Skocz do zawartości
IGNORED

Kino czy stereo. Pierwszy set, prośba o porady i ocenę.

je2bnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, wszystkich to mój pierwszy post na forum.

Zagadnienie jak w temacie. Przeprowadzka do własnego M i wreszcie trochę miejsca na lepszy sprzęt grający. Przesiadam się z komputera wyposażonego w wysłużoną kartę SB Live 5.1 i zestaw głośnikowy 5.1 creative. Do tego jeszcze na co dzień używam słuchawek sony xb500 i czasem beatsów solo.

Pomieszczenie to pokój z aneksem kuchennym otwarty dodatkowo na przedpokój. Wymiary około 3,8 x 6,7 m co daje około 25m2. Sprzęt będzie stał "w poprzek" tego prostokąta. Odległość od słuchacza wyniesie zatem 2,5 do 3 metrów. Mogę sobie pozwolić na rozstawienie kolumn na około 2 m. problem może być z odsunięciem ich od ściany.

Słuchamy z żoną dużo różnej muzyki od pop i dance, przez rock i jazz. Słucham również dużo muzyki filmowej, np jak mnie najdzie to 12 godzinną ścieżkę Complete Recordings z Władcy Pierścieni lubię sobie pyknąć przez weekend. Czasem, ale rzadko słucham klasyki. Lubię oglądać koncerty. Z żona namiętnie oglądamy też filmy. Co do muzyki źródłem jest biblioteka mp3 głównie o jakości 320kbps lub googleplay, ulubione ścieżki mam też na CD.

Lubię "ciepłe", "miękkie", "wibrujące" brzmienie oparte na basie, ale bez tłuczenia, dudnienia i wybijania szyb sąsiadom. (takie np. oferują moje słuchawki sony xb500, choć np. model wyższy był już dla mnie męczący bo basu był nadmiar) . Oczekuję że np. taki kontrabas na płycie "The Time" Możdzer, Danielsson, Fresco będzie przyjemnie przyjemnie masował uszy :). Z reguły na korektorze podciągam basy i wysokie tony.

Argument za tym żeby kupić amplituner kina domowego jest dla mnie taki, że i tak przesiadam się z komputerowych pierdzifonków i różnica będzie dla mnie kolosalna nawet w stereo.

W zasadzie jestem zdecydowany żeby kupić wszystkie elementy zestawu używane, chyba, że znajdę jakieś przekonujące oferty w sklepach. Z kolumn rozważałem Monitor Audio bx6, melodikę bl30 lub 40, jakieś JBL chyba e90 northridge, ostatnio pylony sapphire 30 lub 25. Niedługo zacznę chodzić po salonach żeby posłuchać tego co się da.

Brat ma kino i okazjonalnie oglądałem u niego filmy na magnatach, jamo i koda (raczej tych tańszych) ale on wyznaje zasadę, że bas który nie spłaszcza mózgu nie jest dobrym basem. Mnie to nie bawi :)

Jak chcesz mieć młotkośrubokręt, czyli amplituner KD który fajnie zagra i w stereo i celujesz w rynek używanych to polecam Anthem i Marantza.

Rozumiem, że nie każdy chce i może odseparować stereo od KD.

Kolumny? Jak nie jesteś jakiś wielki audiofil i nie chcesz wydać za dużo to może Paradigm? Będzie bardzo fajne kino i fajne stereo. Na takim metrażu spokojnie starczą monitory wspomagane subem, nie warto pchać się w podłogówki.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W zasadzie jestem zdecydowany żeby kupić wszystkie elementy zestawu używane, chyba, że znajdę jakieś przekonujące oferty w sklepach.

