Skocz do zawartości
IGNORED

konto testowe Qobuz jak założyć w Polsce

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Bogusław_59825,

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, SmartCheetah napisał:

Dzięki, tylko że u Ciebie nie wiem, jak i czy wybrzmią różnice. U mnie wiem, że tak. 

I na każdym utworze słychać różnicę ?

Jak masz sprzęt ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

38 minut temu, SmartCheetah napisał:

Dzięki, tylko że u Ciebie nie wiem, jak i czy wybrzmią różnice. U mnie wiem, że tak. 

brzmienie wycyklinowane by dirac, więc wszystko brzmi mu tak samo. A fynowe koncentryki nie pomagają w cyzelowaniu faktur dźwięku

18 minut temu, Zbi_Rek napisał:

brzmienie wycyklinowane by dirac, więc wszystko brzmi mu tak samo. A fynowe koncentryki nie pomagają w cyzelowaniu faktur dźwięku

Fyne są znakomite. Wg mnie. 

Testy robiłem bez DIRAC 😉

Poza tym mam drugi system 😉 A nawet  trzeci jak podmienię wzmacniacz 😉                 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

11 minut temu, Piopio napisał:

Fyne są znakomite. Wg mnie. 

Testy robiłem bez DIRAC 😉

Poza tym mam drugi system 😉 A nawet  trzeci jak podmienię wzmacniacz 😉                 

"Fyne są znakomite. Wg mnie"  

I niech ten cytat zakończy temat 😚

48 minut temu, Piopio napisał:

I na każdym utworze słychać różnicę ?

Jak masz sprzęt ? 

Sprzęt mam w profilu. Jeszcze Holo Audio Cyan 2 w drodze. Głównie robotę robią tutaj HE1000se Hifimana, bo one wszystko pokażą. Plus fakt, że u mnie transportem jest PC, a jak jest z jego zaszumieniem portów USB, to wiadomo. 

Czy w każdym utworze? Raczej tak jak się przyzwyczaisz to dźwięku, ale oczywiście najbardziej różnice usłyszy skupiając się na danym paśmie, które najbardziej się zmienia i puszczając utwory, które nim grają. Np. testowałem sobie 4 kable USB (jako zupełny sceptyk) i okazało się np. że Supra High Speed na moim systemie podbija, wręcz zamula basem i dolną średnicą, In-Akustik Excellence ma bas neutralny, lżejszy, ale przekazujący dużo więcej informacji i tekstury, a np. Supra Excalibur podbija mid bas, mimo że ogólny przekaz ma dość wychudzony, kliniczny, ostrawy, za to bardzo przestrzenny i ogólnie świetnie grający sceną i jej warstwami. Niestety na bardzo technicznych HEKse i Sabrowym D1SE2 z Excaliburem było męcząco. Dodam, że jak dodałem DDC do toru (X-SPDIF 3) z izolacją galwaniczną pomiędzy USB, a I2S, to różnice między kablami się zmniejszyły, ale nadal były. 

Pozostając w temacie - między Qobuzem a Tidalem różnice są oczywiście dużo mniej słyszalne niż między kablami, są to już niuanse, szczególnie jak porównujemy dwa "gęste" pliki 24 bity, 192kHz. Ale są. Ale Qobuza warto wybrać dla samego faktu, że tam jest więcej treści właśnie w wyższej jakości niż 16/44.1, a to robi różnicę. No i wspomniany fakt integracji z HQ Playerem, bo po upsamplingu, szczególnie do DSD, to już z natywnego Tidala tak średnio jest co zbierać. 

Edytowane przez SmartCheetah

U mnie DMP wyświetla "Usługa Qoboz nie jest dostępna w Twoim kraju". Dystrybutor tego sprzętu także potwierdził, że nie ma Qobuza więc nie wiem jakim cudem masz na DMP... Ponoć można przy instalacji podać region gdzie jest qobuz i działa ale zaznaczam "ponooć" gwarancji nie ma..

7 minut temu, jcw napisał:

U mnie DMP wyświetla "Usługa Qoboz nie jest dostępna w Twoim kraju". Dystrybutor tego sprzętu także potwierdził, że nie ma Qobuza więc nie wiem jakim cudem masz na DMP... Ponoć można przy instalacji podać region gdzie jest qobuz i działa ale zaznaczam "ponooć" gwarancji nie ma..

Nie wiem dlaczego tak masz, ja nic nie musiałem robić, Qobuz był od samego początku i od samego początku grał.

A masz Qobuza na fonie?

Możesz zrobić taki myk włączyć apkę Mconnect, z niej wybrać jako zródło DMP i następnie wybrać Qobuza.

Mogę zrobić ci zdjęcia jak to wygląda.

Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

10 minut temu, SmartCheetah napisał:

Pozostając w temacie - między Qobuzem a Tidalem różnice są oczywiście dużo mniej słyszalne niż między kablami,

Jakbyś zastosował izolację galwaniczną USB to żadnych różnic by nie było. A tak kable różnie przenoszą zakłócenia - działają jak filtr. To zakłócenia wpływają na pracę DAC i ostatecznie brzmienie. 

Ja mam ROON i zintegrowane oba serwisy. ROON zawsze wybiera automatycznie wyższy bitrate jak jest dostępny. 😉                 

Edytowane przez Piopio

5 minut temu, Piopio napisał:

Jakbyś zastosował izolację galwaniczną USB to żadnych różnic by nie było. A tak kable różnie przenoszą zakłócenia - działają jak filtr. To zakłócenia wpływają na pracę DAC i ostatecznie brzmienie. 

