Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituren KD do 12m2

MohSETH

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli mają być aktywne kolumny to amplituner musi mieć wyjścia PRE-OUT. Sprzęt używany czy nowy, pewnie będzie i muza na tym słuchana co?

Może być nowy albo używany. Wiem, że używane w cenie nowego są o kilka klas lepsze. Muzyka byłaby słuchana, ale amplituner miałby być tylko źródłem. Muszę kupić jakieś źródło i amplituner kina i chciałbym to załatwić "jedną" skrzynią, Da radę? Czy takie rzeczy tylko w Erze?

Wiem, że używane w cenie nowego są o kilka klas lepsze

Nie szalej z tym "o kilka klas lepsze" bo to brzmi jak frazesy wyczytane w internetach ;) W zależności od wieku to może być zazwyczaj o klasę czy dwie wyżej niż nowy w tej samej cenie, ale nie ma co liczyć że się kupi sprzęt topowy za cenę najtańszego nowego, bo po prostu nikt nie jest głupi i dobrych rzeczy jakoś baaaardzo tanio nie sprzedaje. Wystarczy pogrzebać w ofertach i sam się przekonasz, a ciągle można przeczytać jakie to kosmicznie lepsze sprzęty używane można kupić w cenie nowych taniutkich modeli. Owszem, lepsze będą, ale nie tak jak sobie niektórzy wyobrażają, że w używkach to same ekstra okazje na topowe modele za bezcen :)

Muzyka byłaby słuchana, ale amplituner miałby być tylko źródłem. Muszę kupić jakieś źródło i amplituner kina i chciałbym to załatwić "jedną" skrzynią

To w końcu jak, potrzebujesz coś co będzie źródłem i amplituner, a chciałbyś to załatwić wszystko za pomocą odpowiednio wyposażonego amplitunera? Pisałeś wcześniej, że źródłem ma być Spotify i Tidal, więc wygodniej niż amplitunerem z dobrą obsługą tych serwisów chyba się nie da tego załatwić. Ale co ma potem się dziać z tym, ma to grać amplituner czy chcesz podpinać jakiś wzmacniacz do niego, a amplituner ma być wyłącznie źródłem?

Musi mieć Pre outa.

Najtańszy nowy model to chyba Marantz SR5012 bo nie mówię o tych modelach slim.

Onkyo RZ810 za 3199 widzę. O ile pod tym względem nic nie popsuli względem serii RZ800/RZ900, to Onkyo powinno mieć lepszego preampa od Marantza. Z używanych to luźne okolice tysiąca zł za Yamahę V767 i podobne z serii V7xx, tylko nie wiem od której generacji tej serii wchodziły wymagane tu funkcje sieciowe.

Chciałbym móc podłączyć i te kolumny aktywny, które posiadam i jakieś 5.1. Muzyka szła by tylko na aktywne więc w tym wypadku amplituner byłby tylko źródłem. Jak nadejdzie mnie ochota na film to wtedy amplituner będzie wzmacniaczem na 5.1 nie wiem cze jest to możliwe.

Najprościej gdy te aktywne kolumny będą zarówno do muzyki, jak również jako kanały frontowe w 5.1. Wtedy można podłączyć jakieś małe monitorki jako surroundy, centralny i subwoofer, a fronty będą z głowy.

Są głównie takie, muszą mieć z tyłu takie gniazda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tylko te aktywne mają sygnałowe RCA. Są takie amplitunery, które pozwolą mi podłączyć 2 aktywne monitory? Przy okazji nie zniszczyć amplitunera?

Są głównie takie, muszą mieć z tyłu takie gniazda

Ukryta Zawartość

tak jak podał Ci Krzaku666 aktywne kolumny wpinasz czinczami :) do wyjść PRE OUT Front L i R i one grają w stereo i w kinie. To tak jakbyś podłączył pod te wyjścia PRE w amplitunerze dodatkową końcówkę mocy albo wzmacniacz. Tylko, że taki amplituner kosztuje około 3 tys. Niższe modele nie mają tych wyjść.

Ukryta Zawartość

MohSETH, z całym szacunkiem, ale czytaj odpowiedzi w swoim osobiście założonym temacie, bo padły już konkretne propozycje, o które właśnie teraz pytasz - piszę o poście 5 i 6. Odnieś się do nich w jakikolwiek sposób, czy za drogo, czy za tanio, czy szukasz dźwięku żywszego od nich, czy łagodniejszego, czy wygląd nie odpowiada, po prostu w jakikolwiek sposób się do nich odnieś, wtedy będziemy radzić dalej.

Zwracamy honor. Granice 3k są ok jak za nowy sprzęt. Jakie różnice odczuje miedzy tym Marantzem a Onkyo?:) czytałem ich specyfikację, ale czym one się różnią dla przeciętnego użytkownika. Czy podłączenie dwóch kolumn aktywnych jest trudne i skomplikowane?

Zwracamy honor. Granice 3k są ok jak za nowy sprzęt. Jakie różnice odczuje miedzy tym Marantzem a Onkyo?:) czytałem ich specyfikację, ale czym one się różnią dla przeciętnego użytkownika. Czy podłączenie dwóch kolumn aktywnych jest trudne i skomplikowane?