Podaj budżet , ta drobnostka często warunkuje realia. Myśląc o KD rozejrzyj się po pokoju czy uda Ci się wstawić min. pięć głośników + sub i to w prawidłowym rozstawieniu ( warto skonsultować z żoną :). Również słucham muzyki filmowej i wiedz , że Hans Zimmer , czy Morricone nie wybrzmi w pełni z Ampl. KD.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Dziękuję za pierwsze wskazówki, mam nadzieję, dyskusja się rozwinie bo do układanki dochodzą kolejne elementy, o których nie myślałem kiedy zakładałem temat. Np taka kwestia że planuję postawić w domu NAS i /lub HTPC który chciałbym połączyć z systemem audio/kd.

@Il dottore nie, nie jestem jakiś wielki audiofil :) ale wiem mniej więcej czego oczekuję i co lubię w muzyce, nie wiem tylko na ile potrafię to przełożyć na język pisany zrozumiały dla bardziej doświadczonych użytkowników forum :) co do kolumn jestem jednak zdecydowany na podłogówki. Sub może w przyszłości.

@Tomek4446 jeżeli głośniki efektowe mogą stać na wysokości lub trochę ponad głową widza z boku lub delikatnie z tyłu (na ścianie za kanapą/narożnikiem) to nie ma problemu z ustawieniem.

Co do budżetu... jak widać używane kolumny, które zaproponowałem można znaleźć za około 1500-1900 zł. Wczoraj np znalazłem np na eBay nowe (open box) klipsche r26f za 530$ i mógłbym je ściągnąć do PL. Załóżmy że budżet na kolumny to 2000 zł. Plus drugie tyle na wzmak lub ampli. Dołózmy margines 1000 zł na wypadek gdyby trafiła się jakaś naprawdę ciekawa okazja.

Oj tam, oj tam... wybrzmi, nie wybrzmi... jak OP chce mieć młotkośrubokręt to kto bogatemu zabroni? :)

Ja tam mam tolerancję dla ludzi, dla których brzmienie w stereło nie jest priorytetem.

Rozumiem, że nie każdemu chce się pchać fortuny w grające klocki i zagracać sobie salonu dwoma niezależnymi systemami.

Dla mnie akurat stereo jest ważniejsze, niż kino, i do KD mam zestaw, gdzie priorytetem był mały rozmiar wszystkich komponentów. A i tak w moim maleńkim "salonie" gra, strzela, wybucha i buczy aż miło... :) Stereo na tym nie słucham oczywiście, więc jakość grania muzyki na mojej instalacji KD w ogóle mnie nie interesuje. Szczegóły w "o mnie".

A na YT jakiś desperat prezentuje możliwości moich malutkich kolumienek w stereo. :)

D*** raczej nie urywa (delikatnie mówiąc), ale proszę bardzo... Można. :)

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

O cholera, a ja głupi wczoraj zmieniłem cały układ pokoju by zwiększyć rozstaw kolumn i odległości od ścian. A mogłem sobie kupić takie fajne kolumienki. Po co wierciłem na nowo w ścianie by zamocować na kątownikach centralny jak można go postawić na Ampli. Cóż za wspaniały pomysł i kreatywność :) A że teraz ampli się trochę grzeje ( zresztą co w Ampli. KD. może się grzać ? ), i ciut zasłania dół ekranu , no cóż nic nie jest doskonałe , i jak pobudza wyobraźnie :)

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

O cholera, a ja głupi wczoraj zmieniłem cały układ pokoju by zwiększyć rozstaw kolumn i odległości od ścian. A mogłem sobie kupić takie fajne kolumienki. Po co wierciłem na nowo w ścianie by zamocować na kątownikach centralny jak można go postawić na Ampli. Cóż za wspaniały pomysł i kreatywność :) A że teraz ampli się trochę grzeje ( zresztą co w Ampli. KD. może się grzać ? ), i ciut zasłania dół ekranu , no cóż nic nie jest doskonałe , i jak pobudza wyobraźnie :)

Desperat, mówię... :)

Czemu po prostu ampli nie przesunie, to naprawdę nie wiem... Może lubi symetrię? :)

Jak chcesz mieć młotkośrubokręt, czyli amplituner KD który fajnie zagra i w stereo i celujesz w rynek używanych to polecam Anthem i Marantza.

