Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do TMR Standard 1a

remii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem kolumn TMR Standard 1a. Kolumny napędza Sony ta5es no i wydaje mi się że muszę poszukać innego wzmacniacza. Góra i średnie są po prostu boskie ale brakuje mi dołu. Bas jest szybki dobrze kontrolowany ale brakuje "mięsa". Wydaje mi się że muszę mieć jakiś konkretniejszy wzmacniacz. Testowałem też nada C372 ale to też nie jest to. Czy do 3000 znajdę jakiś wzmacniacz godny polecenia - oczywiście używany. Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/135105-wzmacniacz-do-tmr-standard-1a/

To najprawdopodobniej cechą kolumn, a nie niechęć wzmacniacza do współpracy. Może jeszcze kwestia wygaszanie się basu w miejscu odsłuchu. Spróbuj drastycznego przestawienie kolumn, dopiero potem zacznij zastanawiać się nad wymianą wzmacniacza.

Najpierw dosuń kolumny blisko ściany, to powinno wzmocnić bas.

A może kolumny i wzmacniacz są ok, a to Ty wymagasz zbyt wielkiego basu?

• 4 tygodnie później...

Nie jestem zwolennikiem mega basu. Kolumny maja bas reflex z przodu więc odsuwanie od ściany raczej nic nie da. Głośniki są duże i mają mega duże zwrotnice wydaje mi się że potrzebują wzmacniacza bardziej wydajnego prądowo. Kształt pomieszczenia też napewno ma jakiś wpływ na odsłuch bo jest to pomieszczenie na poddaszu 5,5m x 6m z obu stron skos. Słucham głownie rocka, bluesa, muzyka alternatywna.

Jeśli BR jest z przodu, tym lepiej- nie chodzi O wydmuch prosto w ścianę, ale odbicie fali dźwiękowej. Jak kanał jest z przodu, dosunięcie nawet na kilka cm od ściany nie będzie utrudniać pracy ukladu rezonansowego A może pomóc. Spróbuj, to nie kosztuje.

• 1 miesiąc później...

Witam. Od niedawna jestem posiadaczem kolumn TMR Standard 1a. Kolumny napędza Sony ta5es no i wydaje mi się że muszę poszukać innego wzmacniacza. Góra i średnie są po prostu boskie ale brakuje mi dołu. Bas jest szybki dobrze kontrolowany ale brakuje "mięsa". Wydaje mi się że muszę mieć jakiś konkretniejszy wzmacniacz. Testowałem też nada C372 ale to też nie jest to. Czy do 3000 znajdę jakiś wzmacniacz godny polecenia - oczywiście używany. Pozdrawiam

Witam, ·Posiadam opisane głośniki.

Głośniki nie mają bas refleksu jest to połączenie obudowy zamkniętej ( sekcja średnio i wysokotonowa) oraz linii transmisyjnej ( sekcja nisko tonowe) nie jest to klasyczna linia transmisyjna a raczej połączenie linii transmisyjne z odgrodą akustyczną.

W głośnikach tych absolutnie nie brakuje basu. Są to rewelacyjne głośniki grające basem typowym właśnie dla linii transmisyjne. Należy je ustawić w odległości około pół metra od ścian bocznych i około 1 od ściany z tyłu ( daje to najlepsze efekty przestrzenne).

U mnie głośniki te grały z musical fidelity elektra e11 z NAIM naim nait 3 i audiolab 8200a.

NAIM nie przypadł mi do gustu, z elektra e11 – bardzo dobre rezultaty, z audiolab 8200a – zdecydowanie najlepiej. Głośniki mają wysoką efektywność i pomimo swojej wielkości nie są trudnym obciążeniem dla wzmacniacza – impedancja pomiędzy 6 a 7 Ohm.

Wykonanie i brzmienie jak dla mnie rewelacyjne. Nie jestem w stanie ocenić czy są neutralne nie mniej jednak jedne z nielicznych głośników, jakie oddają akustykę pomieszczeń koncertowych i dają możliwość obcowania z artystą. Porównywałem je z takimi sławami jak magnepan 1.7 vandersteen 2ce. Wybieram TMR Standard 1!!!!. Wydają się być idealne do lampy. Gorąco polecam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.