Skocz do zawartości
IGNORED

Jeden kanał grzeje się bardziej. Pomoc

darek89

Rekomendowane odpowiedzi

no fakt tak pisze, tyle tylko że np. 50 mA to jest dużo - gdybam ale wydaje mi się że przy 10W rozgrzewa się przy tym prądzie do 50*C

Przy zasilaniu rekomendowanym +/- 50V w spoczynku wydzieli się na tranzystorach końcowych ca. 2,5W. Te układy stosowane są, między innymi, w aktywnych monitorach firmy Behringer B2031A. Obudowa modułu elektroniki jest w tym modelu radiatorem. Temperatura szacunkowo nie przekracza w spoczynku 40 stopni. Odczuwa się w dotyku lekkie ciepło. Zasilanie w tym Behringerze jest prawdopodobnie niższe niż maks z noty katalogowej TDA. Prawdopodobnie +/-40V czyli przy 50 mA w spoczynku ca. 2W. Kolumna ma zamontowane takie 3 układy scalone.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

zbudowałem końcówkę mocy, radiator ma wymiary 190x100x50 (dł, wys, gł) i przy 50 mA radiator na jednej parze mosfetów ma około 50*C.

Chcę przez to powiedzieć że w klasie AB wystarczy 10mA.

zbudowałem końcówkę mocy, radiator ma wymiary 190x100x50 (dł, wys, gł) i przy 50 mA radiator na jednej parze mosfetów ma około 50*C.

W Kolibrze może wystarczy ;)

Prąd spoczynkowy tradycyjnie wynosi jednak trochę więcej. Poniżej fragment z doskonałej książki M. Feszczuka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nagrywamy.com

Niższy prąd to większe zniekształcenia przy przejściu sygnału przez zero, ale oczywiście nie musi być to słyszalne. Dlatego optymalizację zaleca się robić korzystając z pomiaru zniekształceń. Bez optymalizacji zaleca się nie schodzić poniżej 40 mA. Tak jak u Feszczuka jest bardzo dobrze.

P.S. Mosfety takie jak np. 2SK135/2SJ50 i ich pochodne do zapewnienia im liniowej pracy potrzebują prądu spoczynkowego w granicach 100 mA na sztukę. Wtedy pracują najlepiej.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Mosfety takie jak np. 2SK135/2SJ50 i ich pochodne do zapewnienia im liniowej pracy potrzebują prądu spoczynkowego w granicach 100 mA na sztukę. Wtedy pracują najlepiej.

gdybym ustawił 100mA to po pół godzinie by mi się sfajczył/zapalił/zepsuł od przegrzania.

W Kolibrze może wystarczy ;)

w jakim kolibrze - nie kumam

gdybym ustawił 100mA to po pół godzinie by mi się sfajczył/zapalił/zepsuł od przegrzania.

To trzeba dać odpowiedni radiator.

w jakim kolibrze - nie kumam

Takie radyjko ze wzmacniaczem ;)

Koliber_sch.png

nagrywamy.com

Mosfety mają ujemny współczynnik temperaturowy. Wzrost temperatury powoduje ograniczenie prądu spoczynkowego. Jak wszystko jest prawidłowo ustawione i radiator nie jest za mały to nie ma z nimi problemu. Tranzystory bipolarne mają dodatni współczynnik temperaturowy i trzeba uważać na dobrą stabilizację prądu spoczynkowego w funkcji temperatury, oczywiście mosfeta też można uszkodzić. W moim przypadku te mosfety wyjściowe z prądem 100 mA na sztukę pracują od wielu lat bez żadnego problemu.

Lech, posłuchałem mojej końcówki z prądem 3 mA, 10 mA, 50 mA i 100 mA (rekomendowane 100 mA) - nie słyszę różnicy między 50 a 100 i ustawiłem na 50 bo jak miałem na 10 to co jakiś czas bezpieczniki na tranach końcowych sie przepalały - dziwne, na 10 mA bas jest bardziej zróżnicowany.

Lech, posłuchałem mojej końcówki z prądem 3 mA, 10 mA, 50 mA i 100 mA (rekomendowane 100 mA) - nie słyszę różnicy między 50 a 100 i ustawiłem na 50 bo jak miałem na 10 to co jakiś czas bezpieczniki na tranach końcowych sie przepalały - dziwne, na 10 mA bas jest bardziej zróżnicowany.

Jak zniekształcenia przełączania (przejście sygnału przez zero) nie przekraczają progów percepcji ludzkiej to nie będziesz ich słyszał. Nic więcej przy tranzystorach bipolarnych nie powinno się pojawić. Te zniekształcenia u człowieka mają próg percepcji taki jak THD 1%. Dla mosfetów wzrasta jeszcze nieliniowość dla niskich prądów, ale też nie musi przekraczać progów percepcji ludzkiej.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.