Skocz do zawartości
IGNORED

Amplituner ? Wzmacniacz ? Co i jak.

Kamil_68549

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Składam zestaw stereo. Potrzebuję kilku porad, co wybrać do połączenia całości wzmacniacz czy amplituner. Głównie będę odtwarzał muzykę 85%, ale także filmy/sport z projektora i tv. 15%

Pokój 22m2 rozkład jak na obrazku. Rozstaw między kolumnami 250cm. Odległość od miejsca odsłuchu 250cm.

Zależy mi również na okazjonalnym odtwarzaniu przez bluetooth.

Co dobrze zagra z tymi kolumnami ? Chętnie kupiłbym ampli np. ONKYO TX-NR 656 (mam opcje na używkę w dobrej cenie) bo wtedy wszystko mógłbym bez problemu spiąć i byłoby wygodniej.

Czy to będzie dobry wybór skoro bardziej zależy mi na odtwarzaniu muzyki a kino z 'doskoku' ? PS (raczej odpada opcja amplituner + wzmacniacz)

Budżet max 1500pln.

Liczę na porady i wyrozumiałość dla mało doświadczonego użytkownika.

Mam;

TV Toshiba 42" 3x hdmi

Projektor Benq w1070 (do projektora puszczony w ścianie 1 kabel hdmi)

Dekoder Vectra

PS3

Kolumny q Acoustics 2050i

Dzięki. Piona!

https://www.audiostereo.pl/topic/136258-amplituner-wzmacniacz-co-i-jak/

Cześć,

To nie jest okazja.

656 używany za 1500 zł to po prostu drogo.

Nie chcesz kina, masz przyzwoite kolumny idź raczej w amplituner sieciowy. Onkyo 8050/8150, Yamaha RN602

Tego typu używanych szukaj.

Z nowych mogę Ci zaproponować Pioneer SXN30 który spełnia oczekiwania i budżet.

Napisz do mnie o cenę.

Piotrek

Dzień dobry.

Jeśli system będzie służył przede wszystkim do odsłuchu muzyki, zdecydowanie odradzam zakup amplitunera kina domowego. Jak wspomniał kolega powyżej, znacznie lepszą opcją będzie wybór amplitunera stereofonicznego, wyposażonego w funkcjonalność sieciową. Po prostu takie urządzenie zagra lepiej.

Jeśli minimalnie zwiększysz budżet, do wyboru masz dwa bardzo dobre urządzenia - Yamaha R-N402D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n402d.html) oraz Pioneer SX-N30DAB (https://www.q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza, oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za odpowiedź.

Faktycznie to byłaby opcja, która by mnie zadowalała.

Rodzi się pytanie jak to wszystko podłączyć, głównie chodzi mi o projektor i TV tutaj będę z pewnością zmuszony zastosować jakiś switch z hdmi do którego na wyjście podłącze tv i projektor a na wejście dekoder, ps3 i pc. Dzwięk bezpośrednio do ampli z każdego urządzenia. Czy dobrze kombinuje ?

Piona!

Witam.

Składniam się ku zakupowi Pionnera lub Yamahy (z propozycji)

Czy pomożecie w kwestii podłączenia: Rodzi się pytanie jak to wszystko podłączyć, głównie chodzi mi o projektor i TV tutaj będę z pewnością zmuszony zastosować jakiś switch z hdmi do którego na wyjście podłącze tv i projektor a na wejście dekoder, ps3 i pc. Dzwięk bezpośrednio do ampli z każdego urządzenia. Czy dobrze kombinuje ?

Dzięki, Piona.

Witam.

Oczytałem się trochę i przemyślałem temat.

Jako iż priorytetem jest dla mnie odtwarzanie muzyki w pierwszej kolejności chciałbym zainwestować w wzmacniacz z pre-out, tak aby w przyszłości po uzupełnieniu budżetu dokupić amplituner kd (ewentualnie rozbudować zestaw do 5.0 / 5.1)

A więc tak wzmacniacz może być używany, budżet niestety okrojony 800-1000pln nie więcej z pre out. Z funkcjami sieciowymi chyba nic w tej kwocie nie znajdę, więc ewentualnie tą sprawę załatwi w niedalekiej przyszłości ampli.

