Skocz do zawartości
IGNORED

Senheiser600+Nowe kable. Warto?

Jakub Pers

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Nad 356 i szukam słuchawek. Wytypowalem Schneider 600 lub 650 jednak czytam że warto kupić kable za ponad 400zl. Czy to ma sens słuchając z Nada? Może inne propozycje do ok 1500zl. Rozważałem też inne modele ale do jazzu już kilka czytałem wskazań na ten model w danej cenie. Np AT też ma mocne i niby kabel dobry

https://www.audiostereo.pl/topic/137055-senheiser600nowe-kable-warto/

Hd600 bardzo lubi lampy i wręcz elektrownie u mnie fajnie grały z espressivo. Dt990 250 też bardzo fajnie się z lampom zgrywały. Do wszelakiej instrumentalnej muzyki polecił bym takstary ts-671 (niestety już nie produkowane) pod naprawdę potężna elektrownią scena w tych słuchawkach powoduje opad szczęki.

Co do samych kabli IMO nie warto. W ślepych testach wykrywa Lem zmiany na pograniczu percepcji. Moim zdaniem za 400zl lepiej przeznaczyć na tor lub inne słuchawki odczujemy większe zmiany.

Zwłaszcza że za 1.5k już można kupić hifimany h5. Jednak wszystkiego najlepiej samemu mu posłuchać.

Moim zdaniem najlepszą opcją dla Ciebie będą słuchawki Sennheiser HD650 (https://www.q21.pl/sennheiser-hd650.html) w połączeniu z kablem Forza Claire (https://www.q21.pl/forza-audioworks.html). Można ewentualnie rozważyć słuchawki Audio-Technica ATH-AD900X (https://www.q21.pl/audio-technica-ath-ad900x.html), jednak lepiej w Twoich gatunkach muzycznych sprawdzi się Sennheiser.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam także do kontaktu z naszym salonem i rozmowę z Michałem Gunerka, który odpowiada za dział słuchawek, na pewno odpowie na wszelkie wątpliwości.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Sprzedawca kabli ZAWSZE napisze, że lepiej kupić jego kabel za pierdylion, jak lepsze słuchawki.

A ten niedobry klient jeszcze zrobi głupi numer i wybierze towar u innego sprzedawcy, a fuj!

Sprzedawca kabli ZAWSZE napisze, że lepiej kupić jego kabel za pierdylion, jak lepsze słuchawki.

A ten niedobry klient jeszcze zrobi głupi numer i wybierze towar u innego sprzedawcy, a fuj!

Zaproponuj coś co Twoim zdaniem jest lepszym rozwiązaniem, jestem otwarty.

Audio technica ath r70x :) bardzo fajne a mało doceniane i mało popularne.

Ew dt990 250 z Open modem i lekko ugniecionymi padam. Wiele słuchawek przez biorko przerzuciłem ale te zostały u mnie na stałe i wciąż numer 1. Jesteś ze Śląska to zapraszam do siebie na odsłuch.

Co do słuchawek najlepiej samemu posłuchać. Zapraszam też do lektury audiofanatyka większość jego recenzji pokrywa się z moimi poglądami.

Co do samego odsłuch to oczywiście najlepiej na własnym sprzęcie.

Druga kwestia jak tam twój wzmak sobie radzi na wyjściu słuchawkowym.

Jak pisałem wyżej dla mnie hd600 były fajne jak miałem lampy z aune s6 też grały dobrze ale nie na tyle żeby ze mną zostały. Za to dt990 250 bo balansie dostały lepsza przestrzeń głębszy i mocniejszy dół. Tak że nie sugeruj się tylko kwota tańsze słuchawki mogą wejść w lepsza synergie z twoim wzmacniaczem.

Dlatego polecam odsłuchania większej ilości nawet z różnych półek cenowych.

