Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana z Vintage na coś nowszego - wzmacniacz

Charakterny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Od kilku lat obracam się w sprzęcie vintage mam nawet swój fanpage na Instagramie @audio_vintage_world ( dla zabawy :) ) ale powoli zaczyna mnie irytować sytuacja na rynku gdzie ceny są po prostu kosmiczne.

Posiadam w tej chwili wzmacniacz Yamahe AX900 + kolumny B&W DM 3000. Sprzętu używan do słuchania spotify ze streamera Yamahy, vinyli, czasem kaset magnetofonowych i w dużej większości do oglądania filmów z tego względu chciałbym mieć coś z pilotem. Pomyślałem, że odłożę na razie zajawkę na vintage na bok i spróbuję coś "świeższego". Jeśli chodzi o samą muzykę to lubię szczegóły i wyeksponowaną górę, bas ma grać ale bez większych wymagań. Muzyka jest różna od nowoczesnych kawałków electro beatów po soul i funk, rap, czasem jazz. Na klocka chciałbym przeznaczyć między 2-3 tyś mowa o używanym egzemplarzu. Na razie snuje plany, ,muszę najpierw AX-900 sprzedać.

Prosiłbym o fajne przykłady w co warto zainwestować. Z góry dziękuję :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Hej to bym jeszcze dorzucił do tej listy

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Jestem na etapie sprzedaży wzmacniacza i tak co parę dni przeglądam sobie allegro i olx i patrząc na wiele nowoczesnych modeli, często nie ma wejścia phono ani uziemienia. Możecie mi powiedzieć o co chodzi? Czy producenci wymagają oddzielnego przedwzmacniacza do gramofonu w tych modelach ?

Ukryta Zawartość

Polecam rege brio r, wykonany w UK, grający fantastyczna średnica, ma wbudowany przedwzmacniacz phono.Co najważniejsze jest uniwersalny jeżeli chodzi o gatunki muz. Rozmiar 1/2.

Ukryta Zawartość

Hmm a nie lepiej zainwestować kilka stów w kit do sterowania głośnością z pilota??

Jeżeli do oglądania filmów to ciekawy może być kenwood da-9010 z wbudowanym podobno dobrym dac na pcm 58 i obsługą z pilota.

Nie pomyślałem o tym za bardzo ale z drugiej strony mógłbym już bezpośrednio podłączyć TV i dekoder do wzmacniacza czego teraz nie mogę na Yamasze a w przypadku wzmacniacza z dac'iem pewnie dźwięk by się polepszył. Teraz korzystam z taniego konwertera Fiio.

Nigdy tego wzmaka nie słuchałem ale wygląda solidnie ktoś mi kiedyś bardzo zachwalał daca w tym wzmaku.

Cena też znacznie poniżej założonej kwoty 800-1000 w zależności od stanu mozna dostac.

Ważna rzecz nie wiem jakie funkcje oprócz głośności obsługuje pilot. Bardzo możliwe że wybór wejścia liniowego i wejść dac jest manualny.

Hmm też nie wiem jak by wypadło porównanie z yamahą. Co do wartości sonicznych nowych "klocków" nie będę się wypowiadał ale w co najmniej 80% przypadków im sprzęt starszy tym lepiej wykonany...

Wiem, o vintage mam jakieś pojęcie ale w tej chwili ceny są chore a pewność, że kupisz sprawny klocek przez internet jest nie za duża a serwis często przewyższa koszty zakupu więc mam już trochę dosyć grania w loterie.

Też mam i miałem sporo vintage klocków i jeżeli mówimy o sprzęcie 30-40 letnim to właściwie każdy jeżeli nie naprawy to wymaga przeglądu.

Wszystko kiedyś będzie wymagało przeglądu, współczesny sprzęt również. Choć jak patrzę na moją 23 letnią CDX-1060 i pomyślę ,że kumpel zanosi do serwisu po raz trzeci w ciągu pięciu lat Yamahę S-1000, bo pada laser to chyba coś jest nie tak.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

Wszystko kiedyś będzie wymagało przeglądu, współczesny sprzęt również. Choć jak patrzę na moją 23 letnią CDX-1060 i pomyślę ,że kumpel zanosi do serwisu po raz trzeci w ciągu pięciu lat Yamahę S-1000, bo pada laser to chyba coś jest nie tak.

Dokładnie osobiście jestem zwolennikiem starych klocków co do serwisu wolę zanieść 1 raz po zakupie i mieć spokój niż bawić się w gwarancję kilka razy w ciągu użytkowania.

Stare lasery zazwyczaj są ciężkie do zajechania miałem chyba z 5 cd na sony kss-121/123 absolutnie żaden nie miał problemów z powodu wypalonego lasera a klocki po 30 lat albo więcej.

Wiem, o vintage mam jakieś pojęcie ale w tej chwili ceny są chore a pewność, że kupisz sprawny klocek przez internet jest nie za duża a serwis często przewyższa koszty zakupu więc mam już trochę dosyć grania w loterie.

Dlatego opłaca się kupować wysokie modele bo wtedy serwis tak mocno nie boli jak w przypadku taniego sprzetu ktory faktycznie jest warty tyle ile koszt serwisu jaki trzeba mu zafundowac.

Ale lepiej chyba zafundowac taki serwis po 20 latach niz kupic nowy sprzet i zostac z reka w nocniku po 3 latach.

