Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś wie jakie to kolumny?

gocio

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka miesięcy temu zakupiłem na Allegro kolumny głośnikowe, ale niestety nie znam ich marki. Poprzedni właściciel również nie znał ich nazwy. Proszę o pomoc w ustaleniu firmy i modelu kolumn. Kolumny posiadają głośniki wysokotonowe firmy Fostex. Podaję wymiary wys.111 szer. 20 głę.35 waga ok.25 szt. polakierowane lakierem fortepianowym. Dodaję zdjęcia.

[obrazekLUKASZ-226938_1.jpg] [obrazekLUKASZ-226938_2.jpg] [obrazekLUKASZ-226938_3.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5293-100001068 1170262465_thumb.jpg

post-5293-100001069 1170262464_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13760-czy-kto%C5%9B-wie-jakie-to-kolumny/

Broda, bez paniki, internet mi nie chodził. Kolumny wyglądają na niezbyt kompetentne DIY. A dlaczego? Otóż przy umieszczeniu woofera na boku częstotliwość podziału musi być niska. A średniotonowe kopułki z kolei wymagają dość wysokich częstotliwości podziału. Czyli przydałby się jeszcze jeden głośnik średniotonowy, ale nie kopułkowy na froncie. Tweeter wygląda na Fostexa lub jego kopię.

• 6 miesięcy później...

Sprawdziłem co w nich siedzi i tak: wysokotonowy to horn tweeter Fostexa Ft 15h, średniotonowy siedzi w puszce na której jest napisane DM-520SW MJ9, niskotonowy to Inosic Innovative Music -Wiedergabe Akustik Vertrieb Entwicklung TTI 245. Czy ktoś może mi powiedzieć czy to dobre głośniki i ile mogą być warte ? Proszę o opinie.

co do tych głośników to McGyver ma całkowicie racje - ale z drugiej strony jakby niepatrzeć to przetworniki i wykonanie całej skrzynki jest na bardzo wysokim poziomie

są na te kolumny 2 rady :

dołożyć 4-ty głośnik

wymienić kopółke na średniotonowy który pociągnie do 80 Hz

woofer to inosic TTi 245

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za podpowiedzi, ale interesuje mnie jeszcze ten średniotonowiec co to za firma bo te oznaczenia mi nic nie mówią. O ile dobrze zrozumiałem to radzicie wysokotonowca wymienić na średniotonowy i dołożyć jeszcze wysokotonowy na górę. Powiedzcie jeszcze czy te opisane głośniki są przyzwoite.

ja napisałem że wypadałoby wymienić kopółke średniotonową

a o tym głośniku nic niemoge znaleść

w każdym bądź razie ten projekt to troche przerost formy nad treścią ale można nad tym popracować - wklej zdjęcia wykręconych głośników

a zresztą to i tak jak chcesz coś z tym robić to musi się zająć się tym ktoś kompetentny - no chyba że ty masz pojęcie i chcesz się "pobawić"

jeszcze jeden pomysł - może ktoś kto ci to sprzedał miał info na temat tych głośnikó

Niestety osoba która mi to sprzedała nie znała tych głośników. Ja nie posiadam takiej wiedzy żeby zrobić to samemu, a jaki głośnik polecacie zamiast tego średniotonowca i dlaczego nie powinien to być głośnik z kopułką?

Już Mc Gyver przecież wyjaśnił, dlaczego w tym przypadku do średnich tonów nie jest dobra kopułka.

Głośnik umieszczony z boku powinien przenosić tylko bas, a z kolei głośnik średni kopułkowy przetwarza pracuje najlepiej w zbyt wysokim paśmie jak na taki układ.

Czyli na mój rozum, to niskotonowiec przenosi zbyt wiele średnich tonów jak na umieszczenie go z boku, co pewnie wpływa ciekawie (??;) ) na stereofonię i efekty przestrzenne.

Ale skoro zdaniem posiadacza gra to świetnie, to nie ma o czym mówić. W końcu najważniejsze jest zadowolenie ze słuchania, a utrzymanie "zgodności ze sztuką" budowy zestawów jest tylko środkiem, nie celem samym w sobie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.