Poszukaj najbliższego sklepu z dużą ilością słuchawek do odsłuchu bierz wzmak pod patche i posłuchaj ile się da. Biorąc pod uwagę rynek wtórny do 1.5k jest masa bardzo dobrych słuchawek dlatego nie bawił bym się tu w kable za 1\4 wartości słuchawek.

współczesne audio kręci sie już chyba tylko wokół kabla - dobrze ze nie na szyi

znaczna większosc pytania to o kable

głośnikowe , do słuchawek IC, zasilające , RJ-45

masakra

ale tak to jest jak można sprzedać coś za 2-3 tys , podczas gdy wyprodukowanie kosztuje 10 zł

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

masakra

ale tak to jest jak można sprzedać coś za 2-3 tys , podczas gdy wyprodukowanie kosztuje 10 zł

Jeszcze kable usb do DACa ponoć też grają :D tylko czekać na uber kable optyczne :D

masakra

nie no kabel to sprawa 3ciorzędna ale skoro może grac lepiej to czemu pominąć?

mogłby - ale to musiałoby być jakies celowe działąnie dywersyjne - celowe zastosowanie materiału o bardzo wysokim oporze

i taki kabel mógłby tylko działąć negatywnie

nie ma kabli działających pozytywnie - dadających czegokolwiek

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

mogłby - ale to musiałoby być jakies celowe działąnie dywersyjne - celowe zastosowanie materiału o bardzo wysokim oporze

i taki kabel mógłby tylko działąć negatywnie

nie ma kabli działających pozytywnie - dadających czegokolwiek

a widzisz, sa tacy którzy twierdzą że może działac pozytywnie kabel

a widzisz, sa tacy którzy twierdzą że może działac pozytywnie kabel

"poytywnie" w stwierdzeniu potocznym

kabel nie moze działać pozytywnie w sensie fizycznym , bo musiałby byc zrodłem energii - bo niby jak sam kabel mógłby wpłynąc na "większy bas" ?

"poytywnie" w stwierdzeniu potocznym

kabel nie moze działać pozytywnie w sensie fizycznym , bo musiałby byc zrodłem energii - bo niby jak sam kabel mógłby wpłynąc na "większy bas" ?

Popytaj tych którzy stwierdzaja takie zmiany, Ja chce kupić słuchawki i aby grały spoko i pytam tutaj bo zapewne juz ktos przehodzil te droge

Może najpierw posłuchaj różnic między HD600 i HD650. Są dość znaczne.

Jak już kupisz, to wydaj na kabel te 400zł np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - gotowy, drogo.

Jest wykonany z:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możesz też wykonać samemu.

Ja kupiłem u nich gotowe kable do HD600 i AKG Q701 i nie żałuję.

Wcześniej słuchawki grały na Canare:

Ukryta Zawartość

Różnica wcale nie jest niezauważalna. Ja początkowo też sceptycznie podchodziłem do wymiany kabli ale naprawdę warto.

Z biegiem czasu kupisz (tak jak polecają) wzmacniacz lampowy np. DIY SOHA lub AVT2928, do tego jakieś lampy Telefunken ECC81 lub BugleBoye i możesz zapomnieć o wymianie sprzętu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Popytaj tych którzy stwierdzaja takie zmiany,

2 mln osób twierdzi że mieszkamy na płaskiej ziemi

zaufasz im czy nauce ?

maja na to nawet 200 ! dowodów ! - a na granie kabli dwód jest zaledniw tylko jeden - słysze :/

słuchawki kup jakie ci odpowaidaja - wydatek na "lepszy" kabel to wyrzucone pieniadze - zrobisz jak bedziesz uwazał

jesli u mnie w profilu roznice miedzy kwadratami to przmysl tez dlaczego "kable grają"

2 mln osób twierdzi że mieszkamy na płaskiej ziemi

zaufasz im czy nauce ?

maja na to nawet 200 ! dowodów ! - a na granie kabli dwód jest zaledniw tylko jeden - słysze :/

słuchawki kup jakie ci odpowaidaja - wydatek na "lepszy" kabel to wyrzucone pieniadze - zrobisz jak bedziesz uwazał

jesli u mnie w profilu roznice miedzy kwadratami to przmysl tez dlaczego "kable grają"

Hehe, to jeżeli dowód jest taki że słyszę to jest wystarczający i nawet jeśli nauka mówi inaczej to nie ma znaczenia. W zasadzie Twoja polemika jest dosyć łatwa do obalenia ale zróbmy tak, jutro kupuję hd600 i zamawiam kabel audeos deluxe za ok 400zł za ok3m. Stestuję i dam znać czy jest inaczej lub ''lepiej''. Musiałbym być debilem żeby wydać 400zł bez pozytywnej zmiany i twierdzić że zmienia coś w moim systemie. Dam do posłuchania kilku postronnym domownikom bez mówienia co maja podłączone i sam jestem ciekaw co wyjdzie. Ale generalnie to Ty testowałeś takie kable różne czy piszesz tak bo ''nauka'' tak wskazuje, chociaż szczerze to chętnie podaj link do jakiegoś ''naukowego badania'' na ten konkretny temat. Pozdrawiam

