Hz potrafią zrobić coś takiego z obiektami w szybkim ruchu :

m_3.jpg

Kiedyś porównywałem dwa TV jeden 50hz (bodajże Sony R300) a drugi 100hz (Samsung seria 6 z przed kilku lat) na transmisji na żywo z kabaretów na rynku Krakowskim, kiedy kamera bardzo szybko jechała nad głowami publiczności to na TV 50hz twarze były tak rozmazane (a głowy normalnie chyba o połowę szersze były) że nie szło ich rozpoznać (dokładna analogia tego co się działo z głowami do powyższego obrazku) a na tv ze 100hz matrycą z włączonym motionflow twarze były całkowicie rozpoznawalne i trzymały swój naturalny obrys, tj nie były rozciągnięte jak na powyższym obrazku.

I na tym Panasie nie zauważyłem takich numerów, a był znacznie większy od tamtego Sony co miał chyba 40 cali.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202461

Dzięki za porady, jednak TV nie będzie do oglądania meczów, podstawowy w domu to Sony 65x900b, tu brak zastrzeżeń.

TV jak pisałem tylko do sypialni i tylko będzie oglądane w nocy , meczów nie będzie i grac również nie będę. Czy zatem 50Hz sprawdzi się do n, bluray? Najważniejsza pozostaje czerń, czy matryce VA nawet pod lekkim kątem nie będą lepsze od IPS? Testy obecnych modeli za 3-4 tys zł raczej jasno wskazują że czerń jest szara na IPS. Szczerze to nawet na początku nie brałem pod uwagę samsunga a teraz już tak model mu6400 /podobno SVA daje radę/ albo ks7000 .

Wodotryski HDR w tej klasie cenowej i 4K pewnie nic nie wniosą więc może po co przepłacać? Może lepiej jakieś starsze FHD z lepszą matrycą? Tylko już ich chyba nie ma?

Bawiłem się chwilę EX700 ale w większym rozmiarze, chyba ponad 60 cali

Tylko jak zauważyłem w obrębie jednego modelu, dla różnej wielkości stosuje się różne matryce chyba u wszystkich producentów?

Swoją drogą napisz proszę jak wrażenia ogólne z ex700?

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202619

edit.

Dziś obejrzałem sobie Panasonica, pewnie to kwestia ustawień fabrycznych ale wyszedł troszkę dramat, ale też samsunga 55ks7000 którego nie brałem pod uwagę, szkoda że tylko demo 4k i niestety nie było możliwości innego sygnału bo robił wrażenie i cena 4 tyś !!!

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202980

Pod kątem to nano cell LG - są w extra cenach.

Ale nie możesz zamontować uchwytu na ścianie?

To rozwiąże wszystkie Twoje wątpliwości.

W klasie cenowej masz modele z matrycą natywną 100 Hz i do sypialni extra bo maja ambilight :

Philips 55PUS6561 za 3550 zł

Philips 55PUS7101 za 3999 zł

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4202992

wyszedł troszkę dramat, ale też samsunga

Sklepy nieraz posiadają zbyt niskiej jakości sygnał a czasem i oświetlenie bardzo niskiej jakości gdzie wszystkie tv wyglądają tragicznie.

Nie wiem dokładnie (bo musiałbym widzieć tą całą instalację naocznie i jakie ma ustawienia) jak np sieci typu saturn czy media market mają rozwiązane te swoje kablówki, kiedyś sprzedawca mi powiedział że mają to zrealizowane na zasadzie iptv, być może mogą ingerować w bitrate (bo w iptv jest to możliwe), bo czasem sygnał jest całkiem dobry (oczywiście jak na sygnał brany z dvb-t) że można spokojnie porównywać różne tryby tzw upłynniaczy i oceniać np ostrość napisów na bandach, czytelność twarzy publiczności i lot piłki podczas meczów piłki nożnej, a czasem obraz jest tak skompresowany że nawet jak kamera stoi w bezruchu, to z oddali napisy na bandach giną w dużych pixelach i wtedy nie ma możliwości oceny ostrości w ruchu bo wszystko jest kompletnie nieczytelne i nieostre, czasami się zastanawiam czy nie jest tak, że czasami celowo jest obniżany bitrate żeby te słabsze mocno smużące modele podczas porównań miały zrównane szanse na sprzedaż.