Jako przenośnia młotkośrubokręt to genialne określenie! Dosłownie natomiast... - słuchałem Anthema 310 i on tak spowalnia atak dźwięku, że ma się wrażenie, że młotek zamiast uderzać bezpośrednio o stal, to na drodze do tej stali znajduje milimetry kiepskiej gumy, słowem - zero prawdy w dźwięku. Marantz gra niby zupełnie inaczej nadaje dużo własnego charakteru, ale atak dźwięku też ma kiepski. Na szczęście być może wpasuje się to właśnie w preferencje autora tematu:

Lubię "ciepłe", "miękkie", "wibrujące" brzmienie oparte na basie, ale bez tłuczenia, dudnienia i wybijania szyb sąsiadom. (takie np. oferują moje słuchawki sony xb500, choć np. model wyższy był już dla mnie męczący bo basu był nadmiar) . Oczekuję że np. taki kontrabas na płycie "The Time" Możdzer, Danielsson, Fresco będzie przyjemnie przyjemnie masował uszy :). Z reguły na korektorze podciągam basy i wysokie tony.

Kontrabas to akurat ma masować niższe niż uszy rejony ciała, co słyszę i czuję na co dzień na żywo. ;) Ale jeśli rzeczywiście szukasz takiego spowolnionego brzmienia, to Anthem, czy jakiś Marantz w okolicach modelu 7010 sprawdzi się u Ciebie, brzmienie jest właśnie takie, jak wyżej opisałeś, włącznie z dociążeniem basu. Z drugiej strony - lubisz ciepłe brzmienie, a podciągasz wysokie tony?

Niedługo zacznę chodzić po salonach żeby posłuchać tego co się da.

Jak zawsze, będzie to najlepsze rozwiązanie! Zwłaszcza iż sprzęt, który gra miękko, siłą rzeczy musi ingerować w brzmienie, które na nagraniach i na żywo takie ocieplone nie jest, i po prostu trzeba posłuchać tego osobiście, czy ingerencja w dźwięk danego modelu akurat przypadnie nam do gustu.

Paradigm do Marantza czy Anthema i będzie dobrze! :)

O ! Doktorze ! To Ciebie chyba szukałem :)

Sąsiad planuje budowę małego KD opartego na Marantz 1608 oraz Wharfedale Moviestar DX 1 . Jak oceniasz , po dłuższym użytkowaniu ten zestaw ? Ma jeszcze opcje opartą na Tannoy Hts 101 lub na monitorach Tannoy 7.2 , 7.1 , 7.c i jakiś sub .

Co myślisz o takim KD i stero ? Człowiek głuchy i ślepy jak pień szuka czegoś do radia , radia internetowego i filmu od czasu do czasu. .

Ma to sens ?

Z uwagi na małą liczbę postów moje posty musiały być zatwierdzane przed publikacją i pokazywały się z prawie dobowym opóźnieniem. Powyżej w dyskusji pojawiła się moja odpowiedź na pytanie o budżet.

Panowie to na pewno nie jest tak, że ja się uparłem na kino i tylko kino. Wczoraj byłem z kolei u szwagra. Słuchałem jakiegoś zestawu Denona sprzed dwóch lat BD + ampli, kolumny Heco, jakieś tańsze. Włączyłem soundtrack z Pasji, z Władcy Pierścieni w tym piosenkę Annie Lennox, jakiegoś rocka i na deser muzykę ze "Świnki Pepy". No nic mi się nie podobało. Kolumny grają jakby stały za jakąś grubą firanką. Dzwięk pusty, bez życia. Na dłuższą metę nieprzyjemne, męczące. Co z tego że basu dużo, jak dudni i huczy (dwa bass reflexy w odległości 10 cm od ściany chyba nie mogły dać innego efektu). Tak to na pewno nie chcę.

