Skocz do zawartości
IGNORED

Rozbudowa mojego systemu - prośba o poradę

Pijany1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Forumowiczów,

proszę o poradę związaną z rozbudową mojego systemu stereo. Obecnie posiadam Cambridge'a Azura 651a, który pięknie gra z posiadanymi Monitorami Audio RX6 (połączony kablami Chord Odyssey 2). Słucham na tym głównie FLACów z kompa podłączonego przez USB do zintegrowanego ze wzmacniaczem DACa. Jestem bardzo zadowolony z jakości i przestrzeni dźwięku, ale chcę ten zestaw nieco rozbudować i tu pojawia się dylemat. Początkowy zamysł to dokupienie do zestawu odtwarzacza sieciowego CXN, który jednocześnie (obok swoich licznych możliwości odtwarzacza) będzie służył jako lepszy DAC (dla komputera i dekodera telewizji). Zainteresował mnie jednak ostatnio wzmacniacz CA CXA 80, który również posiada oczekiwane wejścia. Ma też na pokładzie Wolfsona, więc zdecydowanie lepszy przetwornik niż w moim Azurze. Pytanie: czy dla jeszcze lepszego dźwięku w moim przypadku lepiej dokupić CXNa, czy wymienić Azura na CXA? Na obydwa urządzenia niestety na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić...

Dziękuję za porady.

Lepiej kupić lepszy wzmacniacz z wbudowanym DACem, bo wymiana wzmacniacza wniesie więcej niż wymiana DACa.

Poza tym po co ci streamer, skoro i tak podłączasz kompa do DACa i każdą funkcję takiego streamera masz w kompie?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Dzień dobry.

Także polecam wymianę wzmacniacza na model lepszy, efektem końcowym będzie po prostu lepsza jakość dźwięku. Zakup odtwarzacza strumieniowego natomiast wpłynie przede wszystkim na wygodę, brak konieczności wykorzystywania komputera.

Zresztą jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. W przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość numik

(Konto usunięte)

dokupić CXNa

imho streamer

dlaczego? nawet nie wiesz ile genialenj muzy poznasz w serwisach za 40 zł miesięcznie

najlepiej Auralic Mini - ma Tidala, lepsza jakość niż w Spotify. Odkrywaj muzykę świata, warto, odłącz kompa od audio - warto :), jak wyżej. Streaming z komputera to nie jest najlepsza opcja

Streaming z komputera to nie jest najlepsza opcja

Czym się różni streaming z kompa od streamingu z dowolnego innego komputera dla niepoznaki nazwanego streamerem?

Gość numik

(Konto usunięte)

Czym się różni streaming z kompa od streamingu z dowolnego innego komputera dla niepoznaki nazwanego streamerem?

jakością

oczywiście są komputery gotowe by nie downgradeować dźwięku, ale trzeba się nastarać. Taki Auralic z Tomankiem....daje to w standardzie

rozumiem, że samochód dla niepoznaki nazwany bolidem....też nie ma przewag nad każdym innym "samochodem"?;p

jakością

i zaświadczą o tym twoje audiofilskie uszy?

oczywiście są komputery gotowe by nie downgradeować dźwięku, ale trzeba się nastarać. Taki Auralic z Tomankiem....daje to w standardzie

Komputer niczego nie downgraduje, bo przesyła dane, jak każde inne urządzenie cyfrowe. Zanim twój plik audio trafi do twojego magicznego nie downgradującego dźwięku streamera musi przejść przez 20cia najpodlejszych komputerów/serwerów, routerów/switchy i kilka tysięcy kilometrów kabli i konwersji z elektryki na optykę i fale elektromagnetyczne. No ale to oczywiście streamer na końcu sprawia, że te dane docierają nie zdowngradowane. mhm.

rozumiem, że samochód dla niepoznaki nazwany bolidem....też nie ma przewag nad każdym innym "samochodem"?;p

Rozumiem, że jak zrobisz na układzie scalonym za 10 dolarów dopisek "for audiophile" to można cenę mnożyć o 100 albo i 1000 :)

Gość numik

(Konto usunięte)

audiofilskie uszy?

takie argumenty to schowaj sobie...są głupie

dobra, ufaj windowsowi i syfom z pc, to serio nie mój problem i nie moje uszy i nie - po prostu po co jeszcze degradować dodatkowo na końcu...ale luz

u mnie i tak pliki/Tidal to muza B + poznawanie, muza A to jednak cd i tyle. CA CXC i fajny komplet by miał kiedyś, właśnie poznając muzę w Tidalu, pliki B, a wybrane z płyt - to na dziś uważam za optimum.

widzę żeś 1 z tych "anty-audiofili", żal;p, bo trafiasz kulą w płot na maxa:D

takie argumenty to schowaj sobie...są głupie

top kek xD

CA CXC i fajny komplet by miał kiedyś, właśnie poznając muzę w Tidalu, pliki B, a wybrane z płyt - to na dziś uważam za optimum.