Hehe, to jeżeli dowód jest taki że słyszę to jest wystarczający i nawet jeśli nauka mówi inaczej to nie ma znaczenia.

jesli to jest Twoje zdanie , to niestety kolego nie pomoge ci

jesteś juz jedna nogą po ciemnej stronie mocy

następny przystanek to bezpieczniki i kable zasilające

pozdrawiam

jesli to jest Twoje zdanie , to niestety kolego nie pomoge ci

jesteś juz jedna nogą po ciemnej stronie mocy

następny przystanek to bezpieczniki i kable zasilające

pozdrawiam

Tylko mi wytłumacz co w moim podejściu jest nie tak? To że chcę nic nie ryzykując posłuchać i sam się przekonać? Bo nie do końca rozumiem.

Tylko mi wytłumacz co w moim podejściu jest nie tak? To że chcę nic nie ryzykując posłuchać i sam się przekonać? Bo nie do końca rozumiem.

Jeżeli zrobisz kupę i czujesz że śmierdzi a jutro w piśmie naukowym przeczytasz że kupa nie śmierdzi to powiedz czy ona Twoim zdaniem śmierdzi czy nie?Moim zdaniem śmierdzi nie ważne jak na to odpowiesz...:)

byłeś u mnie w profilu ?

wejdz

zobacz na grafike - na dole

i odpowiedz który kwadrat A czy B jest ciemniejszy

podpowiem - słuch działą w podobny sposób

byłeś u mnie w profilu ?

wejdz

zobacz na grafike - na dole

i odpowiedz który kwadrat A czy B jest ciemniejszy

podpowiem - słuch działą w podobny sposób

tak samo jak wszystkie kobiety są ładne

w słuchwkach masz najwieksze prawdopodobienstwo poprawnego porówania

co nie oznacza ze wolne od sugesti

rob jak chcesz - kabel nie wpływa na dzwiek - chyba ze uwazasz ze spadek o 0.03 db na 20 000 hz to wpływ na dzwiek

w słuchwkach masz najwieksze prawdopodobienstwo poprawnego porówania

co nie oznacza ze wolne od sugesti

rob jak chcesz - kabel nie wpływa na dzwiek - chyba ze uwazasz ze spadek o 0.03 db na 20 000 hz to wpływ na dzwiek

no na forach zagranicznych zdania sa podzielone faktycznie, no moge stestowac, najywzej umocze 20zł za kuriera a bede miec spokoj ze lepiej nie bedzie:) Pozdrwiam

Do HD600 moim zdaniem Espressivo nie pasuje (za bardzo pogrubia i uspokaja). Co do kabla Audeos Delux mam mieszane uczucia. Faktycznie średnica i soprany są czyściejsze, a tło ciemniejsze, ale częściowo znika faktura i zadzior. Zawsze mam spory problem z tym kablem jak mnie nachodzi na rocka. Oryginalny kabel może i przybrudza, ale ma dobry balans tonalny i drive. HD600 grają lżej i bardziej żywo od HD650, ale potrzeba im klocka który zagra trochę ciemniej, z dobrym basem, wypełnieniem i holografią.

.

Wszystko zależy na jakich lampach to espressivo.

Co do kabli lutowałem ludziom różne cuda z przedziwnych wynalazków z jakiejś ruskiej magicznej srebrzanki. Z podlinkowanego już kabla posrebrzanego. Miałem okazję słuchać ruznica wynalazków. Dla mnie gra nie warta świeczki. Co prawda sam jak dorwe jakieś sluchawki to zazwyczaj pierwsze co to robię porządny kabel w oplocie z cordiala. Ale to raczej względy praktyczno estetyczne bo i tak wszystko przerabiam na balans. Oryginalne przekroje nieraz wołają o pomstę do nieba.