@miś1158, Owszem wysokie też podkręcam bo jak np. słucham "Nothing Else Matters" symfonicznie to jednak lubię słyszeć jak E1 ładnie wybrzmiewa na tle orkiestry :) "No i to są właśnie te detale" - jakby powiedział klasyk Hajto - o których laik nie napisze bo nie przyjdą mu od razu do głowy, ale pociągnięty za język odpowie :)

A jakby tak kupić używany dobry wzmak stereo za 1,5 k, ampli do 1 k (do tv, kina, gierek, itd żeby tylko było D.D. 5.1) i zostaje 2k na solidne podłogówki. Efektowe i center dokupię za pół roku :D

Teraz się nie śmiejcie proszę, bo naprawdę nie mam na razie innych możliwości, póki co jeżdżę za płytkami, fugami, drzwiami i innymi pierdalansami i nie byłem jeszcze w żadnym salonie. Słucham sobie zatem na YT jak grają niektóre te kolumny. Np mega mi się podoba ten zestaw:

i chiałbym żeby mi tak grało w domu :) Jest bas, przestrzeń. Może nie jest miękko, ale ta muzyka jest taka bliska, żywa i wypełnia przestrzeń. Nie umiem inaczej tego nazwać :) sorry :) Nie mogę się doczekać jak wreszcie pójdę słuchać tego na żywo. Chyba sobie kupie bilety na Audioshow.

Nie wiem ile w tym winy mikrofonu, ale to nagranie z yt brzmi u mnie ostro, sucho, wręcz szkliście. Aż zaczynam się zastanawiać, czy to Twój obecny zestaw nie ma tak znacznych braków w górze pasma, skoro brzmi to u Ciebie poprawnie, oraz skoro tak lubisz podbijać w equalizerze wysokie tony, zwłaszcza mimo upodobania do ciepłego grania. Pierwszy z brzegu przykład muzyki, która brzmi u mnie naturalnie - u Ciebie pewnie będzie właśnie za ciemno?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obecnie widzę ogłoszenia np Marantza 6006 za 1200-1500zł, 7005 za 2400zł, albo z innej piłki - Yamaha 667 940-950zł, a nawet nowa 681 za 2300zł, która zagra nie tak miękkim dźwiękiem jak Marantz, tylko właśnie bezpośrednim, żywym i gładkim, zmiękczony będzie natomiast bas - polecam posłuchać przy jakiejś okazji na żywo, bo słuchanie z yt na Twoim obecnym zestawie najzwyczajniej nic Ci nie powie o tym, jak gra jakiś sprzęt.

Ukryta Zawartość

O ! Doktorze ! To Ciebie chyba szukałem :)

Sąsiad planuje budowę małego KD opartego na Marantz 1608 oraz Wharfedale Moviestar DX 1 . Jak oceniasz , po dłuższym użytkowaniu ten zestaw ? Ma jeszcze opcje opartą na Tannoy Hts 101 lub na monitorach Tannoy 7.2 , 7.1 , 7.c i jakiś sub .

Co myślisz o takim KD i stero ? Człowiek głuchy i ślepy jak pień szuka czegoś do radia , radia internetowego i filmu od czasu do czasu. .

Ma to sens ?

Powiem tak: zadowolony jestem bardzo, ale muzyki na tym nie słucham. Do kina - jest OK, naprawdę grzech narzekać w małym pokoju. Prawdą jest jednak, że w tym zestawieniu to amplituner jest mocniejszym punktem. Gdybym miał słuchać na tym muzyki i chciał zachować miniaturowe rozmiary kolumn to moim wyborem byłby Paradigm Cinema 100CT. Jednak jest to zupełnie inna półka cenowa, niestety.

Mi się nie opłaca w Paradigma inwestować bo do muzyki mam inny system.

Ukryta Zawartość

$_32.JPG

Słuchałem jakiegoś zestawu Denona sprzed dwóch lat BD + ampli, kolumny Heco, jakieś tańsze. Włączyłem soundtrack z Pasji, z Władcy Pierścieni w tym piosenkę Annie Lennox, jakiegoś rocka i na deser muzykę ze "Świnki Pepy". No nic mi się nie podobało. Kolumny grają jakby stały za jakąś grubą firanką. Dzwięk pusty, bez życia. Na dłuższą metę nieprzyjemne, męczące.