No i fajnie, tylko że TIDAL i 500 innych serwisów może lecieć i z komputera i z telefonu i z tabletu i ze streamera za 100 zł. Z komputera za 10k i malinki za grosze.

Pamiętam jeszcze jak te pierdoły o tym, że komputer to złe źródło powtarzał każdy zatwardziały audiofil, tylko audiofilskie źródła! Mija parę lat, idziesz na audio show a tam najdroższe systemy grają z tidala i malinki xD. Nagle komputery za 150 zł się stały audiofilskie. Kisnę z tego za każdym razem.

Najwyraźniej nie nadążasz za oficjalnymi przekazami co teraz jest audiofilskie.

widzę żeś 1 z tych "anty-audiofili", żal;p, bo trafiasz kulą w płot na maxa:D

chyba ty :)

Dziękuję Wam za odpowiedzi, a nawet burzliwą dyskusję w mojej sprawie. Co do sprzętu, chyba faktycznie zmienię zamysł i zacznę od zmiany wzmaka i może kiedyś zainwestuję w streamer lub osobnego DACa. Oczywiście poprzedzę zakup odsłuchem, bo ww. wzmacniacz znam tylko z "oczytania". Mam nadzieję, że faktycznie zabrzmi lepiej niż mój poczciwy Azur 651a :)

Co do poznawania muzyki świata, korzystam z Tidal'a za pomocą laptopa i jestem zadowolony. Oczywiście z komputera przez kabel USB zera i jedynki wędrują do zintegrowanego DACa i myślę, że faktycznie od wzmacniacza z lepszym wbudowanym DACem powinienem zacząć. Wszystko oczywiście zależy od tego jak spodoba mi się brzmienie samego CXA 80... Jeśli zabrzmi gorzej niż Azur, trzeba będzie dalej szukać.

Nie ma co się sprzeczać.. streamer jest lepszy do muzy bo.. jest dedykowany audiofilom..;)

..a komputer wiadomo.. jest do wszystkiego..

Co do porady to też stawiam na wymianę wzmacniacza.. na lepszy..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

od wzmacniacza z lepszym wbudowanym DACem powinienem zacząć.

Tak dla ścisłości, to jest to kwestia oczywiście budżetu czy ewentualnej wygody (dwa klocki w jednym) ale z obowiązku muszę dodać, że jednak najlepszym rozwiązaniem jest oddzielny wzmacniacz i oddzielny DAC. Wnętrze wzmacniacza, to nie jest dobre miejsce na DAC, oczywiście można, ale trzeba zaangażować duże środki na odpowiednią separację tych urządzeń, którą w przypadku rozdzielenia dostajemy z definicji dużo prostszymi środkami.

DACe montowane we wzmakach są też traktowane po prostu po macoszemu - bardziej jako dodanie dodatkowej funkcji we wzmacniaczu, niż jako pełnoprawne urządzenia.

Tak dla ścisłości, to jest to kwestia oczywiście budżetu czy ewentualnej wygody (dwa klocki w jednym) ale z obowiązku muszę dodać, że jednak najlepszym rozwiązaniem jest oddzielny wzmacniacz i oddzielny DAC. Wnętrze wzmacniacza, to nie jest dobre miejsce na DAC, oczywiście można, ale trzeba zaangażować duże środki na odpowiednią separację tych urządzeń, którą w przypadku rozdzielenia dostajemy z definicji dużo prostszymi środkami.

DACe montowane we wzmakach są też traktowane po prostu po macoszemu - bardziej jako dodanie dodatkowej funkcji we wzmacniaczu, niż jako pełnoprawne urządzenia.

Stąd moje pytanie: co zabrzmi lepiej (w co lepiej zainwestować), obecny wzmak + zakup CXN, czy zakup CXA i podpięty pod zintegrowany DAC komputer? Może ktoś z Was miał porównanie?