EDIT:

W saturnach i mediamarketach często mają też jeden tuner nc+ i jak ktoś chce kupić jakiś tv to mogą do niego podłączyć, co ciekawe kiedyś też widziałem że oprócz tej sklepowej kablówki i jednego tunera nc+ mają też na stanowisku Philipsa ukryty w szafce dekoder upc .

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4203173

Pod kątem to nano cell LG - są w extra cenach.

Ale nie możesz zamontować uchwytu na ścianie?

To rozwiąże wszystkie Twoje wątpliwości.

Nie rozwiąże , na czym by nie postawić/powiesić będzie pod lekkim kątem, ok 15st. choć może da się jeszcze temu zaradzić

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4203434

Swoją drogą napisz proszę jak wrażenia ogólne z ex700?

Dzisiaj chwilę testowałem ten model w media market i euro agd w rozmiarze 50'' i 59'', i tak ustawienia Kino i Prawdziwe Kino są za ciemne do oglądania w dzień, ten tv wymaga ustawienia jasności ponad 50 %, kolory w trybie ciepły są zbyt żółte w odcieniu, ale to wszystko da się dobrze samemu wyregulować. Oryginalnie kolory są dość naturalne ale nieco niedosycone, trzeba ich nieco dodać moim zdaniem względem ustawienia środkowego.

Jeżeli chodzi o odwzorowanie ruchu to jest nieźle, po załączeniu intelligent frame creation i Clear motion obraz ma dobrą ostrość w ruchu, udało mi się go nawet bezpośrednio porównać ze 100 Hz modelem CS630 (ale niestety nie całkiem obok siebie bo dzieliło je kilka dobrych tv w poziomie) i co ciekawe to powiedziałbym że ruch w ex700 wygląda naturalniej, w CS630 jak się da IFC na max to ruch jest wyraźnie sztuczny, nadpłynny a jak się wyłączy IFC to widać spory judder i rozmazywanie (bardziej są wskazane niższe ustawienia ale wtedy spada ostrość w ruchu), co ciekawe w większym modelu (a im większy rozmiar to takie rzeczy bardziej widać) ex700 59'' na tym samym serialu praktycznie nie było widać juddera, a niby redukcja juddera ma zupełnie nie działać na matrcy 50 Hz (dla materiałów 50 klatkowych jak telewizja a ma działać bardziej dla 25 klatek z płyt) ale jakoś to jednak jest tam zrealizowane i nawet działa. Na krótkich niestety (wiadomości ale przynajmniej w HD) urywkach z tenisa i piłki nożnej piłka nawet nie smużyła. Szkoda że ten tv nie był akurat podłączony do tunera nc + ale sprzedawca powiedział że jak porównywał z Sony 100 Hz to różnica jest bardzo nikła, jak będę miał jeszcze czas to jeszcze dokładniej to obadam.

Ale ogólnie nie zauważyłem rzucających się w oko problemów z szarpaniem i ostrością ruchu na rozmiarze 59'' a zazwyczaj dobrze to widzę np na różnych 50 Hz modelach w rozmiarach 43'' i nawet mniejszych.

EDIT:

Jak jeszcze ktoś robił jakieś dokładniejsze testy EX700 np ze zgranych jakiś trudniejszych momentów ze sportem albo z tunera HD to byłbym ciekaw jeszcze jakichś dokładniejszych testów i spostrzeżeń na ile się udało dopracować ruch w tej technologij 50 Hz, tym niemniej postęp w upłynniaczach w dobrych tv 50 Hz jest i to większy niż myślałem.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4203599

Kino i Prawdziwe Kino są za ciemne do oglądania w dzień, ten tv wymaga ustawienia jasności ponad 50 %, kolory w trybie ciepły są zbyt żółte w odcieniu, ale to wszystko da się dobrze samemu wyregulować. Oryginalnie kolory są dość naturalne ale nieco niedosycone,

Wspominałem że źle wypadł i dokładnie tak jak opisałeś. Bardzo silne zażółcenie, brak bieli i ogólnie za mocno ciemny. Przy czym te elementy były tak mocno odchylone od "normalności" że trudno było sobie wyobrazić tak dużą różnicę w pozostałych trybach. Ale notowania tego TV spadły drastycznie.

