Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp do gramofonu Bernard 8010 + AT95E

Łukasz_65813

Rekomendowane odpowiedzi

a co to zamienik gryzie , masz go na widoku to widzisz jak wygląda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten i pewnie kilka innych DPDT wyglądających podobnie 12V i 2A .

A swoją drogą ciekawe po co go wsadzili ?

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Przekaźnik? tylko gdzie taki dostać? jaki zamiennik?

https://www.digikey.com/product-detail/en/kemet/EC2-12NU/399-11029-5-ND/4291095

Przy czym w 95% przypadków, brak napięcia na cewce przekaźnika, nie jest winą samego przekaźnika.

Brak napięcia może być spowodowany zmniejszeniem do zera rezystancji cewki czyli jej zwarciem.

• 1 miesiąc później...
  • 4 tygodnie później...

Cześć, wymieniłem gramofon na Rega P2.

Mam okazję kupić PRO-JECT PHONO BOX S zamiast mojego Oelbach 6060. Czy warto się tym zainteresować czy raczej poprawa będzie mało zauważalna?

Ale naprawdę warto polutować preamp wg RJM PHONO STAGE PASSIV. Mialem, polecam. Pokonał u mnie kilka róznych układów RIAA (m.im. pw gramofonowy z Marantza, klon Arcama), inni też go polecają.

Mam okazję kupić PRO-JECT PHONO BOX S

Dlaczego okazję? One chyba są jeszcze do kupienia w wielu sklepach. Swojego mam już 3 lata i uważam go za świetny wybór nie tylko w tej cenie. Sporo regulacji, czyli możliwość dopasowania do wielu wkładek, w tym do MC.

Hej, no tak, udało się wymienić na lepszy gramofon :) Wkładkę możne za 1 - 2 lata wymienię, na tą z rega p3.

Okazję mam dlatego że:

PRO-JECT PHONO BOX S - mogę kupić z drugiej ręki za ok. 600 zł

albo:

Pro-Ject Phono Box DS - za 800 zł

i nie wiem czy warto się w ogóle interesować tym Pro-Ject Phono Box DS.

DS kupisz za 799 z wysyłką gratis , lub dołożyć i kupić DS + z wyświetlaczem za 999 .

Spoko, tylko czy warto. Czy na moim sprzęcie usłyszę różnicę pomiędzy tymi dwoma preampami?

Cześć, czy ktoś pomógł by mi w poprawnym ustawieniu zworek w PRO-JECT PHONO BOX S? Na razie ustawiłem wg instrukcji dla wkładki MM. Ale nie wiem czy to dobrze - nie znam się za bardzo na tym.

Instrukcja wg której ustawiłem:

Ukryta Zawartość

Dla wkładki:

Ukryta Zawartość

Moja wkładka: Rega Carbon MM

Próbowałem zebrać jakieś szczegółowe informacje o impedancji mojej wkładki - ale nie znalazłem. Nie wiem jak poprawnie to ustawić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ustawiasz jak ortofona red tylko dajesz gain większy, czyli przełącznik 3 dajesz na pozycję off. Masz wtedy gain 43db ; imput compilance 100pf ; impedance 47,000 - Na rysunku od reda jest błąd w opisie popatrz na przełączniki compilance (7 i 8) .

Możesz też zwiększyć według uznania do 200pF . Chyba już wiesz jak :) 7-off ; 8-on .

twoja wkładka to AUDIO TECHNIKA AT 91 , resztę znajdziesz w sieci.

Ustaw wzmocnienie 40 dB, impedancję 47 k, pojemność 200 pF.

1 w górę, 2 w dół, 3 w górę. 4,5,6 w dół. 7 w górę, 8 w dół.

Moim zdaniem nie ma błędu w instrukcji – mam polską i angielską wersję - 7 w dół a 8 w górę daje 320 pF. Wzmocnienie możesz zwiększyć do 43 dB, impedancję zostaw na 47 k - to właściwe ustawienie dla każdej wkładki MM, a pojemność skorygujesz gdy poznasz parametry swojej wkładki.

100 pF – 7 i 8 w dół, 200 pF 7 góra 8 dół, 320 pF 7 dół 8 góra, 420 pF 7 i 8 góra.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.