Skocz do zawartości
IGNORED

jaki amp za ok 2-3,5 tys (ceny allegro)

cyganek

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o pomoc w wyborze amplitunera do kina domowego i muzyki stereo :) Mam problem poniewaz mieszkam w kaliszu gdzie nie mam za bardzo mozliwosci odsluchu sprzetu :(( chce sie dowiedziec jak najwiecej od innych co sadza, co polecaja i dlaczego itd

moze kiedys w weekend wybiore sie do lodzi/poznania lub wroclawia i tam znajde jakis dobry sklep zeby odsluchac, ale chcial bym miec juz jakac mala wiedze na temat sprzetu :) mam nadzieje ze mi pomozecie.

Jesli juz cos wybierzemy to pomyslimy o kolumnach ;)

i na koncu o dvd.

Pokoj mam 5x3m i raczej sie to nie zmieni, wybor ma byc 50%/50% KD/Stereo bo roznie slucham ;)

muzyka rozna pop, soul, hiphop, rap, techno, dance :)

Prosze nie olejcie tematu bo czytam forum juz chyba z 3 tygodnie i nie wiem co wybrac :(

Na poczatek amp za ok 2-3,5 tys zł do tego jakies kolumny najlepiej komplet za ok 2 tys lub narazie sam przod tak do 1,5 tys zł

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/13639-jaki-amp-za-ok-2-35-tys-ceny-allegro/

dokładnie jak poprzednik więcej na kolumny (to one bedą grały) a ampli za ok. 2k:)

Pokój jest nie za duży, może coś z Paradigma seria Studio(droga ale warta ceny) ew. Monitor lub Wharfedale Diamond. Ampli hmmm... może coś z oferty Denona, Yamahy, H/K?

przedzial moge zmienic i wiecej zainwestowac w kolumny a mniej w amp :)

podajcie swoje typy amp+ktore kolumny ladnie beda graly w takim pomieszczeniu, moze ktos odsluchiwal lub ma jakis zestaw ktory gra rewelacyjnie jesli chodzi o ten przedzil cenowy ?

Pozdrawiam

ps. w ten weekend chyba pojade do lodzi lub poznania wiec jesli bede juz mial jakies typy to moze udam mi sie odsluchac.

Z kolumn proponowalbym Wharfedale Diamond 9.4 + Wharfedale Diamond 9.1 + Wharfedale Diamond 9.CS. Almplitunery Denon AVR 1905 lub Yamaha RXV 550. Sluchalem Diamondow 9 na yamaszce - mnie sie podobalo.

jesli jeszcze ktos byc chcial sie wypowiedziec i podac konkretne typy kolumn (sam przod, lub caly zestaw) to ebde wdzieczny :) a co myslicie o tym zestawie koda702+y650 ? lub h/k i cos z b&w sam przodz ? pamietajcie ze lubie ladny miekki bass :) takie bbuuuuuuuuuuuuummm a nie plum plum ;)

• 2 tygodnie później...

czy amplituner za ok 2 tys zl firmy X bedzie duzo lepiej/gorzej gral od amp za ok 2 tys innej firmy ? i

i to samo pytanie co do kolumn :) jesli mam zamiar przeznaczyc na kolumny ok 1,5-2 tys zl to czy jesli kolumny w tej cenie moga sie bardzo oznic jakoscia dzwieku ?

propozycja:

front KEF Q1 (imo lepsze od Q4, nawet jeśli trzeba wydać +/- 400zł na podstawki) - ok. 1400zł+400zł podstawki

ampli: yamaha (minimum od modelu 650) lub denon (minimum 2105) - na Allegro poniżej 2000zł

masz już na starcie fajny zestaw za +/-3500-3800zł

no i kable.... wbrew pozorom całkiem istotny czynnik (w tej kategorii sprzętu +/- 40-80 zł/m)

reszte możesz sobie dokupić później bądź w przypadku obecności gotówki od razu

np. central KEF + tyły KEF (np. Q Compact)

w Poznaniu posłuchasz KEF i Denona w salonie przy ul. Gruwnaldzkiej (poszukaj w zakładce "Sklepy")

Słuchając rozumu....

• 2 lata później...

mam amplituner sony str-db 900 qs do tego altusy 300 w przodzie, ale w stereo gra beznadziejnie,bez zycia mam w planie kupic nowy amplituner pionera vsx-917v lub sony str-da1200-es obydwa maja tzw.bi-api. niewiem czy moglbym wykorzystac do tego moj stary amplituner i ktory bylby lepszy poradzcie prosze

Jak do stereo i w cenie do 2000 zeta to tylko CA Azur 540RV2 lub H/K avr 245 .Osobiście bym polecał CA Azur.Jest naprawdę świetny w stereo.Do kina ma wszystko co ptrzeba.

