Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Stereo - Prezent dla brata na 30stke

ZajcuNS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po krótce. Mojemu bratu zbliża się okrągły wiek że tak to ujme i chciałem mu na te 30 urodziny zrobić prezent.

Zawsze chciał mieć jakieś fajne stereo ale zawsze było mu z tym pod górkę. Budowa domu, wyjazdy za granice teraz dziecko w drodze więc zawsze gdzieś mu te pieniądze uciekały na ważniejsze rzeczy.

Pomyślałem, że zrobie za niego ten pierwszy krok i kupie mu kolumny, a wzmacniacz dokupi sobie sam. I tu pojawia się problem. Gdyby modele które go interesują były dostępne to bym nie pytał a tak to musze znaleźć jakąś alternatywne. Zaznaczam, ze sam posiadam od 5 lat zestaw stereo Onkyo A-5VL i do tego kolumny frontowe Quadral Quintas 505. Zestaw wybrałem sobie sam i jestem baardzo zadowolony. Grają one u mnie codziennie po kilka godzin (wzmacniacz jest podpięty pod PC z którego leci muzyka,) - no ale to w kwestii porównania i w kwestii opinii mojego brata.

On do siebie wolałbym wziąć model Quadral Quintas 5000 - on uważa, że na jego ucho te kolumny mają dla niego przyjemniejszy bas niż moje 505 - kwestia gustu.

No ale cóż, jakbym chciał to tego modelu 5000(kolumn frontowych) nigdzie nie mogę już kupić.

Brat rozglądał się kiedyś za modelem Wharfedale Vardus 300 (same fronty) - ale też nie do dostania.

Z innej beczki zawsze marzył o klipsch synergy f3 ale to też stary model nie do dostania - nie mówiąc o tym, że są droższe od poprzedników.

Prosze Was o pomoc. Chciałbym wydać na dwie kolumny(stereo) około 1200 max 1500zł. Istotne jest to by kolumny raczej były brązowe/orzechowe z koloru.

Pozdrawiam Zajcu

Dzień dobry.

Biorąc pod uwagę budżet i zakładam uniwersalność systemu, spójrz proszę na dwie polskie konstrukcje, które moim zdaniem w takiej sytuacji będą zdecydowanie najlepszą opcją. Spójrz proszę na Pylon Audio Pearl 25 (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-25.html) oraz STX Electrino 150 (https://www.q21.pl/stx-electrino-150.html). Pylon Audio to dynamiczne, dbrźe wypełnione, plastyczne brzmienie. STX bardziej eksponuje skrajne pasma. Obydwie konstrukcje jednak są zestrojone uniwersalnie, sprawdzą się dobrze z większością wzmacniaczy.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz indywidualnej wyceny dla forumowicza, oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Chętnie gdyby nie odległość 370kilometrów :)

A w porównaniu do tych modeli które podałem jak te kolumny STX się mają?

P.S Chyba, że macie jakiś salon w Krakowie bo tam mam godzinke autem.

Z nowych kolumn np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli się nie da, to poza nowymi masz dobrze zaopatrzony komis w Myślenicach,

a jest tam kilka modeli, które można brzmieniowo brać pod uwagę, np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witaj,

Faktycznie Taga T60 to dobre kolumny. Druga propozycja to Heco Victa 702.

A jesli chodzi o kolumny używane to dostaniesz model F30 od Klipscha bez problemu i to w przyzwoitej kwocie. Kolumny są na tyle dobrze zbudowane i trwałe że wiek nie odciska na nich żadnego śladu.

Z tym że wzmacniacz do poszczególnych kolumn też musiał by dobrać umiejętnie.

Pozostaje do dyspozycji

Piotrek

Chodziło o te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jeśli tak to do Myślenic masz niedaleko i jak wspomniał Audioburak komis jest dobrze zaopatrzony, więc na pewno znajdziesz coś dla brata i nie dokonasz lepszego wyboru jak poprzez nauszną weryfikację.

Gdybyś z jakichś względów nie mógł jechać do Myślenic to w założonej kwocie jest w czym przebierać:

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

5)

Ukryta Zawartość

6)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Te aukcje z Vardusami u tego Pana widziałem, ale odbija mnie fakt ze tam kopułka jest do naprawy, już pal sześć te maskownice. No cóż. tak czy inaczej dziękuje za propozycje. Będę starał się gdzieś je znaleźć i posłuchać.

STX Electrino 150 to najlepszy wybór z powyższych. za 1,5 tyś to the best w tej cenie i na dodatek fabrycznie nowe. Nawet z podstawowym wzmacniaczem yamahy czy denona zgrywają się bardzo dobrze. Oczywiście racja, że z wzmacniaczami lepszymi zagrają jeszcze lepiej, normalka.

Z używek polecam STX Nexton. Super kolumny niestety już nieprodukowane. Małe monitory ale bas jak z 18cm podłogówek.

Osobiście nie rozumiem fenomenu STX'a. Miałem okazje słuchać u kumpla Electrino 250 z Onkyo TX-8150 i była to jedna wielka wtopa. Bardziej jazgotliwych kolumn nie słyszałem i o zgrozo nawet nie wyobrażam sobie tego z Yamahą. Kumpel bardzo szybko sprzedał te paździerze i doinwestował w zestaw i dziś cieszy ucho zacnymi klockami. Prawdopodobnie różnice zdań wynikają z indywidualnej preferencji oraz wymagań, więc rozumiem, że dla jednego STX to koniec końców, ale trzeba mieć spore doświadczenie odsłuchowe różnych producentów, aby tak śmiało stwierdzić, że bądź co bądź raczkujący STX jest lepszy od prawie wiekowych doświadczeń inżynierów z Tannoy'a, czy 50-letniej tradycji KEF'a, dlatego mam nadzieję, że kolega @Meridiannn weryfikował swoje zdanie organoleptycznie. Tylko tyle i aż tyle.

Pozdrawiam.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

• 2 tygodnie później...

Stx jazgot? Wszyscy mówią że są aż przesadnie neutralne? Może dał soprany na Maksa ?:)

Miałem okazję słuchać. Pylony, bez żadnego problemu, rozniosły STXy. Oczywiście, mówimy o kolumnie w tej samej kwocie cenowej. Black Sabbath na STX - porażka. Na Pylonach fajnie grało, choć i tak nie kupiłem żadnych z nich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.