Skocz do zawartości
IGNORED

wielkosc membran a dzwiek...

damko

Rekomendowane odpowiedzi

Znow zapytam na forum...

Jak sie ma wielkosc membran do dzwieku?? Teoretycznie wieksza membrana daje lepszy bas znaczy nizszy pelny czy to same bedzie jesli jeden glosnik niskotonowy zastapia 2 mniejsze? I czy z glosnikow 13cm+ mozna uzyskac niski i punktualny bas?

https://www.audiostereo.pl/topic/13635-wielkosc-membran-a-dzwiek/

Ja Ci powiem ze mam kolumny KODA KA (wyposażone właśnie w 2 głosniki 13cm) i mają bas tak potężny i głęboki, że ktokolwiek je słyszy, szuka po pokoju subwoofera. Myślę, ze bardziej niż wielkość liczy się wykonanie...

reguły nie ma:)

np. paradigm studio 40 v.2 mają 165mm głośnik basowy a basu jest jak na podstawkowce naprawdę sporo(porównywalnie z nie jednymi podłogowcami). Wiele zależy od konstrunkcji kolumn oraz użytych materiałów do ich budowy.

Teoretycznie większe membrany powinny schodzić niżej z basem, ale tak naprawdę to jest tylko jeden z wielu czynników, a pozostałych elementów które mogą mieć na to wpływ jest tak wiele (kontrukcja skrzynki,material membrany, jakość i sposób wykonania głośnika etc. etc. ) , że ten pojedyńczy czynnik nie ma sam w sobie zupełnie żadnego znaczenia.

oj tak,wiele zalezy od samego głosnika i jego konstrukcji.Ja miałem wczesniej podłogowe kody i teraz mam podstawki Kef i basu jest DUZO wiecej chociaz kolumny maja 1 przetwornik 16 cm a Koda miała 2x 13 cm na basie!! i była to konstrukcja podłogowa!

I tak zapewne by było gdybyśmy rozpatrywali identycznie zaprojektowae głośniki,wykonane z tych samych materiałów i umieszczone w tak samo wykonanych skrzyniach itd. itd.

W przeciwnym przypadku patrz wyżej :)

Mariusz ze tak spytam,o co ci chodzi ??? mógłbys rozwinac swoja mysl bo mnie zaintersowała :D.Nie ja wiem, ja juz wszystko wiem Mariuszu:),ze mi do głowy nie przyszło o co ci chodzi ehhh.......przeciez twoje fonary maja 2x 13 cm na basie;).Tylko zauwaz ze ja tu o Kodach wspominałem kolego.No chyba ze twoje av707 maja lepszy bas to ja juz nic nie powiem..............

P.S i do ilu słyszysz khz bo ja sie przyznam ze do 18 bez problemu ;) a ty cos wspominałes o 12khz.I ty bedziesz mówił mi kto jest głuchy: -D.Ale z drugiej strony moze ty basy same słyszysz i Ci sie słuch wyostrza w tych zakresach :-).I tak jeszcze poza tematem,co Cie trapi?? czyzby systemik zle grał albu cuś??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.