Hahahahahha, dobre!!! :)))

Słuchałem ampli Denona z jakimiś niemieckimi paczkami chyba z 8 lat temu i wrażenia TE SAME! :) Widać nic się nie zmieniło i ten typ tak ma. :)

Ukryta Zawartość

Ok mam kolejne pytanie: czy da się zrobić tak żeby centrum zestawu był jakiś w miarę nowoczesny ampli obsługujący sieć, NAS, telefony i inne urządzenia w domu i z tego ampli wypuściłbym sygnał do wzmacniacza stereo, do którego podpięte były by przednie kolumny, żeby cieszyć się muzyką dobrej jakości? Czy wtedy kolumny będą grały też w konfiguracji 5.1 czy będę musiał je przepinać bezpośrednio do ampli jak będę chciał oglądnąć film? Czy można podpiąć kolumny jednocześnie do tego i do tego jeżeli mają podwójne wtyczki?

Typowa sprawa. Musisz mieć mieć amplituner do KD z wyjściem "pre-out" na przednie kolumny i wzmacniacz stereo z wejściem "main in", czy coś takiego. Spinasz to wtedy i głośność kontrolujesz normalnie z amplitunera, ale to wzmacniacz od stereo napędza kolumny. Tylko amplituner w wyjściem pre-out na przód to chyba kosz jakieś 3k za nowy.

Ok mam kolejne pytanie: czy da się zrobić tak żeby centrum zestawu był jakiś w miarę nowoczesny ampli obsługujący sieć, NAS, telefony i inne urządzenia w domu i z tego ampli wypuściłbym sygnał do wzmacniacza stereo, do którego podpięte były by przednie kolumny, żeby cieszyć się muzyką dobrej jakości?

Tak jak napisał kolega powyżej - amplituner z pre-out i wzmacniacz z main-in załatwiłyby sprawę, ale budżet trzeba by ustawić od razu na wyższym poziomie, bo najtańsze amplitunery nie mają wyjścia pre-out, a także dochodzi koszt wzmacniacza.

Po pierwsze - na twoim miejscu wypożyczyłbym do domu ze 2-3 zestawy i posłuchałbym czy faktycznie słyszysz taką różnicę w stereo pomiędzy w miarę sensownym amplitunerem, a tanim wzmacniaczem. Albo na początek możesz sam porównać to w jakimś salonie na odsłuchu, tylko najlepiej poproś o odsłuch w ciemno :) Nie będziesz widział co gra (amplituner czy wzmacniacz) i jakie ma logo na obudowie, to się przekonasz czy słyszysz różnicę :) Sam piszesz, że źródłem będą MP3 czy muzyka z sieci, więc warto byłoby sprawdzić, czy silenie się na "lepszą jakość" którą rzekomo da ci wzmacniacz ma sens w tym przypadku.

Po drugie - piszesz, że subwoofer planujesz w przyszłości, ale ogólnie to system wielokanałowy do "kina" ci w głowie. W takim razie oczywiście można po kolei rozbudowywać zestaw, ale subwoofer trzeba by przewidzieć od razu, bo zakończenie kompletowania tego sprzętu na zestawie 5.0 jest bez sensu.

Po trzecie - piszesz, że chciałbyś aby to wszystko hulało z resztą sprzętu multimedialnego w domu, NAS, sieć itp. W takim razie wybór jest prosty i oczywisty, konieczny jest amplituner KD, koniec kropka. Tak, zaraz przyjdzie ktoś i powie że wszystko się da, wzmacniacz i kabel optyk, jakieś DYI albo nie wiadomo co jeszcze i też będzie super. Chcesz komfort i brak kombinowania - potrzebny jest amplituner. Wzmacniacz gdybyś chciał zawsze można podłączyć do amplitunera lub bawić się w przepinanie kabli od kolumn (rozwiązanie dla hobbystów, ja jestem zwykłym szarym użytkownikiem i takich zabaw nie biorę pod uwagę).

