Skocz do zawartości
IGNORED

Mały subwoofer na LM3886, ale do ciężkiej muzy

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę doświadczonych kolegów o naprowadzenie mnie na dobre tory. Posiadam już zmontowany wzmacniacz na kitach Advance Electronics:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trafo toroidalne, nie pamiętam dokładnie jakie ale na pewno z nadwyżką mocy.

Planuję budowę niewielkiego subwoofera, który wspomoże zestaw Tonsil Siesta + Rotel RA-04 w pokoju 20m2, w muzyce rock/metal. Obecnie, brzmi bardzo dobrze muzyka typu jazz, elektroniczna itp, ale w ciężkiej muzyce zdecydowanie brakuje SZYBKIEGO KOPA na dole. Podkręcenie basu na wzmacniaczu nie daje dobrego efektu, brzmienie robi się dudniące, a stopa jak nie kopała, tak nie kopie.

Zdecydowanie skłaniam się ku obudowie zamkniętej o wielkości max 20l - szybkość, kontrola, i prostota budowy przy względnie niewielkich wymiarach. Na głośnik chcę przeznaczyć max 200zł. Myślałem nad głośnikiem Tonsil GDN 20/80/2, który jest polecany i mieści się w budżecie. Założenie mam takie, aby odciąć go dość nisko, na 70-80hz.

Proszę szanownych forumowiczów o opinię czy to dobra droga :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

ogólnie to nie mam zastrzeżeń co do pomysłu z subwooferem ale nie bardzo wierzę, żeby LM3886 zapewnił tzw. "kopa". Wg mnie lepszy byłby jakiś moduł w klasie D tym bardziej, że to tylko jeden kanał i drogo nie wyjdzie. Zrobiłem z 10 lat temu wzmacniacz stereo na LM3886 z zasilaczem 400VA, czyli trochę przewymiarowany ale w moich podłogówkach Paradigm 7v4 szału na basie nie było. Natomiast chiński moduł Tripath TA2022 za jedyne 120 PLN bardzo dobrze sobie daje radę z tymi kolumnami i to nie tylko na niskich częstotliwościach. Ale to tylko moje subiektywne doświadczenia.

Skoro Mikkonen i tak posiada już wzmacniacz, to dlaczego nie miałby spróbować. LM3886 nie jest przecież słaby, tym bardziej, że na wyjściu będzie tylko jeden przetwornik.

Tak jak Ty, Mikkonen słyszysz swój zestaw, tak ja podobnie słyszę większość konstrukcji BR/MB (w mniejszym lub większym stopniu). Czyli mogę sobie podkręcać i może sobie dudnić i buczeć, ale skór i tak nie będę dobrze słyszał.

Na tym słabym wzmacniaczyku proponuję wykonac subwoofer na glosniku STX GDN 25-100-8-SC LUB jego 4Ω odpowiedniku w obudowie zamkniętej 36-40 litrów. Głośnik ten ma stosunkowo wysoką skuteczność, która częściowo zrekompensuje niską moc wzmacniacza. Kiedyś wykonałem takie coś- spisywał się to zaskakująco fajnie, przy niskim koszcie wykonania i bardzo dobrym, jak na obudowę zamkniętą zejściu. Nas był fajny, sprężysty i co wazne- nie przeciągał. Skrzynka powinna być całkowicie wypełniona- polecam włożyć W CAŁOŚCI wkład poduszki z Ikei- te najtansze, za 9 zł szt. To trochę wieksza krzynka jak zakladana, ale warto.

Tda7293 jest na wyzsze napiecie no i cenowo tez spoko. Ja bym na tda robil.

Albo dwa tadeusze rownolegle i to w mostek. Przy +-35 bedziesz miec ze 200W bez wyrzeczen.

W tej chwili budując subwoofer nie interesowałbym się nawet wzmacniaczami "tradycyjnymi". Dostępne są już na pęczki mocne, tanie i wydajne, gotowe wzmacniacze impulsowe, zdolne do pracy z każdym typowym obciążeniem.

