Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Maestro III - kto napisze krótką opinię?

Rekomendowane odpowiedzi

Pomimo unowocześnienia, największa bolączka Majstrów pozostała - grający "zbyt tanio" głośnik wysokotonowy.

• Moderatorzy
5 godzin temu, porlick napisał:

grający "zbyt tanio" głośnik wysokotonowy.

Chyba na pierwszej stronie wątku jest napisane jaki głośnik treble BYŁ kiepski....

W obu zalinkowanych są inne modele GWT

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Jeszcze nie słyszałem tonsilowej wysokotonówki, która by dobrze wypadła w porównaniu z konkurencją. Może GDWK 11/100 mógłby coś pokazać, ale tylko w wysoko ciętym układzie.

16 minut temu, stench napisał:

GWT

Jak już, to GDWK. Takich, jak piszesz, nie było, co najwyżej GDWT, ale to tubowe głośniki.

Chyba, że zmienili nomenklaturę. 

• Moderatorzy
4 minuty temu, porlick napisał:

Chyba, że zmienili nomenklaturę. 

Nie to moja szybka twórczość Głośnik wysokotonowy.

Szkoda tych Maestro bo wyglądają fajnie i cena interesująca.

W pułapie koło 4 kpln to są Wilsony, Heko Aurory i te Cantony co ostatnio był artykuł.

Te Maestro jakby grały to mogłyby coś zaważyć. Ze strony Tonsila inewstycja w lepszą wysokotonówkę w zasadzie znikoma.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

8 minut temu, stench napisał:

Ze strony Tonsila inewstycja w lepszą wysokotonówkę w zasadzie znikoma.

Byłoby trudno, przecież nie mają zaplecza konstrukcyjnego. Klepią to samo od wielu lat. Ciekawe, skąd wzięli głośniki wysokotonowe do nowych Altusów? Co innego poskładać kolumnę na gotowych głośnikach i pomierzyć, w miarę dopracowując zwrotnicę, a co innego od podstaw skonstruować głośnik. Gdzie? W tym jednym baraczku, gdzie składają kolumny z gotowych elementów od kooperantów, m.in. z Chin? To niech od razu kupią od nich głośniki wysokotonowe- wyjdzie to dźwiękowi na zdrowie.

Jeśli jest aplikowana zgodnie z zaleceniami producenta ( 4,5 kHz ), to nie widzę

powodu, żeby ją tak deprecjonować. Grały źle w wielu kolumnach, fakt.

Ale choćby Seas w Dali też był do dudy, bo nie powinien grać tak nisko i wielu

je wymieniało ...to samo dotyczy też Pylona z archaiczną kopułką, Chario itd, itp ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 1 rok później...
2 minuty temu, Mieczysław P. napisał:

co jest lepsze 

Pizza Margherita jest lepsza. A co do głośników. Posłuchaj, porównaj, będziesz wiedział. Zwłaszcza, że pytanie zadane w tej formie  jest pozbawione sensu. Lepsze do czego, w jakiej konfiguracji? Pylon jako marka przynajmniej "coś" sobą reprezentuje. Tonsil ? 😁

Ale to niestety prawda. Posłuchasz, będziesz wiedział. Ja Tonsila nigdy bym nie wybrał. Nad Pylonem zastanowiłbym się porównując go z takimi markami (jeśli mamy pozostać przy polskich) jak BMN . A szanując swe pieniądze, w tym budżecie szukałbym czegoś na rynku wtórnym  

Edytowane przez piotrek7
37 minut temu, piotrek7 napisał:

Pizza Margherita jest lepsza. A co do głośników. Posłuchaj, porównaj, będziesz wiedział. Zwłaszcza, że pytanie zadane w tej formie  jest pozbawione sensu. Lepsze do czego, w jakiej konfiguracji? Pylon jako marka przynajmniej "coś" sobą reprezentuje. Tonsil ? 😁

Mam myryada Z 240 i oberon9 i chcę zmienić na mniejsze 

Gość

(Konto usunięte)
23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Ale to niestety prawda. Posłuchasz, będziesz wiedział. Ja Tonsila nigdy bym nie wybrał. Nad Pylonem zastanowiłbym się porównując go z takimi markami (jeśli mamy pozostać przy polskich) jak BMN . A szanując swe pieniądze, w tym budżecie szukałbym czegoś na rynku wtórnym  

Miałeś okazję słuchać kolumn Tonsila Maestro III albo Maestro classic i porównać je z zachwalanymi Pylonami Pearl 27 (tak naprawdę katastrofa, nie kolumny), Opal 30, Sapphire 31 czy Ruby 30?

