Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki gramofon - skromny budżet

dwadi

Rekomendowane odpowiedzi

No i raczej tak zrobię - oferta aktualna - ja rezygnuję, a kolegom dziękuję za podpowiedź . I nadal rozglądam się za gramofonem w kwocie do 1000, i można powiedzieć że to będzie mój pierwszy, bo ten którego słuchałem kiedyś, był mojego taty wiec to się nie liczy

Szukaj swojego typu gramofonu i dawaj znać co ci się podoba , zawsze pomożemy .

Audiofilski Gramofon Pro Ject , Model RPM 4

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najważniejsze, że ma "zacilacz".

Ukryta Zawartość

Może i typ , ale nie każdy ma ochotę gościć obcą osobę w swojej chacie , i nic w tym złego ja nie widzę .

A kupił byś Magnepany na stacji albo Pj ?

Gdybym mógł to wszystkich bym gościł w domu by odebrali osobiście towar ktory chcą , niż tracic czas jeżdząc na pocztę lub stację CPN :) . O pakowaniu nie wspomnę !

A poczytaj sobie tu :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

A kupił byś Magnepany na stacji albo Pj ?

Bartku , pomroczność jakaś ?

Facet napisał wyrażnie , cytat " Witam , ja sprzęt mam na magazynie , mogę podjechać do pana za cenę paliwa "

To żle że chłop chce przywieść ci do chałupy sprzęt /? :)

w tym pułapie + - 200 zł da się wyrwać spokojnie od Duala,Lenco,audio techniki,sony...optuję za napedem bezposrednim,alu tależ,ramię tandgens i wsio,tu nie ma co kombinować,wkładka od audio techniki albo shure ze średniego pułapu i grasz. Te sprzęty są stabilne,i wszystko spokojnie ustawisz,nie ma co się spuszczać. Ważny jest preamp we wzmacniaczu albo osobno i tyle. Stabilny napęd i wkładka + preamp przy tym pułapie cenowym to 99% dzwięku.

• 1 miesiąc później...

Co sądzicie o gramofonach Kruger & Matz? Tańszy model (400 zł) ma chyba przetwornik piezo (MV Dual Ceramic o nacisku 4-6 g), ten droższy (700 zł) ma już typową wkładkę MM AT 3600L, normalną przeciwwagę i regulację antyskatingu. Ma przełącznik phono/line umożliwiający podłączenie zarówno pod RIAA jak i wzmacniacz liniowy. Oba modele mają USB i soft Audiacity w zestawie. Moim zdaniem, trochę za drogo jak na firmę, która nie ma ambicji audiofilskich i produkuje w Chinach.

Już o nim kilkakrotnie pisałem. Z daleka i na zdjęciach jest ok, ale w bliskim kontakcie tragedia- jakość wykonania do d..., ramię chybotliwe, wydaje się nie trzymać geometrii ustawienia wkładki z powodu luzów i małej precyzji wykonania. Stanowczo odradzam.

Nie zakładając nowego tematu - chciałbym kupić pierwszy gramofon - na początek. Może coś się zmieniło w temacie. Budżet 500/600zł. Czy któreś z dostępnych nowych modeli są warte uwagi? Myślałem nad Denonem/Yamahą. Może coś używanego godnego uwagi jest na allegro w okolicach Wrocławia lub Opola?

W tych cenach to niestety- w sklepach tylko wyroby gramofonopodobne.

Chyba, ze trafisz na przecenę i że tę kwotę dostaniesz coś z regularną ceną 800-1000zł.

Też jestem na etapie poszukiwania pierwszego gramofonu i tu pytanie do doświadczonych użytkowników: czy napęd paskowy na początek przygody dla "zwykłego ucha" to dobry wybór?

Znalazłem też w mojej okolicy dwa linearne gramofony, ale nie jestem przekonany, czy to rozwiązanie konstrukcyjne daje jakieś znaczące zalety przy odsłuchu.

Taka ciekawostka- jak ktoś cierpi na brak kasiorki, a koniecznie upiera się na nówkę;

Ukryta Zawartość

Daję słowo, sam chciałbym z czystej ciekawości, zobaczyć go na żywca w akcji :-)

Ukryta Zawartość

Opinie raczej negatywne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedaleko mojej chaty jest spory sklep z elektroniką. O ile czas pozwoli, wpadnę tam dzisiaj i obmacam, co to warte.

Choć nie obiecuję sobie zbyt wiele, patrząc na inne produkty tej firmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.