Skocz do zawartości
IGNORED

Przyzwoity CDek do 300plnów

MArek_69160

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Pierwszy post więc proszę o litość i nie bijcie od razu po łbie za nieobycie.

Proszę Szanownych poszukuję przyzwoitego CDeka do odsłuchu. Nie szukam bomby atomowej, wystarczy dobra procka - jeśli chodzi o kaliber xD

Mój aktualny zestaw to dwa Radmory 5102 TE z korektorem (o nich może kiedy indziej - jeden w oryginale a drugi spie...czony przez nieudanego fachowca) + Arię (szpulaka; raczej będę polował na coś lepszego bo lubię szpulki) i Yamahę KX-480 (raczej docelowo, bo jak dla mnie wystarcza), kolumny unitrowskie a-17 z wsadzonymi 2drożnymi soniakami (nie mecyje, ale da się posłuchać; oryginalne głośniki były wydłubane nożyczkami przez dzieciarnię z rodziny), Duala 1235 z niebieską audiotechniką (wkładkę pewnie też będę szukał lepszą). Szukam cedeczko które będzie przyzwoicie grało, ew. będzie się dało łatwo podrasować (jakiś opampik, tudzież lepsze trafo, czy wymiana kondów) nie mam ucha przewrażliwionego, nie wyczuwam fałszu na basach poniżej 60Hz, czy szumów na + 28kHz :P ale różnicę między dźwiękiem "pełnym" a obciętym do przedziału 40Hz-18kHz jeszcze wyczuwam. Lubię słuchać ładnych vocali, lubię brzmienie gitar elektrycznych, preferuję ciepłe, nie dudniące basy, czasem brzmienie orkiestr, czasem jakąś arię, definitywnie rock, twist i big-beat, jakiś bardziej ambitny rap (raczej z początków niż te nowe na siłę gangsta) no i przede wszystkim muzykę elektroniczną, trance i początki techno (wiem mix że hej). Więc dalej preferuję jak już pisałem ciepłe, miękkie i nie dudniące basy, wyraźny środek i niezbyt ostrą i definitywnie nie metaliczną górę. Piszę esej a nie jestem szejkiem naftowym więc pewnie zbyt dużego pola manewru nie będzie. plany jakieś tam mam np zrobić preamp riaa (ten radmorowski nie urywa), kolumny upolować np zg40c a do a-17 wsadzić jakieś stx'y, arię wymienić na akai i wepchnąć jakąś żwawszą wkładkę do duala -ale wszystko z czasem i na miarę moich skromnych $$$

Z góry dziękuję za sugestie - również z góry dziękuję za porady typu odłóż i kup za ponad 500 (celowo nie piszę 500+ żeby nie było skojarzeń xD ) nie stać mnie i nie będzie stać - chyba, że na zasadzie kupuję uszkodzone paści, naprawiam w miarę moich skromnych możliwości, sprzedaję za 2x drożej i biorę lepsze, ale zanim dotrę do wyższego pułapu to wiele wody upłynie. Z czasem planuję również jakiś prosty przedwzmak na lampach + końcówkę na dyskretnych ale to już raczej w strefie marzeń...

https://www.audiostereo.pl/topic/136261-przyzwoity-cdek-do-300pln%C3%B3w/

Esej ciekawy i prawde mowiac, szukalbym starego H/K. Zawsze lubilem brzmienie cd harmana. Po dzis dzien dzwiek jest swietny, tylko wykonanie wspolczesnych to katastrofa.

poszukaj np:

HARMAN KARDON HD-750

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

3 miesiące

tyle ile jest rzekomej "rekojmi" na allegro

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Szukałbym z TDA1543 coś np. z Philipsów z lat 80'- 90' wtedy robiło się dosyć przyzwoite CD-ki.

Za dobre współczesne konstrukcje trzeba wyłożyć co najmniej 2000 zł.....