Chcesz testować kable to tylko i wyłącznie ślepy test odłączyć autosugestie i sprawdź sam czy znajdziesz różnice. Niech Ci ktoś zmienia kabel tak żebyś nie widział co jest wpięte inaczej nie ma sensu.

Jak w tej legendzie jak audiofil wymieniał kable na lepsze i sprzęt zaczął grać zjawisko lepiej a pomylił polaryzacje w jednej kolumnie.

Jak dla mnie ludzie mogą sobie słyszeć różnic po podłączeniu do uziemienia skrzyneczki na kablu z ziemią wprost z magicznej łąki. Prawda taka ze jakiego trolla nie zrobisz w świecie audio ludzie i tak to kupią. Nawet demagnetyzer do płyt winylowych i CD idzie jak ciepłe bułki po pisali w magazynie że działa i różnica wielka :D

Jedyna zauważalnie duża różnica po zmianie kabla jest w chińskich słuchawkach pokroju superlux Takstar bo tam prawie nie ma kabli do mierzenia przekroju by można micrometr wziąć.

Tak że niech się biznes kręci podobno jeszcze kable serwerowe super grają potwierdzone info. Mogę komuś polutować :D

Bardzo sztywny ale podobno warto się męczyć :D

Sprawdź sam ale tylko i wyłącznie ślepy test 400 IMO lepiej w lepsze słuchawki zainwestować.

A teraz porada miesiąca chcesz mniej góry połowa płatkami kosmetycznego na przetwornik. Chcesz mniej basu zaklej basport więcej powiększ. Tyle taniej a tyle więcej różnicy :)

Mam HD598, HD600 i miałem HD650.

Moje odczucia są następujące:

1. Z tej trójki HD600 grają dla mnie najrówniej, ale potrzebują wzmacniacza słuchawkowego kompatybilnego z 300ohm. Bez wzmacniacza nie pokazują swoich możliwości, i są inne słuchawki które bez wzmacniacz mogą zagrać lepiej.

2. Sprawdzałem różne kable razem z HD600 i najlepiej to gra na kablu firmowym. Przy podłączeniu kablem od HD650 gra prawie tak samo jak HD650 ;-) mniej góry i przestrzeni, więcej dołu, gęściej - dla mnie gorzej. Na każdym innym kablu gra inaczej....i dla mnie gorzej. Niestety ten firmowy od HD600 wystarcza zwykle na 1,5 roku - 2 lata, a oryginał (ten z małym jack) kosztuje 269 zł.

3. Przy słuchaniu bezpośrednio ze źródła, CD lub karty dźwiękowej komputera częściej wybieram HD598. Wystarcza im mały prąd żeby zagrać efektownie, przestrzennie i detalicznie z dobrym basem.

@ Bleck55

Espressivo słuchałem z lampami 6N1P EW (Nowosybirsk '72) oraz JAN Sylvania 6922 (USA, roku nie pamiętam). Na radzieckich szybciej, ostrzej, na hamerykańskich bardziej melodyjnie. Niestety w obu przypadkach powietrza było za mało, a rozdzielczość dźwięku taka sobie.

Co do kabelków. Dla mnie oryginalny od HD600 jak już pisałem wcześniej jest ok. Audeos Delux gra nieco głośniej, faktycznie dużo czyściej i z połyskiem na górze, ale dla mnie to on nie ma dobrego drive'u, faktury i zróżnicowania na basie. Różnica między tymi dwoma kablami jest jak na tę kategorię "sprzętu" bardzo duża.

.

IMHO HD600 z oryginalnym kablem grają bardzo dobrze. Zadziwia mnie opisywana trwałość 1,5-2 lata. Moim zdaniem jest dłuższa ale zapewne zależy to od intensywności używania. Oryginalny do HD650 jest gorszy - taki kupiłem jako zamiennik ze skąpstwa.

Kable mają bardzo duży wpływ na dźwięk, nie wiem jak duży przy odsłuchu przy użyciu słuchawek ale z kolumnami - niestety bardzo duży. Niestety bo ceny są szalone.

Czy przy NAD 356 będzie to wyeksponowane , śmiem wątpić.

Ja miałem HD600 i dokupilem do nich swego czasu kabelek Cardasa Cross. Polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ZBANOWANY PRZEZ VLADO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.