Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon pod planowany zestaw hi fi w celu digitalizacji winyli

rael

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie zbieram sobie budżet na złożenie w miarę sensownego zestawu audio. Chciałbym w nim też zawrzeć gramofon, ale jego głównym zastosowaniem byłoby digitalizowanie płyt winylowych. Planuje mniej więcej w ciągu roku zakupić ten wzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I teraz pytanie - jaka technologia digitalizacji winyli zapewnia największa "wierność"? Wiem, że na rynku są gramofony z USB które podłącza się bezpośrednio do komputera ( rozważałem np ten model:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). W jaki sposób odbywa się digitalizacja w tej technologi? Czy karta dźwiękowa w komputerze ma tu wpływ? (jeśli tak to pewnie zasadne byłoby do zaopatrzenie się w jakąś zewnętrzna kartę dźwiękowa bo podejrzewam, że w lapotopie nie będzie ona najlepszej jakości).

Czy polecalibyście takie rozwiązanie czy może lepszym wyjściem byłoby zakupienie jakiegoś lepszej klasy używanego gramofonu (z tego co wiem można spokojnie kupić używkę zarówno tańsza jak i lepszą niż to co oferowane w sklepach) i zgrywanie poprzez połączenie wzmacniacza z komputerem, zapewne również z zastosowaniem jakiejś zewnętrznej karty? (dodatkowe pytanie czy komputer powinno się tu podłączać do wyjścia pre - out czy line - out?)

W temacie hi fi jestem totalnym laikiem, więc z góry dziękuje za wszelką pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za cenę tego gramofonu masz 5 lat dostępu do Spotfy'a jest to sens trzaski przegrywać na PC?

Jak kupisz lepszy gramofon to trzeba brać sygnał z wyjścia na recorder we wzmacniaczu albo dokupić przedwzmacniacz gramofonowy który można dopiero podłączyć

do karty na wejście liniowe. Zdecydowanie zewnętrzne karty dźwiękowe mają lepszy stosunek sygnał szum ale też kosztują.

W przypadku tego gramofonu z USB karta muzyczna w komputerze nie będzie używana bo i nie ma jak jej użyć w takiej konfiguracji.

digitalizowanie płyt winylowych.

Widziałem na torrentach takie zdigitalizowane winyle i jest to jedna z najdziwniejszych rzeczy na świecie - jakaś subkultura totalnych świrów :)

Po co ktoś miałby digitalizować winyle?

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

eee...żeby móc posłuchać sobie także w samochodzie płyty wcześniej kupionej na winylu?

Jak kupisz lepszy gramofon to trzeba brać sygnał z wyjścia na recorder we wzmacniaczu albo dokupić przedwzmacniacz gramofonowy który można dopiero podłączyć

do karty na wejście liniowe. Zdecydowanie zewnętrzne karty dźwiękowe mają lepszy stosunek sygnał szum ale też kosztują.

Kolega nie szuka super wypasionego gramofonu, lecz pyta o taki z usb z możliwością digitalizacji "na miejscu".

Oczywiście, że są takie, nawet niezłej (na początek) jakości- umożliwiają zapis cyfrowy przez usb- podłączasz komputer z odpowiednim oprogramowaniem, choćby darmowym Audacity i jedziesz. Potem trzeba podzielić plik na utwory, otagować, i gotowe.

eee...żeby móc posłuchać sobie także w samochodzie płyty wcześniej kupionej na winylu?

To rzeczywiście, na taką okoliczność lepiej sobie wziać spotify czy tidala - 5 lat abonamentu w cenie najtańszego gramofonu, a jaka wygoda i oszczędność czasu.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Gramofon SONY PS-HX500 USB

Ukryta Zawartość

Posiada własny przetwornik analogowo-cyfrowy, od którego kablem usb przesyłamy sygnał cyfrowy do kompa i tam w specjalnym oprogramowaniu od Sony nagrywamy płytę. Do wyboru Flac albo DSD. Karta dźwiękowa nie bierze w tym procesie udziału.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Do tego nie trzeba digitalizacji tylko odpowiedni gramofon:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak naprawdę mnóstwo gramofonów ma wejście USB pozwalające zgrywać zawartość płyt do plików.

Wspomniana przez Ciebie Audio-Technica AT-LP120USB jest niezłym wyborem, to dobry gramofon z napędem bezpośrednim. https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/audiotechnica-at-lp120usbhc.html

Ewentualnie rzuć okiem na TEAC TN-300 z napędem paskowym. https://www.tophifi.pl/gramofony/gramofony/gramofon-teac-tn-300.html

Oba gramofony mają niezłe wkładki AT-95

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Widziałem na torrentach takie zdigitalizowane winyle i jest to jedna z najdziwniejszych rzeczy na świecie - jakaś subkultura totalnych świrów :)

bo czesto maja inny mastering niż ich odpowiedniki na CD i dystrybucji online, a ja lubie kolekcjonować różne wersje masterów ulubionych albumów.

Czyli rozumiem, że w przypadku takiej np audiotechniki z USB jakość zgrywanego materiału nie zależalaby od komputera a wyłacznie od samego gramofonu?

Gramofon SONY PS-HX500 USB

Ukryta Zawartość

Posiada własny przetwornik analogowo-cyfrowy, od którego kablem usb przesyłamy sygnał cyfrowy do kompa i tam w specjalnym oprogramowaniu od Sony nagrywamy płytę. Do wyboru Flac albo DSD. Karta dźwiękowa nie bierze w tym procesie udziału.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

To chyba dokladnie taka sama zasada jak w zalinkowanej przeze mnie AT, prawda?

Jak kupisz lepszy gramofon to trzeba brać sygnał z wyjścia na recorder

Czy to wlasnie jest wyjscie line-out lub pre-out na tym onkyo? Czy do tego wzmacniacza trzeba by jeszcze cos dokupywać.

Ukryta Zawartość

Tak samo też ma ten Sony, można podłączyć do innego wejścia RCA we wzmacniaczu niż PHONO.

Wysłane z mojego SHIELD Tablet K1 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.