Mam na stanie coś takiego , jest to mój pierwszy CD kupiony w 89 roku, do dziś sprawuje się świetnie ......

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Ja tam bym celował i brał coś z soniaczy, np. CDP-791 lub CDP-991. Ogólnie ta seria jest bardzo dobra i dość tania. Nie wiem czy do wszystkich z tej rodziny, ale do wielu można kupić laser w razie co. Sam miałem zmieniarkę CDP-C910 i dźwięk mi bardzo odpowiadał. Niestety, kupiłem z usterkę mechanizmu, która po czasie uziemiła ten player i skończył na śmietniku.

A co sądzicie o Yamahach np z serii natural sound?

Pytam z ciekawości, bo kaseciak w/w KX jak dla mnie jest zachwycający.

Wiem, że to możę mało hifi i inne fifi ale i ze mnie meloman jak z koziej upy strzelba :D

Cholerka... poszperałem i spodobał mi się CDP 950... widzieć nawet kilka egzemplarzy w przedziale 150-300 plnów... i zaczyna mnie to swędzieć xD

Z góry zapytam, czy posiadacie schemat + serwisówka... korzystać będę tylko z wyjść analogowych (nie mieć osobnego DAC'a)

kolejne pytania:

1) Gdybym wsadzał w totok toroida to na jakie napięcia będę potrzebował odczepy

1a) jak powinno wyglądać dobry symetryczny zasilacz

1b) czy montaż na płytkach uniwersalnych lub na pająka wchodzi w grę

2) Jakie opampy pchać

3) Które elementy całkiem do wycięcia

4) które kondensatory wymieniać i na jakie

Poproszę łopatologicznie na ile to możliwe - mogę mieć problem z samodzielną interpretacją schematu i odszukiwaniem na płycie...

Jeśli Sony to seria QS, Ze zwykłych CDP to tylko 950,970,990 - resztę sobie daruj. Cena z pilotem ok 500 zł. (kupując sprzęt używany nigdy nie kierujcie się ceną - byle taniej. Patrzcie na stan urządzenia. Stówka różnicy przy zakupie, później może się odbić czkawką)

Zbudowane jak szwajcarski skarbiec, lasery dostępne.

Priorytetem dla Ciebie powinien równiez byc CD z tanim i dostepnym laserem bo przyznajmy szczerze nie wiadomo jak długo starszy leciwy CD wytrzyma.

Jeśli chodzi o nowe to jest prościej - te tańsze ok 3 lat żyją. ;)

Dlaczego niby inne modele ma sobie darować?

Bo nie są warte zakupu. Owszem odtwarzają płyty, podobnie jak dvd Manta. Ale w obu wypadkach nie można mówić o tym iż są to odtwarzacze dla melomana...

Także z tanich Sony tylko te które wymieniłem są warte zakupu. ES - audiofilskie (wysokie modele) - ale tylko dla hazardzistów - lasery.

P.S. A z tej trójki najbardziej warte grzechu jest 970, później 990, a na końcu 950..... Ale to już moje subiektywne oceny - wszystkie 3 miałem, także piszę z autopsji...

w określonej cenie możesz zakupić Denona ze starszych serii 7, 8 i 9 bardzo fajne i przyzwoite sprzęty na Twoje wymagania.

Yamaha takze z serii 4- 5 wystarczy, wiadomo najczęściej w cd padają lasery, ale to już trzeba sprawdzać.

Przyzwoite też są Philipsy na doskonałych napędach 12 i 14, wiadomo im wyższy model tym lepiej.

Przykładowo, ja mam teraz na odsłuchach Sherwooda 3010r i bije on Marantza z serii 6 i w ogóle to dziwny twór bo są w nim kości z cdeków high endowych i to słychać niestety.

Także niekoniecznie Sony i inne wodotryski.

Jeśli chodzi o sprzęt to mam tego troche ale brakuje czasu ...........a czas ucieka......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.