Samsunga ks7000 odpuszczam, bo same wystawówki, więc nawet nie chciałem dalej sprawdzać, pozostaje 55mu7002 choć jakoś nie zakładałem do tej pory że kupie samsunga, jestem ogólnie zniechęcony do tej marki.

I jeszcze jedno chyba uda się przy okazji odbywającego się remontu to i owo zmienić i da się ustawić bez odchylenia kąta.

Pozostanie więc chyba coś na matrycy VA i może wejdzie 55.

Tak przy okazji ogląda ktoś w nocy na matrycach IPS-owych i czy tak faktycznie jest źle?

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4203733

Bardzo silne zażółcenie, brak bieli i ogólnie za mocno ciemny

Tak jak mówiłem, ten tv da się dobrze ustawić, daj jasność dajmy na to około 60% albo do momentu aż stwierdzisz że jest dobrze ale też nie przesadzaj bo wtedy znowu obraz będzie za bardzo prześwietlony, podświetlanie na 100%, temp kolorów zimny 1 albo 2, bo te ciepłe są za żółte. Nie patrzyłem ale być może są w sieci udostępnione ustawienia kalibracyjne dla tej serii, jak są to można by z nimi poeksperymentować.

55mu7002 nie testowałem to nie jestem w stanie nic o nim powiedzieć.

Tak przy okazji ogląda ktoś w nocy na matrycach IPS-owych i czy tak faktycznie jest źle?

IPS ma dobre kąty dla kolorów w nocy i w dzień, ale bardzo wąskie dla czerni w nocy, tj jak będzie jakaś ciemna scena to tylko idealnie na wprost będzie jako tako ale czerń będzie świecić (bo to IPS) ale im bardziej będziesz odchodził od środka ekranu, to cały ekran będzie się coraz bardziej stopniowo pokrywać tak jakby siwo srebrnym dymem (tzw wysrebrzanie ekranu).

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4203799

IPS ma dobre kąty dla kolorów w nocy i w dzień, ale bardzo wąskie dla czerni w nocy, tj jak będzie jakaś ciemna scena to tylko idealnie na wprost będzie jako tako ale czerń będzie świecić (bo to IPS) ale im bardziej będziesz odchodził od środka ekranu, to cały ekran będzie się coraz bardziej stopniowo pokrywać tak jakby siwo srebrnym dymem (tzw wysrebrzanie ekranu).

IPS odpada definitywnie, nawet w markecie przy silnym świetle nie widzę na nich dobrej czerni , więc w nocy będzie lipa.

Do tego przyzwyczajenie z soniaka który mam i w kinie projektor jvc więc codzienne przesiadki wieczorem na szarość z czerni będzie nieakceptowalna. Widziałem że temacie oledów wkleiłeś test LG Oleda. Test ciekawy, muszę o nim więcej poczytać ale chwyciło "czerń emisyjna absolutna " i "standardowy obraz subiektywnie lepszy niż HDR w wielu TV lcd"

Muszę gdzieś oblukać tego Oleda na żywo i ocenić tą subiektywność.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4204198

Co do powieszenia na ścianie i oglądania pod kątem:

Czu uchwyt ścienny, ale o regulacji w poziomie nie rozwiąże tego problemu? Odchylisz sobie TV o te kilka stopni i będzie dobrze.

Jeżeli chcesz mieć "dobrą" czerń i kąty, to ja od siebie polecę leciwe, ale w dalszym ciągu dobre plazmy z Panasonica. Do typowo nocnych seansów model VT60 jest jak znalazł.

Nie ma co się ich obawiać, nic w nich strasznego nie ma jeśli mowa o nocnym oglądaniu filmów i programów. Problematyczne jest tylko oglądanie w dzień przy mocnym świetle oraz praca z konsolami/pc z racji wypaleń stałych elementów. Ewentualnie ST60, który jest sporo tańszy, daje jaśniejszy obraz i trochę gorszą czerń (przyjmuje się 30% z racji powłoki ekranu). Użytkuję ST60 od półtorej roku (najpierw 42", teraz 55") i jako ekran jest bardzo dobry. Smart kuleje, ale i tak napisałeś, że ma być do Nki oraz BR, więc sygnał ma co podać ;)

Do takiego LCDka z kontrastem ~4000:1 już nie wrócę (a miałem H6400 czyli bardzo blisko).