Przykładowo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chodzi panowie o to, że wzmacniacz już mam, wcześniej pracował jako gitarowa końcówka mocy i chciałbym go wykorzystać bo leży nieużywany. Zasilany jest trafem 2x28v co daje 41v po wyprostowaniu a więc trochę mocy ma. Poza tym mam niewielki pokój i nie słucham muzyki zbyt głośno. Zalożenie mam aby pomajsterkować niewielkim kosztem wykorzystując to co mam. Jakbym miał kupować nowy wzmak to temat wyglądał by zupełnie inaczej

Planuję budowę niewielkiego subwoofera, który wspomoże zestaw Tonsil Siesta + Rotel RA-04 w pokoju 20m2, w muzyce rock/metal. Obecnie, brzmi bardzo dobrze muzyka typu jazz, elektroniczna itp, ale w ciężkiej muzyce zdecydowanie brakuje SZYBKIEGO KOPA na dole. Podkręcenie basu na wzmacniaczu nie daje dobrego efektu, brzmienie robi się dudniące, a stopa jak nie kopała, tak nie kopie.

Taki mały sub niewiele da, a przynajmniej nie tego czego oczekujesz.

Z małej membrany w zbyt dużym pomieszczeniu co do jej wielkości kopa na basie nie będzie.

Mały sub w tym pomieszczeniu co jedynie może zagrać niskim basem, ale nie kopiącym, ponieważ gdy utniesz go wyżej na filtrze (a tzw. "kop" tego wymaga) to zacznie buczeć, a tego raczej nie chcesz.

Jeśli chcesz kopa na basie to musisz mieć większy głośnik w subie, lub wymienić kolumny na ta takie które mają większe woofery i wtedy dać małego, nisko ciętego suba... będziesz miał wtedy kopa na basie w kolumn frontowych i niski dół z suba.

Dzięki, w takim razie odpuszczę projekt na tym LMie. To inaczej, poleccie jakis moduł aby chociaż wykorzystać trafo 2x28v 100W i zasilacz 2x10000uf. 41v na wyjściu. I jakiś głośnik do clozeta ale na prawdę max 30 litrowego

Marian dobrze prawi - nie doczytałem, ale teraz widzę, że chcesz dopalać 20m^2 subem 20cm i to jeszcze w OZ? No way - nie będzie z tego chleba. Ja bym poszedł w 12" lub minimalnie w 10", do tego moduł w klasie D lub wspomniane przeze mnie tadeusze - filterek już masz, zasilacz także. Jakiej mocy jest trafo?

Jaki masz budżet na głośnik?

Inaczej powiem - odpuść wszystko poniżej 10".

Trafo dość skromne bo TST 100/016 (2x28v 100W), ale myślę że z kondami 2x10000uf na zasilaczu, uciągnie dużo. A co powiecie na to:

Ukryta Zawartość

Da radę zasilić to symetrycznym 41V ? Myślicie, że by się nadało ?

Ewentualnie zmiana trafa na 200W, i wziąć

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O ile we wzmacniaczu tradycyjnym, gdzie pobór mocy mocno faluje w zależności od zawartości sygnału słabe trafo z dużą pojemnością kondensatorów od biedy się sprawdza, to w klasie D zapomnij- tu moc minimalna transformatora ma spore znaczenie, bo pobór mocy jest bardziej wyrównany.

nie musisz rezygnować z LM3886 , zrób tylko stabilizację zasilania według tego schematu a bas będzie zwarty i szybki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

LM sam z siebie nie jest wystarczająco mocny do subwoofera, a stabilizacja zasilania tylko pogorszy wydajność prądową zasilacza. To się od biedy nadaje do wysokotonowca w bi ampingu, w żadnym razie do suba.

Tu potrzeba brutalnej mocy, nie łagodnych pieszczot :-)

• 8 miesięcy później...

Ogrzewam ale.

Bawiłem się z tym LM i subkiem na głośniku 30cm phoenix gold 4 ohm. Całkiem fajnie to grało. tyle, że głośnik ma ponad 90db...

Ale polecam do muzyki. Co do wypowiedzi typu 20cm to za mało. Zdziwili byście się co taki głośnik może zrobić nawet na LM3886.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.