Rozwiązania od najlepszego do najgorszego:

1. oddzielny wzmacniacz + oddzielny DAC

2. wzmacniacz ze zintegrowanym DACem, (ze względu na to, że najbardziej potrzebujesz lepszego wzmacniacza)

3. nowy streemr z wbudowanym DACem - zupełnie bez sensu.

Tak jak kolega wyżej napisał: jeśli budżet pozwala, to oddzielny porządny wzmacniacz i oddzielny DAC. Po takiej wymianie najbardziej odczujesz wpływ na dźwięk. Do tego za jakiś czas mógłbyś pomyśleć nad wymianą kolumn, bo po zakupie dobrego wzmacniacza i DACa to one będą słabym ogniwem w Twoim systemie. Na końcu można pomyśleć o streemerze, ale nie ze względu na poprawę jakości dźwięku, a bardziej ze względu na wygodę i ergonomię.

Mnie akurat komputer jako źródło bardzo nie pasował pod tym względem, dlatego wolałem kupić streemer z porządną aplikacją do obsługi plików, Tidala, Spotify i td. Blusound Node2 pod względem jest warty swojej ceny i na pewno jest lepszy od CXN mimo to że jest dwa razy tańszy.

Wersją budżetową tego co opisałem jest zakup wzmacniacza z wbudowanym DACiem. Tak się składa że ja akurat mam CXA80 i w cenie do 4 kzł za nowy nie znalazłem nic lepszego nawet bez DACa. Ale musisz sam go posłuchać i przekonać się czy Tobie będzie pasowało jego brzmienie bo jest z czego wybierać.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Kupujesz Blusound Node2(tuner tv podłączysz toslinkiem) i masz problem rozwiązany będzie ci mało kupisz nowy wzmacniacz\kolumny będzie ci dalej mało możesz kombinować z dac'ie zewnętrznym.

No kable kable rca są bardzo ważne...

Z tym bluesound node to chyba jest jakaś 60 groszy za wpis, bo inaczej nie da się wytłumaczyć polecania tego urządzenia, kiedy jest tyle tańszych. Nie mówiąc już o tym, że nie mam pojęcia co by to miało wnieść w tej sytuacji poza wydaniem 2kzł tylko po to, żeby nie korzystać z laptopa.

No i kabelki bardzo ważne, najlepiej też takie za chociaż 2k xD

Praktycznie każdy sieciowiec kosztuje 2k ...

Rozłóż to na części pierwsze 1k pln funkcje sieciowe 1k pln dac gdzie tu widzisz problem? za pierwszą część dostajemy bardzo dobre funkcje sieciowe, oprogramowanie a za drugą dac.

I nie ma żadnych 50 groszy za wpisz po prostu każdy kto kupił zobaczył jakie to sympatyczne pudełeczko ty się tam możesz śmieć i polecać dalej te gówno rozwiązania typu malinka\laptop:D może jeszcze stacjonowany w salonie postawić :D

Ostatni update oprogramowania

• Support for Dolby Digital Surround on PULSE SOUNDBAR and PULSE FLEXs

• Support for Deezer HiFi lossless music streaming

• Support for optical input auto sense for supporting BluOS-enabled Players

• Support for Fixed Groups custom names

• Support to disable Bluetooth on supporting BluOS-enabled Players

• Support for improved compatibility for iTunes Libraries stored on an external NAS drive

• Support for Featured Playlists, Popular Playlists, and Purchased Tracks on Juke

• Support for Related Artist Radio and Explicit Content Filter on TIDAL

• Support for Playlist Search on Deezer

• Support for non-BluOS input selection and auto-wake on NAD C 368 and C 388

• Support for IP control for BluOS-enabled Players with a VM130/VM300

• Support for non-BluOS input selection for BluOS-enabled Players with a VM130/VM300

• Support for Hungarian language

tylko pokazuje jaki to ma rozwinięty soft dodatkowo niedługo będzie jeszcze wbudowany chromecast...

