Skocz do zawartości
IGNORED

C375 + Revolution XT 8F

kawo

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję zakupu. XT8F to piękne i zaawansowane kolumny. Jeśli u Ciebie zagrały to tylko się cieszyć.

Jeśli mogę coś zasugerować: posłuchaj innych, bardziej dokładnych CD.

Ten 546, którego masz bardzo obniża możliwości 375.

C546 to dziadostwo. Mocno zamula bas i go pompuje. Soprany też podkręca.

W podobnej cenie popatrz za jakimś dackiem i użyj c546 jako transportu. W tedy nadal będziesz miał komplet. A najlepiej to doinwestuj i kup coś wyższej klasy.

Źródło to chyba najbardziej lekceważony element systemu, a to błąd. W mojej skromnej ocenie: im lepszej klasy sprzęt tym źródło nabiera większego znaczenia.

Jestem podobnego zdania,. NAD ma bardzo przeciętne CDki.

np Pioneer PD50 to klasa sama w sobie.

Piotrek

Panowie sugerujecie zmianę mojego C546 na tego Pioneera? W czym on lepszy od mojego CDka? Tłumaczcie jak laikowi:) Przyznam, że zdaniem kolegi Krzyśka już znam (Dzięki:)) Więc teraz może S4?:)

Niedawno poszukiwałem następcy C546 do mojego C375 i słuchałem m.in. Pioneera PD-50

546 i PD-50 są podobne tylko ceną.

Solidnością budowy (8 kg wagi, aluminiowy front, 2 trafa, 2 przetworniki) i kulturą pracy Pioneer jest dużo dalej. Na początku były problemy serwisowe z pionkiem ale dzisiaj sprzedawcy, z którymi rozmawiałem zgodnie twierdzą, że nic im nie dolega (w każdym razie nic ponad inne marki).

NAD gra kluchowato, napompowanymi niskimi i słabo rozdzielczo górą. Jest melodyjny i to może mylić i się podobać. Napęd terkocze, trafo brumi, potrafi włączyć jako źródło USB po naciśnięciu open/close.

Pozbyłem się tego klamota z ulgą.

Pioneer jest bardzo dokładny, znacznie bardziej szczegółowy, wyważony, w porównaniu do NAD'a jest wzorem neutralności. Gra melodyjnie bez śladu ostrości.

Napęd pracuje cicho bez terkotania, szuflada zamyka i otwiera się też bardzo łagodnie.

Ma dwa wejścia cyfrowe, więc może pracować jako DAC.

Z moim 375 zgrał się doskonale, na tyle, że bardzo poważnie rozważam jego zakup (pomimo, że byłem już przekonany do innego, sporo droższego CD).

Ten PD-50 nie daje mi spokoju, po prostu jest bardzo dobry, w ogóle nieporównywalny z C546 (to zwykły przeceniony, plastikowy klamot).

Paradoks PD-50 polega na jego cenie - jakoś tak nie dociera, że odtwarzacz za 2 tys. może tak dobrze grać, więc szukam gdzieś drożej, mając pod ręką (PD-50) bardzo dobry produkt.

Jedna ważna rzecz: PD-50 miałem wypożyczony na 5 dni i o ile na początku grał fajnie ale nie zachwycał to po około 20-30 godzinach wyszlachetniał (poprawa w całym paśmie, zwłaszcza bas).

Możecie się śmiać ale takie mam odczucia.

Panowie sugerujecie zmianę mojego C546 na tego Pioneera? W czym on lepszy od mojego CDka? Tłumaczcie jak laikowi:) Przyznam, że zdaniem kolegi Krzyśka już znam (Dzięki:)) Więc teraz może S4?:)

Jeśli go masz to nie sugeruje zmiany.

Nie zwróciłem uwagi że już go kupiłeś. Teraz wymiana była by bez sensu ze względu na straty kasy.

Pioneer jest po prostu bardziej żywy.

Niedawno poszukiwałem następcy C546 do mojego C375 i słuchałem m.in. Pioneera PD-50

546 i PD-50 są podobne tylko ceną.

Solidnością budowy (8 kg wagi, aluminiowy front, 2 trafa, 2 przetworniki) i kulturą pracy Pioneer jest dużo dalej.

No właśnie.

Sprowadź sobie do domu coś porządnego i podłącz. Jak uznasz, że warto to wymień. Pytanie czy opłaca się wymieniać sprzęt na coś tylko innego z tej samej półki, niż iść konkretnie w coś wyższej klasy. Tak czy siak wymiana jest kosztowna. Cedek NADa to kiepska inwestycja. Przy odsprzedaży duża strata na wartości.

Wymiana nada na pioneera jest do przełknięcia. Kwestia czy warto. Czy uslysze różnice? Będę Matysiak wypożyczyć pioneera. Inaczej się nie da.poki co nie mam możliwości zakupu cd z najwyższej półki. Myślałem też o jakimś odtwarzaczu sieciowym, ale po pierwsze czy takie źródło będzie miało lepszą jakość, a po drugie ciut szkoda mi moich ze 140 cedekow. Wiec pewnie zostanie cd. Pioneer jest z tego co czytam najlepszy w klasie okolo 2000 zl.

Jeśli nie usłyszysz różnicy to masz do wymiany XT8F. Serio.

Jeśli C546 wyznacza jakiś standard w swojej klasie cenowej, to PD50 zdecydowanie nie mieści się w tym przedziale - jest znacznie powyżej tej klasy.

