Skocz do zawartości
IGNORED

Stolik na sprzęt mocowany na ścianie.

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie. Potrzebne mi cos takiego i nie wiem gdzie kupić. Szukałem trochę w necie ale nic nie znalazłem. Widziałem co prawda kilka rodzajów półek na gramofon, ale za zwyczaj miały tylko 1 poziom - a mi potrzebne są 4 poziomy ... albo 2 półki po dwa poziomy, które można zamontować jedna nad drugą.

Poza oczywistymi zaletami akustycznymi, odpowiednio wysoko zawieszona półka ma w przyszłości spełniać funkcję ochronną przed moim aktualnie 5 miesięcznym klonem.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A może tu coś znajdziesz?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Elberoth - najprościej będzie zrobić coś takego samemu. Wystarczy zakupić odpowiednią ilość kątowników (podobnych do tych jna jakich były dawniej montowane parapety, tylko że teraz są w różnych długościach, welkościach i kolorach), zamówić odpowiednie płyty MDF (okleinowane lub lakierowane) a jeszcze lepiej granitowe (Sebax ;-)), twardą płyte pilśniową jednostronnie laminowaną (w kolorze odpowiadającm reszcie) na plecy (żeby kable nieestetycznie nie wisiały na widoku).

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Dzieki za linka, niestety nic tam nie mają do powieszenia na ścianę :-(

Zna ktoś moze stronę (albo adres) firmy Mana Acoustics ?

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Seria takich półek będzie dostępna od stycznia pewnie i u nas tzn w RCM-ie;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam takie, własnej produkcji. Półki z 2cm granitu, na ścianie białe, stalowe szyny z wycięciami, w które wpinane są podpory.

Problem jest taki, że standardowe najdłuższe podpory mają 47 cm długości, więc półka może mieć max 55..60 cm głębokości. To czasem trochę mało, bo ściana z tyłu uniemożliwia/utrudnia prowadzenie kabli, a i głębsze urządzenia też się trafiają.

Wytrzymałość (udźwig) można zmieniać dając mniej lub więcej podpór pod półkę.

W OBI sa jest do kupienia system szyny plus podpory. Kolory czarny i biały. Szyny sa w trzech dlugościach/wysokosciach. Prykręcasz je do ściany. W to wpinasz na dopowiadajacej Tobie wysokosci podpory na nie kładziesz granitowe blaty.Półecka gotowa. Drgania minimalne. Nośnośc baaaaardzo duża.

Zdjęcia jak to może wyglądać:

[obrazekLUKASZ-221641_1.jpg] [obrazekLUKASZ-221641_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-435-100001294 1170262112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rogus>

Niestety nie pamiętam dokładnie.

Cena jest zróżnicowana ponieważ zarówno podpory jak i szyny są dostępne w trzech długościach.

W przyblizeniu jest to ~12/15PLN za element.

Dla wersji z czterema blatami potrzebujesz 10szt. ( 2x szyna, 8x podpory) czyli wychodzi coś okolo 120-150PLN.

Jedno jest pewne> montaż jest wyjątkowo prosty:-)))))))))

P.S.

W sumie to można by to wrzucić do dzialu DIY.

Pozdrawiam!

Croolick

[obrazekLUKASZ-221694_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Miś: dzięki za link. Półki faktycznie fajne, szkoda tylko że ceny pewnie też "referencyjne". Największym problemem jest w nich jednak chyba fakt, że przylegają do ściany w 100% od tyłu, przez co ciężko będzie pociągnąć kable ... a jeżeli już to będa musiały iść bokiem i być 100% dłuższe :-(

Croolick: nie powiem fajnie to wygląda ... a jak ze sztywnościa takiego setupu ?

==> Zyzio

Bestia + granit to jest juz obciazeni z 50 kg , potem CD + granit to 30 kg, tuner + granit 30 kg, wzmak sluchawkowy + granit 30 kg. Wlasnie dlatego mnie to tez interesuje czy 140 kg wytrzyma taka polka. Nie boje sie o kolki rozporowe (takie szyny mozna przymocowac 3 parmai, kazdy kolek wytzryma ok 50 kg na zerwanie i 30 kg na wyrwanie) ale o samo konstrukceje. Producent elfa nie podaje specyfiakcji.

>Harvi, Zyzio

Na jedną szynę przypada po cztery kołki rozporowe. Jak łatwo policzyć na jedną półkę przypada po dwie sztuki. Licząc po 50kg na kołek wychodzi, że całosc to ze 400kilo...hyhy...Daj boziu tyle sprzetu.

U mnie są 15cm fi~12mm. Myślę, że prędzej powyłażą cegły ze ściany (zwłaszcza przy dzisiejszych systemach mocowań) więc jeżeli nie macie ścian z BK nie powinno być problemu.

Najcięższe są granity ( około 15kg sztuka) Reszta tez nielekka: tandem promarów, PowerAc, tuner i pare kilo gazet na dociśnięcie CD. Chwilowo testując całość trzymałem na wolnej półce dwa 25kg worki gipsu.

Wniosek: do budżetowki wystarczy choć ja nie miałbym żadnych oporów zeby postrawic tam coś cięższego.

A stabilne jest chociaż nie wygląda. Nie ma mowy o kiwaniu czy pływaniu na boki.

Na codzień sprawuje się bezproblemowo i wygląda chyba trochę lepiej niz na zdjęciach.

Pozdrawiam!

Croolick

[obrazekLUKASZ-221774_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.