Jeśli nie oczekujesz 4K (do Nki i BR po co?), HDR i super smarta, to jako ekran jest to bardzo dobra propozycja. Po co przepłacać i świecić czernią?

Jeśli masz chęć wydać więcej pieniędzy, to wtedy technologia OLED. Czerń nie do pobicia (a nawet niemierzalna), a w nowszych konstrukcjach kąty prawie idealne.

ST60 50" to koszt między 2-2,5 tys złotych, VT60 50" kosztuje więcej i nie wiem czy warto dopłacać, zależy od wymagań ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4204418

A gdzieś jeszcze plazmy sprzedają, bo może jestem nie na bieżąco ? Z lcd po obejrzeniu fizycznie najlepiej wypadał samsung mu7002 choć tej marki chciałem uniknąć. Ale to tylko na pierwsze wrażenie , w MM jak chciałem coś przetestować pod innym sygnałem niż reklama MM to wybór jest: naziemna. Na naziemnej nie chcę sprawdzać TV bo chyba do każdego można się zniechęcić. Do tego 55 cali wg. testów ma lepsze parametry niż pierwotnie planowane 49 i "podobno" porównywalne z sony serią x9005.

Ale dziś obejrzałem oleda LG EG9A7V i chyba go kupię, niestety tylko sygnał testowy więc ocenić się wiele nie da, ale czerń genialna.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4204743

pod innym sygnałem niż reklama MM to wybór jest: naziemna.

A nie lepiej zgrać materiały na Pendrive niż prosić się sprzedawcy o znalezienie sygnału? Możesz wtedy przetestować na znanych Ci materiałach o różnej specyfikacji...

Plazmy tylko używki, to wiadomo nie od dziś, ale to chyba nie jest problem?

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4204868
  • 1 miesiąc później...

Na krótkich niestety (wiadomości ale przynajmniej w HD) urywkach z tenisa i piłki nożnej piłka nawet nie smużyła.

Jakiś czas temu miałem okazję chwilę (kilka minut pewnie mniej jak 5 dla każdego modelu, w tym zabawa ustawieniami w manu, tak że to też nie jest jakieś super szczegółowe czy dokładne porównanie) porównać ex700 z ex780 na materiale (odpowiednio szybkie urywki z meczów) 4K z pendrajwa, i wtedy różnica na korzyść ex780 jest od razu widoczna , ale optymalna ostrość w ruchu jest jak oprócz suwaka de-blur ustawionego na max załączy się dodatkowo clear motion wtedy jasność minimalnie spadnie ale ostrość w ruchu jeszcze zauważalnie wzrośnie w najszybszych momentach, w ex700 też jest tryb clear motion i dla sportu należy go załączyć bo wtedy ostrość w ruchu będzie wyraźnie lepsza niż na typowych 50 Hz telewizorach, ale w porównaniu do ex780 w szybszych momentach można zobaczyć momentami pewne rozdwajanie konturów piłki, czy publiczności, ale ogólnie kontury obiektów na obrazie w szybkim ruchu są dość ostre i czytelne a nie totalnie nieczytelne i rozmazane jak to bywa w wielu 50 Hz tv.

Tym niemniej jednak w bezpośrednim porównaniu łeb w łeb od razu (przy odpowiednich nastawach które podałem powyżej ) widać wyższość ex780, wszystko w ruchu jest zauważalnie stabilniejsze w ostrości i nie widać momentami pewnego rozdwajania konturów jak w ex700, ale tam to jest w miarę dość subtelne zjawisko i jest widoczne w najszybszych momentach. Czyli podsumowując ruch na ex700 w sporcie jest przyzwoity ale na bardzo szybkich dynamicznych scenach w ex780 jest zauważalnie lepiej ale nie dla każdego to będzie bardzo duża czy nawet zauważalna różnica, jak ktoś ma doświadczenie to wie na co patrzeć i oczywiście będzie to momentami widział, no ale EX780 jest bardziej zaawansowanym technicznie modelem wyposażonym w matrycę 100 Hz + dopalanie ostrości ruchu strobowaniem podświetlania.

https://www.audiostereo.pl/topic/135003-tv-49-cali/#findComment-4236323

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.