Skocz do zawartości
IGNORED

Component-Scart czy Scart-Scart ?

Pokles

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

Moje pytanie tyczyć się będzie kabli wizyjnych ( component i scart).

Przede wszystkim interesuje mnie, który sposób podłączenia jest lepszy :

- podłączenie odtwarzacz DVD - TV w postaci kabla Scart-Scart czy może kabla Component-Scart ?

Nie mogę użyć najlepszego podłączenia Component-Component ponieważ mój TV posiada jedynie wejście Scart ( i S-Video ale jest ono gorsze więc go nawet nie biorę pod uwagę ) natomiast mój odtwarzacz DVD posiada wyjście Component stąd kombinacja z kablem Scart-Component.

Nie wiem czy kombinowanie z kablem Component-Scart nie jest przerostem formy nad treścią. Może wystarczy dobrej klasy kabel Scart-Scart ? Posiadam dosyć dobry kabel tego typu ( Profigold PGV 7000 -OxyPure).

Jednak jeśli różnica byłaby znacząca na korzyść to oczywiście dokonałbym zamiany.

W grę wchodzi jeszcze jedno rozwiązanie. Można zrobić następującą kombinację : Kablem Component-Component połączyć odtwarzacz DVD z amplitunerem ( mój amplituner tak jak odtwarzacz DVD posiadają wejście/wyjście Component ) a następnie kablem Component-Scart z amplitunera do TV. Takie rozwiązanie jest podobno dobre ponieważ sygnał przepuszczony przez amplituner zostaje jakby wzmocniony i tym samym poprawiony co daje dobre rezultaty wizyjne. Nie wiem czy tak jest bo nie sprawdzałem ale może Wy coś o tym wiecie i możecie mi pomóc w tej kwestii.

Podobno najlepszym rozwiązaniem jest podłączenie kablem Component-Component odtwarzacza DVD z amplitunerem i takim samym kablem Component-Component amplitunera z TV ale to dla mnie tylko teoretyczne rozwiązanie ponieważ jak już pisałem nie mam w TV wejścia Component.

Jeśli chodzi o podłączenie "dwuetapowe" to w moim przypadku wchodzi w grę tylko to opisane wcześniej (Component-Component a następnie Component-Scart). Ale może całe dywagacje są bezcelowe ponieważ okaże się, że najlepiej użyć metody najprostszej czyli Scart-Scart :)

Pozdrawiam Serdecznie !

https://www.audiostereo.pl/topic/13787-component-scart-czy-scart-scart/

Nie wiem może się myle ale chyba nie ma czegoś takiego jak kable component->SCART. Z tego co wiem to sygnały RGB w component i RGB w złączu scart to całkiem coś innego i potrzebny jest odpowiedni konwerter...ale może se myle

Wszystkie połączenia wizji (z DVD do amplitunera i dalej z amplitunera do TV) muszą być tego samego typu.

Można połączyć wszystko tylko kablami Component albo tylko kablami S-Video. Nie ma możliwości żeby uzyskać wizję na TV stosując różne kobinacje tych połączeń (tak jest w amplitunerach Yamaha i w innych chyba też). Połączenie wizji poprzez amplituner ma sens wtedy gdy posiada on własne wyświetlanie grafiki na ekranie TV (pokazuje to samo co na swoim wyświetlaczu, tylko w formie graficznej). Na sygnał wizji z DVD nakłada swoją grafikę i to wszystko. Nie polepszy się tą drogą sygnału. Pozostaje ci tylko połączenie DVD z TV złączem Scart. Jeśli chcesz oglądać grafikę z amplitunera to możesz alternatywnie połączyć wszystko kablami S-Video.

Połączenia kablami Component stosuje się głównie do projektorów. Ostatnio pojawiły się telewizory wyposażone w wejścia Component, tylko nie wiem po co(sam chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwe uzyskanie lepszego obrazu niż poprzez wejście RGB).

Mam telewizor podłączony componentem do dvd Y540. Wcześniej gralo to na dobrej jakości scarcie. Szczerze mówiąc nie widzę różnic w jakości obrazu. Jedyna "zaleta" jest taka że mogę puszczać obraz przez progressive scan - czego zresztą nie robię bo obraz wtedy migocze.

Wniosek: odpuścić sobie kombinacje typu component - scart (a propos - widziałem takie kable na rynku)

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

witam mam podobny problem , mam telewizor panasonic 32pm11 amplituner yamaha rxv 750 dvd panasonic s75 i myslalem zeby dvd z amplitunerem połączyć kablem typu komponent a amplituner z tv kablem komponent - scart ( mam titaj na mysli kabel profigold PGV 372 SCART - COMPONENT ) i moje pytanie dotyczy wlasnie tego czy ten kabel bedzie odpowiedni, wole wiedziec zanim wydam grubą kase na te kable, a moze poprostu kupic którys z kabli scart profigold i połączyc telewizor bezposrednio z dvd ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.