Co możecie polecić ? Może ktoś z szanownych forumowiczów ma coś do sprzedania ?

Liczę na Waszą pomoc. Mój poczciwy Denon 735r właśnie wyzionął ducha :( muszę szybko coś zorganizować, bo głucho w domu ..

Dzięki i pozdro!

Jako iż priorytetem jest dla mnie odtwarzanie muzyki w pierwszej kolejności chciałbym zainwestować w wzmacniacz z pre-out, tak aby w przyszłości po uzupełnieniu budżetu dokupić amplituner kd (ewentualnie rozbudować zestaw do 5.0 / 5.1)

Dałeś się nabrać na koncepcję, która nie ma racjonalnego uzasadnienia (przy najmniej od strony kupującego). Ale jeżeli planujesz łączenie wielu wzmacniaczy, to standardowa koncepcja wymaga od wzmacniacza stereo wejścia pre-in, a od amplitunera KD wyjścia pre-out.

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się Denonem AVR-X1300W, pewnie można kupić nowy za ~1500zł.

Na Twoim miejscu zainteresowałbym się Denonem AVR-X1300W, pewnie można kupić nowy za ~1500zł.

Czy jakieś konkretne przesłanki za tym modelem, myślę że odnośnie amplitunera +- 2000pln można by się rozejrzeć już z 2x hdmi out, wtedy nie byłoby konieczności użycia splittera hdmi na wyjściu.

Z czego grasz lub zamierzasz grac muzyke?

W kolejności; pc, spotify, cd, radio

Czy jakieś konkretne przesłanki za tym modelem

Chyba jedyny model w tej cenie, który oferuje przyzwoity system korekty akustyki, w tym wypadku Audyssey MulEQ XT. Poza tym nic szczególnego, za ciekawszy sprzęt musiałbyś zapłacić ponad 2k.

Mam i polecam. Magnat MA-600.

Lampa na przedwzmacniaczu.

Dac z USB, Toslink, Coax.

Podłączysz PC, Vectre i PS3.

Gra lepiej od ww. ampli.

Vienna Acoustics Bach Grand <- Yamaha A-S1100 <- Myryad Z20 Dac <- Chromecast Audio + kable wg audioburak i gra muzyka.

W kolejności; pc, spotify, cd, radio

Nie kupuj zrodla. Masz pc, bez problemu zagrasz z niego pliki, spotify, radio, zripujesz cd... U mnie spotify z aplikacji win10 gra 100xlepiej niz z przegladarki, ale nie staralem sie zbadac dlaczego. Ogolnie to zacytuje samego siebie z innego watku:

1. Zostaw Tannoy Mercury M2 - nie sa zle.

2. Jako zrodlo muzyki (mp3, tidal, spotify) zostaw PC.

3. Kup wzmacniacz stereo z wbudowanym DAC i wejsciami SPDIF (coaxial i optical).

4. Kup jakis zwykly konwerter USB to SPDIF (ja mam najtanszy na rynku i problemow nie sprawia).

Polacz tak:

DVD, BluRay, PS4, Cyfra+, PC > hdmi > TV

TV > optical > wzmacniacz

PC > USB > konwerter > coaxial > wzmacniacz

To chyba najtanszy i najefektywiejszy sposob bez kompromisu pod wzgledem jakosci dzwieku. Koszt z kablami szacuje na 1300pln (yamaha a-s301, choc nie wiem czy dobrze zagra z m2). Jak masz wiecej kasy to mozna cos dodac, jak nie, to nie ma sie co rozczulac, bo bedzie git. Ja tak mam i jest git.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czemu tak walczysz z tymi amplitunerami kinowymi? Na prawdę nie słyszysz żę grają gorzej od stereo? Już dość tych żartów! NA prawdę.

Kolego audio osobno obraz osobno. Audio puścisz do amplitunera cyfrowo lub analogowo a switche do HDMI kupisz bez problemu.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.