Skocz do zawartości
IGNORED

Soft start do przetwornicy

sybic

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wzmak i dwie 300W przetwornice załączane są przekaźnikiem Relpol RM84 2x8A (styki włączone równolegle).

Jeden ze styków się skleił :(

wiadomo, w tego typu kładach na początku są nie małe kondy i początkowy prąd jest duży.

Tak czy siak teraz nie wiem... czy to przypadek w sensie pechowy przekaźnik,

czy błąd w projekcie z mojej strony.

Co robić? Mocniejszy przekaźnik zastosować, a może zwykły soft start załatwiłby sprawę?

Choć nie słyszałem by w przetwornicach soft stary stosowano.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

https://www.audiostereo.pl/topic/135460-soft-start-do-przetwornicy/

Przekaźnik typu in-rush Ci się tutaj nada. Przeciążalność nawet do 160 A przez 20 ms. A generalnie przekaźniki Relpola są mocno przereklamowane, zwłaszcza w Polsce ;)

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Co robić? Mocniejszy przekaźnik zastosować, a może zwykły soft start załatwiłby sprawę?

Soft start stosuje się głównie na prądzie zmiennym po stronie pierwotnej trafo zasilającego. Jeśli zastosujemy soft start na prądzie stałym to przetwornica może nie zastartować ze względu na zbyt duży spadek napięcia na rezystorze (typowy 10 ohm) w momencie włączenia. Gdy styki się zewrą po iluś tam milisekundach to i tak powstanie łuk elektryczny na stykach przekaźnika. Przy włączeniu obwodu prądu stałego o dużym obciążeniu za pomocą zwykłego przekaźnika czy pospolitego styku zawsze powstanie łuk elektryczny, który go stopi albo zespawa. Poszukaj specjalistycznych przekaźników stosowanych do celów wojskowych.

Przecież te przetwornice to są zasilane z sieci, więc cały Twój wywód nie na temat :)

Można jeszcze pokusić się o softstart gdzie moment załączania jest zawsze w zerze sinusoidy, opartym na triaku zero cross, będzie bezpieczniej :) Coś w tym stylu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Asustor AS-5002T z MPD + Amanero + AD1865 .3lite DAC + Autorskie PRE + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Przecież te przetwornice to są zasilane z sieci, więc cały Twój wywód nie na temat :)

To po kiego włączać te przetwornice przez przekaźniki a nie porządny przełącznik na duży amperaż jakich wiele?

To po kiego włączać te przetwornice przez przekaźniki a nie porządny przełącznik na duży amperaż jakich wiele?

Można sobie wyobrazić wiele scenariuszy..włączanie zdalne poprzez pilota, włączanie zdalne poprzez wejście trigger, użycie ładnego przełącznika, który przystosowany jest do pracy przy niskich napięciach itd. itp. :)

Jeszcze nie widziałem pożądnych włączników do audio i odpowiednim dużym amperażem. Ja z reguły przerabiałem przemysłowe włączniki aby wyglądy bardziej normalnie.

A dlaczego stosować układy załączające w zerze, bo to najlepsze rozwiązanie pod każdym względzie. Jak ktoś ma w zapasie od 5 do 32 VDC to dobrze sprawują się przekaźniki SSR. Prawie nie zniszczalne wykonanie. Włączają w 0 i wyłączają również.

Zastosuj przekaźnik jedno stykowy 10A. One są to tego przystosowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Volumio -> ES9038Q2M -> TPA3255 -> Scan-Speak 18W/8545 + D2905/9900

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.