Ampli w tej cenie (Denony,Yamahy) w stereo są naprawdę cienkie.

Oczywiście kolumny kup drożej jak ampli i poczytaj jakie chodzą najlepiej z proponowanymi.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Proponuję jeszcze inne rozwiązanie:

ampli koniecznie z pre-out do 1500 (np. Yamaha RXV659)

wzmak stereo do 1200 (CA, NAD, Denon)

kolumny - na początek same przody; Mission ma teraz rewelacyjne ceny!

W ten sposób będziesz kino oglądał z włączonym wzmakiem stereo i ampli (przez pre-out) a jak będziesz chciał tylko stereo - włączysz sam wzmak. To najlepsze rozwiązanie. Wcześniej miałem inne rozwiązania, teraz stosuję takie i jestem bardzo zadowolony

To może i ja coś podpowiem, bo podobnie, jak autor wątku uwielbiam ładnie grający basik. Słucham też podobnych gatunków, a co do sprzętu to mam HK235 +Infinity Beta50. Mimo, że pokój ok 20m2 to nie narzekam na nadmiar basu. Mi się poprostu takie brzmienie podoba, kolumny schodzą naprawdę nisko, tylko ampli czasem mam wrażenie, że mocniejszy by się przydał.

Pozdrawiam

Ja osobiście podniecam się nowymi Onkyo. Rzeczywiście, nie spotkałem jeszcze amplitunera, którego nie pobił by w stereo wzmacniacz za pół ceny tego ampli. Ale w przypadku Onkyo TX-SR605 za 1700 zł dostajesz świetne przetworniki, komplet współczesnych dekoderów łacznie z nowym do BD oraz jeden z najlepszych systemów kalibracji automatycznej. Z tego co znam starsze Onkyo, dźwięk też nie jest do bani (o wiele mniej kontrowersyjny niż np. z nowych Yamah). Ja jednak mam wzmacniacz mocy i zamierzam kupić TX-SR705 (ma wyjście z preampu). Dodatkowo dostanę konwerter do HDMI i deinterlacer DVDi. A wszystko za ok 2300-2500! Uważam że teraz to zdecydowanie najkorzystniejszy i najbardziej przyszłościowy zakup. W każdym bądź razie wstrzymałem zakup switcha HDMI.

Korzystając z okazji też chciałbym "pochwalić" onkyo, może nie te najnowsze, bo ich brzmienia nie znam jeszcze, gdyż nie miałem okazji odsłuchać, przyznać jednak mogę, że pod względem funkcji jakie oferują są praktycznie bezkonkurencyjne w tej klasie cenowej. Jeśli chodzi o walory soniczne modeli 702 i 804 (te mam w domu) to mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że nawet same brzmią bardzo powyżej przeciętnej dla amplitunerów, natomiast wzorowo zachowują się jako pre-ampy, gdyż używam do napędzenia przednich kolumn końcówki mocy, która w połączeniu z (w chwili obecnej z 702) jest w stanie zagrozić wzmacniaczowi w przedziale 3-4 kzł, a na pewno przebija o klasę wzmacniacz Denon PMA 1500AE, który miałem okazję swojego czasu dokładnie przestudiować. Jednym słowem warto pomyśleć o modelu minimum 705 i w perspektywie zainwestować w końcówkę mocy, a da radę pogodzić bez większych kompromisów bdb kino i dobre stereo.

Czy wie ktoś może, dlaczego polskie gazety ignorują tak ważnego gracza jak Onkyo? Sprawdzałem w ostatnich rocznikach głównych gazet i nic nie znalazłem. A przecież to solidny, dobrze wyceniony i wyposażony sprzęt, który ma świetną renomę w całej EU.

Niestety dystrybutor Onkyo na Polskę popadł w konflikt z pismami Audio, Hi-Fi i Muzyka oraz chyba ASV...nie są mi dokładniej znane kulisy tej sprawy, ale jest to dosyć ciekawa sprawa, możliwe, że na forum już omówiona, choć nie udało mi się nic ciekawego doczytać na ten temat. Nie chcę nic insynuować, ale może chodziło po prostu o brak woli do sponsoringu? Czasem czytając niektóre recenzje można mieć wrażenie, że niektóre brand-y są zadziwiająco faworyzowane. Obawiam się, że w konfrontacji Yamahy i Onkyo w podobnej cenie, doszłoby do dosłownego zmiażdżenia Yamahy, więc może i w tym jest jakieś wytłumaczenie?? Może było jakieś ultimatum?:) No dobra dosyć dywagacji, pewnie są osoby znające szczegóły:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.