Tonsil Maestro (zarówno III, jak  i Classic) przy nich absolutnie nie mają się czego "wstydzić".

Ale masz z tejże firmy choćby mniejsze Oberony, Zensory czy podobne,

ale z mniejszymi wooferami, czy Polka Signature różnej wielkości więc wybór jest.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mam myryada Z 240 i oberon9 i chcę zmienić na mniejsze , miałem zensor 7 i chcę czegoś bardziej w górnym paśmie żeby było wyraźniej , mam też w sypialni taga hormony 25 i kolumny PSB 2 teraz chcę żeby z myryadem też podobnie grało 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Od kilku dni posiadam Maestro 3. Niestety nie jestem z nich zadowolony. Zwrotnica jest stanowczo źle zestrojona. Tony niskie walą po uszach. Tony wysokie są wycofane, mało zaznaczone. Tony średnie wychodzą za bardzo przed szereg. Kolce to porażka. Kolumna jest wąska. Kolce są zbyt daleko od krawędzi podstawy przez co kolumna jest niestabilna i łatwo ją przewrócić. Gwinty pod kolce trzeba sobie samemu podokręcać ponieważ są nie równo i kolumna się kiwa. Wykonanie na cztery. Biały matowy przód jest szorstki. Okleina też nie jest starannie położona. To nie jest ten sam Tonsil co 30 lat temu. Ówcześnie zakupione kolumny Scherzo 200 biją na głowę pod każdym względem Maestro 3. 

• 2 tygodnie później...

Prezes67, kupiłeś je nowe czy używane, już wygrzane? Czy nadal podtrzymujesz swoje zdanie? Wróciłem do tematu po kilku latach. Ja ten wątek założyłem. 🙂

Gadałem na luzie z gościem ze sklepu audio o kolumnach, to mówił, że ludzie biorą tonsile z sentymentu do marki, a w rzeczywistości są to jedne z gorszych zestawów.

W dniu 19.10.2024 o 23:12, dindzi napisał:

Prezes67, kupiłeś je nowe czy używane, już wygrzane? Czy nadal podtrzymujesz swoje zdanie? Wróciłem do tematu po kilku latach. Ja ten wątek założyłem. 🙂

Kupiłem nowe. Skusiłem się dobrymi opiniami, opisem i sentymentem do marki ponieważ moje poprzednie Scherzo 200 grają - jak dla mnie- super. Te pozytywne opinie na stronie Tonsil to chyba sami piszą. Napisałem moją i niestety się nie ukazała. Moją opinię niestety podtrzymuję. Próbowałem różnych ustawień zarówno kolumn jak i punktu odsłuchu,oczywiście w miarę możliwości, zastosowałem granitowe płyty, kupiłem izolatory akustyczne - które zwróciłem-,podłączyłem inny wzmacniacz i nic . Niestety bez pozytywnego skutku. Miałem zamiar je zwrócić ale po pierwsze mieszkam na czwartym piętrze i tak wnosić i znosić nie za bardzo mi się uśmiecha,no i koszty dostawy i koszty zwrotu są dość wysokie. Jak już wspomniałem wcześniej, tony niskie schodzą zbyt nisko, trochę pomaga zasłonięcie basreflexu, tony wysokie są zbyt wycofane, a średnie za bardzo się uwydatniają. Takie są moje odczucia. Może komuś taki model dźwięku odpowiada. Trochę pomaga regulacja na wzmacniaczu, ale nie za bardzo mi to odpowiada ponieważ słucham głównie na pure direct. Cóż, uwierzyłem opiniom, zaufałem marce, kupiłem i teraz muszę się z nimi jakoś polubić. Na jak długo? Czas pokaże. 

5 minut temu, Prezes67 napisał:

Miałem zamiar je zwrócić

Dobra rada- nie rozdrapuj ran, tylko szukaj kupca na forum fanów Unitry 

21 godzin temu, vh napisał:

Gadałem na luzie z gościem ze sklepu audio o kolumnach, to mówił, że ludzie biorą tonsile z sentymentu do marki, a w rzeczywistości są to jedne z gorszych zestawów.