Przy okazji - ten zestaw, którego słuchałeś (Denon + Heco) jakie to modele sprzętu i czy amplituner był skalibrowany a kolumny w miarę sensownie ustawione? Bo od tego też sporo zależy, ostatnio miałem okazję się przekonać po przemeblowaniu u znajomego... :)

W dużym skrócie: rozważałem jeszcze opcję sieciowego odtwarzacza + wzmacniacz stereo,ale wtedy odpada kino i chyba koszty wyższe.

Nie wiem dokładnie jakie były modele Denon + Heco, mogę sprawdzić. Były ustawione tak jak napisałem - fatalnie, czyli 10 cm od ściany w małej sypialni ze skosami.

Przede wszystkim musisz sobie odpowiedzieć jakie są twoje priorytety i wtedy zdecydować jaki sprzęt wolisz. Amplituner KD na pewno jest na dzień dzisiejszy najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem, można na nim zbudować zarówno system "kina domowego" jak i posłuchać muzyki. Kwestia otwarta jak pisałem wcześniej czy jesteś w stanie wyłapać różnice w dźwięku pomiędzy sensownym (nawet takim z półki średniej) amplitunerem, a tanim wzmacniaczem, tylko bez okłamywania samego siebie, żeby w jakimś tam stopniu zaspokoić swoją potrzebę posiadania tego czy owego, która czasem rzutuje na trzeźwą ocenę faktów :) Jeśli różnice będą dla ciebie tak dużego kalibru, że stwierdzisz konieczność posiadania wzmacniacza to nie widzę problemu, wystarczy wybrać sensownie amplituner (aby miał pre-out) i później uzupełnić zestaw o wzmacniacz. Oczywiście zawsze są też możliwości bezkompromisowe, czyli osobne pełne zestawy do KD i muzyki stereo, ale w te sfery jeszcze chyba nie odlecieliśmy w tym wątku ;)

Osobiście parę miesięcy temu też się borykałem z podobnymi do ciebie przemyśleniami, dopiero gdy sobie szczerze odpowiedziałem na wszystkie pytania jakie się pojawiały wiedziałem co mam zrobić. Kupiłem amplituner z wyjściami pre-out, który w tej chwili służy mi do wszystkiego, a gdyby mnie naszło na zakup wzmacniacza to mam taką możliwość żeby podpiąć go do amplitunera.

Kwestia otwarta jak pisałem wcześniej czy jesteś w stanie wyłapać różnice w dźwięku pomiędzy sensownym (nawet takim z półki średniej) amplitunerem, a tanim wzmacniaczem, tylko bez okłamywania samego siebie, żeby w jakimś tam stopniu zaspokoić swoją potrzebę posiadania tego czy owego, która czasem rzutuje na trzeźwą ocenę faktów :)

Dokładnie.

Dlatego zapraszam do nas. Mamy specjalne rozygotowane dla forumowiczów, bo to przeważnie oni mają takie dylematy, test.

Puszczamy film na stereo 2.0 wzmaku i amplitunerze stereo i amplitunerze AV

Włączamy film w takiej samej konfiguracji.

Sprawdzasz sam.

Aby zachować to co mówił kolega. Nie okłamywać samego siebie . Możemy wyjść z salki, sam będziesz odsłuchiwał. Podejmiesz najlepszą decyzję, bo swoją.

nie zawsze decyzja "odsłuchiwacza" jest najlepsza :)

zdarzało mi się, że klient przychodził - po jakimś czasie i mówił - szkoda, że pana nie posłuchałem - mogłem brać tamto :)

jeśli nie jesteśmy pewni, wtedy do gry wchodzi doradca - który pomoże - ma więcej doświadczenia i już samo to nie powinno skreślać sprzedawcy/doradcy - "bo jemu tylko zależy na sprzedaży"

nie zawsze decyzja "odsłuchiwacza" jest najlepsza :)

Ale to jest jego - klienta - decyzja i jego pieniądze. Nie chodzi o skreślanie sprzedawcy, na zasadzie że on tylko chce sprzedać, ale o świadomość tego kto kupuje, że ma wybierać dla siebie, a nie dla kogoś.

