Skocz do zawartości
IGNORED

Czułość wejść analogowych oraz moc źródła

yann_

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry wieczór, to mój pierwszy post. Przy tej okazji chciałbym podziękować wszystkim współtworzącym forum audiostereo za cenne rady, z których nie raz miałem szczęście skorzystać.

Jestem posiadaczem starego wzmacniacza, do którego chciałbym podłączyć streamer na wejściu analogowym. Na ten moment rozważam Bluesound Node 2 (choć mam zamiar przyjrzeć się też bliżej Auralic Aries Mini), który na wyjściu ma 2.2V i 500 Ohm.

Zgodnie ze specyfikacją (w załączeniu) czułość wejść w moim Accuphase e204 dla AUX to:

Rated output: 120mV

New IHF Std. (1W output): 13.9mV

47k Ohm

Czy na miarę możliwości obu sprzętów uda się uzyskać przyzwoity efekt mając na uwadze powyższe? Czy na coś jeszcze należy zwrócić uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość.

Pozdrawiam!

post-68651-0-46826900-1509916977_thumb.jpg

Dziwnie podają czułość wejscia, zwykle podaje się dla pełnego wysterowania i std to 250-300 mV.

Nie masz jednak żadnego powodu do obaw, poziom wyjściowy dla cd to wg normy do 2,5V i żaden wzmacniacz nie protestuje.

@porlick dziękuję za odpowiedź. Poszukałem specyfikacji dla nowszych Accuphase z seri 2xx, które już mają możliwość selekcji CD jako źródła.

I tak:

E-206 113mV 20kOhm

E-210 201mv 20kOhm

E-270 134mV 20kOhm

U mnie wszędzie 47kOhm przy 120mV.

Co praktycznie ta różnica oznacza? Informacja co oznacza teoretycznie też by była interesująca. :)

To, że masz standardową impedancję wejściową. 47kohm to teraz najpowszechniejsza wartość, bardzo uniwersalna, lepsza od 20kohm, bo mniej wrażliwa na problemy połączenia ze źródłami o wysokiej impedancji wyjściowej i nietypowymi przewodami połączeniowymi. Wartością czułości się nie przejmuj- co najwyżej pełną moc uzyskasz wcześniej na skali głośności.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.