Witam Forumowiczów,

proszę o poradę związaną z rozbudową mojego systemu stereo. Obecnie posiadam Cambridge'a Azura 651a, który pięknie gra z posiadanymi Monitorami Audio RX6 (połączony kablami Chord Odyssey 2). Słucham na tym głównie FLACów z kompa podłączonego przez USB do zintegrowanego ze wzmacniaczem DACa. Jestem bardzo zadowolony z jakości i przestrzeni dźwięku, ale chcę ten zestaw nieco rozbudować i tu pojawia się dylemat. Początkowy zamysł to dokupienie do zestawu odtwarzacza sieciowego CXN, który jednocześnie (obok swoich licznych możliwości odtwarzacza) będzie służył jako lepszy DAC (dla komputera i dekodera telewizji). Zainteresował mnie jednak ostatnio wzmacniacz CA CXA 80, który również posiada oczekiwane wejścia. Ma też na pokładzie Wolfsona, więc zdecydowanie lepszy przetwornik niż w moim Azurze. Pytanie: czy dla jeszcze lepszego dźwięku w moim przypadku lepiej dokupić CXNa, czy wymienić Azura na CXA? Na obydwa urządzenia niestety na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić...

Dziękuję za porady.

w pierwszym kroku zainteresowałbym się kupnem streamera, czy z DAC, czy bez masz de facto te same możliwości:

Aries Mini / Bluesound Node2 / Malina (tutaj masz kilka dobrych i polecanych DAC / jako player USBridge)

Oprócz właściwości sonicznych rozpatrywałbym jeszcze szerokorozumianą przyjazność obsługi. np. Malina nadaje się raczej osobom, które nie boją się komputerów, Mini ma lepszą aplikację na sprzęt apple.

Pamiętaj jeszcze o kwestii zasilania liniowego, każde z wymienionych przez mnie odtwarzaczy zagra lepiej, jeżeli będzie zasilany zasilaczem liniowym, a nie impulsowym.

Osobiście i subiektywnie spróbowałbym maliny z Boss DAC (innych DAC nie próbowałem). Ostatnio jak uruchomiłem ją to kapcie z spadły mi z nóg, to gra naprawdę zacnie. Malinę uruchomiłem na sofcie Volumio.

ty się tam możesz śmieć i polecać dalej te gówno rozwiązania typu malinka\laptop:D

No nie no wiadomo malina nie jest audiofilska, chyba, że z zestawem za 100k na audio show, to wtedy jest :D

w pierwszym kroku zainteresowałbym się kupnem streamera (...) Malina (tutaj masz kilka dobrych i polecanych DAC / jako player USBridge)

O to jednak można z maliną, no na pewno zamiana laptopa na malinę to będzie tak z 8 audiofilskich poziomów do góry :D

Nie ma to jak w pierwszej kolejności polecać wymianę elementu który nic kompletnie nie wnosi :D A jeszcze najlepiej jak będzie najdroższym elementem w torze :D Macie wy rozum i godność człowieka?

Z tym bluesound node to chyba jest jakaś 60 groszy za wpis, bo inaczej nie da się wytłumaczyć polecania tego urządzenia, kiedy jest tyle tańszych. Nie mówiąc już o tym, że nie mam pojęcia co by to miało wnieść w tej sytuacji poza wydaniem 2kzł tylko po to, żeby nie korzystać z laptopa.

No i kabelki bardzo ważne, najlepiej też takie za chociaż 2k xD

Człowieku, to że Ty nie masz pojęcia to widzimy. Ale po co się odzywasz skoro nie masz pojęcia do tego sugerując że jak ktoś ma inne zdanie niż Ty, to na pewno jest przekupiony. Sądząc po ilości Twoich postów tutaj to Ty dostajesz 60 groszy (nawet wiesz ile się dostaje) od każdego.

To forum jest po to żeby każdy mógł powiedzieć swoje zdanie. To nie jest miejsce na obrażanie innych i wylewanie swoich frustracji.

Sprawdziłem wiele steemerów, miałem przez jakiś czas Pioneera NA50, miałem na testach w domu Yamahę WXC50. Sprzedałem Pioneera bo miał kiepską aplikację. Yamaha też ma aplikację niedopracowaną. Bluesoun Note 2 dla mnie w cenie ok. 2 kzł jest najleszym urządzeniem z tych z którymi miałem do czynienia.

Ty wymień chociaż jedno z którym miałeś do czynienia. Wymień chociaż jedno, które jest z tych Twoich "jest wiele lepszych" w cenie do 2 kzł jest lepsze.