Moja propozycja:

1) Harman PM665, PM665VXI, HK6800/6900 - świetna dynamika, bardzo duża wydajność prądowa, dość neutralne granie, nie tak "natarczywe" jak AX900

2) Marantz PM-75/78/80 lub z ciut starszych PM-84 (starszy ale raczej powinno być lepiej) - więcej "mięsa", bas bardzo zróżnicowany, góra spokojna, łagodna, też duża wydajnośc prądowa.

Miałem AX900, PM-75, PM665 w jednym czasie, do Bowersów zdecydowanie wolałbym Marantza lub Harmana.

Problem tylko z rozsądnie wycenionymi klockami, obecnie ceny to szaleństwo, (PM-75 poszedł w górę prawie dwukrotnie, choć przecież lata wciaż mu lecą...), Harmany z serii PM trzymają uczciwą cenę (swoje 2 sztuki kupiłem i sprzedałem za okolice 600 zł, w pełni sprawne, uważam je ze jedne z best buy'ów jakie przewinęły się przez moje łapska). Electro na tych wzmakach wypada bardzo przyjemnie.

Spróbuj jak masz możliwość któregoś z rzeczonych, choć nie do końca będą one nowsze.

Spodoba Ci się to brzmienie, pójdziesz w coś nowszego bez straty przy odsprzedaży.

Np. Harman HK990 - to młody klocek, bdb dźwięk, przypominający trochę PM-665, spora wydajność, sporo ciekawych funkcji i dodatków w bonusie, obecnie pojawiają się w kwotach ok. 4 tys., można coś potargować albo poszukać czy nie trafi się taniej i to już moim zdaniem świetna propozycja, gdyby brzmienie Harmanów podpasowało Ci.

Miałem w domu teraz jest na działce HK990Vxi ale porównywanie tych HK do Yamahy AX-900 to lekkie nie porozumienie dla mnie.

Powiem szczerze, że trochę napaliłem się na Onkyo A 9070 chodź oprócz oficjalnych testów jest mało rzetelnych opinii użytkowników.

Perspektywa podłączenia bezpośrednio TV i oddzielnie dekodera, dodatkowo niezły DAC trochę mnie "kręci" :)

Widzisz, ile gustów tyle opinii.

Ja np. uważam AX-900 za przereklamowany, jazgotliwy wzmacniacz, nie udało mi się go z niczym sensownie zestawić i zawsze grał kiepsko, w przeciwieństwie do rzeczonych Marantzów czy Harmanów.

O ile w ogóle masz na myśli HK990, a nie "nieporozumienia" w stylu 970 czy 980 (to zupełnie inne wzmacniacze i tu się zgodzę, że nie warte swojej ceny).

Jeśli zaś na działce leży HK990 to nie lepiej spieniężyć go za te 3-4 tysiące, dołożyć tą kwotę i kupić coś za 6 tysięcy, a na działce zostawić chociażby tą Yamahę?

Nie wiem czy mówimy o tej samej serii HK 990 Vxi bo nie sądzę aby był warty powyżej 1 tyś zł. Napisałem odnośnie "nieporozumienia" tylko względem swojego doświadczenia z HK990Vxi więc w kwestii reszty się nie wypowiadam i cofam moje słowa ;)

Nieporozumienie wyszło z modelami :)

Ty pewnie piszesz o tym:

Ukryta Zawartość

a ja o tym, który dokładnie wymieniłem z nazwy, HK990 (bez vxi):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie tak :)

Ooo widzę, że niezły kombajn. Poczytam dzięki.

Jest jeden na allegro ale za 3900, więc już przekracza założony budżet.

Trochę się też obawiam mnogości ustawień bo miałem kiedyś ampli jakiś niski model Denona ale była tam za dużo możliwości konfiguracji i na każdym wejściu grał inaczej co mnie irytowało.

Może warto ponegocjować, cena startowa 3600 zł.

Wzmacniacz oczywiście nie jest mój i nie mam żadnego interesu w jego sprzedaży.

To nie ampli KD a wzmak stereo z paroma dodatkowymi funkcjami i raczej nie powinno tam nic zaskoczyć, gra zaś bdb w swoim budżecie, jest bardzo wydajny prądowo no i względnie młody, warto moim zdaniem to rozważyć.

• 1 miesiąc później...

Jestem na etapie zakupu wzmacniacza i ciągle rozkminiam co kupić.

Zmieniłem trochę widełki cenowe do max ok. 2000 zł i tak po głowie mi chodzi NAD C356BEE albo Roksan Caspian

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tylko trochę boję się braku regulacji basu i wysokich tonów.

Co sądzicie o moich propozycjach do podłowgówem B&W DM 3000, większość muzyki gram ze streamera Yamahy, który pewnie zmieni w tym roku na coś lepszego ale 80% to spotify i 20% to filmy.

W większości dużo elektroniki, funku, rapu, afrykańskie brzmienia. Jeśli chodzi o samą muzykę to lubię szczegóły i wyeksponowaną górę, bas ma grać ale bez większych wymagań tak jak wspomniałem w pierwszym poście.

Ukryta Zawartość

Jak lubisz szczegóły i wyeksponowaną górę to raczej NAD, tyle, że na śladowy bas bym nie liczył,

ale jakby co masz regulacje ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.