Skocz do zawartości
IGNORED

System na początek_jaki Amplituner (onkyo vs yamaha) + Polk T50(?) + TV kablowa. Proszę o pomoc

Phos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zacne grono poprosić o pomoc w wyborze audio do salonu.

Jestem przed zakupem pierwszego prawdziwego stereo i pewnie jak wielu z Was kiedyś, mam trochę mętlik w głowie. Nie jestem audiofilem i nawet nie próbuje aspirować do miana, ciężko być owym bez sprzętu.

Może trochę o warunkach w jakich to stereo miałoby się zadomowić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duży salon z otwartą kuchnią i jadalnią o całkowitym metrażu około 50 m2 (mieszkanie w starym budownictwie - wysokie sufity 3.2m - duża kubatura). Jadalnia z kuchnią jest oddzielona od salonu jedynie barkiem na długości około 2,5m i wysokości 1,2m. Więc naprawdę sporo otwartej przestrzeni. Z drugiej strony kącik komputerowy oddzielony od salonu prostopadłą ścianą.

Obawiam się, że przy dość ograniczonym budżecie (górna granica ~ 3,5k pln) cokolwiek nie wybiorę to zniknie całkowicie.

Pozostaje użytkowanie sprzętu. Oprócz oczywistego - czyli słuchania muzyki z serwera NAS czy na innej pamięci masowej z pewnością chciałbym to podłączyć pod kablówkę Inei (dekoder z wyjściem HDMI i spdif) i oglądać filmy tak z kablówki jak i z neta.

Zależy mi na fajnym odsłuchu stereo (komp/serwer NAS/radio FM&DAB+ pliki flac i mp3) i zamianie wysłużonego systemu 6.1 na oglądania filmów.

Nie bardzo wiem jak to wszytko podłączyć i jaki sprzęt potrzebny żeby to wszystko zgrać. Chciałbym oglądać filmy z DD na stereo, tylko nie wiem jak to w praktyce wygląda. Co sprzęt to inne wyjścia/wejścia, inne metody konfiguracji - powiem szczerze pogubiłem się w tym.

W tym budżecie myślałem o przyzwoitym amplitunerze, ale nic co by spełniło moje oczekiwania funkcjonalności chyba w przystępnej cenie nie ma. A z pewnością będzie problem z doborem odpowiednich głośników (przy takiej przestrzeni jedynie podłogowe jak rozumiem).

Nie chciałbym nic sugerować ale wstępnie obstawiałem zestaw Polk Audio T50 ze względu na przystępną cenę (mogę kupić z zagranicy już za 560 zł sztuka z darmowym transportem). Problem jest z amplitunerem. Nic z sieciowych nie widzę poniżej Onkyo TX8270 czy Yamaha R-N602 (nie wiem czy koniecznie to potrzebuje ale mają HDMI i z recenzji wynika że dobrze zagrają) z taką funkcjonalnością, a to już pokiereszowałoby mój budżet.

Nie chciałbym też zbytnich kompromisów jeżeli chodzi o jakość dźwięku, z tyłu głowy mając na uwadze że łatwiej sprzedać w przyszłości kolumny niż amplituner.

Bardzo proszę o merytoryczną pomoc w doborze sprzętu. Kompletnym laikiem nie jestem aczkolwiek moja wiedza jest trochę leciwa i opiera się o użytkowaniu Onkyo ht-r410 przywiezionego 12 lat temu zza oceanu. No troszku poczytałem, ale jak to nieraz bywa - mam więcej pytań niż odpowiedzi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

Powierzchnia jest spora. Co na pewno będzie problematyczne w nagłośnieniu.

Od razu Ci zaznaczę że chodzenie na odsłuchy w tym przypadku nic nie da.

Wytłumione salki odsłuchowe 10-20m to nic w porównaniu do tego co masz Ty.

Biorąc pod uwagę że akustyka więcej wnosi niż sam wzmacniacz jesteś po prostu skazany na sprawdzenie ich w domu.

Dajemy możliwość wypożyczenia sprzetu do domu na odsłuch więc zapraszam.

Sprzet nowy: Yamah RN602 + Polk Audio T50 lub Magnat Supreme 2002

Sprzęt uzywany: Harman HK 680 + Klipsch F3.

Pozdrawiam

Piotrek

Yamaha R-N602 nie ma HDMI chociaż nie wiem czy jest Tobie potrzebne takie wejście skoro możesz podłączyć co trzeba do TV a z TV wyjść przewodem optycznym.

Twoje pomieszczenie jest bardzo duże, więc wzmacniacz powinien być wydajny a kolumny nie za małe.

Poniżej Yamahy R-N602 nie ma co patrzyć to minimum potrzebne do nagłośnienia takiej powierzchni.

Na Twoim miejscu przemyślałbym jakiś mocny wzmacniacz stereo i sieciowość z oddzielnego urządzenia np. Yamaha WXAD-10 https://www.tophifi.pl/systemy-bezprzewodowe/musiccast/yamaha-musiccast-wxad-10.html

Ciężko będzie to dobrze nagłośnić w tym budżecie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wiem Panowie że budżet jest mały. Nie poradzę nic więcej jak jakieś dodatkowe 500 zł czyli ~ 4K

Prosiłbym abyście przede wszystkim wzięli pod uwagę i pomogli dobrać coś pod funkcjonalność której oczekuję - stały dźwięk ze stereo zamiast głośników TV (dekoder INEA, hdmi spdif) , filmy z kompa na dysku usb, no i oczywiście muza (ale to nie problem).

Chodzi mi o podłączenie tego, żeby nie cyrkować, przepinać za każdym razem gdy zmieniam źródło do odsłuchu. Stąd mi się wzięło to HDMI, jeżeli się mylę to uprzejmie proszę o opis co i jak po-podłączać aby to fruwało.

Zaproponujcie jakieś konkretne zestawy. Za te obecnie wspomniane - dziękuję - poczytam, w miarę możliwości udam się na odsłuch w moim miasteczku.

Chodzi mi o podłączenie tego, żeby nie cyrkować, przepinać za każdym razem gdy zmieniam źródło do odsłuchu. Stąd mi się wzięło to HDMI, jeżeli się mylę to uprzejmie proszę o opis co i jak po-podłączać aby to fruwało.

Po HDMI oprócz dźwięku i obrazu przechodzi także sterowanie. Urządzenia połączone po HDMI mogą się włączać/wyłączać automatycznie, pilot TV może sterować głośnością ampilitunera czy menu blu-ray. Oczywiście TV czy dekoder możesz podłączyć do wzmacniacza po SPDIF, ale obsługa tego będzie bardziej uciążliwa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.