Skocz do zawartości
IGNORED

Pre gramofonowe wbudowane we wzmacniaczu

jimmi

Rekomendowane odpowiedzi

To dosc krotkie pytanie, ktore mnie nurtuje.

Otoz, we wzmacniaczu mamy mozliwosc zmieniania zrodla. Chce zapytac, czy jesli mamy wbudowane pre, ale nie posiadalismy gramofonu co z kolei tlumaczy, ze nie bylo uzywane, to bylo ono aktywne przez ten czas? Chodzi o to , czy one dostaje prad dopiero po wcisnieciu wyboru zrodla phono, czy jest caly czas aktywne jak wzmacniacz po wlaczaniu.

Mysle, ze pytanie jest zrozumiale.

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

w 95% wzmacniaczy powszechnego użytku

Mnie sie zdaje podobnie, ze caly piec jest aktywny od momentu wl, a tylko wybor zrodla przekierowuje sygnal na kolumny.

Zatem nie ma obaw, ze moze byc niewygrzane?

Pre to będzie wygrzane poza C we i C wy, z prawego i lewego kanału przedwzmacniacza,

które nie są używane z braku sygnału, a to są zwykle tylko elektrolity :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jest bardzo dobrze, a czasem mam wrazenie, ze dzwiek im dluzej slucham szlachetnieje i ewoluuje. Generalnie pytanie jest gwoli scislosci. Chce poprostu sie upewniec, bo mam teraz nowe okablowanie i chce wiedziec, czy to jeszcze kable, pre czy wszystko razem ;)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Chce poprostu sie upewniec, bo mam teraz nowe okablowanie i chce wiedziec, czy to jeszcze kable, pre czy wszystko razem ;)

Jeśli chcesz się tylko upewnić, obejrzyj schemat posiadanego pieca.

We wszystkich schematach, które widziałem, przelączany był jedynie sygnał, zasilanie preampa było stałe. Nie demonizowałbym jednak braku przejścia sygnału przez C we/wy. Nieużywane nie powinny się zepsuć.

Z drugiej strony, ja bym obstawiał, że po dłuższym słuchaniu to Ty się przyzwyczajasz do dźwięku z gramofonu, a nie zmienia się dźwięk z wejścia PHONO. (Ale mogę się mylić.)

Z drugiej strony, ja bym obstawiał, że po dłuższym słuchaniu to Ty się przyzwyczajasz do dźwięku z gramofonu, a nie zmienia się dźwięk z wejścia PHONO. (Ale mogę się mylić.)

Biore to pod uwage, stad watek powstal min. Po dluzszym czasie, adaptacja sluchowa jest moze bardziej wyczulona. Za tydzien, dwa mysle zdjagnozuje w czym rzecz.

W Coplandach serii CTA 40x przedwzmacniacz gramofonowy niestety cały czas pracuje. Uważam to jak dotąd za największą wadę tej konstrukcji. Lampy z pre nawet gdy nie używam gramofonu cały czas się żarzą i oczywiście zużywają.

W Coplandach serii CTA 40x przedwzmacniacz gramofonowy niestety cały czas pracuje. Uważam to jak dotąd za największą wadę tej konstrukcji. Lampy z pre nawet gdy nie używam gramofonu cały czas się żarzą i oczywiście zużywają.

Dlatego pre phono jeśli ma być lampowe, to powinno być oddzielnym urządzeniem. Znikoma część melomanów słucha tylko gramofonu lub przeważnie gramofonu. W przypadku konstrukcji tranzystorowych czy na opampach zasilanie tych segmentów wspólnie z resztą toru nie ma większego znaczenia zarówno dla trwałości tych urządzeń jak i zużycia prądu. Nie wspomniano w tym wątku o konstrukcjach, gdzie przedwzmacniacz jest uniwersalny czyli pre jest liniowe lub z charakterystyką pre gramofonowego. Przełącznik zmienia elementy RC kształtujące zarówno charakterystykę jak i wzmocnienie w sprzężeniu zwrotnym uniwersalnego przedwzmacniacza w zależności od potrzeb. Przykłady Revox (tranzystory), Mc Intosh (lampy).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.