Spójrz jeszcze na MusicHall C-DAC15.3, który też jest solidnie zbudowany i może pracować jako DAC (ma 3 wejścia, w tym USB) i kosztuje podobnie jak PD50 i C546.

Nieco droższy jest Vincent CD 400 i Arcam CDS27.

Arcam (jak Pioneer) też odtwarza SACD ale ma zasilacz impulsowy.

Miki nie wiem czy nie usłyszę różnicy, ale póki co to tu czytam opinię od, że naprawdę warto nada zmienić na pioneera, do takich, że nie warto, bo różnica nieduża. Głośników teraz na pewno nie wymienię. Dla mnie są ok. Już bardziej prawdopodobne, że Nad zostanie. Co do Arcama i Vincetna to już sporo droższa półka. Odpadają w przedbiegach. Rozważam tylko Pioneera.

Jeśli masz poprawną akustykę w mieszkaniu, to NAD C375 i XT8F są na tyle rozdzielcze, że spokojnie musisz usłyszeć różnicę.

Jestem bardzo ciekawy jak ten pionek zagra z Twoim sprzętem.

Tylko tak jak pisałem wcześniej: daj mu się wygrzać.

Na mnie XT8F nie zrobiły dobrego wrażenia.

Spodziewałem się dużego, dociążonego dźwięku a usłyszałem coś innego.

Wzmacniacze: Atoll IN100 SE, Musical Fidelity M6SI, Fezz Audio Silver Luna.

Zacząłem się zastanawiać co mogło nie pasować Tannoy'om, że "nie zagrały".

Moim amatorskim zdaniem podłączałeś te kolumny pod zbyt słabe wzmacniacze. Akurat jestem tym forumowiczem wywołanym do tablicy na poprzedniej stronie, (który odkrył wzrokiem, a nie słuchem) problem z wygłuszeniem.

W innym wątku opisywałem testy tych kolumn z całą rzeszą wzmacniaczy, a nawet amplitunerów w cenie do około 5k pln, między innymi ze wspomnianym Atollem. I pomimo, że Atoll 100SE zrobił na mnie dobre wrażenie, to tak jak napisałeś dźwięk był niedociążony. Dźwięk się dociążył po podłączeniu mocniejszego Arcama A29. To było to.

Dlatego zdecydowałem się na zakup używanego jeszcze mocniejszego Arcama A38, którego poddałem dodatkowej modyfikacji, czyli m.in zmianie kondensatorów na takie o większej pojemności.

I teraz wiem, że każdy kto mówi, że w XT8F dźwięk jest niedociążony, to wiem że za przeproszeniem pier....li. Dźwięk jest fantastycznie dociążony tylko trzeba dopasować wzmacniacz do tych kolumn. Dźwięku jest dużo i jest pełny. Za to teraz trochę brakuje mi tego, czym te kolumny mnie urzekły na odsłuchach, czyli detaliczności, ale tu chyba wpływ ma przeciętne źródło czyli najprostszy odtwarzacz sieciowy Yamahy WXAD10 plus sam Arcam zaokrągla górę. Jak tylko będę miał trochę funduszy, to będę testował inne odtwarzacze. Jak znajdę dobre rozwiązanie to się pochwalę.

W każdym razie trzeba samemu posłuchać. Rok temu nie wiedziałem co to Tannoy, czy Arcam, a teraz słyszę różnicę w graniu zimnego i rozgrzanego wzmacniacza :) Kiedyś bym powiedział, że to herezja.. ;)

teraz słyszę różnicę w graniu zimnego i rozgrzanego wzmacniacza :) Kiedyś bym powiedział, że to herezja.. ;)

Hehe. Dobre. Mam też 375 i gdzieś na forum zrobiłem wpis ze po zmianie sieciowego na nrg audioquesta, zmienił się dźwięk / oberwalo mi się że hej, hehe.

Co do CD to zmieniam na cambridge cxc bo DACa juz posiadam.

I teraz wiem, że każdy kto mówi, że w XT8F dźwięk jest niedociążony, to wiem że za przeproszeniem pier....li. Dźwięk jest fantastycznie dociążony tylko trzeba dopasować wzmacniacz do tych kolumn. Dźwięku jest dużo i jest pełny. Za to teraz trochę brakuje mi tego, czym te kolumny mnie urzekły na odsłuchach, czyli detaliczności, ale tu chyba wpływ ma przeciętne źródło czyli najprostszy odtwarzacz sieciowy Yamahy WXAD10

Zdecydowanie tak!

I faktycznie Yamah wXAD10 gra dość dociążonym dźwiękiem cofniętą gorą. Troche jakby była projektowana strikte pod urządzenia Yamahy.

Piotrek

I faktycznie Yamah wXAD10 gra dość dociążonym dźwiękiem cofniętą gorą. Troche jakby była projektowana strikte pod urządzenia Yamahy.

Zatem jakie źródło byś polecił? Tym razem nie chcę już kupować w ciemno i na pewno będę chciał sprawdzić sprzęt przed wydaniem kasy. Możecie zaproponować do testów Bluesound Node 2?
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Pionner'a nie brałem pod uwagę. Wersja N50 jest ciekawa, bo ma wbudowanego DACa, ale zaś nie obsługuje Tidala.

W maliny nie chce mi się bawić, pomimo oszczędności.

Czy Bluesounda macie w ofercie, czy to tylko w To Hifi trzeba załatwiać?

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.