To że Tobie pasuje słuchanie muzyki z komputera i nie masz zamiaru płacić 2 kzł za wygodniejszą obsługę nikogo tu nie obchodzi. Autor tego wątku pytał o odtwarzacz sieciowy, więc jak nie masz nic do powiedzenia na ten temat to wstrzymaj się od zaśmiecania wątku.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

To że Tobie pasuje słuchanie muzyki z komputera i nie masz zamiaru płacić 2 kzł za wygodniejszą obsługę nikogo tu nie obchodzi. Autor tego wątku pytał o odtwarzacz sieciowy, więc jak nie masz nic do powiedzenia na ten temat to wstrzymaj się od zaśmiecania wątku.

Sorry, ale najwygodniejszą obsługę masz na PCcie niż na dowolnym streemerku sterowanym dowolną apką ze smartfona albo pilocikiem na 2" ekraniku. Wyżej nie podskoczysz. Autor wątku pytał co lepiej wymienić, wzmacniacz/DAC czy streemer/DAC, więc jak nie rozumiesz tekstu pisanego to może nie zaśmiecaj forów internetowych bo dokupienie samego streemera jest mu akurat w ogóle do niczego nie potrzebne.

Wymień chociaż jedno, które jest z tych Twoich "jest wiele lepszych" w cenie do 2 kzł jest lepsze.

Zamiast wywalać kasę na drugi komputer pt. "streemer", wystarczy za 150 złociszy kupić chromecasta i masz bezprzewodowy streeming ze wszystkich najważniejszych serwisów. 13 razy taniej.

Ty już zdecydowałeś za niego co mu jest potrzebne.

Streemerkiem można sterować apką ze smartfona, ale też i z komputera/laptopa bezprzewodowo z dowolnego miejsca w domu. Mając streemerka podskoczysz o wiele wyżej niż mając podpięty kablem komputer do systemu.

Z tą najwygodniejszą obsługą z PCta pojechałęś równo. W życiu nie miałeś do czynienia z obsługą streemera, ale wiesz swje i będziesz z uporem maniaka każdemu swoje zdanie narzucał.

Postaw sobie PCta pośrodku salonu i ciesz się wygodną obsługą przy słuchaniu muzyki.

Nie wiem czy sam sobie wybrałeś nicka czy ktoś Ci podpowiedział, ale trafiony w sedno. Dyskutować z Tobą to jak z pijanym w kiblu walca tańczyć.

Bez odbioru.

Sorry, ale najwygodniejszą obsługę masz na PCcie niż na dowolnym streemerku sterowanym dowolną apką ze smartfona albo pilocikiem na 2" ekraniku.

8-) 8-) buahahaha

chromecast 200zł + dobry dac ~ 1000-1500zł > 1200-1700zł

sorry wole wydać 2000zł i mieć świetnie wyposażone urządzenie, a jak kupi używkę to już całkiem nie ma tematu...

Postaw sobie PCta pośrodku salonu i ciesz się wygodną obsługą przy słuchaniu muzyki.

No ty może musiałbyś mieć PCta na środku salonu, ja umiem to obejść :)

Poza tym komputer i tak ma prawie każdy (no moja babcia nie ma np.), więc nie ma najmniejszego sensu walić kasę w drugie pudełko które będzie robiło dokładnie to samo.

sorry wole wydać 2000zł i mieć świetnie wyposażone urządzenie

To fajnie, a ja nie lubię płacić za bzdurne funkcje, których w życiu nie użyję (multiroom, obsługa po węgiersku xD) i nie polecam tego innym :) Lepiej jak kasa idzie w konkrety, typu dobry DAC.

No to nie masz wyjścia, musisz kupić babci streemer :D

Idąc Twoim tokiem rozumowania: masz PCta więc masz w nim i CD-ROM, więc po co odtwarzacz CD? Masz też i monitor zapewne z wbudowanymi głośnikami, więc kolumn też nie musisz mieć, no bo po co kupować coś co już masz w PCie?

Gorzej ma babcia, nie mając komputera, jeśli chce posłuchać muzyki musi kupić i streemer i wzmacniacz i kolumny.

Idąc Twoim tokiem rozumowania: masz PCta więc masz w nim i CD-ROM, więc po co odtwarzacz CD?

Gorzej, mam w nim czytnik bluray, więc nie kupowałem też odtwarzacza bluray, skoro już mam jeden w komputerze :D Szok i niedowierzanie, miliony pytań bez odpowiedzi.

Masz też i monitor zapewne z wbudowanymi głośnikami, więc kolumn też nie musisz mieć, no bo po co kupować coś co już masz w PCie?

Monitor kupiłem bez głośników, bo już mam kolumny. Polecam ten styl życia :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.