Właśnie żeby uniknąć kupowania pod jakieś rady z forum czy jakieś ogólnikowe stwierdzenia najlepszy byłby "ślepy test" odsłuchowy :) Założę się, że wielu by się zdziwiło wynikami, tak nie widząc co gra...

tak - przerabiałem to z "audiofilami" marketowymi :P

był niezły ubaw :)

Robiliście takie ślepe testy? Na życzenie klienta? A na sobie robiliście może? Też był taki ubaw? :>

Ja mam przekonanie graniczące z pewnością, że baaaardzo wiele osób nie widząc co gra wcale nie wskazałoby tego samego jako najlepsze co widząc loga na sprzęcie :) Oczywiście mowa o w miarę zbliżonym poziomie tego sprzętu, nie jakiejś przepaści jakościowej którą nawet głuchy i ślepy by rozpoznał na odległość.

tak - oczywiście na sobie też robiliśmy - nawet były zawody kto rozpozna co gra - na wygranego colca i batonik :)

u nas było nieco prościej - bo mieliśmy to na codzień - i do tego lubiliśmy słuchać muzy - na szczęście różnej

chodź jazzu nie trawie - zupełnie mi ta muza nie podchodzi

Ok mam kolejne pytanie: czy da się zrobić tak żeby centrum zestawu był jakiś w miarę nowoczesny ampli obsługujący sieć, NAS, telefony i inne urządzenia w domu i z tego ampli wypuściłbym sygnał do wzmacniacza stereo, do którego podpięte były by przednie kolumny, żeby cieszyć się muzyką dobrej jakości? Czy wtedy kolumny będą grały też w konfiguracji 5.1 czy będę musiał je przepinać bezpośrednio do ampli jak będę chciał oglądnąć film? Czy można podpiąć kolumny jednocześnie do tego i do tego jeżeli mają podwójne wtyczki?

Oczywiscie pre-out + main-in jak piszą koledzy przy czym jest to opcja droga + coraz ciezej o taki sprzet.

Inna opcja to zmontowac sobie przełącznik do kolumn i mieć aplituner używany do kina oraz wzmak do muzy podpięte pod te same kolumny. Przy odrobinie checi i umiejętności to koszt max 100zl, w przeciwnym wypadku mozna kupic gotowe rozwiazania od tanich za ok 200zl (nie wiem jak z jakością) do audiofilskich za kilka tysi. Minus jest taki, ze trzeba przełączyc recznie przed seansem ;) można tez pokusić się o wykonanie przełącznika bazujacego na triger-out amplitunera ale osobiscie nie mam (jeszcze ;))

Wracam po przerwie. Dziękuję s4home za zaproszenie ale do Oświęcimia trochę daleko :/. Byłem dzis z drugą połową na pierwszym odsłuchu. Onkyo tx-8720+ ma bronze 6 I... Podobało mi się, a żonie chyba nawet bardziej :). Grały płyty CD z soundtrakami i google Play przez bluetooth. Puściłem sobie ten sam utwor z dwóch różnych źródeł (Nick Cave-To be by your side) i nie słyszałem różnicy, absolutnie żadnej. Ale w finale "Chevalier de Sangreal z Kodu da Vinci przy strumieniowanie było słychać trzaski. Mój ból jest taki, że to jest nowy sprzęt cena za zestaw to prawie 7 kafli. Jak trafie Bronzy na Olx to może 6 tys.

Teraz pytania: czy poprzednie wydanie tych kolumn czyli bronze bx zagra dużo gorzej?używane można kupić grubo poniżej 2 tys...

