Skocz do zawartości
IGNORED

Focal Aria 906 vs 926

Spychi

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos z Was mial okazje bezpośrednio porównywać te 2 modele? Mam w tej chwili 906 i jestem bardzo zadowolony. Na horyzoncie pojawiła sie okazja odkupienia 926 z drugiej reki w dobrej cenie i zastanawiam sie na ile bedzie do krok do przodu jesli chodzi o jakość dźwięku. Nie mam możliwości bezsporedniego odsłuchu przed zakupem.

Pokój ok 18m2, nie wiem czy 926 nie bedą za duże.

https://www.audiostereo.pl/topic/137109-focal-aria-906-vs-926/

Przy pomieszczeniu 18m2 pozostań przy 906, jeśli wystarcza Ci basu, dociążenia, nie zmieniaj.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

czy ktos z Was mial okazje bezpośrednio porównywać te 2 modele? Mam w tej chwili 906 i jestem bardzo zadowolony. Na horyzoncie pojawiła sie okazja odkupienia 926 z drugiej reki w dobrej cenie i zastanawiam sie na ile bedzie do krok do przodu jesli chodzi o jakość dźwięku. Nie mam możliwości bezsporedniego odsłuchu przed zakupem.

Pokój ok 18m2, nie wiem czy 926 nie bedą za duże.

Przyjaciel ma Arie 926 ale to wymagająca kolumna - wymaga silnego wzmacniacza, ciężej ją wysterować

Trochę się naszukał odpowiedniej jednostki aby to zagrało wiec nie wiem czy będziesz zadowolony

Okablowanie i rezystory poszły tez od razu w podmiankę

Jeśli to okazja to można się zastanowić.

Przyjaciel ma Arie 926 ale to wymagająca kolumna - wymaga silnego wzmacniacza, ciężej ją wysterować

Trochę się naszukał odpowiedniej jednostki aby to zagrało wiec nie wiem czy będziesz zadowolony

Okablowanie i rezystory poszły tez od razu w podmiankę

Jeśli to okazja to można się zastanowić.

I co ostatecznie napędza Arie u kolegi ?

Arcam SA30 + Tannoy Revolution XT 8F

Akurat u mnie zmiany sa co roku tak co by sie nie nudzilo. Kandy k2 zmienilem na vincenta 236mk i tak to pogralo ok roku i bylo dobrze ale mialem wrazenie ze vincent tez w 100% nie wyciaga z arii wszystkiego. Potem arie zmienilem na AP tempo VI i jest fajnie poki co. W ariach nie moglem uzyskac glebokiego basu - nie wiem czy to byla kwestia pieca czy kolumn.

Aha jeszcze pod AP kumpel popdpinal Caspiana u mnie to gralo to znacznie slabiej niz Vincent jak na nasze uszy. Kolega szybko caspiana sprzedal bo na jego Ikonach 6mk2 Caspian tez gral slabiej niz w polaczeniu z jego poprzednim sprzetem (Kandy k2). Caspian byl w wersji pierwszej (nie pamietam dokladnie oznaczen).

Pokoj mam 24m z aneksem i basu z arii bylo duzo. Duzo ale nie bylo basu glebokiego. Do 18m bez przesluchania to moze byc ciezko. Jakbym byl na Twoim miejscu to bym nie robil tej zmiany z 906. Jak dzwiek Ci pasuje a basu tylko brakuje to sprobuj z subem. Chyba najtansze combo w tej sytuacji jak i mozesz regulowac sobie ilosc basu. Swojego czasu suba do Ikonow 6mk2 sobie dokupilem i byl to bardzo dobry dzwiek dla mnie na tamten czas

• 1 rok później...

Witam, mam nadzieję, że komuś ten tekst pomoże.Posiadam model Aria 906 i 926 w 2 zestawach, podobnie zasilane.

906 napędzana końcówka mocy LC Audio Zapsolute 78 MkIV (2x78W) w pomieszczeniu 20m2. Arie 926 zasilane koncowką Cambridge Audio Azur 851W (2x200W) w pomieszczeniu ponad 35m2. Oba modele to podobna szkoła brzmienia. Pierwotnie 906 miał posłuzyć jako tylne głośniki do kina domowego, ale z ciekawości odkurzyłem i podłączyłem swój 15 letni wzmacniacz LC Audio i ... stworzyłem drugi zestaw. Te małe głosniki to cudo inżynierii dźwiekowej. Brzmią nieco inaczej od 926, mają magiczną, wciągającą średnicę i są mniej wrażliwe na ustwienie. Potrafią cudownie czystym mocnym dźwiękiem wypełnić 20 metrowe pomieszczenie, myślę, że w pomieszczeniu do 25-30 m2 można smiało ich używać, należy je tylko dobrze zasilać i okablować. Ale wracając do pytania myślę, że  zdecydowanie warto zainwestować w model 906 dając im mocny przejrzysty wzmacniacz (np.: Baltlab, Creek, Atoll  lub inne) i kable głośnikowe,które podkreślają charakter i otwarty  dźwiek 906-tki ( u mnie po wielu próbach  pozostały muzykalne DNM i Athom -"cieplejsze"). Wymiana na 926 niesie ze soba konieczność zakupu lepszego i znacznie kosztowniejszego wzmacniacza. Używając 926 w pomieszczeniu 20m2 będziesz szukał sposobu jak skontrlolować  lub "zgubić bas". Wtedy  polecam zatkanie dolnego kanału bass refleks (lub obu) i ustawienie kolumn na kolcach lub płytach granitowych i kable DNM.  Muszę przyznać, że pomimo osłabienia najnizszych rejestrów (tych generowanych elektronicznie ),  ze względu na wyjatkową spójność dźwieku, otwartość i magię średnicy to nieco większą przyjemność sprawia mi słuchanie muzyki na 906.  

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.