Możliwe, natomiast jest też teoria, której nie wykluczam, że różne serwisy mogą dostawać różne "remastery" utworów od artystów/wytwórni. Przecież jak Tidal miał MQA, to nie konwertował tego samemu, tylko tak je dostawał od MQA Ltd, które dostawało je od wytwórni. 

2 minuty temu, tanielinie napisał:

Jak u kolegi z płaskością Ziemi, nie ma wątpliwości ze jest równa jak stół?

ale mi powiedziałeś!

PS - kolega się nauczy cytować i korzystać z forum najpierw może.

2 minuty temu, tanielinie napisał:

Prosta sprawa, musi grac lepej bo jest drozszy

Dlaczego Qobuz droższy jak mnie kosztuje około 6zł na miesiąc, a Tidal prawie 22zł miesięcznie.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

55 minut temu, treinerek napisał:

Nie wiem dlaczego tak masz, ja nic nie musiałem robić, Qobuz był od samego początku i od samego początku grał.

A masz Qobuza na fonie?

Możesz zrobić taki myk włączyć apkę Mconnect, z niej wybrać jako zródło DMP i następnie wybrać Qobuza.

Mogę zrobić ci zdjęcia jak to wygląda.

Dzięki ale nie mam androida być może jakoś Tobie udało się to uruchomić u mnie nie działa.

Panowie USB to nie jest temat o kablach robicie s*f...

30 minut temu, jcw napisał:

Dzięki ale nie mam androida być może jakoś Tobie udało się to uruchomić u mnie nie działa.

Panowie USB to nie jest temat o kablach robicie s*f...

Mconnect też możesz wgrać na Iphona, o  ile masz też na nim Qobuza.

Dokupiłem sobie tablet z andronoidem 11 i bez problemu wgrałem Qobuza, bo problem jest od 12.

Czasem wystarczy starszy telefon na andku 11.

Ale znając tych dotkniętych jabłkiem to nie dla nich.

Edytowane przez treinerek

2 godziny temu, treinerek napisał:

2 godziny temu, treinerek napisał:

Ale znając tych dotkniętych jabłkiem to nie dla nich.

🤭👍

Edytowane przez Zbi_Rek

Może Admin zwróci uwagę koledze @jcw, bo chyba lekko go poniosło.

12 minut temu, treinerek napisał:

Może Admin zwróci uwagę koledze @jcw, bo chyba lekko go poniosło.

nie podpieraj się adminem, podeprzyj się dobrym dźwiękiem 🫠

3 minuty temu, jcw napisał:

nie podpieraj się adminem, podeprzyj się dobrym dźwiękiem 🫠

Coś bardzo złagodniałeś!

Chyba jednak zdałeś sobie sprawę, że przesadziłeś.

Człowiek stara ci się pomóc, a ty wyskakujesz z takimi tekstami, nie ładnie.

Czyli podwójne standardy można wyśmiewać userów Apple ale absolutni nie cantonoów (gó∑ten) i chu&jowego arcama? Przecież sam dystrybutor się z tego śmieje...

A gdzie porządek dyskutujących o kablach wybiórcza pamięć (screeny mam)?

• 2 tygodnie później...
W dniu 17.11.2024 o 00:14, peter321 napisał:

Nie namawiam sam używam - ale DAPy rozwiązują problemy z serwisami muzycznymi.

Słuchasz poprzez słuchawki po kablu/ po BT, przez Line Out z regulacją napięcia na wyjściu do wzmacniacza itp itd

W domu w podróży w samolocie ,pociągu ,aucie ..... 

W DP-ach apki Apple Music ,Apple Classic - są natywne nie żadne przesyłanie bezprzewodowe przez Air Play

,Tidal,Qobuz,Spotify itp itd

a Black Week, Black Month - już się rozpoczął 🙂 

Co to DAP ? sory ale nie każdy wszystko wie ...

W dniu 3.12.2024 o 19:33, peter321 napisał:

dzięki  - ook czyli rozumiem, że to skrót od digital audio player ? hehe cholerna angielszczyzna ... aktualnie słuchając podkastów czy innego tego typu rzeczy odnoszę wrażenie, że połowa to angielskopolszczyzna ...

• 1 miesiąc później...

Panowie - pytanie do tych co kupowali konto od Ricarda z sellix - jak długo czekaliście na emaila z danymi do Qobuza. Dzisiaj stwierdziłem że te 40 euro za subskrybcję na cały rok da się jeszcze strawić - ale trochę czuję teraz niepokój bo minęło kilka godzin i żadnych wiadomości...

Edytowane przez wyspa40
12 minut temu, wyspa40 napisał:

Panowie - pytanie do tych co kupowali konto od Ricarda z sellix - jak długo czekaliście na emaila z danymi do Qobuza. Dzisiaj stwierdziłem że te 40 euro za subskrybcję na cały rok da się jeszcze strawić - ale trochę czuję teraz niepokój bo minęło kilka godzin i żadnych wiadomości...

Dobę może dwie, jestem od tygodnia w posiadaniu Qobuza.

Pewno zależy, czy to było przez weekend, czy dni powszednie.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

17 minut temu, wyspa40 napisał:

U mnie podobnie w ciągu dwóch dni przysłał mi dane do logowania. W moim mailu który służy do logowania , zmienił tylko końcówkę z  gmail.com  na gmx.com.

50 minut temu, wyspa40 napisał:

Spokojnie,już trzeci rok mam qobuza od niego i jest ok.

Godzinę temu, wyspa40 napisał:

Niecałą godzinę 

Swoją drogą jak wygląda kwestia przedłużania kończącej subskrypcji? Rozumiem, że jak się do niego zagada, to zostaje się na starym koncie?

• Pokaż nowe odpowiedzi