Szkoda, że nie wziąłeś od razu do odsłuchu z tymi kolumnami amplitunera wielokanałowego oraz wzmacniacza. Miałbyś porównanie i wiedziałbyś czy słyszysz różnicę.

Ten amplituner którego słuchałeś wg mnie nie bardzo ci się opłaca, bo skoro nie słyszysz różnicy pomiędzy materiałem z CD, a ze streamingu, to zapewne nie usłyszysz różnicy pomiędzy amplitunerem stereo (rzekomo oferującym lepszy dźwięk), a amplitunerem wielokanałowym. W cenie tego Onkyo którego słuchałeś możesz dostać amplituner wielokanałowy, który będzie można wykorzystać do pełnego setu kina domowego zamiast namiastki kina w postaci stereo.

Onkyo z Monitor Audio to niezbyt polecane połączenie, sprawdź sobie jeszcze te kolumny na przykład z Denonem czy Marantzem, szczególnie w muzyce. Aha, na odsłuchu dobrze by było żebyś posłuchał też ścieżki jakiegoś filmu, bo sama muzyka to rozumiem nie wszystko co twój sprzęt będzie grał, no chyba że zdecydowałeś się na zestaw tylko do muzyki?

Starsze Monitor Audio Bronze są ponoć znacznie gorsze od nowszej serii, mnóstwo takich opinii znalazłem gdy dla siebie szukałem informacji o tych kolumnach, więc coś w tym musi być. Te z nowej serii też co jakiś czas można kupić używane w niezłej cenie.

Dla porównania posłuchaj sobie także innych kolumn z tym samym amplitunerem czy wzmacniaczem, żebyś miał porównanie co ci się podoba, jaki rodzaj dźwięku ci odpowiada. Jak już wydawać kasę to tak, żeby mieć pełną satysfakcję :)

też chciałem to napisać co zanks - czemu nie odsłuchiwałeś innych kolumn.

Jak już sie wybraliście z drugą połówką, trzeba posłuchać 2-3 innych kolumn - odsłuch jednej pary kolumn to dla mnie nie odsłuch

Ok mam kolejne pytanie: czy da się zrobić tak żeby centrum zestawu był jakiś w miarę nowoczesny ampli obsługujący sieć, NAS, telefony i inne urządzenia w domu i z tego ampli wypuściłbym sygnał do wzmacniacza stereo, do którego podpięte były by przednie kolumny, żeby cieszyć się muzyką dobrej jakości?

Pamiętaj o tym co sam napisałeś w tym i innych postach :) Umów się na porządny odsłuch, ale kilku sprzętów, takich jakie ty sam sobie wybierzesz i koniecznie porównaj amplituner wielokanałowy i wzmacniacz. Gdy już będziesz wiedział, czy możesz zostać przy samym amplitunerze wielokanałowym czy nie, to będzie ci łatwiej decydować co dalej. Wtedy mogą się pojawić dwie opcje:

- amplituner w muzyce to dla ciebie za mało - szukaj amplitunera z pre-out, dokupisz sobie wzmacniacz później

- amplituner w muzyce ci wystarcza, bo nie słyszysz różnicy lub nie chcesz płacić za dodatkowy sprzęt - masz łatwiej bo możesz przejść od razu dalej

Potem potestuj sobie kilka zestawień amplitunerów z kolumnami na front, sam pisałeś że resztę zestawu 5.1 dokupiłbyś później, więc na początek możesz się skupić na frontach, z tym że od razu zerknij czy będzie można uzupełnić później zestaw kolumnami z tej samej serii. Słuchałeś na razie kolum, które wg wielu opinii grają zimno sucho i w ogóle do bani (ja się akurat z tymi opiniami nie zgadzam ;)) z amplitunerem który również gra zimno i analitycznie... Spróbuj innych połączeń żeby się dowiedzieć jaki rodzaj dźwięku jest dla ciebie, może właśnie taki jak już słyszałeś, a może całkiem inny :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.