Choć raz sprzedawca nie kłamał. 😉😄

Edytowane przez porlick
Godzinę temu, porlick napisał:

Dobra rada- nie rozdrapuj ran, tylko szukaj kupca na forum fanów Unitry 

Dziękuję za radę. O tym nie pomysłem i muszę tam zajrzeć. 

Sprzedawcy często wciskają nam kit, ale tym razem wykazał się szczerością. Pozdrawiam 

Godzinę temu, dindzi napisał:

Dziękuję za odpowiedź. Rozjaśniła sytuację.

Bardzo proszę. Zaznaczam, że jest to moja subiektywna opinia i komuś innemu taki styl grania może odpowiadać. Jedyny plus tych kolumn jest taki, że ładnie się prezentują w salonie zarówno z maskownicami jak i bez, choć wykonanie nie jest najlepsze  Ja mam w kolorze dąb bielony boki i biały matowy front. Szkoda tylko, że Tonsil na swojej stronie nie udostępnia opinii innych niż pozytywne- o ile takie są. Mojej niestety nie udostępnił i nie ma co wierzyć tym co są, bo tak naprawdę nie wiadomo kto je pisał. Teraz, kiedy już je zakupiłem wiem dlaczego jest na nie udzielony rabat od ceny wyjściowej 😂. Pozdrawiam serdecznie. 

Elasnie zagladalem na ich strone i powiem ze to jest zenada. Strona zrobiona po angielsku, dane techniczne po polsku a opinie poprostu smieszne. W jednej z nich koles pisze ze po podlaczeniu nowych Maestro automatycznie wystawil stare na smietnik 🤣.

Widze ze w PL nadal propaganda dzwignia handlu 😅

W dniu 27.01.2021 o 17:37, metalowy napisał:

Miałem maestro III ładnie średnie tony  beznadziejna góra , buczący bass

W samo sedno. U mnie jest to samo. I nie jest to wina pokoju odsłuchowego, ponieważ inny zestaw kolumn, notabene też Tonsil - Scherzo 200- w tym samym pokoju, z tym samym sprzętem i osprzętem grają zdecydowanie lepiej,aż miło ich słuchać. Maestro 3 może i są dobre ale do bardzo cichego słuchania. Wystarczy lekko podkręcić gałkę głośności i cały czas pryska. Bas zaczyna buczeć, góra jest wycofana, a średnie tony tak jakby pchały się przed szereg. Cóż, kupiłem i póki co się z nimi męczę. Jak trafi się kupiec, to sprzedam bez żalu. 

W dniu 28.12.2020 o 20:49, Bubus napisał:

Potwierdzam, bardzo dobre granie, zwłaszcza w tych pieniądzach. Znam te kolumny w połączeniu z str-dn1080, uważam że grają rewelacyjnie, stosunek cena/dźwięk bardzo ciężka do pobicia. Oczywiście zależy co kto lubi. Grają dość  ciepło, mają bardzo dobre niskie tony, jesli ktoś lubi bass który nie tylko słychać ale i czuć to będzie zadowolony. Średnica również niczego sobie. Jeśli już można do czegoś się doczepic to wysokie tony nie są tak dźwięczne. Lecz to już takie czepianie się na siłę w tym budżecie. Polecam te kolumny z czystym sercem.

Albo bardzo dobre granie albo nie. Niskie tony są przerysowane,średnica pcha się do przodu, a tony wysokie jakieś takie wycofane. I nie jestem uprzedzony do marki Tonsil, tylko ten zestaw jest niezbyt udanym. Tyle w temacie 

W dniu 6.02.2021 o 11:57, Jaro966 napisał:

Moje wrażenia po odsłuchu Maestro III:
    1. Jakość w dużej mierze zależy od źródła. Ja słuchałem Spotify (Yamaha R-N803D), muzyki rockowej, filmowej, pop, punk, instrumentalnej i trochę klasyki.
    2. Dla dobrej jakości plików, jakość była dobra i b. dobra. Przez dobrą jakosc rozumiem dużą rozpiętość pasma i dobrą dynamikę (czyli zróżnicowana amplituda <<głośność>>). W pasmach niskich zero problemów (ale to akurat, nie jest duże zaskoczenie), w pasmach wysokich też bez większych kłopotów. W pasmach środkowych miałem pewne wątpliwości co do dynamiki ale koncertowe wersje Dżemu mnie z nich wyleczyły.
    3. Dla słabszych plików jakość adekwatna do sygnału tj. zwykle obcięte górne pasmo, szumy itd. Generalnie nie ma się tutaj co rozwodzić, bo wina nie jest po stronie sprzętu lecz sygnału.
    4. Gdybym miał jeszcze raz wybierać, wybrałbym to samo, bo konkurencja w tym przedziale cenowym przegrywa m.in. w ilości oferowanych głośników i nie tylko. Po raz kolejny sprawdziła się zasada, że polskie firmy za tą samą cenę dają więcej (ze wskazaniem na Tonsil).

Ja gdybym miał wybierać ponownie ,to już nie na pewno Maestro 3. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.10.2024 o 20:04, Prezes67 napisał:

Kupiłem nowe. Skusiłem się dobrymi opiniami, opisem i sentymentem do marki ponieważ moje poprzednie Scherzo 200 grają - jak dla mnie- super. Te pozytywne opinie na stronie Tonsil to chyba sami piszą. Napisałem moją i niestety się nie ukazała. Moją opinię niestety podtrzymuję. Próbowałem różnych ustawień zarówno kolumn jak i punktu odsłuchu,oczywiście w miarę możliwości, zastosowałem granitowe płyty, kupiłem izolatory akustyczne - które zwróciłem-,podłączyłem inny wzmacniacz i nic . Niestety bez pozytywnego skutku. Miałem zamiar je zwrócić ale po pierwsze mieszkam na czwartym piętrze i tak wnosić i znosić nie za bardzo mi się uśmiecha,no i koszty dostawy i koszty zwrotu są dość wysokie. Jak już wspomniałem wcześniej, tony niskie schodzą zbyt nisko, trochę pomaga zasłonięcie basreflexu, tony wysokie są zbyt wycofane, a średnie za bardzo się uwydatniają. Takie są moje odczucia. Może komuś taki model dźwięku odpowiada. Trochę pomaga regulacja na wzmacniaczu, ale nie za bardzo mi to odpowiada ponieważ słucham głównie na pure direct. Cóż, uwierzyłem opiniom, zaufałem marce, kupiłem i teraz muszę się z nimi jakoś polubić. Na jak długo? Czas pokaże. 

Tonsil Scherzo, dziś Voyager- kolumny wykonane przez Tonsila dla specyficznych klientów  - entuzjastów filtra kontur/loudness zastosowanego w Radmorze - podbicie basów i sopranów o jakieś 20 dB. W kolumnach tych specjalnie zastosowano głośnik wysokotonowy z membraną z laminatu i dość duży głośnik niskotonowy, a zwrotnice zaprojektowano specjalnie, żeby mocno podbić basy i soprany.

Kolumn tych tak naprawdę nawet producent nie poleca "normalnym" miłośnikom muzyki.

Jeżeli odpowiada Ci ich brzmienie, nie znajdziesz chyba drugich takich z żadnej firmy, na może jakieś JBL, kup nowe Voyagery 350, będziesz zadowolony.

W dniu 21.10.2024 o 20:09, porlick napisał:

Ten sprzedawca pewnie sprzedawał towar innych firm, na których znacznie więcej zarabia, a Tonsila  nawet nie widział.

W dniu 22.10.2024 o 12:26, BlueDot napisał:

Widze ze w PL nadal propaganda dzwignia handlu 😅

Przejrzyj strony internetowe polskich "znakomitych" firm:  Taga Harmony, Pylona, STX czy Unitry 😅

• 2 miesiące później...

Ja posiadam maestro 2 180 kupione kilka lat temu brzmienie nie powala ale graja jak są podłączone pod lampe taga harmony w bi-wirre warto po próbować podłączeń teraz chętnie bym wybrał coś innego np dali,monitor audio,b&w mam nadzieje że duzo lepsze zestawy niz tonsil i co wazne chyba wybrał bym albo szukał czego używanego.

I właśnie dlatego tak ważne jest pilnowanie właściwego umiejscowienia tematów.
Ktoś kiedyś zamieścił temat nt. Tonsil Maestro w dziale Hi-Fi i ludzie się nabierają...

• Pokaż nowe odpowiedzi