Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do salonu - Yamaha/Pioneer? Kompromis do 3 tys. zł

Maester

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Powoli rozglądam się za pierwszym swoim zestawem grającym. Na dziś ma grać w salonie (ok. 25m.kw.) - w przyszłości w pomieszczeniu ok. 10 m. kw. większym.

Służyć ma głównie do:

- muzyki (bezprzewodowy streaming z urządzeń, pliki/pendrive, płyty CD) - najważniejsze,

- urządzenia domowe, głównie TV (sat.), ew. konsola,

- czasem radio.

W związku z tym, do czego ma służyć (koniecznie musi mieć AirPlay, WiFi, ostatecznie Ethernet, odtwarzacz CD) i jakim budżetem dysponuję - wymyśliłem sobie, że dobrym rozwiązaniem mogłaby być mini wieża.

Poczytałem pooglądałem i przypadły mi do gustu:

1) Yamaha MusicCast MCR-N670D PianoCraft - tylko to dość "stary" sprzęt już? Wydaje mi się, że jest już dosyć długo na rynku,

2) Pioneer XC-HM86D, i tutaj przykładowe kolumny, jakie występują w sklepach:

- Jbl Arena 130,

- B&W 686 S2 (niestety dość znacznie przekracza budżet),

- Indiana line TESI 242,

- Indiana line Nota 260X.

Co myślicie? A może jest coś jeszcze czym warto się zainteresować?

Myślałem, że może (jeżeli warto) kupić na razie sam amplituner (np. Pioneer NC-50DAB, lub coś innego/lepszego), ściągnąć kolumny ojca ze strychu i przemęczyć się rok, a potem zakupić nowe kolumny.

Witaj,

Myślimy że totalnie źle myślisz.

Stacyjka od mini wieży i monitory do 25m a później do 35m?

To musi być amplituner oraz kolumny podłogowe. W tej cenie może uda się Pioneerem SXN30 + Nota 550x lub Magnat Quantum 675.

Zapraszam na odsłuch oraz po wypożyczenie sprzetu do domu.

Piotrek

Spore pomieszczenie faktycznie będzie wymagać większego sprzętu. Myślę ,że warto teraz kupić fajny amplituner np. Yamaha R-N602 albo z większymi monitorami np B&W 685 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-bowers-wilkins-685-s2.html albo z kolumnami podłogowymi np Tesi 560 https://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-indiana-line-tesi-560.html

Ewentualnie sam ampli a kolumny w przyszłości przy czym kupując zestaw sporo oszczędzisz.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśli nie na imprezy, a do salonu, to Pioneer wystarczy ale wywalił bym z listy B&W i Tesi 242.

Pierwsze zmęczą ( wielu takich jest - poczytaj wątki ) a drugie mają jednak za mały woofer.

Zarówno JBL Arena 130, jak Tesi 260 będą wystarczające do naturalnych poziomów głośności,

a przy tym mają dość zrównoważony dźwięk bez agresji.

Kwestia designu pozostaje jednak ciągle otwarta ;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Maester lepiej posłuchaj kol. audioburaka, dobrze prawi ja tylko skromnie też się pod tym podpisuję. Choć nick może mylić to jednak tzw. branży tu bym nie ufał - sorry top hi fi ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Maester lepiej posłuchaj kol. audioburaka, dobrze prawi ja tylko skromnie też się pod tym podpisuję. Choć nick może mylić to jednak tzw. branży tu bym nie ufał - sorry top hi fi ;)

Jak kupujemy sprzęt to ufamy tylko temu co słyszymy (i widzimy).

Posłuchaj tego Pioneera i posłuchaj Yamahy R-N602, Yamaha naprawdę gra lepiej :)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

@Riseh - ważny jest metraż; jeszcze ważniejszy budżet, ale

jeśli to jest zestaw "entry" to można go spokojnie złożyć z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a do niego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.