Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań odnośnie obudowy DIY

Erill

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Pierwsze pytanie mam odnośnie obudowy do głośnika o średnicy 17cm. Jest to głośnik średnio-niskotonowy przystosowany do montażu w drzwiach samochodu.

W drzwiach spisywał się wystarczająco na moje potrzeby. Zaplanowałem użyć go w zamkniętej obudowie 7,5L jako głośnika do efektów ATMOS, a przynajmniej na próbę.

Tutaj moje pytania:

Czym i w jakiej ilości wytłumić obudowę od środka? Fajnie gdyby był to materiał ogólnodostępny w sklepach (np Brikoman).

Co prawda po fakcie już, ale czy 7L nie będzie zbyt ciasne?

Drugie pytanie mam odnośnie subwoofera. Głośnik 30cm, wg symulacji wszystko fajnie, paczka prostopadłościan 60-65L z 18mm MDF ze wzmocnieniami i strojeniem 27-28Hz.

Zastanawiam się czy zrobienie w środku dodatkowej skośnej przegrody za głośnikiem, ale tak, by nie dzieliła szczelnie obudowy ma jakiś sens? Czy nie wprowadzi ona więcej złego niż dobrego? Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłem, coś takiego: Pomarańczowe to ta przegroda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obawiam się, że zrobi ona jakieś "zawirowania" w "prawej" części obudowy i impuls będzie "ześlizgiwał" się po płycie ku wylotowi BR

Ewentualnie przegroda w drugą stronę.

post-60608-0-80378800-1509203492_thumb.jpg

Dodatkowo zastanawiam się, czy warto używać jakiegokolwiek wygłuszenia w takiej konstrukcji, lub w przypadku braku przegrody zrobić "piramidki" na tylnej ściance z przeciętych po długości, po przekątnej listew MDF 28mm. Teoretycznie pozwoli to trochę rozproszyć falę, a w praktyce?

Ciekaw jestem Waszych uwag i komentarzy ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W obudowach bass-reflex subwooferow nie stosuje się tłumienia. Marnuje ono tylko energię układu rezonansowego nie dając korzyści takich, jak w kolumnach pelnopasmowych. W subach wymiary obudów sa wielokrotnie mniejsze od długości fali, więc i tłumienie nic nie daje. To odnosi się oczywiście do prawidłowo dobranych skrzynek do głośników przeznaczonych wyłącznie do obudowy bass-reflex Qts<0,4. W innych przypadkach można kombinować, ale będzie to obarczone dużym kompromisem.

W Twoim przypadku zamiast skośnej płyty zastosowałbym listwy łączące przeciwlegle ściany lub kratownicę a'la Matrix od B&W.

Piramidki też niczego nie poprawią, co najwyżej zabiorą niepotrzebnie objętość wewnętrzną.

Teraz nt obudowy do głośnika samochodowego- te głośniki, normalnie montowane w drzwiach, to tzw "free air", czyli do montażu w odgrodzie bez obudowy. Zamontowanie ich w małej skrzynce teoretycznie podbije wyższy bas, niższego nie będzie. To i tak tylko teoria, bo w atmosie basu nie będą odtwarzać. Nie kombinowalem w taki sposób, ale może to wypali. Sam bym poszedł w kierunku głośnika szerokopasmowego przeznaczonego do obud. zamkniętej.

Na ile taka kratownica zapobiegnie oddziaływaniu fali odbitej i fal stojących? Konstrukcję wzmocni dość znacznie, to pewne :D

Czym wyłożyć obudowę kolumn zamkniętych? Zwykła wata z biedronki może być?

Z tym głośnikiem samochodowym to taka próba. Po prostu takie mam. Teoretycznie drzwi miałem "uszczelnione" i wygłuszone i grało całkiem fajnie, choć wiadomo, że uszczelnić całkowicie się nich nie da ;)

Jakie fale odbite i stojące w subwooferze? Robisz obudowę o boku trzech metrów???

Do wytłumiania dużych obudów zamkniętych zazwyczaj używam najtańszych wkładów do poduszek z Ikei. Są po parę zł i wkładam je w całości, nie wyciągając waty syntetycznej z poszewki z czegoś w rodzaju flizeliny. Dodatkowo mam pewność, że wata nie powlazi mi między kosz glosnika a membranę. Jak skrzynka mala, to już trzeba pruć poszewkę.

Jeśli długość fali jest wieksza od największego wymiaru wnętrza skrzynki żadne fale stojące czy odbite nie występują, są wenatrz wyłącznie zmiany ciśnienia.

(Chodzi o najwyższą częstotliwość przenoszona przez subwoofer).

• 2 tygodnie później...

Wszystko zrobione. Z tymi bzykami do atmosa szalu nie ma, ale i tak grają zupełnie wystarczająco. Subwoofer natomiast wyszedł perfekt i tego oczekiwałem. Atmosy wygłuszyłem wełną z apteki i wkładem z jaśka (poduszki), subwoofer bez wygłuszenia, wzmocniony na przedniej i tylnej ściance, oraz rozpórka po środku bocznych z mdf o wymiarze 28x28mm. Gra jak trzeba ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.