Nie mogłem edytować. Czy Yamaha ma taki amplituner?

Skoro kolumny masz z wejściami RCA, to po prostu podłączasz je pod gniazda pre out "Front L, Front R", odkręcasz ich głośność na max albo blisko max, i przeprowadzasz normalną autokalibrację w amplitunerze. Zatem nie dzieje się dużo więcej niż przy podłączeniu pasywnych kolumn. ;) Głośnością sterujemy z poziomu amplitunera.

Różnice między tym Marantzem a Onkyo - mogę opisać różnice w brzmieniu, Marantz zagra łagodniejszym i cieplejszym dźwiękiem, bardziej gładkim, w miarę dynamicznym, dla mnie osobiście zbyt nudnym i zbyt wiele dodającym od siebie, choć istnieją jego zwolennicy. Tę łagodność powinien też przekazać z przedwzmacniacza do kolumn aktywnych. Onkyo natomiast zagra zauważalnie szybszym dźwiękiem od Marantza, ale i nie tak bezpośrednim, gładkim i wiernym jak Yamaha. W dodatku Onkyo (w stosunku do Marantza) powinno mniej dodawać od siebie na wyjściu z przedwzmacniacza, czyli powinno nadawać się najlepiej do wierniejszego oddawania muzyki przez kolumny aktywne.

Yamaha niestety podrożała w ostatnim roku. To mój ulubieniec jeśli chodzi o dźwięk, ale z opłacalnością średnio-wyższych modeli jest obecnie biednie, zwłaszcza wobec tak ogromnych obniżek cen na np Onkyo RZ810. Yamaha A860 za 3600 nieopłacalna w tej konfrontacji, ale V781 za 2800zł - do przemyślenia! Bo względem RZ810 zagra bardziej gładko, trochę mniej detalicznie, ale za to bardziej naturalnie. Zatem jeszcze raz - do przemyślenia własnych preferencji! ;)

Dodam tylko, że moje aktywne kolumny to kolumny lampowe. Czy coś to zmienia w doborze amplitunera? Lubię mieć pewność, że kupiłem najlepszy ampli w stosunku cena/jakość.

Czy ampli stereo tez nada się do kina? 12m2 to nie dużo, więc 5.1 może nad wyrost?

Czy dialogi z filmu na blu ray będą wyraźne z ampli stereo?

Teraz oglądamy filmy z kompa bezpośrednio pod TV przez HDMI podłączony i dialogi są jakby schowane za muzyką.

Takie pomieszczenie 12m2 jest małe, więc przede wszystkim zastanów się czy masz możliwość ustawienia tam dużych kolumn i subwoofera... Jeśli to nie jest oddzielne pomieszczenie przeznaczone tylko dla takich zabawek to pewnie są tam jakieś meble i inne graty, więc może być problem z dobrym ustawieniem wszystkiego.

Czy ampli stereo tez nada się do kina? 12m2 to nie dużo, więc 5.1 może nad wyrost? Czy dialogi z filmu na blu ray będą wyraźne z ampli stereo?

Teraz oglądamy filmy z kompa bezpośrednio pod TV przez HDMI podłączony i dialogi są jakby schowane za muzyką.

Amplituner stereo to taki amplituner wielokanałowy wykastrowany o kilka końcówek mocy, ogólnie to samo jak chodzi o budowę. Czy nada się "do kina"? Dźwięku wielokanałowego nie odtworzy (bo nie będzie miał przez co), więc jak film będzie ze ścieżką wielokanałową to będzie musiał zrobić downmix do stereo, przy takich operacjach często się traci na czytelności dialogów.

Podaj jakiś budżet i trochę więcej informacji...

12-metrowy pokój to była moja jednocześnie sypialnia i pokój dzienny, 15-metrowy to salon z kanapą, dwoma fotelami, komodą, stolikiem. Przy dzieciach na pewno warto kable pochować porządnie, prowizorka przy ustawieniu zwłaszcza tylnych monitorów - mocno niewskazana. ;)

Zależy co będziesz na nim odtwarzał. Rozumiem, że muzykę stereo, ale czy filmy z zarejestrowanym dźwiękiem wielokanałowym? Np. z płyt DVD/Blu-ray?

Im mniejsza powierzchnia, tym kanał centralny mniej wnosi do systemu. Jakbyś chciał zostać przy stereo, to może jakiś odtwarzacz sieciowy, do którego podepniesz swoje aktywne kolumny? Tu pierwszy link jaki wpadł mi w ręce

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w funkcjonalność się nie zagłębiałem, a cena - to tylko przykład tego typu urządzeń. To jest właśnie źródło o którym pisałeś w pierwszych postach, znacznie, znacznie lepsze od amplitunerów o jakich tu pisaliśmy.

Ukryta Zawartość

Głównie słucham muzyki, ale ostatnio zaczął mi doskwierać wycofany dźwięk na filmach z komputera. Znajdę takie źródło by podłączyć tv i PlayStation?

Źródło?

Może coś nie doczytałem, ale PS4 to źródło a TV do odbiornik.

Szukasz czegoś po środku? To ampli.

Ale chyba nie doczytałem co???

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.